Για οικόσημα βλέπε εδώ…
Τ
–Ταβερώνας: Βλέπε Δαβερώνας
–Τάγαρης:
–1613. Το 1613 επέβαλε ο Τιμόθεος Β’ αφορισμούς στους λαϊκούς που αντιστάθηκαν στην εκλογή του νέου Επισκόπου Νικηφόρου αρνούμενοι να πληρώνουν τα συνήθη δοσήματα. Μεταξύ των λαϊκών ήταν και ο Ναουσαίος Στέφανος Τάγαρης και ο Απόστολος Τάγαρης.
–Τακουριώτης:
–1824. «Προικοσύμφωνο Ευαγγέλη Χαλκιόπουλου και της συζύγου αυτού Μαρουσακίου» Παροικιά, 12 Απριλίου 1824. «Η Φωτεινή, σύζυγος του μακαρίτη Δημητρίου Μπαρμπέρη έχει κόρην μετά του πρώτου ανδρός της ονόματι Νικολάου Τακουριώτη(?) ονόματι Μαρουσάκη» Της τάζει τέσσερας εικόνας (…). Ο Χαλκιόπουλος δεν προσφέρει εικόνες». (ΓΑΚ, 215, 114r)
–Τάλογλου ή Ταλόγλου ή Τσαλόγλου: παραφθορά
του επωνύμου. Πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Πρόκειται για μία από τις οικογένειες
που τους δόθηκε οικόπεδο στον προσφυγικό συνοικισμό απέναντι από την
Εκατονταπυλιανή.
Η Βασιλεία Ταλόγλου ήταν από το Μπαϊντίρι, προάστειο της Σμύρνης. Τον άντρα της τον έλεγαν Σεραφείμ και τα παιδιά της Παναγιώτα, Δέσποινα και Δανιήλ. Πέθανε νωρίς ο σύζυγός.
–1922. Τα προσφυγικά στην Παροικιά
Προτού να γίνει το Κέντρο Υγείας και προτού ανοιχτεί ο δρόμος προς Νάουσα το 1937, υπήρχε μια μεγάλη χωράφα από το σημερινό Κ.Υ. και έφτανε μέχρι το ποτάμι στην διασταύρωση του περιφερειακού όπου είχε τότε μέσα του ρωμαϊκούς τάφους που έχουμε τώρα στο μουσείο μπροστά.
Το 1926 ο Δελαγραμμάτη Ναυπλιώτης ο οποίος ήταν ενεργό στοιχείο της Παροικίας περνούσε κάποτε με το μπαστούνι του κάτω από την κοινότητα, η κοινότητα τότε ήταν απέναντι από το σπίτι του Βάλληνδρα, πίσω από το ΚΑΠΗ, και ήταν μαζεμένοι οι πρόσφυγες. Οι Παριανοί δεν τους είχαν δει με καλό μάτι, ήταν λοιπόν μαζεμένοι εκεί, σταμάτησε ο αείμνηστος Ναυπλιώτης και τους λέει, «τι κάνετε ρε παιδιά εδώ?» και του λένε «Κύριε Ντελαγραμμάτη, είμαστε εδώ μια βδομάδα και ο πρόεδρος μαζί με τα μέλη σκέπτονται να δούνε που να κάνουνε τον προσφυγικό συνοικισμό, στα Κακάπετρα ή στα Λιβάδια» τότε ο Ναυπλιώτης πήρε τρείς από τους πρόσφυγες, ένας εξ αυτών ο Κουτσουράκης ο οποίος αναφέρει το γεγονός, μπαίνουν στην κοινότητα όπου πρόεδρος της κοινότητας τότε ήταν ο καπετάνιος Μιχάλης Ζησιμόπουλος και ρωτάει τον Ναυπλιώτη… «Καλώς τον Ντελαγραμμάτη, ποιος καλός καιρός σε έφερε κατά δω?» και του απαντάει ο Ναυπλιώτης «Δεν με έφερε καπτάν Μιχάλη κανένας καλός καιρός, με έφερε η αγανάκτηση να βλέπω τους πρόσφυγες τα αδέρφια μας, τους κατατρεγμένους από τη Μικρά Ασία να περιμένουν από κάτω πότε θα αποφασίσετε εσείς που θα κτιστεί ο προσφυγικός συνοικισμός». Εσύ που μας λες Ντελαγραμμάτη? στα Κακάπετρα ή στα Λιβάδια?, ρώτησε ο καπτάν Μιχάλης. Ούτε στο ένα ούτε στο άλλο, να τους βάλετε στην χωράφα της Εκατονταπυλιανής να τους έχω και γείτονες, του απάντησε ο Ναυπλιώτης.
Ο Δελλαγραμμάτης Ναυπλιώτης φιλάνθρωπος και ελεήμων και παρότι είχε μεγάλη οικογένεια πάντα προσπαθούσε να βοηθήσει τους πρόσφυγες. Όταν πέθανε το 1939 σε ηλικία 49 ετών οι πρόσφυγες ήρθαν πρώτοι για να σταθούν δίπλα στην χήρα Ναυπλιώτενα.
Τα σπίτια ήταν δίδυμα. Αν ήταν από τρία άτομα και πάνω παίρνανε ένα σπίτι που είχε χολ, κουζίνα και σάλα.
Τα τρία πρώτα ήταν για πολυμελή οικογένεια και υπόλοιπα τρία για μονομελη οικογένεια, μονόχωρο με το τζάκι κάτω στο δάπεδο και όχι όπως τα παριανά που ήταν στον τοίχο και εκεί μαγείρευαν. Και, 7ο και 8ο πολυμελές. Σύνολο 16 οικογένειες.
Οι οικογένειες ήταν: στο 1ο σπίτι ο Χατζής (γιατί είχε πάει στα Ιεροσόλυμα) Πανάς Βεργούλης (το όνομα) σύζυγος Δέσποινα. Στο 2ο σπίτι διέμενε ο Κωνσταντίνος Κλαδάκης, σύζυγος Ελένη. Το 3ο σπίτι ήταν η οικογένεια του Απόστολου Λαγού, σύζυγος Κλεονίκη. Η μία κόρη του η Μαριώ παντρεύτηκε κι έμεινε στη Νάουσα. Το 4ο σπίτι του Ιωάννη Λαγού σύζυγος Δέσποινα, το επόμενο ήταν του Καπλάνη γνωστό ως σπίτι της Καπλάνενας και δίπλα του ο Κωνσταντίνος Καραντζάς. Στο επόμενο ο Ναουσαίος Βαγγέλης Αιγινήτης, σύζυγός του η Μικρασιάτισσα Ευθυμία, το από δίπλα ήτανε του Δημητρίου Κυπραίου σύζυγος Διαμαντώ Βαζουράκη* και οι δύο Μικρασιάτες, απέναντι διέμεναν ο Γιαννακός Επιτροπάκης σύζυγος Ουρανία και πίσω ήταν το σπίτι του Νικόλαου Κουτσουράκη σύζυγος Ρηνιώ. Πάρα δίπλα ήταν ένα άλλο το οποίο ήταν του Στυλιανού Κρητικού σύζυγος Δέσποινα και δίπλα τους ένα σπίτι χωρισμένο στα δύο από δυο αδέρφια. Στο πρώτο διέμενε ο Φώτης Βαζουράκης* με την σύζυγό του Φώτω το γένος Ι. Κουτσομήτρου και στο δίπλα ο Στέλιος ο Βαζουράκης με την σύζυγό του Ελένη το γένος Νικ. Κατζαμπά. Στα πιο κάτω σπίτια ήταν οι οικογένειες του Μανώλη Χαραλάμπους σύζυγος Δέσποινα Βαζουράκη και στο άλλο ήτανε ο Σεραφείμ Ταλόγλου σύζυγος Βασιλεία το γένος Μουτάφη η οποία έχει μείνει στην ιστορία για την φράση της «φύγαμε και αφήσαμε την λάμπα αναμμένη…». Από κάτω ήταν τα σπίτια της χήρας Βασιλικώς Καλαϊντζή και δίπλα από πίσω ήταν η χήρα Τριανταφυλλιώ η οποία έκανε και μάγια. Πέθανε στο κρεβάτι σκουληκιασμένη. Και τέλος, άλλα δύο μονόχωρα σπίτια, στο ένα έμενε ο Δημητρώς Καλαϊντζής με την σύζυγό μου Αγγελικώ και στο από πίσω ο Κωνσταντίνος Κουτσουράκης σύζυγος Μακρίνα.
Όλοι σκεπαστήκανε εκεί κι έτσι έμεινε γνωστό σήμερα ως ο προσφυγικός συνοικισμός.
Πολλοί από τους παραπάνω πήγαν πρώτα στη Νάουσα και στην συνέχεια έμειναν στον συνοικισμό.
Ήταν από όλη την Μικρά Ασία. Η Δέσποινα Ιωάννου Λαγού ήταν από την Έφεσο όπως και η Φώτω Βαζουράκη. Από το Μπουντρούμ, την αρχαία Αλικαρνασσό ήταν τα αδέρφια Λαγού.
*Το πραγματικό επώνυμο των Βαζουράκη ήταν Μπαζιουρούκη. Η οικογένεια άλλαξε το επώνυμό της στην Πάρο για απλούστευση, δεδομένου ότι οι Παριανοί το μπέρδευαν και το πρόφεραν λάθος.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τάλογλου Δανιήλ του Σεραφείμ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1951. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1951 είναι εγγεγραμμένος ο Τάλογλου Δανιήλ του Σεραφείμ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσαλόγλου ή Τάλογλου Βασιλεία το γένος Ιωάννης Μουτάφης, όνομα συζύγου Σεραφείμ κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσαλόγλου ή Τάλογλου Δέσποινα του Σεραφείμ κάτοικος Παροικιάς.
–2017. Στις 9 Ιουνίου 2017 απεβίωσε στην Πάρο ο Δανιήλ Τάλογλου του Σεραφείμ.
–Ταμέτζος: Βλέπε Νταμέτζος
–Ταμιράλιας: Βλέπε Δαμιράλια.
–Ταντάνης ή Τατάνης: Ήρθαν στη
Νάουσα μετά την καταστροφή της Χίου το 1822 με το επίθετο Τατάνης και το
επάγγελμα τους ήταν καραβοκύρηδες.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Ταντάνης Δημήτριος του Σταύρου, ετών 41, ναύτης από τη Νάουσα και ο Ταντάνης Σταύρος του Σταύρου, ετών 29, ναύτης από τη Νάουσα.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Ταντάνης Δημήτριος του Σταύρου, ετών 43, ναύτης από τη Νάουσα και ο Ταντάνης Σταύρος του Σταύρου, ετών 31, ναύτης από τη Νάουσα.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 70χρονος κάτοικος Νάουσας, Ταντάνης Αθανάσιος του Δημητρίου, αλιεύς, ο 38χρονος αλιεύς Ταντάνης Δημήτριος του Αθανασίου, ο 41χρονος ναυτικός Ταντάνης Ανάργυρος του Αθανασίου, ο 36χρονος αλιεύς Σταύρος Ταντάνης του Αθανασίου, ο 33χρονος αλιεύς Ταντάνης Εμμανουήλ του Αθανασίου και ο 29χρονος αλιεύς Ταντάτης Βασίλειος του Αθανασίου.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Ταντάνη Αικατερίνη, όνομα συζύγου Ανάργυρος, όνομα πατρός Λυγκίνος Βιτσαράς, η Ταντάνη Κονδύλω, όνομα συζύγου Δημήτριος, όνομα πατρός Πέτρος Αλιπράντης.
–Ταρανέλλος:
–1911. Γεώργιος Ταρανέλλος, έμπορος στη Νάουσα το 1911.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Δαβερώνα Ευθυμία, όνομα συζύγου Εμμανουήλ, όνομα πατρός Γεώργιος Ταρανέλλος.
–Ταραντίνος:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 26χρονος διδάσκαλος Ταραντίνος Φραγγίσκος.
–Ταταράκης: Ο … Ταταράκης, υπήρξε νωματάρχης στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρο αρχές του 20ου αιώνα. Ίσως Κρητικής καταγωγής.
–1907. Ασύστολοι και αναιδείς νυκτοκλέπται υπό τα όμματα των Αρχών κατακλέπτουν καθ’ εκάστην σχεδόν εσπέραν όρνιθας, ινδιάνους και χήνας.
Ούτω κατά τας τελευταίας αυτάς ημέρας εκλάπησαν τα ακόλουθα: 1) του κ. Νικολάου Ιω. Καμπάνη 2 όρνιθες, 2) του εμπόρου Κωνσταντίνου Μ. Αιγινήτου 1 ινδιάνος, 3)του εμπόρου Νικολάου Π. Πάσου 1 ινδιάνος, 4) του ιατρού κ. Σπύρου Λορεντζιάδου 2 όρνιθες, 5) του πτωχού οικογενειάρχου Βαζιανού μάστορη 1 όρνις, 6) του κ. Ιάκωβου Γ. Κυπραίου μία χήνα και 7) του εμπόρου κ. Ιωάννη Μ. Δαμία 2 ινδιάνοι. Είνε αληθές ότι ο προϊστάμενος της ενταύθα αστυνομίας ενωματάρχης κ. Ταταράκης, ως και άλλοτε εγράψαμεν επέδειξεν και εις την παρούσαν περίστασιν ζήλον και δραστηριότητα αλλ’ άνευ δυστυχώς αποτελέσματος η αντικατάστασις όμως μερικών αστυνομικών οργάνων κρίνεται απολύτως αναγκαιοτάτη, χάριν παγιώσεως της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας, κατόπιν μάλιστα των θρασυτάτων αυτών νυκτοκλεπτών, και χάριν του ηθικού της αστυνομίας (φ.242 «Αιγαίον» 13 Ιανουαρίου 1907).
–Τάταρης: Επώνυμο γνωστό σε Μάνη, Τήνο και Αθήνα. Το επώνυμο Τάταρης εκ του προσηγ. Τάταρης και τούτο εκ του τούρκικου tatar= έφιππος ταχυδρόμος. Ίσως διότι οι ταχυδρόμοι των Τούρκων ήσαν Τάταροι (Τουρκοτάταροι).
–2010. Κατασκευαστής, Σοφοκλής Τάταρης
–Tεζαουράριος ή Τεζαοράριος: Εδώ δεν
γράφεται το επώνυμο του καθολικού στο δόγμα αλλά το αξίωμα του: ταζαουράριος από
το ιταλικό thesaurarius=θησαυροφύλακας. -Κατάλογος με νέους κτηματίες στην
Παροικιά στις 22 Μαΐου 1818 " άμπελος, Κουνάδο σύμπλιος τεζαοράριου.
–Τελώρος:
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Δημητρίου Τελώρος, ετών 55, κάτοικος Σερίφου, εργάτης, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Ιωάννη Τελώρου, ετών 45, κάτοικος Σερίφου, οικιακά, έγγαμος.
–Τελέντας: Βλέπε Δελέντας
–Τενεδιάς: Βλέπε Τενέδιος
–Τενέδιος ή Τενεδιάς: Ο προερχόμενος από την Τένεδο.
–1829. Ο ονομαστικός κατάλογος των μαθητών του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου της Νάουσας του σχολικού έτους 1829.
«Οι μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της κομοπόλεως Ναούσης»
Δημήτριος Τενέδιος ετών 14.
–1829. Σε απογραφή προσφύγων της Νάουσας του 1829 αναφέρεται ο Νικολής Τενεδιάς 50 ετών ναύτης και η σύζυγός του Ζωίτσα Τενεδιά.
–1829. Σε απογραφή προσφύγων της Νάουσας του 1829 αναφέρεται ο Ζαφείρης Τενεδιάς 56 ετών ναύτης και η σύζυγός του Δεσποινούλα Τενεδιά.
–Τερζής: Το επώνυμο σχηματίζεται από
το προσηγορικόν τερζής εκ της τούρκικης λέξης terzi το οποίο σημαίνει τον ράπτη
ανδρικών κυρίως αλλά και γυναικείων ενδυμάτων.
–Το έτος 1980 αναφέρεται ο καταστηματάρχης δίσκων Μάκης Τερζής στη Νάουσα.
–Τερνιώτης:
–1913. Το 1913 γεννιέται ο Τερνιώτης Βασίλειος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τερνιώτης Βασίλειος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τερνιώτη Στέλλα όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατρός Εμμανουήλ Χαραλάμπους.
–Τζαβέλας:
–1870. Το 1870 γεννιέται ο Τζαβέλας Γεώργιος του Δαμιανού τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.
–1947. Στον εκλογικό κατάλογο Παροκιάς του 1947 είναι εγγεγραμμένος ο Τζαβέλας Γεώργιος του Δαμιανού τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.
–Τζαλίκης: Βλέπε Τσαλίκης
–Τζακνής:
–1747. Σε πρακτικό εκλογής απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό της Παροικιάς σε Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 1747 μαρτυρείται ο Γεώργιος Τζακνής.
–1749. Σε εκλογή απεσταλμένου για την Κωνσταντινούπολη από τα κοινά της Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου 1749, μαρτυρείται ο Νικόλαος Τζακνής, επίτροπος Δραγουλά.
–1750. Σε Πρακτικό εκλογής απεσταλμένου των επτά κοινών της Πάρου (Παροικιάς, Νάουσας, Κεφάλου, Τζιπίδου, Λευκών, Μαρμάρων, Δραγουλάς) στην Κωνσταντινούπολη της 23 Αυγούστου 1750, μαρτυρείται οι κάτοικοι Τζιπίδου Στρατής και Γεώργιος Τζακνής.
–1808. Στις 18 Απριλίου 1808 αναφέρεται σε προικοσύμφωνο ο πρωτοπαπάς Πέτρος Τζακνής. Είχε διατελέσει στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στον Κώστο.
–Τζαμουτζάκης:
–1872. Στις 28 Απριλίου 1872 ο 27χρονος βυρσοδέψης από την Πάρο Δημήτρη Τζαμουτζάκη, παντρεύεται στην Ερμούπολη.
–1874. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 28χρονος βυρσοδέψης Δημήτριος Τζαμουτζάκης, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 1 Μαρτίου 1874.
–Τζανάκης: Βλέπε Τζαννάκης
–Τζανάκης ή Τζαννάκης: Κρητικής καταγωγής, βαφτιστικό, υποκοριστικό του Τζανής (Γιάννης). Βαφτιστικό από το ενετικό Zuane –Zane = ιταλικά Giovanni. Και το βενετικό επώνυμο Zane, Zanelli, Zainini, Zanetti, Zanucco, βλ. και Τζουάνος, - Τζουανάκης – Τζοβάνης κ.α.
Τοπωνύμιο: Της Τζανάκαινας, υπάρχει νότια της Μάρπησσας και δυτικά του Λογαρά. Τζανάκης τοπωνύμιο βρίσκουμε και στη Σίκινο.
–1712. Στο προικοσύμφωνο του Ι. Τζαννάκη και Μαρούσας, Καστέλλι Νάουσας, 20 Ιαν. 1712, «Δώνω του το χωράφι του Αγίου Δημητρίου στο Ατζιγγανοχώρι», «δώνει της και το σπίτι όπου έχει γενικόν της εις τον Πρόδρομον (περιοχή της Νάουσας), σύμπλιον Φλωρέντζα Μπαρμπαρήγου, καθώς ευρίσκεται».
–1719. Στην περιοχή της Νάουσας, προικοσύμφωνο Βιτζέντζου Τζανάκη και Μηλιδάκης, Καστέλλι Νάουσας, 11 Ιαν. 1719» το λιβάδι εν τη θέσει Γύρισμα(τα) πλησίον Γεώργη Λεοντή.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο Βικέντζος και ο Αντώνιος Τζανάκης από το κοινό της Νάουσας Πάρου.
–1739. Στη διαθήκη της η Μαρουσάκη Τζανάκη Μαυρογένη (Παροικιά 27 Μαρτίου 1739) παραγγέλλει όπως «την ημέραν Αγίου Ελευθερίου να βάνει η Ειρήνη Βιτζαρά άλλους τέσσαρους ιερείς να λειτουργούν εις μνημόσυνον Ιωάννου και Μαρία του Σκληρού.
–1748. Το Ζαμπετάκι του σιορ Αντωνάκη Μαλαξού πωλεί ένα χωράφι στον Αντώνιο Τζαννάκη «εν τη θέση του Λιμπηδίου» (Νάουσα 6 Δεκ. 1748).
–1751. Ο ιερομόναχος Δανιήλ Τζανάκης υπογράφει σε προικοσύμφωνο Ναούσης στις 4 Νοεμβρίου 1751.
–1751. Στο προικοσύμφωνο του Ιωάννου Γιωργάκη Γιαννούλη Βιτζαρά και της Αννάκι Τζανάκη. (Καστέλλι Νάουσας, 4 Νοέμ. 1751) «έτερο χωράφι του Λεύχαρου με περιβολάκι, με σπίτια, μάνδρες και κάμαρα», «έτερο χωράφι εις την αυτην τοποθεσίαν καινούργια, όπου ο ναός της Παναγίας σύμπλιος Ιωάννης Ντελαγραμμάτικας με δύο δένδρα συκιές και πατητήρι, λεγόμενο Ξαμπέλισμα». Αναφέρεται και ο Νικόλαος Βιτζαράς με σπίτι στο Ξώπυργο. «Ο κυρ μάστρο Αντώνιος Τζανάκης δίδει στην κόρη του Αννάκι εικόνες…». (ΓΑΚ, 212, 181 και ΕΑΙΕΔ, 8 (1958)177).
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυρείται ο κάτοικος Δραγουλά Γιώργος Τζανάκης.
–1762. Στο ξύλινο συρόμενο πέτασμα της Ωραίας Πυλης στο ναό της Θεοσκέπαστης στη Νάουσα, εικονίζεται ο Ζωηφόρος Άρτος με επιγραφή: «Μνήστητη Κ(ύρι)ε του δούλου σου Ανωνίου Τζανάκη και των γοναίων, συμβίας και των τέκνων, μεθων μνήσθητι και του αδελφού αυτού δανιήλ ιερομονάχου και διά χηρός ανδρέα μοστράτου 1762».
–Τζανακόπουλος ή Τσανακόπουλος: Λατινικό πατρωνυμικό επώνυμο με υποκοριστικό στο τέλος. Σημαίνει τα παιδιά του Τζανή, Τζιάννη κλπ (= γιός του Τζανάκη). Στην Κρήτη Αντώνης Πεδιώτης Τζανακόπουλοςτο 1622.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Παναγιώτης Τζανακόπουλος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο των Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 34χρονος γεωργός Δημήτριος Τζανακόπουλος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δραγουλά το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 45χρονος γεωργός Τσανακόπουλος Γεώργιος, ο 60χρονος γεωργός Παναγιώτης Τσανακόπουλος, ο 28χρονος γεωργός Αντώνιος Γ. Τσανακόπουλος και ο 27χρονος γεωργός Μιχαήλ Τσανακόπουλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Δραγουλά του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος γεωργός Τζανακόπουλος Γεώργιος, ο 63χρονος γεωργός Παναγιώτης Τζανακόπουλος, ο 31χρονος εργάτης Αντώνιος Γ. τζανακόπουλος και ο 30χρονος ποιμήν Μιχαήλ Τζανακόπουλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 37χρονος γεωργός Δημήτρης Τζανακόπουλος
–1870. Το έτος 1870 «Ένιασε το Τρίγωνο ο Α. Τζανακόπουλος».
–1894. «Εις τας 25 του Μαρτίου 1894 έδωσα εις τον Ιάκωβον Καβάλλην τα χόρτα της Κεροδοσίας δραχμάς 25,00 μάρτυρες Μιχαήλ Βαλσάμης, Ιωάννης Μηλαίος και Γεώργιος Τζανακόπουλος».
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Αντωνίου Τζανακόπουλος, ετών 50, γεωργός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαριγώ Γεωργίου Τζανακοπούλου, ετών 46, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Γεωργίου Τζανακόπουλος, ετών 20, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Μόσχος Αντωνίου Τζανακόπουλος, ετών 35, γεωργός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Μόσχου Τζανακοπούλου, ετών 30, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ελένη Μόσχου Τζανακοπούλου, ετών 6, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αλεξάνδρα Μόσχου Τζανακοπούλου, ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αθηνά Μόσχου Τζανακοπούλου, ετών 12, οικιακά, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Παρασκευή Μόσχου Τζανακοπούλου, ετών 11, οικιακά, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Γεωργίου Τζανακόπουλος, ετών 80, γεωργός, χήρος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Αντωνίου Τζανακόπουλος, ετών 48, γεωργός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Ιωάννη Τζανακόπουλου, ετών 38, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ειρήνη Ιωάννη Τζανακόπουλου, ετών 17, οικιακά, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Ιωάννη Τζανακόπουλος, ετών 13, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Ιωάννη Τζανακόπουλος, ετών 10, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δι….ς? Ιωάννη Τζανακόπουλος, ετών 7, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Παρασκευή Ιωάννη Τζανακόπουλου, ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Παναγιώτης Ιωάννη Τζανακόπουλος, ετών 4μηνών, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Αντωνίου Τζανακόπουλος, ετών 52, γεωργός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαργαρίτα Νικολάου Τζανακοπούλου, ετών 55, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Παρασκευή Νικολάου Τζανακοπούλου, ετών 18, κάτοικος Αθήνας υπηρέτρια, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Νικολάου Τζανακόπουλος, ετών 14, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Καλλιόπη Νικολάου Τζανακοπούλου, ετών 12, οικιακά, άγαμος.
–1910. Σχετικές έγγραφές από το Κατάστιχο του Ιωάννη Λεβαντή στον Δραγουλά: Ιανουαρίου 19, 1910. Ένιασε το Τρίγωνο ο Α. Τζανακόπουλος, είχα και εργάτη τον Νικόλα και έσπεισε τα κουκιά, 1,20 δρχ.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τζανακόπουλος Αντώνιος του Διονυσίου γεωργός, κάτοικος κοιν. Αρχιλόχου.
–1964. Κοινοτικαί Εκλογαί 5 Ιουλίου 1964. Εις ΠΡΟΔΡΟΜΟ-ΜΑΡΜΑΡΑ: 2 Συνδ. υπό τον κ. Εμμ. Καβάλην και Δημ. Καπαρόν. Πρόεδρος Εμμ. Καβάλης, αντιπρ. Βατίστας Ρούσσος και Συμβ. Νικ. Τζανακόπουλος, Χρ. Πετρόπουλος και Δημήτριος Καπαρός.
–1980. Σε έγγραφα αναφέρεται Παντελής Τζανακόπουλος, από τον Πρόδρομο, Ναύαρχος ε.α. το 1980.
–Τζάναρος ή Γιάνναρος:
–1829. Σε απογραφή προσφύγων της Νάουσας του 1829 αναφέρεται ο Αθανάσιος Τζάναρος 25 ετών ναύτης και ο αδερφός του Δημήτριος Τζάναρος 12 ετών.
–Τζανετάκης: Βαπτιστικό =ο μικρός Γιάννης, ο Γιαννάκης.
–1632. Στο υπέρθυρο του Ναού της Αγίας Ελένης (Βαρούχα) στην Παροικιά, αναγράφεται: «Ούτος ο ναός ον προσεύχεσθε πάντες Κωνσαντίνου και Ελένης οίκος του Θ(εο)υ κ(αι)προς|ευχής υπάρχη μηδείς εισέλθη μνησίκακος ενθάδε κ(αι) λάβει αράν αντί της ευλογίας | όσπερ Ιούδας ο του Χ(ριστ)ού προδότης ο πιών την έξοδον Τζάνες Τζαν(ε)τάκ(ης) ΑΧΛΒ =1632
–Τζανής: Βαφτιστικό από το ενετικό Zuane –Zane = ιταλικά Giovanni. Και το βενετικό επώνυμο Zane, Zanelli, Zainini, Zanetti, Zanucco, βλ. και Τζουάνος, - Τζουανάκης – Τζοβάνης κ.α.
Στην Κρήτη σε πολυπληθείς μαρτυρίες από το 1212 Palmero Zane, Domenico Zane σε έγγραφο του 1221, Καπετάν Ανδρέας Τζάνες σε έγγραφο 1301.Σε έγγραφα Ρεθύμνου του 1474 κ.α.
–1621. 23 Δεκεμβρίου 1621. Αγορά του χωραφιού του Τζανή Δημητράκη.
–1732. Τα κοινά της Πάρου με γράμμα τους της 17 Ιανουαρίου 1732, προς τον δραγουμάνο Γεώργιο Ραμαδάνη, τον παρακαλούν να φροντίσει, όπως η φορολογία του νησιού τους ανατεθεί στους δικούς τους επιτρόπους και αποτρέψει την αποστολή ξένου βοεβόδα. Μαρτυρείται ο εγγεγραμμένος Γεώργιος Τζανής επίτροπος Δραγουλά.
–1743. Εκλογή κατά τη Γενική Συνέλευση «επιτρόπου και προβλέπτη» απεσταλμένου από τα κοινά της Πάρου, στις 20 Φεβρουαρίου 1743 αναφέρεται ο Στρατής Τζανής.
–1743. Γράμμα των κοινών της Πάρου προς τον Νικόλαο Μαυρογένη στις 20 Φεβρουαρίου 1743. Οι επίτροποι των κοινών παρακαλούν τον Ν. Μαυρογένη να γίνει βοεβόδας του νησιού τους και να αναλάβει την φορολογία του, προκειμένου να αποφύγουν τον ανεπιθύμητο Μακάριο Μαλατέστα, αναφέρεται ο επίτροπος Δραγουλά Γεώργιος Τζανής.
–1744. Κατά τη Γενική Συνέλευση εκπροσώπων όλων των κοινών της Πάρου, της 6 Απριλίου 1744, αποφασίζουν να συντάξουν γράμμα υπερασπίσεως του συμπατριώτη τους δραγουμάνου Νικολάου Μαυρογένη, εναντίον των εις βάρος του συκοφαντιών μερικών συμπατριωτών τους, προς τις τουρκικές αρχές. υπογράφει και ο Γεώργιος Τζανής επίτροπος Δραγουλά.
–Τζανιάς ή Ντζανιάς:
–1665. Στις 26 Μαρτίου 1665 αναφέρεται σε έγγραφο Μαρμάρων ο ιερέας Ντζανιάς Μιχαήλ να έχει διαφορά με τον μαστρο Κουμνενό Φραντζή για το χωράφι εις το Αγιαντωνιάτικο.
–1665. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς υπογράφει έγγραφο στις 30 Μαρτίου 1665.
–1665. Ο ιερέας Χρουσής Μοστράτος και ο Ζαννής Τζανιάς υπογράφουν έγγραφα Ναούσης στις 10 Ιουλίου 1665.
–1666. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς αναφέρεται σε έγγραφο στις 13 Ιανουαρίου 1666.
–1702. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς ανταλλάσει κτήμα με τον Μανώλη Γεράρδη στις 22 Νοεμβρίου 1702.
–1702. Το 1702 η Εργινάκη παπά Ιωάννη Τζανιά.
–1706. Το 1706 αναφέρεται σε έγγραφο ο Ζαννής Τζανιάς.
–1709. Ο ιερέας Ιωάννης Τζανιάς αναφέρεται σε κατάλογο εγγράφων του οσίου Αντωνίου στις 6 Οκτωβρίου 1709.
–1710. Προικοσύμφωνο του Μιχ.
Τζανιά και Αντωνινάκη Μαυρίκου (Κέφαλος, 2 Ιουνίου 1710) «και τον απόξω τόπον
με δένδρα και συκιές οπού είναι στα νότια μέρη στη Θεοτόκο (Χοιρόλακας)».
–1712. Διαθήκη παπά-Μιχαήλ Τζανιά (Κέφαλος, Μάρμαρα 23 Μαρτίου 1712) «όλα αυτά
τα εξόδιασα δια το άνωθεν χωράφι της Λαρέτζας».
–1714 Αύγουστος 9, Πάρος Μάρμαρα. Έδωσε εξοφλητικόν και σωστόν λογαριασμόν ο παπά-Μιχάλης Τζανιάς της Κοινότης Μαρμάρου διά το κατάστιχον που εσύναξε της απερασμένης χρονιάς (το 1713) και δεν έχει να δώσει της Κοινότης μοναχά ρεάλια τρία ήμισυ και δώνοντας τα μένει είσαι καθάριον και σωστόν λογαριασμόν και δια το βέβαιον υπογράφουν οι προεστοί υποχειρός τους, σακελλάριος Κεφάλου Σκορδίλης, Αλέξανδρος Καμπάνης, Τζανής Μπιζάς, Πρωτοπαπάς Κεφάλου, Ο σακελλίος Κεφάλου, Παπά-Αντώνης Συρίγος επίτροπος.
–1723. Στις 20 Μαΐου 1723 αναφέρεται σε έγγραφο ο Παΐσιος Ραγκούσης να καθιστά επιτροπικόν του τον πρωτοπαπά Κεφάλου Μιχαήλ Τζανιά επειδή αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη.
–1744. Ο ιερέας Ζαννής Τζανιάς αναφέρεται σε κατάλογο εγγράφων του οσίου Αντωνίου στις 30 Οκτωβρίου 1744.
–1790. Πρωτοπαπάς Τζανιάς υπογράφει προικοσύμφωνο στον Κώστο 21 Ιανουαρίου 1790
–Τζαν Λούκα: Φράγκος πειρατής, μόνιμος κάτοικος Νάουσας του 16ο αιώνα. Ίσως να αναφέρεται με τον όνομά του.
–1677. Ο αρχηγός της ιεραποστολής των Καπουτσίνων στη Νάουσα Σεραφείμ De Riom έστειλε έκθεση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νάουσα στις 20 Ιουλίου 1677 στον ηγούμενο της μονής Καπουτσίνων στη Νάξο «Εν ονόματι του Κυρίου ημών ποιούμαι έναρξιν πιστής εκθέσεως των κατά την εν Ναούση άφιξιν του πασά Σαρδάρ συμβάντων. Εμάθατε βεβαίως, αιδεσιμότατε μοι πάτερ, ότι ο Σαρδάρ κατέπλευσεν εις Νάουσαν τη 20 Ιουλίου συνοδευόμενος υπό 25 γαλέρων. Μαθών ούτος ότι επι της νήσου ταύτης ευρίσκοντο εκατόν περίπου λεβέντες εκ Δύσεως, διαμοίρασε το στράτευμα του, αφήκε δύο γαλέρας εδώ εις Νάουσαν, απέστειλεν ετέρας δύο εις το στενόν της Αντιπάρου, τρείς εις Κέφαλον και το επίλοιπον του στόλου του εις Παροικία, προς τον σκοπόν να παρακωλύση την γαλιόταν και τους λεβέντες του καπιτάν Αντώνη από του να διαφύγωσιν. Την γαλιόταν ταύτην εύρον πλησίον της Παροικιάς έν τινι κολπίσκω εφωδιασμένην δια παντός είδους πολεμοφοδίων και ζωοστροφών, καθόσον οι λεβέντες ατής δεν έσχον το θάρρος ούτε τα όπλα των να παραλάβωσι μεθ’ εαυτών εις τα όρη όπου επί ματαίω προσεπάθουν να κρύπτωνται εν τοις σπηλαίοις και τοις βαράθροις. Ο Σαρδάρ, θέλων επιμόνως να συλλάβη αυτούς, ηνάγκασε τους χωριανούς της νήσου ταύτης, δια ραβδισμών πιπτόντων επί των ράχεων αυτών ως χάλαζα, να εξέλθωσι και, δια δέκα κυνών, ερευνήσωσι και εκβάλωσι ους λεβέντας από τα κρυσφύγετα αυτών και τους φέρωσιν ενώπιόν του εν τη γαλέρα. Εν τούτου δεν κατώρθωσαν να εύρωσι τον αρχηγόν των πειρατών, ον ο Σαρδάρ επιμόνως ήθελε ζώντα ή νεκρόν. Ούτος εφρόντισε να κρυβή τόσον ασφαλώς ώστε ν’ αποφύγη την ορμήν των Ναουσαίων, οίτινες πολλούς κόπους κατέβαλον προς ανεύρεσιν και σύλληψιν αυτού.
Η ορμή του λαού τούτου, συνοδευομένου μακρόθεν εις τα όρη υπό τινών γενιτσάρων, έφθασε και περειτέρω. Ηθέλησε να ερευνήση εν απάσαις ταις οικίας της Ναούσης άνευ εξαιρέσεως, ηνέωξε και αυτούς τάφους προς έρευναν. Εννοείται ότι και ο ημέτερος οίκος δεν εξηρέθη, αλλ’ εξηρευνήθη υπό δέκα Τούρκων και των κατοίκων της Κωμοπόλεως. Κατά πρώτον ήλθον μόνοι πέντε Τούρκοι αίτινες παρεβίασαν την θύραν μας. Εις εξ αυτών, ον εξελαβον ως ερχόμενον να με χαιρετίση, μοι κατέφερεν ισχυρότατον γρονθοκόπημα κατά πρόσωπον, ώστε με απώθησεν εις απόστασιν δύο βημάτων. Οι λοιποί τέσσερες παρετήρουν εν τω οίκω μήπως ευρίσκετό τις εν αυτώ κεκρυμμένος προσεπάθησαν δε ν’ ανοίξωσι δι αντίκλειδος τα κιβώτια, εν οις είχομεν προπεφυλαγμένα διάφορα ημών εφόδια αλλά μη δυνηθέντες και μη έχοντες διαταγήν να καταστρέψωσι τι, αφήκαν αυτά ανέπαφα. Δέσαντές με, τότε, με έφερον ενώπιον του Αγά του Σαρδάρ διαμένοντος εν τη οικία του Μιχελέτου, γαμβρού του κ. Νικηφόρου (Γεράρδη), όστις ανηλεώς και με τρόπον φρικώδη έδερε κατ’ εκείνην την ώραν άνδρας τε και γυναίκας δια ροπάλου.
Ο ρηθείς Αγάς, επί παρουσία ενός άλλου, ου τον βαθμόν αγνοώ, με ρώτησε ποιος είμαι. Κατόπιν με ηρώτησε αν είμαι Γάλλος και τω απήντησα καταφατικώς. Συνεπεία δε της απαντήσεως μου ταύτης, με απέλυσε παρευθύς, και επανήλθον εις τον ημέτερον οίκον, τον οποίον εύρον εν ακαταστασία μεγίστη, άνευ όμως μεγάλων ζημιών.
Αλλ’ εν τη απερισκεψία μου και τω συνεχόντι με φόβω, είχον προηγουμένως μεταφέρει εις γειτονικήν τινα οικίαν διάφορα εκκλησιαστικά πράγματα προς διαφύλαξιν ήσαν δε ταύτα παραπετάσματα των ιερών βημάτων και διάφορα άλλα μικρά τεμάχια, ων πάντων η αξία δεν υπερέβαινε τα 6 γρόσια. Οι Τούρκοι, ανακαλύψαντες την κρύπτην, παρέλαβον πάντα ταύτα και απήλθον.
Η τραγωδία αυτή δεν έληξεν εν μια ημέρα. Ο Σαρδάρ βλέπων συντελεσθείσαν την σύλληψιν πάντων των λεβεντών της γαλιότας πλην του αρχηγού αυτών, ωρκίσθη, καθ’ α ελέχθη, ότι εάν δεν τω φέρωσι τον αρχηγόν, θα αιχμαλωτίση πάντας τους άνδρας και θα κατασφάξη τας γυναίκας και τα τέκνα των. Ταύτα ακούσαντες οι ατυχείς κάτοικοι προέβησαν πάλιν, τρις ή τετράκις, εις την εν ταις οικίας έρευναν.
Ο ημέτερος οίκος δεν εξηρέθη της ερεύνης ταύτης. Ο γυναικάδερφος του κ. Γαβριήλ και εις άλλος χωρικός, ενέπνευσαν τι θάρρος εις δέκα Τούρκους να έλθωσι να ανασκαλεύσωσι πάλιν τον οίκον μας.
Οι Τούρκοι ούτοι, ρίψαντες το βλέμμα επί των αντικειμένων τα οποία είχομεν, μοι είπον «βρε παπά, δε μας λές, πώς γίνεται και λες πως είσαι φτωχός αφού έχεις τόσα ρούχας;» Εις ταύτα απήντησα ότι τα κιβώτια ήσαν κενά. «Αχ μωρέ κιντή!...» μοι απήντησεν ο εις, δάκνων πεισματωδώς τον δάκτυλόν του. Τότε παρατηρήσαντες κάτοπτρον τι, ανήκον εις τον βοεβόδαν Παροικιάς Δημήτριον Μανιάτην, με ηρώτησεν εις εξ αυτών. «Τι πράγμα είν αυτό;» «Εικών», τω ειπον. Τότε βλέπων ότι δεν τω έλεγα την αλήθειαν, έσυρε κατά το ήμισυ το γιαταγάνι του, προσποιούμενος ότι δοκιμάζει αν είναι αρκετά κοπτερόν, αλλά περιωρίσθη έως εδώ διέταξε μόνον ένα εκ των συντρόφων του να καταβιβάση το κάτοπτρον και μεταφέρη αυτό εν τη γαλέρα. Υπέστην και τούτο μεθ’ υπομονής, αν και η αξία του κατόπτρου ήτο 15 έως 20 σκούδων.
Τέλος, ο Σαρδάρ, βαρυθυμών ένεκα της μακράς του διαμονής εν Ναούση διότι έμεινεν επί 8 ημέρας, έδωκε το σημείον της αναχωρήδεως. Μηξ δυνηθείς να συλλάβη τον αρχηγόν των πειρατών, παρέλαβε μεθ’ εαυτού 35 λεβέντες, μεταξύ των οποίων και τον ατυχή γυναικάδερφον του Δημητρίου Τζαν Λούκα, και ένα ιερέα. Οι Τούρκοι, ολίγον προ της αναχωρήσεως των, εισήλθον εν τη ημετέρα εκκλησία, κατέστρεψαν το άγιο βήμα, αφήρεσαν το κανδήλιο και το ωόν στρουθοκαμήλου, όπερ εκρέματο άνωθεν αυτού.
Εκ των κατοίκων της κωμοπόλεως ταύτης ολίγοι μεν εκακοποιήθησαν, αλλά και ολίγοι ήσαν οι μη υποστάντες ζημίας, διότι οι Τούρκοι μάλλον προς λαφυραγωγίαν εξήλθον ή σύλληψιν του πειρατού και των λεβεντών αυτού. Ο στόλος απέπλευσε την Παρασκευήν προς το εσπέρας, 27 Ιουλίου κατά το παλαιόν, και διηυθύνθη προς την Σίφνον. Εάν δεν επανέλθη, δυνάμεθα να είπωμεν ότι αι συμφοραί ημών έληξαν…
Της υμετέρας αιδεσιμότατος δούλος
Σεραφείμ
Νάουσα 5 Αυγούστου 1677.
–Τζαννετής:
–1961. Στην πρώτη εκλεγμένη διοίκηση του ΑΟ Νηρέας Νάουσας Πάρου το 1961 εξελέγχει Τζαννετής Γεώργιος γραμματέας.
–Τζαννέτος:
–1710. Χωράφι στα Πισκοπιανά από την Μαρούσα Τζαννέτου σύμπλιος Αλισάφης.
–Τζαντάνης: Βλέπε Τσαντάνης
–Τζάρουχας:
–1665. ο ιερομόναχος Νεόφυτος Τζάρουχας υπογράφει έγγραφο Κεφάλου στις 15 Απριλίου 1665.
–Τζάφος:
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, ψαρόγα από κάτω εκεί κοντά από τον Τζάφο εις το Πίσω Λιβάδι.
–Τζελέπης: Ίσως Μικρασιάτικης καταγωγής
–1821. Καταγραφή των κοινών χρεών της Νήσου Πάρου εγείνον εις Κωνσταντινούπολιν εις εκφόρους αποστολάς κατά το τελευτάτον _ καταχωρημένον εις τον κοινόν Κώδημα καθού είς του τελευταίου χρόνου απεσταλμένων. Μ. Τσιγώνια, και Ιω. Κορτιάνου λογαριασμούς, τα οποία μένουν ενεξόφλητα τα κεφάλαια ομολογιών οι δε τόκοι αυτών είναι πληρωμένοι μέχρι του χιλιοστού οκτακοσιοστού έτους.
Ομολογία Γιάγκω Τζελέπη γρ. 3000.
–Τζηφάκης ή Τζιφάκης: Βλέπε Σιφάκης
–Τζιάτζιος: Καταγωγή από την
Ήπειρος. Το συναντάμε στον Πρόδρομο.
–Τζιμπέρ:
–Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ μάρτυς. Γεώργιος Βιτσαράς μάρτυς, Γεώργιος Μαρμπαρήγος μάρτυς, Σακέλιως Ναούσης μαρτυρώ, Παπά Φραντζέσκος Νταβερώνας μαρτυρώ, Παπά Μαρίνος Ραγγούσης μαρτυρώ, Γεώργιος Νταμιραλής μαρτυρώ, Ιωάννης Τριαντάφυλλος Μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Βατιμπέλας μαρτυρώ, Δημήτριος Αυλωνίτης μαρτυρώ, Νικόλαος Λευκαρός μαρτυρώ. Εγώ Νικολός Κανάλες μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Σκορδίλης, Ανδρέας Βιτσαράς μαρτυρώ, Ιωάννης Μπρούτος, Τζάνες ο Καλλέργης Καντζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα"
–Τζιγώνιας: Βλέπε Τσιγώνιας
–Τζικαλάς ή Τζικαλιάς : Βλέπε
Τσουκαλάς.
–Τζιμιλιάρης: Βλέπε Γεμελιάρης.
–Τζιπανάκης ή Τσιμπανάκης:
–1829. Ο ονομαστικός κατάλογος των μαθητών του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου της Νάουσας του σχολικού έτους 1829.
«Οι μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της κομοπόλεως Ναούσης»
Χρίστος Τζιπανάκης ετών 10.
–Τζίντζιρας ή Τζίτζιρας: Οικογένεια από το Αϊβαλή. Ήρθαν στην Πάρο μετά τον διωγμό του 1814.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, Κωνσταντής Τζίντζιρας Αϊβαλιώτης.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, δια χειρός Αλέξανδρου Μπαρότζη βεβαίουσι το παρόν και μαρτυρώ. Δημήτριος Τζίτζιρας αδερφός.
–Τζιρίγος ή Τζίγος ή Τσιρίγος: Επίθετο-τοπωνύμιο =Τσιρίγο (Κύθηρα). Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
–1737. ιερέας Μιχάλης Τζιρίγος αναφέρεται σε έγγραφο αγοράς στις 10 Οκτωβρίου 1737
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο παπά Μιχελής Τζίγος Λογοθέτης.
–1739. Στην Παροικιά στις 30 Αυγούστου 1739 αναφέρεται ο Λογοθέτης Μιχαήλ Τζιρίγος υπογράφει πρακτικό εκλογής του Νικολάκη Μαυρογένη ως απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το Κοινό της Πάρου.
–1741. Εκλογή προβλεπτών υγειονομικών μέτρων από το κοινό Παροικιάς Πάρου, κατά τη Γενική Συνέλευση, της 2 Μαΐου 1741, υπογράφει και ο παπά Μιχελής Τζιρίγος.
–1743. Προικοσύμφωνο Παροικιάς 22 Απρ. 1743 «εις την ομοίαν τοποθεσίαν δύο αμπέλια, σύμλιος παπά-Μιχαήλ Τζιρίγος… ένα συκούρι με νερό και αμπέλι, μέσα το μοναστηράκι ο Φωτοδότης Χριστός».
–1746. Στις 8 Μαρτίου 1746 αναφέρεται ο παπά Τζιρίγος Μιχαήλ λογοθέτης. Υπογράφει έγγραφο για το Κοινό της Παροικιάς για μετάκληση ξένων στο νησί.
–Τζιριγώτης ή Τσιριγώτης: Βλέπε Τσιριγώτης
–Τζιώτης ή Τζώτης ή Τζότης: Επίθετο-πατριδωνύμιο= καταγωγή από Τζιά (Κέα). Το επώνυμο γνωστό και στη Νάξο από τον 18ο αιώνα όπως και στην Άνδρο αλλά και στην Τήνο από τον 15ο αιώνα με τον τύπο Τζιώτης, Τζιώτος, Ζιώτος, Κέας. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
Η οικογένεια Τζιώτη είναι γνωστή στην Μάρπησσα μέχρι σήμερα. Γνωστοί οι τρεις κληρικοί: ο σακελλίων Δημήτριος Τζιώτης, ο ιερεύς Ελευθέριος Τζιώτη και ο ιερεύς Εμμανουήλ Τζιώτης. Γνωστοί και οι λαϊκοί Ιωάννης Τζιώτης και οι γιοί του Λευτέρης και Γεώργιος στις αρχές του 19ου αιώνα, των οποίων ιδιοκτησία ήταν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μέσα στο χωριό της Μάρπησσας.
–1723. Πωλητήριο Τζιπίδου, 18 Απρ. 1723 « πουλει ο μαστρο-Λευθέρης Καντιώτης το χωράφι την πάρτη που έχει στο Λογαρά τον Απάνω, αγορά από την Αλίζα Γεώργη Λέφα και από την Τζαννέτα Κουτζούνα και πουλεί το του μαστρο-Ιωάννη Τζώτη (Τζιώτη) του γαμπρού του διά ρεαλια είκοσι δύο ήμιση».
–1747. Σε διαθήκη στις 30 Μαρτίου 1747 αναφέρεται ο Σταμάτης Τζώτης.
–1757. Στο προικοσύμφωνο Ελευθ. Τζιώτη και Άννας Ιωάν. Τσιγώνια (Τζιπίδος, 27 Ιαν. 1757 «στου Γαλανού το Χωράφι εδικόν τζη σύμπλιον Αντώνης παπά-Γεδεού».
–1763. Στις 6 Μαρτίου 1763 ο παπά-Εμμανουήλ Τζιώτης υπογράφει γράμμα (πληρεξούσιο) της Κυριακής Π. Τριανταφύλλου εις χωρίον Κεφάλου, Τζιπίδος.
–1763. Πώληση ακινήτων. Τζιπίδος 1763, Δεκεμβρίου 14. Ενώπιον του Ελευθερίου πρωτοπαπά και επιτρόπου Τζιπίδου, που συνέταξε το έγγραφο, δηλώνεται ότι ο μαστρο Ιωάννης Αρμπουλάς τα πράγματά του είχε πωλήσει στον μαστρο Μανογέλη Ανεραντζόπουλο, από τις Λεύκες, κάτοικος Σμύρνης, για ρεάλια 100, σύμφωνα με το πωλητήριο έγγραφο που το έκαναν στην Σμύρνη. Το έγγραφο το έστειλε ο Ανεραντζόπουλος στον αδερφό του Μαστρο Κωνσταντή που ζούσε στην Πάρο, στον οποίο έδωσε και 100 ρεάλια η αδερφή του Ιωάννη Αρμπουλά. Το έγγραφο υπογράφουν ο σακελλάριος Κεφάλου ο πρωτοπαπάς Ελευθέριος Τζιώτης, και ο επίτροπος Τσιπίδου, ο Γεώργιος Χαβιανός και ο Αντώνιος Τζιγώνιας.
–1764. Στις 29 Φεβρουαρίου 1764 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αγοράζει αμπέλι στου ζαβομάρκου (Τζιπίδος) δια ρεάλια 40.
–1765. Στις 12 Ιανουαρίου 1765 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου.
–1768. Πωλητήριο Τζιπίδος 6 Οκτ. 1768. «το κυρά Ζαφείρω θυγατηρ ποτέ Περούλη Πούλιου πωλεί ένα σπίτι όπου έχει από τον υιον της τον Ζαχαρία, εις τόπο θέμενο εις την Αγίαν Παρασκευή, του παπά-κυρ Λευτέρη Τζιώτη δια ρεάλια δεκατέσσερα».
–1773. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1773 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αγοράζει από τη κερα-Κατερινιώ Νικολού Μελανίτη το σπίτι της στον Τζιπίδο για 22 γρόσια.
–1775. Σακελλίων Δημήτριος Τζιώτης. Συντάκτης πωλητήριου εγγράφου Τσιπίδου 5 Απριλίου 1775.
–1784. Στις 26 Αυγούστου 1784 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αναφέρεται σε συμφωνητικό μεταξύ του ίδιου και της κουνιάδας του κερα Μαρίας γυνή Γεώργιου Ληπράντου για τα σπίτια στον Τζιπίδο. «Με το να εζητά η κερα Μαρία γυνή Γεώργη Ληπράντου από τον παπα κύρ Ελευθέριον δούλεψες οπού είχε καμωμένες…» ανταλλάσει ένα αμπέλι με το σπίτι του Δραγάζη σην Μάρπησσα. «ήλθεν εις τον εκλαμπρότατον άρχοντα αυθέντη Δημητράκην Μαυρογένη και εζητά τον κόπον της όθεν ευρήκεν έβλογον ο άρχοντας με τους ευρισκομένους…». Δημητράκης Μαυρογένης υποβεβαιώ, Ιωάννης Μονόπατος και επίτροπος μαρτυρώ, Δημήτριος Γαβαλάς μάρτις, Αντώνης Τζιγώνιας μάρτης.
–1786. Στις 30 Νοεμβρίου 1786 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου. Ο Γεώργιος Μαούνης πωλεί ακίνητο στην τοποθεσία Αλωνάκια στον μαστρο Σπυρίδο Παπαδόπουλο για 10 ρεάλια.
–1789. Στις 10 Ιουνίου 1789 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης πρώην σακελλίων υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου.
–1789. Στις 10 Ιουνίου 1789 «η κερά Βασιλικώ ομού με τον συμβίον της τον κυρ Δημήτρη Δράγαζη πωλούν στον ανιψιό της τον παπά-Ελευθέριος Τζιώτης ένα χωράφι έχει γονικόν της εις τοποθεσίαν Δασωνάρι σύμπλιος Ντεμένεγος Άγουρος.
–1793. Στις 23 Ιανουαρίου 1793 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει έγγαφα ανταλλαγής ακινήτων στον Τζιπίδου «με το έτερο μέρος ο κυρ Βαλεντής Τράγαζης (Δράγαζης) εις το κακό Ποτάμι σύμβιος Δημητράκης Γαβαλάς». Το ίδιο έγγαφο υπογράφει και ο παπ-Λευτέρης Τζιώτης.
–1796. Πώληση χωραφιών. Τζιπίδος, 29 Ιουνίου 1796. Ενώπιον των μαρτύρων πριμικήριου Ρούσσου και του πρώην χωρεπισκόπου Αγούρου ο μαστρο Αυγουστής Τζιώτης πωλεί δυο χωράφια που βρίσκονται στην Παναγία στο Ραχίδι πλησίον ο μαστρο Γεώργης Φραντζής και στα Τζαλέπια πλησίον ο μαστρο Δημήτρης Μελανίτης, στον Ιωάννη Τζιώτη για 30 γρόσια.
–1797. ο Σεκελλίων Δημήτριος Τζιώτης απαντάται σε προικοσύμφωνο Μάρπησσας στις 23 Αυγούστου 1797.
–1798. Στις 3 Οκτωβρίου 1798 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει έγγαφα Τζιπίδου.
–1804. Αγορά χωραφιού. Τζιπίδος 1804,
Οκτωβρίου 23. «Ενώπιον των μαρτύρων ιερέων Ρούσσου, πριμικηρύου, και του πρ.
σακελλίωνος Δημητρίου Τζιώτη, και του Δημητρίου Γαβαλά, ο Πέτρος Νιώτης πωλεί
στον Ιωάννη Βαρούχα στον Τριό ένα κρεμμυδοχώραφο εκτάσεως μίας ζευγαριάς για
100 γρόσια καθώς και ένα χωράφι εις τα Λιβάδια τα Τσιπιδινά για γρόσια 80». Το
έγγραφο συνέταξε ο Νικόλαος Μπιάζος.
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15
Σεπτ. 1806. Έτερη ψαρόγα όπου την έχει ο Πριμηκύριος αγορά από τον Ιωάννην
Τζιώτη: γρόσια 20.
–1816. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1816 Νικόλαος Σκορδίλης, προύχοντας Δραγουλά. Συνυπογράφει με άλλους προεστούς και των άλλων χωριών της Πάρου τη σετέντζα που αφορά στη Μονή του Αγίου Μηνά. Από τον Τσιπίδο υπογράφουν οι Μιχαήλ Τσιγώνιας, Νικόλαος Τζιώτης και Εμμανουήλ Μονόπατος και από τα Μάρμαρα οι Αλέξανδρος Μπαρότζης και Εμμανουήλ Άγουρος, ο οικονόμος Κεφάλου και ένας Βλάσης Πλαζές (?).
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, εις το μικρό περιβολάκι Ιωάννης Τζιώτης.
–1820. Σε έγγραφο Τζιπίδου 1820 ο Πριμικηρίος Σοφιανός επιβεβαιώνει στην αρχή ο Ι. Μαυρογένης, ζαμπίτης (αστυνόμος) Πάρου «Παρησιασθέντες έμπροσθεν του πανευγενεστάτου άρχοντος τζελέπη Γιαννάκη Μαυρογένη ζαμπίτη μαε η κερα πρεσβυτέρα του αγίου πριμικηρίου Σοφιανού κάνοντας αγωγή κατά του Ιωάννη Τζιώτη δια τα οσπίτια της οπού είχε χαλασθούν εξαιτίας της εκκλησίας τιυ οπού έκτισεν εις την Αγίαν Παρασκευήν.
–1821. Παριανός αγωνιστής του 1821 ο Ελευθέριος Τζιώτης.
–1825. Με τη διαθήκη του ο Ιωάννης Τζιώτης (Τζιπίδος, 24 Μαΐου 1825) «του κύρ Αθανασίου αφήνω στον Άγιον Γεώργιον τον Κάτω μια μέλισσα.
–1825. Διαθήκη του Ιωάννη Ελευθ. Τζιώτη (Τζιπίδος 24 Μαΐου 1825) «αφήνω το χωράφι στο Μαρμαρά όπου έχω αγορά από Πριμηκύριον», υπογράφει ο πριμικήριος Σοφιανός.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Μανόλης Τζιώτης.
–1843. Σε εκλογικό κατάλογο του 1843, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Τζιώτης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τζιώτης 37 ετών γεωργός.
–1846. Ο Μαρπησσαίος Γεώργιος Φωκιανός έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Παριανού Δημητρίου Σάλλα «κατά το 1826 εις την κατά του Ιμβραήμ πολιορκίαν Τριπολιτσάς (…) και διέμεινεν εκεί μέχρι της πτώσεως της» κατά μαρτυρία των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Μαρπήσσης, σε έγγραφο τους («εν Μαρπίσση την 16 Μαΐου 1846»). Ακολούθως διέμεινε στα Βέρβαινα και τέλος στο Ναύπλιο. Αρχηγός δε των όπλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το πιστοποιητικό το υπογράφουν 48 προύχοντες και κάτοικοι της Μάρπησσας, μεταξύ των οποίων οι: Άγουρος Ιωάννης, Ιωάννης Ασωνίτης, Ελευθέριος Τζιώτης, Αναγνώστης Α. Βιτσαράς, Παναγ. Νικηφοράκης, Αντώνιος Τζιγώνιας, Αρτέμιος Ευλογιάς, Ανδρέας Αλιπράντης, Νικ. Βατιμπέλας, Νικόλαος Πούλιος, Γουλιέλμος Καντιώτης, Μακάριος Στάμενας. Το επικυρώνει δε καθώς και τις υπογραφές, ο δήμαρχος Μάρπησσας Γεώργιος Σιμ. Δελαγραμμάτης («εν Μαρπίσση την 20 Μαΐου 1846»).
–1846. Ενώπιον του Ειρηνοδίκη Παροικιάς Δ. Δελαγραμμάτη που εκτελεί χρέη συμβολαιογράφου και των Παρκιωτών μαρτύρων Θεοδ. Φρ. Κυπραίου, εμποροκτηματίου και Κ.Π. Γαβαθιώτου κουρέα, ο Γεώργιος Ιωάν. Τζιώτης, βαρεολοποιός, κάτοικος Μαρπήσσης, πωλεί στον Σταμάτη Μιχ. Καρθστινό, αγρότη, κάτοικο επίσης Μαρπήσσης, ένα χωράχι στην τοποθεσία «Εις του Λαού» εκτάσεως μιάς ζευγαριάς, για 325 δρχ. Το χωράφι συνορεύει με τα κτήματα του Σταύρου Παπαδόπουλου και του Ιωάννου Πούλιου. Παροικιά στις 29 Νοεμβρίου 1846.
–1846. Αγορά ανεμομύλου «Τζηπίδος 1846. Δεκεμβρίου 29» «Ενώπιον του ειρηνοδίκου Πάρου, που εξεπλήρωνε χρέη συμβολαιογράγου, Δημητρίου Δελαγραμμάτη, ευρισκόμενος στο σπίτι του Γεωργίου Δελαγραμμάτη, που ήταν στην οδό Αγίου Ευσταθίου, όπου και η φερώμενη εκκλησία, και ο οποίος συνέταξε το έγγραφο, και των μαρτύρων Ιακώβου Ν. Κυπραίου και Νικήτα Ν. Σηφάκη, κτηματιών, κατοίκων και δημοτών του Δήμου Μαρπήσσης, η Καλλίτσα Σταύρου Τζανδουλή [Τσαντουλή] πωλεί στον βαρελοποιό (βαρελά) Γεώργιο Ιωάν. Τζιώτη τον «ήμισυ αλευροανεμόμυλον, με τα αναλογούντα σε αυτόν έπιπλα και σκεύη, που βρίσκεται στους Απάνω Μύλους, θέση στα δυτικά του χωριού, όπου το υψηλότερο σημείο, αντί 525 δραχμών.
Στο πωλητήριο μνημονεύεται ως όμορος του ανωτέρω μύλου και ο μύλος της Αικατερίνας Μιχ. Κανδιώτου. Αργότερα οι δύο μύλοι, που βρίσκονταν στο μέρος όπου το παλαιό Δημοτικό Σχολείο και η δεξαμενή, περιήλθαν στις ιδιοκτησίες του Αναπλιώτη (Γ. Ναυπλιώτη) και του Ντεμένεου (ανήκαν εξ ημισείας στους Εμμ. Άγουρο και Φραγκίσκου Μελανίτη). ΠΗΓΗ: Παριανά 1982,10.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 47χτονος εργάτης Ελευθέριος Τζότης, ο 40χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τζότης και ο 40χρονος βαρελοποιός Γεώργιος Τζότης.
–1861. Τζιπίδος 1861, Ιουλίου 11. «Ενοικίαση κτημάτων». Ο συμβολαιογράφος Πάρου Γεώργιος Σίμωνος [Σίμου] Δελαγραμμάτης, ο οποίος είχε το γραφείο του στον Τζιπίδο, ενώπιον των μαρτύρων Σπυρίδωνος Ασωνίτου, ναυτικού και Σταματίου Μελανίτου, μυλωνά, συντάσσει το κατωτέρω Ενοικιαστήριον, διά του οποίου ωμολόγησε ο Ιωάννης Ελευθερίου Τζιώτης, σκυτοτόμος, ότι με βάση δικαστικές πράξεις «των εν Σύρω Πρωτοδικών» διορίσθηκε επιτροποκηδεμών του Ιωάννου Γ. Τζιώτη, «ανηλίκου τέκνου του αποβιώσαντος Γεωργίου Τζιώτη», και ενοικιάζει, ως εκ τούτου, στον Αντώνιο Παντελαίο τα κτήματα που άφησε ο μακαρίτης στον ανήλικο γιό του, για επτά χρόνια (1861-1868), αντί 40δρχ. κατ’ έτος. Ακολουθεί η αναγραφή των ακινήτων (χωράφια και αμπέλια) που βρίσκονατι στον Λογαρά και στο Μερσίνι, εν όλω πέντε.
Τα ανωτέρω γειτονεύουν με το αμπέλι του εφημέριου του χωριού παπα-Γεωργίου Καραμιτζοπούλου και με ψαρόγα του Ιωάννου Μιχ. Τζαντουλή και Δημητρίου Βελιώτη.
Στο τέλος του κειμένου μνημονεύεται ότι «το ποσόν της ενοικιάσεως οφείλει ο ενοικιαστής να πληρώνει ετησίως, παρελθούση δε της προθεσμίας υπόκειται εις τόκον υπερημερίας» ανά 12% κατ’ έτος. Η υπερημερία είναι η παρέλευσις ταχθείσης προθεσμίας: η μη εμπρόθεσμος εκπλήρωσις υποχρεώσεως τινος». ΠΑΡΙΑΝΑ 159.
–1903. Στις αρχές Αυγούστου του 1903 ο πνιγμός δύο Τσιπιδιανών είχε συνταράξει την κοινωνία του χωριού, αλλά και της Πάρου. Κατά τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Αιγαίο» (9 Αυγούστου 1903): «Οι εκ Μαρπίσσης διά λέμβου κατά την παρελθούσαν εβδομάδα αναχωρήσαντες προς αλιείαν αλλά μη επανελθόντες εις τας οικίας των Αντώνιος Τζιώτης και Γεώργιος Μελανίτης κατά πάσαν πιθανότητα επνίγησαν καθ’όσον η λέμβος των ανευρέθη κενή παρά τας ακτάς της Φολεγάνδρου».
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Γεωργίου Τζιώτης, ετών 55, κηπουρός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Ιωάννου Τζιώτου, ετών 45, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Ιωάννου Τζιώτης, ετών 17, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Εμμανουήλ Τζιώτης, ετών 55, γεωργός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ελένη Γεωργίου Τζιώτου, ετών 50, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δημήτριος Γεωργίου Τζιώτης, ετών 30, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Γεωργίου Τζιώτης, ετών 25, γεωργός, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Χαρίλαος Γεωργίου Τζιώτης, ετών 24, εργάτης, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ελευθέριος Ιωάννη Τζιώτης, ετών 48, κάτοικος Αθηνών, σανδαλοποιός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Ελευθερίου Τζιώτου, ετών 38, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Ελευθερίου Τζιώτης, ετών 24, κάτοικος Αθηνών, εργάτης, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαριγώ Ελευθερίου Τζιώτου, ετών 16, οικιακά, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Βασιλική Ελευθερίου Τζιώτου, ετών 14, οικιακά, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Ελευθερίου Τζιώτης, ετών 6, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιάκωβος Ελευθερίου Τζιώτης, ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Ελευθερίου Τζιώτης, ετών 60, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ανδρέας Γεωργίου Τζιώτης, ετών 32, ναυτικός, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αντωνίνα Ανδρέα Τζιώτη, ετών 28, οικιακά, έγγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ελένη Ανδρέα Τζιώτη, ετών 10, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Όλγα Ανδρέα Τζιώτη, ετών 6, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Ανδρέα Τζιώτης, ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Ανδρέα Τζιώτης, ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1907. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 11 Μαρτίου 1907, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Ελευθερίου Τζιώτης, ετών 63, εργάτης, άγαμος.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τζιώτης Δημήτριος του Γεωργίου, γεωργός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τζιώτης Νικόλαος του Ανδρέα γεωργός κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τζιώτης Γεώργιος του Ιωάννη, 58 ετών κτηματίας.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τζιώτης Γεώργιος του Εμμανουήλ 23 ετών γεωργός, ο Τζιώτης Σταύρος του Γεωργίου 25 ετών γεωργός, ο Τζιώτης Ιωάννης του Γεωργίου 30 ετών γεωργός και ο Τζιώτης Γεώργιος του Ανδρέα 46 ετών γεωργός.
–1951. 10 Μαΐου 1951. Αποτελέσματα Κοινοτικών Εκλογών Μαρπήσσης: Εψήφισαν άρρενες 240 και θήλεις 45. Έλαβον ψήφους: Συνδυασμός 1ος Αντώνιος Ν. Τσιγώνιας 182, Ιωάννης Γ. Τζιώτης 151, Ανδρέας Α. Στέλλας 135, Λεόντιος Ν. Παντελαίος 133 και Σταύρος Ν. Φραντζής 128.
Συνδυασμός 2ος Δημ. Ν. Τσαντουλής 76, Δημ. Α. Μελανίτης 72, και Εμμ. Σταύρος Μελανίτης 70.
Μεμονωμένοι Βασίλειος Ε. Αλιπράντης 150, Νικ. Δ. Χερουβείμ 120, Άγγελος Ν. Τσιγώνιας 94.
Εξελέγησαν οι κ.κ. Αντ. Ν. Τσιγώνιας, Ιωάννης Γ. Τζιώτης, Βασίλειος Εμμ. Αλιπράντης, Ανδρ. Α. Στέλλας και Λεοντής Ν. Παντελαίος.
–Τζοάνες: Βλέπε Τζουάνες
–Τζολμάς ή Τζόλμας:
–1840. Το 1840 γεννιέται ο Τζόλμας Εμμανουήλ του Πέτρου. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος σκυτοτόμος Τζόλμας Πέτρος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 39χρονος σκυτοτόμος Πέτρος Τζόλμας.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρίας το 1875, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τζόλμας του Πέτρου, ετών 32 γεωργός.
–Τζορδάνης: Βλέπε Ιορδάνης.
–Τζουάνης ή Τζουάνες ή Τζουάννες ή Τζοάνες ή Τζοάνης ή ντε Τζουάνες ή ντε Ζουάνες: Οικογένεια πιθανώς Μαλτέζικης καταγωγής, αρχικά καθολικού δόγματος. Οικογένεια γνωστή ως και σήμερα στην Παροικιά.
Υπάρχουν αναφορές τον 18ο αιώνα για τον πειρατή «καπετάν αφέντη Χριστόφιλο ντε Τζουάνε, ο λεγόμενος Γρύλος ή Γρέζος» που είχε την έδρα του σε Πάρο και Αντίπαρο. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει καμία συγγενική σχέση με την γνωστή οικογένεια της Παροικιάς, παρόλα αυτά όσα έγγραφα αναφέρουν τον ντε Τζουάνε θα τον καταγράφουμε σε αυτή την στήλη.
Στην Κρήτη με τους τύπους Τζουάνος (Σκαλάνι Πεδινού), Τζουάνης – Τζουάνος – Τζοάνος – Τζουανάκης (Ηράκλειο), Τζοανάκης (Σητεία), κλπ.
Επώνυμο Zuanni από το βαφτιστικό Βενετικό Zuane, Zoane, Zuan(n)I, Zuan, ιταλικό Giovani.
Polo Zuane πλοίαρχος, 1501. Zorzi di Zuane di Candia πέθανε στη Βενετία το 1563.
–1716. Σε κληρονομικό δικαίωμα των συζύγων αναφέρεται στις 24 Ιανουαρίου 1716 ο Πρωτονοτάροικος Τζουανές.
–1734. Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου του 1734 κούρσαροι που αποβιβάστηκαν στην Πάρο αιχμαλώτισαν δύο Τούρκους, που είχε στείλει εκεί ο Βοεβόδας του νησιού, για να του μαζέψουν τη «δεκαετια» της χρονιάς. Οι Παριανοί υποχρεώθηκαν από τον βοεβόδα να καταβάλουν τα απαιτούμενα για την απελευθέρωση των ανθρώπων του λύτρα. Κατά της 4η δεκαετία του 18ου αιώνα η Πάρος και η Αντίπαρος ήταν ορμητήρια δύο Ευρωπαίων κουρσάρων, του Φραγκίσκου Ντενετάλη και του Χριστοφίλου Ντε Ζουάνε Γρέζου. Η παρουσία και η επιζήμια για την διακίνηση του εμπορείου δράση τους βεβαιώνεται από μαρτυρικές καταθέσεις καραβοκύρηδων που για να γλυτώσουν και τα πλοία τους και το εμπόρευμα τους, αναγκάστηκαν να πληρώσουν σ’αυτούς τους δύο ληστές υπέρογκα χρηματικά ποσά».
–1737. Προικοσύμφωνο του μαστρο Τζουάνες Νικολάκη Βασιλάκης με την Ζαμπέτα θυγατήρ παπά Αντώνη Μουσούρη στην Παροικιά στις 3 Φεβρουαρίου 1737.
–1740. Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ…. Τζάνες ο Καλλέργης, Κανζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα".
–1744. Έγγραφο αναφέρεται στον πειρατή Γρύλο που έλεγχε τα στενά περάσματα των Κυκλάδων και λήστευε κυριολεκτικά τα πλεούμενα με ορμητήριο την Πάρο και Αντίπαρο. «Εις δόξαν Θεού αμήν και της διαφεντεύτρας μας Εκατονταπυλιανής αμήν, 1744 Μαρτίου 4, Παροικία. Την σήμερον εφανερώθηκαν προσωπικώς εις την κανκελλαρία μας οι εδώ ονομτισμένοι ένμπροσθεν των υποκάτωθι παρόντα αξιοπίστω μαρτύρω, καραβοκύρης Γεώργιος Κανάρης, Στάμος Ψωμάς, Κωνσταντίνος Κακούρης, Νικολός Χαϊμάδας και Αθανάσιος Φραγκογιάννης οι οποίοι ζητούσαν και θέλουν δια μέσου της παρούσης φανερής υπογραφής των υποκάτωθεν να επιδείσουν ότι μισέβοντας από την Αθήνα με γνώμην Θεού θέλοντος να ξετρέξου τον δρόμον των έως την βασιλεύουσαν πόλιν και πηγαινόμενοι όντας εις το στενό της Άνδρος αιφνιδίως χωρίς τινα είδηση τους επάναβε(;) μία φελούκα μεγάλην και αρματωμένη καλά και αρματωμένη του αφέντη καπετάν Χριστοφίλου ντε Τζουάνε λεγόμενος Γρύλος και αυτός γενόμενος νοικοκύρης εις το καϊκιό των τους επήραν και συντροφία ζώντας τους τους επήρα εις το κανάλι της Αντιπάρου που εκεί ήτον ο καπετάνιος και το αρμαμέντον του και ερευνώντας το πράμα τους έδωκεν άδειαν και τους έκαμαν καλή πασκοτζέρο που εβρίσκουντανε ομοίως και μερικό από το σαπούνι του γομαριούν της Τζουβάλια πέντε και προβλέποντας, λοιπόν, στενοχωρημένο να μην χάσου και το αποληφθέν τως έβρη παρακαλεστικώς και εδανείστηκα ριάλια δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα ένα που γίνεται ο αριθμός με τα έξοδα έως δύο χιλιάδες επτακόσιαν και τους άφησαν ελεύθερους με το γομάρι του σαπουνιού, όθεν δι ‘ απόδειξιν με φανερά μαρτυρία την εζημία που έως τώρα ετράβηξα τους εσυντροφιάζομε δια μέσου της παρούσης υπογεγραμμένης ως κάτωθεν και τυπωμένη με την κοινή σφραγίδα εφανέρωσα του λεγόμενου καπετάνιου το επαράτησα χωρίς τινα έξοδα εις ασφάλεια, ξεκαθαρίζεται ότι το καΐκι με τες απόδειξες που ο καραβοκύρης εφανέρωσε του λεγόμενου καπετάνιου το επαράτησε χωρίς τινα έξοδα..
Γεώργιος Σπυρίδος μαρτυρώ ως άνωθεν
Μπορταλαμέος Βιτζαράς μάρτυρας
Πέτρος Μαβρογένης μαρτυρώ ως άνωθεν
Ιωάννης Δουδέσκος μάρτυρας
Τζανής Καμπάνης μάρτυρας
Τζουάνες Πρωτονοτάριος Κεφάλου(;) εις αναζήτησιν έγραψα Απόδειξη των Αθηναίων εις την εζημία ετραβήξαν απέ τον καπετάν Γρύλο».
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυράτε ο Τζουάνες Μάρκος.
–1842. Προικοσύμφωνο Σπυρίδωνα Κοντοστάβλου και Μαρίνας Κατακουζηνού
Παροικιά, 26 Αυγούστου 1842
Τω χιλιοστώ οκτακοσιοστώ τεσσαρακοστώ δεύτερω έτει, την εικοστήν έκτην του μηνός Αυγούστου ημέραν Τετάρτη της εβδομάδος, επροσκλήθην ο υποφαινόμενος Δημήτριος Δελαγραμμάτης, Ειρηνοδίκης και κάτοικος Πάρου, εκπληρών έργα συμβολαιογράφου παρά του κυρίου Αναστασίου Κοντοστάβλου, ασθενούντος, διά να έλθω προς αντάμωσιν του διά να συντάξω το παρόν συμβόλαιον, αυθωρί δε κατά την ενδεκάτην ώραν πρό μεσημβρίας της αναφερομένης ημέρας ήλθον εις ταύτην την πόλιν της Παροικίας κειμένην οικίαν κατά την θέσιν Χάλαρα (Μεσοσπορίτισσα), οπου παρουσιασθέντες οι κύριοι Αναστάσιος Κοντόσταβλος και η σύζυγός αυτού Μαρούσα, Δημόται και κάτοικοι του δήμου Πάρου, κτηματίαι γνωστοί μου και άσχετοι συγγενείας με εμέ, ολιτινες ωμολόγησαν ενώπιον εμού, και των κάτωθεν υποφαινομένων μαρτύρων, ότι με το να ενυμφεύθη ο υιός των Σπυρίδων διά νόμιμον σύζυγον του την κυρίαν Μιρίναν θυγατέρα του Γεωργίου Κατακουζινού κατά τον Ιούλιον του χιλιοστού οκτακοσιοστού εικοστού ογδόου έτους, και επειδή δεν έκαμον εις αυτόν άχρι τούδε προικοσύμφωνον, ητήσαντο… εκ συμφώνου, οι ρηθέντες γονείς του την σύνταξιν του παρόντος προικοσυμφώνου, με το οποίον ομολογούν ότι δίδουν ευχαρίστως και με την ευχήν των προς τον υιόν των Σπυρίδωνα χάριν προικός τα ακόλουθα:
Μίαν εικόνα τιμωμένη Ο Άγιος Σπυρίδων, τον αλευροανεμόμυλον τους κείμενον κατά το βόρειον παράλιον του λιμένος Παροικίας έξωθεν του Μεγάλου Χωραφιού της Δημοτικής Εκκλησίας Εκατονταπυλιανής μ’ όλα τα εις αυτόν έπιπλα και σκεύη, καθώς είναι και ευρίσκονται τμηματικώς διά δραχμάς τρείς χιλιάδας, την συνεχομένην μ’ αυτόν οικίαν και με τον ψωμόφουρνον και με διάφορα δένδρα, καθώς είναι και ευρίσκεται κείμενον εντός της πόλεως Παροικίας, κατά [το βόρειον παράλιον του λιμένος συνορευομένην με] οικίαν του Τζόρτζη Τζουάννη μ’ εκείνην του Ιωάννη Παπαδόπουλου, με το κηπάριον του Γεωργίου Βιτζαρά και μ’εκείνο του Νικολάου Ψαράκη και με το της Ειρήνης Α. Βιτζαρά εκτιμώμενον δια δραχμάς πεντακοσίας. Το πλοίο του Βρατζέρα με τα ημίσια αναλογούντα εις αυτόν έπιπλα και σκεύη, εκτιμώμενον δια δραχμάς διακοσίας, ένα αλώνι του αλευροανεμόμυλου, το οποίον το έχουν εκτός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κείμενης κατά βόρειον παράλιον του λιμένος Παροικίας, μίαν κουρούπα του λαδιού κορωνιά, ένα… σούνι σανιδένιο, ένα βαρέλι του κρασιού με σιδερένιο βεργιό, εκτιμηθέντα όλα τα κινητά είδη δια δραχμάς πεντήκοντα.
Όλα τα ρηθέντα κινητά και ακίνητα κτήματα θέλει τα κρατεί εις χείρας του ο αναφερόμενος πατήρ Αναστάσιος Κοντόσταβλος και να καρπούται αυτά εν όσω ούτος ζή, μετά τον θάνατόν του οποίου θέλει τα παραλάβει εις την δεσποτείαν και κυριότητά του ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων Κοντόσταβλος, διά να τα κάνη ως θέλει και βούλεται, ως κτήματά του αναπόσπαστα, αναμφισβήτητα και παντοτεινά, παρεκτός του περιβολίου με τα εν αυτώ, το οποίον θέλει το καρπούται η μητήρ του Μαρούσα εν όσω αυτή ζή, μετά τον θάνατόν της οποίας θέλει το παραλάβει και τούτο ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων πάντη ελευθέρον εις την εξουσίαν του με την υποχρέωσιν δε του υιού των Σπυρίδωνος, μετά τον θάνατόν του πατρός του, όπου τότε θέλει παραλάβει τον αλευροανεμόμυλον εις την εξουσίαν του, να δίδη κατ’ έτος προς την μητέρα του Μαρούσαν, είκοσι πινάκια αλεύρι κρίθιρον και πινάκια δέκα σιταρένιον, εν όσω αυτή ζή, μετά τον θάνατόν της οποίας θέλει μένει ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων ελεύθερος της υποχρεώσεως της αλευρ……. [Και εις ένδειξιν υπεγράφη το] παρόν προικοσύμφωνον έγγραφον εν τη … αναγνωσθέν ευκρινώς και μεγαλοφώνως, εις επήκοον αυτών και των επί τούτων προσκληθέντων μαρτύρων μαρτυρούντων την θέλησιν των λέγω των κυρίων Μάρκου Φ. Κυπραίου, κτηματία και Δημητρίου Εμμ. Σκορδύλη, κτηματία, κατοίκων και δημοτών του Δήμου Πάρου, γνωστών μοι αμφοτέρων και ασχέτων συγγενείας με εμέ και με τους ρηθέντας, υπογράφεται ιδιοχείρως παρά των μαρτύρων μόνον και παρ’ εμού, παρά δε του Αναστασίου Κοντόσταυλουκαι της συζύγου του Μαρούσας δεν υπεγράφθη αγραμμάτων ομολογησάντων είναι.
Μάρκος Κυπραίος μαρτυρώ.
Δημήτριος Εμμ. Σορδύλης μαρτυρώ
Ο εκπληρών έργα συμβολαιογράφου Ειρηνοδίκης Πάρου Δ. Δελαγραμμάτης.
–1875. Το 1875 γεννιέται ο Τζουάνης Γεώργιος του Χρήστου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1903. Το 1903 γεννιέται ο Τζουάνης Σταύρος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τζουάνης Χρήστος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τζουάνης Δημήτριος του Γεωργίου κουρεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τζουάννες Λεονάρδος του Γεωργίου μηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Οπλίτης κατά την περίοδο 1919-1922 ο Τζουάνης Φραγκίσκος.
–1920. Σε φωτογραφεία ίσως της δεκαετίας του 1920, στην Παροικιά, διακρίνεται ο νεαρός Αντώνης Τζουάνης.
–1945 Αντώνης Τζουάνης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένοι οι Τζουάνης Σταύρος του Γεωργίου, Γεώργιος του Χρήστου, Χρήστος του Γεωργίου και Δημήτρης του Γεωργίου κάτοικοι Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τζουάνη Ειρήνη του Γεωργίου κάτοικος Παροικιάς.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται ο μαθητής Φραγκίσκος Τζουάνης.
–1960. Σε ομαδική φωτογράφιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Πάρου τον Αύγουστο του 1960 στην Παροικιά διακρίνεται ο ποδοσφαιριστής Δημήτρης Τζοάνης.
–Τζουάννες: Βλέπε Τζουάνες
–Τζουλιάνι:
–1710. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1710 εμφανίστηκαν στον εκλαμπρότατων και πανοσιώτατον Καστέλλι, Αποστολικό Επισκέπτη, ο σινιόρ Τζιοβάνι Μπατίστα Γιράρδι, εφημέριος του καστελίου της Νάουσας, ο σινιόρ Γρηγόριος Καστέλλι, ο σινιόρ Μπατίστα Τικαρόλι, ο σινιόρ Σάντι Τζουλιάνι, επικεφαλής όλων τοων χριστιανών Λατίνων, στο όνομα των οποίων παρεκάλεσαν την Εκλαμπρότατη Πανοσιώτατη αφεντιά του, να παρουσιάσει στην Αγία Αποστολική Έδρα, τα βασανυστύρια και τις ζημιές που γίνονται από τους περαστικούς κουρσάρους, κυρίως χριστιανούς, γι’ αυτό με δάκρια ζητούν τη βοήθεια και προστασία της Αγίας Έδρας, με την επίκληση της μεσολαβήσεως της, με το να γράψει και απαγορέψει σε όλους του Καθολικούς Χριστιανούς με τιμωρία και αφορισμό και άλλες εκκλησιαστικές τιμωρίες, να μη τολμήσει κανείς να πειράξει, ούτε τη ζωή, ούτε την περιουσία αυτών των Καθολικών Χριστιανών, αφού δεν μπορούν με άλλο να βάλλουν φραγμό στην απληστία και αυθάδεια με την οποία οι πειρατές κακομεταχειρίζονται αυτούς τους πιστούς του νησιού.
–Τζουντζελάκης:
–1855. Στις 20 Απριλίου 1855 μνημονεύεται σε συμβολαιογραφική πράξη [παραχωρητήριο] στην Σύρο ο κάτοικος Πάρου καπνοκόπτης Νικόλαος Τζουντζελάκης και η σύζυγός του Ανέζα να παραχωρούν δικαίωμα στον Ιωάννη Τζαλύμπα, κάτοικο Ερμούπολης.
–Τζουμέτης:
–1850. Ενώπιον του συμβολαιογράφου Παροικιάς Θεοδώρου Καμπάνη και των μαρτύρων Γερασίμου Κατσαΐτη, ναυτικού και του Ιωάννου Β. Περαντινού, κτηματίου, δημοτών Πάρου, οι Νικόλαος Βατιμπέλας και Ιωάννης Τζουμέτης κτηματίες και κάτοικοι Μαρπήσσης πωλούν στον Σταμάτη Καρυστινό το χωράφι στην τοποθεσία Δασωνάρι, συνορευόμενο με την … Μουδάτσου, για 200δρχ. Στις 1 Ιουνίου 1850.
–Τζωάνης ή Τζωάννης: Βλέπε Τζουάνες
–Τζώρτζης: Οίκος Βενετών πατρικίων,
ο οποίος έδωσε μεταξύ των άλλων ένα δόγη της Βενετίας (14ος αι.), ένα δούκα της
Κρήτης (16ος αι.), επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και άλλους
αξιωματούχους.
Από το Βενετικό βαφτιστικό Zorzi ιταλικό Giorgio από το λατινικό Cheorghios από το ελληνικό γεωργός.
Πέτρος Τζώρτζης ρέκτορας Σητείας σε έγγραφο του 1351.
Fantino Zorzi Capitano Generale τον Σεπτέμβριο του 1479. Ο Εκλαμπρότατος αφέντης Αλβίζε Τζώρτζης σε έγγραφο του 1611. Alvigi Zorzi ποιητής.
Στον Trivan 1644 στους ευγενείς Βενετούς Χανίων οικ. Zorzi. Τριαντάφυφυλλος Τζώρτζης από την Κρήτη στη Ζάκυνθο 1671.
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυράτε ο κάτοικος Λευκών Νικόλαος Τζώρτζης.
–1835. Δ. Α. Τζώρτζης κάτοικος Πάρου. Αναφαίρετε ως συνδρομητής σε βιβλίο του 1838 «Η Βοσκοπούλα του Αιγαίου Πελάγους» του Ιωαννη Γρυπάρη από την Μύκονο.
–1935 Μύλο του Αναστάση Τζώρτζη (Όαση) στην Παροικιά.
–Τηγάνας: Επώνυμο παρωνυμικό
–1802. Σε έγγραφο βόρια της Αγκαιριάς αναφέρεται, Λεύκων 28 Σεπτ. 1802 «και δώνει ο κυρ Γεώργης του αδερφούν του Θωμά το χωράφι οπού έχει εις το Καμπί σύμπλιος Μήτρος Μωραΐτης και Γιάννης Τηγάνας»
–Τηνιακός ή Ντηνιακός ή Δηνιακός ή
Δινιακός: Επίθετο-πατριδωνύμιο= από την Τήνο. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα,
πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει
διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους
ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι
επίθετο.
–1741. «Προικοσύμφωνο του
Γιώργη υιού της Ελένης Τηνιακής και Αικατερίνης Λεοντή» Νάουσα, 7 Φεβρουαρίου
1741. «»Η Άννα σύζυγος του μακαρίτη Γεώργη Λεοντή δίδει στην κόρη της Αιατερίνη
τέσσερας εικόνες …, Η Ελένη Τηνιακή δίδει…» (ΕΒΕ, Ξ 665).
–1818. Σε έγγραφο του Τζιπίδου της 16ης Απρ. 1818 «έτερον εξαμπέλισμα στου
Γκαστρωμένου πλησίον Ιωάννης Ντηνιακός». Ο Ιωάννης Τηνιακός, που αναφέρει το
έγγραφο, έστειλε επιστολή, μαζί με άλλους, προς τους κατοίκους της Ύδρας στις
13 Απρ. 1822. Στη στήλη δε πεσόντων του Ηρώου Μάρπησσας, μεταξύ των ηρώων
αναγράφεται ο Ευστράτιος Μαρ. Τηνιακός.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Ιωάννης Τηνιακός κάτοικος Μαρμάρων.
–1829. Σε απογραφή προσφύγων το 1829 στον Τσιπίδο (Μάρπησσας) αναφέρεται ο Δημήτριος Δινιακός 50 ετών ιερεύς.
–1846. Ο υποφαινόμενος Γεώργιος Δηνιακός κάτοικος του χωριού Τσιπίδου του Δήμου Μαρπήσσης ομολογεί ότι πωλεί εις τον συγχωρίτην του Σταμάτην Καρυστινόν την ιδιόκτητον του ψαρόγαν κειμένην κατά την θέσιν Μογκού, εντός του αυτού Δήμου και συνορευομένην με τον αγρόν του ιδίου αγοραστή Σταμάτη Καρυστινού δυναμένου να την διαθέσει όπως βούλεται… Δια τον αγράμματον Γεώριον Δηνιακό, βεβαιούντα τα άνωθεν, υπογράφω κατ’ αίτησιν του Χρύσης Μικεδάκης. Νικόλαος Τελέντας μαρτυρώ. Νικόλαος Βατιμπέλας ζητηθείς έγραφα το παρόν και μαρτυρώ. Εν Τσιπίδω την 29η 10μβρίου 1846.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 45χρονος γεωργός Γεώργιος Τηνιακός και ο 37χρονος γεωργός Ευστράτιος Τηνιακός.
–1850. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Εμμανουήλ Τηνιακός (γεν. 1850), ετών 53, γεωργός, έγγαμος.
–1853. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Γαρουφαλιά Νικολάου Τηνιακού (γεν. 1853), ετών 50, οικιακά, έγγαμος.
–1861. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Μάρκος Ευστρατίου Τηνιακός (γεν. 1861), ετών 42, γεωργός, έγγαμος.
–1861. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αθηνά Μάρκου Τηνιακού (γεν. 1861), ετών 42, οικιακά, έγγαμος.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Θεμιστοκλής Νικολάου Τηνιακός (γεν. 1878), ετών 25, σανδαλοποιός, άγαμος.
–1883. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Μάρκου Τηνιακού (γεν. 1883), ετών 20, οικιακά, άγαμος.
–1888. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αικατερίνη Μάρκου Τηνιακού (γεν. 1888), ετών 15, οικιακά, άγαμος.
–1890. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Στυλιανή Νικολάου Τηνιακού (γεν. 1890), ετών 13, οικιακά, άγαμος.
–1892. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ευστράτιος Νικολάου Τηνιακός (γεν. 1892), ετών 11, μαθητής, άγαμος.
–1893. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Σταμάτης? Μάρκου Τηνιακός (γεν. 1893), ετών 10, άγαμος.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τηνιακός Ευστράτιος του Νικολάου κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΕΥΣΤ. ΜΑΡ.
–1947. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 28 Ιουνίου 1947 διαγράφεται ως εγγεγραμμένος εις έτερο Δήμο ή Κοινότητα ο Τηνιακός Ευστράτιος του Νικολάου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο του 1950 του Δήμου Μάρπησσας είναι εγγεγραμμένη η Τσιγώνια Αθηνούλα (γεν. 1916) σύζυγος Γεώργιος, όνομα πατρός Ευστράτιος Τηνιακός, κάτοικος Μάρπησσας.
–Τικαρόλι:
–1710. Στις 22 Σεπτεμβρίου 1710 εμφανίστηκαν στον εκλαμπρότατων και πανοσιώτατον Καστέλλι, Αποστολικό Επισκέπτη, ο σινιόρ Τζιοβάνι Μπατίστα Γιράρδι, εφημέριος του καστελίου της Νάουσας, ο σινιόρ Γρηγόριος Καστέλλι, ο σινιόρ Μπατίστα Τικαρόλι, ο σινιόρ Σάντι Τζουλιάνι, επικεφαλής όλων τοων χριστιανών Λατίνων, στο όνομα των οποίων παρεκάλεσαν την Εκλαμπρότατη Πανοσιώτατη αφεντιά του, να παρουσιάσει στην Αγία Αποστολική Έδρα, τα βασανυστύρια και τις ζημιές που γίνονται από τους περαστικούς κουρσάρους, κυρίως χριστιανούς, γι’ αυτό με δάκρια ζητούν τη βοήθεια και προστασία της Αγίας Έδρας, με την επίκληση της μεσολαβήσεως της, με το να γράψει και απαγορέψει σε όλους του Καθολικούς Χριστιανούς με τιμωρία και αφορισμό και άλλες εκκλησιαστικές τιμωρίες, να μη τολμήσει κανείς να πειράξει, ούτε τη ζωή, ούτε την περιουσία αυτών των Καθολικών Χριστιανών, αφού δεν μπορούν με άλλο να βάλλουν φραγμό στην απληστία και αυθάδεια με την οποία οι πειρατές κακομεταχειρίζονται αυτούς τους πιστούς του νησιού.
–Τιμιρζής: Ίσως Μικρασιάτικο.
–1821. Καταγραφή των κοινών χρεών της Νήσου Πάρου εγείνον εις Κωνσταντινούπολιν εις εκφόρους αποστολάς κατά το τελευτάτον _ καταχωρημένον εις τον κοινόν Κώδημα καθού είς του τελευταίου χρόνου απεσταλμένων. Μ. Τσιγώνια, και Ιω. Κορτιάνου λογαριασμούς, τα οποία μένουν ενεξόφλητα τα κεφάλαια ομολογιών οι δε τόκοι αυτών είναι πληρωμένοι μέχρι του χιλιοστού οκτακοσιοστού έτους.
Ομολογία Γιάγκου Δημητρίου Τιμιρζή γρ. 3000.
–Τοματαίος: Βλέπε Dhiomatero
–Τούλιος: Η μακρινή καταγωγή της
οικογένειας είναι από την Σίφνο και γενάρχης αυτών ο Απόστολος Τούλιος από την
Καταβατή Σίφνου.
Από τις σπουδαιότερες μορφές της Πάρου ήταν ο Αθανάσιος Πάριος. Ο Αθανάσιος Τούλιος ο Πάριος (1722-1813), είχε πατέρα τον Απόστολο από τη Σίφνο. Η μητέρα ήταν το γένος Δαμία από τον Κώστο της Πάρου.
Διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Τούλιος, του μετέπειτα Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Γεννήθηκε στον Κώστο της Πάρου του 1710 και κατά άλλους το 1722. Τα πρώτα του μαθήματα τα λαμβάνει στην Νάουσα της Πάρου στη Σχολή των Ιησουιτών πατέρων και μετά στην Σίφνο από όπου καταγόταν ο πατέρας του. Καταξιώθηκε στις συνειδήσεις και τις ψυχές των Παρίων ως πρότυπο ιερωμένου, παιδαγωγού και πνευματικού.
Ο Απόστολος Τούλιος είχε τουλάχιστον ένα αγόρι ακομα, τον Δημητρη ο οποίος ζούσε στον Κώστο. Στον εκλογικό κατάλογο του 1844 μαρτυρείται ο γιός του Απόστολος Τούλιος του Δημητρίου, ετών 53, γεωργός. Και το 1883 αναφέρεται ο Δημήτριος του Αποστόλου, 37 ετών, γεωργός και ο Τούλιος Ιωάννης Αποστόλου, 54 ετών, γεωργός.
Τελευταία αναφορά έχουμε το 1919-22 στο Ηρώο του Κώστου. «Των υπέρ πατρίδος πεσώντων 1919-22 Στρατιώτης Τούλιος Α(ποστόλου). Δ(ημήτριος).
Το επίθετο Τούλιος προέρχεται από το λατινικό Tullius και είναι τυπικό του Λατίου (Lazio). Είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο ακόμη και σήμερα στην Ιταλία ως Tulio - Tullio.
–1722-1813 Διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Τούλιος, του μετέπειτα Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Γεννήθηκε στον Κώστο της Πάρου του 1722 και κατά άλλους το 1710. Τα πρώτα του μαθήματα τα λαμβάνει στην Νάουσα της Πάρου στη Σχολή των Ιησουιτών πατέρων και μετά στην Σίφνο από όπου καταγώταν ο πατέρας του (η μητέρα του Κωστιανή). Απέθανε σε βαθύ γήρας. Καταξιώθηκε στις συνειδήσεις και τις ψυχές των Παρίων ως πρότυπο ιερωμένου, παιδαγωγού και πνευματικού.
–1785. «Ο Αθανάσιος ο Πάριος νοσταλγεί την Πάρον, το χωριουδάκι του, τον Κώστον, και τω 1785 επιβιβάζεται πλοίου διά το Αιγαίον. Η θεία όμως πρόνοια τον επιστρατεύει δι’ άλλην θέσιν. Μια μικροναυμαχία Ρώσων και Τούρκων τον αποκλείει εις Χίον, και οι Χιώται τον αιχμαλωτίζουν με την αγάπη των. Η νοσταλγία του διά την Πάρον παραμένει. Με αυτήν ζη 25 χρόνια προσευχόμενος, αγωνιζόμενος, διδάσκων, συγγράφων εις Χίον μέχρι την 24ην Ιουνίου του 1813, ότε ο θάνατος απέσπασε την γραφίδα από την χείρα του». (Παριανά 150)
–1791. Γεννιέται στον Κώστο της Πάρου ο Απόστολος Τούλιος του Δημητρίου.
–1829. Γεννιέται στον Κώστο της Πάρου ο Ιωάννης Τούλιος του Αποστόλου.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 53χρονος γεωργός Απόστολος Δ. Τούλιος.
–1844. Γεννιέται στον Κώστο της Πάρου ο Δημήτριος Τούλιος του Αποστόλου.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Κώστου του 1847 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 53χρονος γεωργός Απόστολος Δ. Τούλιος.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τούλιος Δημήτριος του Αποστόλου, 37 ετών, γεωργός και ο Τούλιος Ιωάννης Αποστόλου, 54 ετών, γεωργός.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τούλιος Δημήτριος του Απόστολου, 39 ετών, γεωργός από τον Κώστο και ο Τούλιος Ιωάννης του Απόστολου, 56 ετών, γεωργός από τον Κώστο.
–1919. Των υπέρ πατρίδος πεσώντων 1919-22 (Ηρώο Κώστου) Στρατιώτης Τούλιος Α.Δ.
–Τουμπλάς:
–1804. Γεννιέται ο Τουμπλάς Αλλέξανδρος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δραγουλά το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 40χρονος γεωργός Τουμπλάς Αλλέξανδρος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Δραγουλά του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος ναύτης Τουμπλάς Αλλέξανδρος.
–Τούρτας: Παρωνυμικό επώνυμο. Το
επώνυμο εκ του ουσιαστικού τουρτάς, ο κατασκευαστής τούρτας. Εκ της λέξις του
λατινικού torta. Ο Εμμανουήλ
Τούρτας ήταν Σπετσιώτης ο οποίος σε ένα από τα ταξίδια του, γνώρησε την γυναίκα
του και παντρεύτηκε στην Πάρο. Την ίδια περίοδο (1917-18) έρχονται στην Πάρο
άλλοι δύο από της Σπέτσες, ο Νίκος Δανάμπασης και ο βασίλειος Δασκαλάκης.
Εγγονή του Εμμανουήλ Τούρτα η καλόγρια Θεοδώρα στην μονή των Αγίων Θεοδώρων.
–1885. Το 1885 γεννιέται ο Τούρτας Εμμανουήλ του Μιχαήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1913. Το 1913 γεννιέται ο Τούρτας Μιχαήλ του Εμμανουήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1930. Σε φωτογραφία του Δημοτικού Σχολείου Παροικίας το 1930, διακρίνεται η μαθήτρια, Όλγα Τούρτα.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς το 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τούρτας Εμμανουήλ του Μιχαήλ και ο γιός του Μιχαήλ αλιείς κάτοικοι Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Ζουμή Ελένη, όνομα συζύγου Νικόλαος όνομα πατρός Εμμανουήλ Τούρτας.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τούρτα Μαριόρα του Εμμανουήλ.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται ο επιστάτης του Γυμνασίου Πάρου Εμμανουήλ Τούρτας και ο μαθητής Φραγκίσκος Τούρτας.
–1985. Το 1985 περίπτερο στην πλατεία Μ. Μαυρογένους Παροικιάς ιδιοκτησίας Τούρτα …
–Τουρτούλης:
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερον χωράφι του Τουρτούλη.
–Τράντας: Βλέπε Περαντινός.
–Τραχηνός:
–1633. Ειρήνη Θυγατέρα Νικολού Τραχηνού ιδιοκτήτρια ναού το 1633. «Προσηλώνει τον ναό [ποιον?] στην εκκλησία του πρωτοπαππά Κνσταντίνου Σκορδίλη». Επιγραφή σε πλάκα που υπάρχει στην αυλή της Αγίας Μονής, μεταφερμένη από αλλού, από άλλο ναό: ΑΧ+ΛΓ(=1633). Επροσήλωσε η Ερήνη του Νικολού Τραχηνού / θυγάτηρ τον παρόν ναόν στην εκκλησία / εμού του παπα Κωνσταντίνου Σκορδίλη και πρωτοπαπά.
Η εκκλησία που αναφέρει η επιγραφή, και ήταν ιδιοκτησία του παπα-Κωνστντίνου Σκορδίλη, προφανώς θα ήταν ο ναός της Παναγιάς Θαλασσινής (άγνωστο που βρισκόταν), όπως μαρτυρεί επιγραφή του 1618, που είναι εντοιχισμένη στον τοίχο του περιβόλου του ενοριακού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάρμαρα.
–Τριαντάφυλλος ή Τριανταφύλλου: Επίθετο παρωνύμιο. Νεοελληνικο αλλά και βυζαντινό με πολλά παράγωγα, Τριανταφύλλου, Τριανταφύλλης κ.α.
Το οικόσημο της οικογένειας Τριαντάφυλλου της Πάρου είναι ομιλούντο ή φανερό και απεικονίζει ένα δεξί χέρι που κρατάει τρία ροζ τριαντάφυλλα. Ο αριθμός των λουλουδιών συμβολίζει τρείς κλάδους της οικογένειας. Το ασημί χρώμα του φόντου συμβολίζει μεταλλικό, πανοπλία και κατ’ επέκταση πολεμιστής, ιππότης.
Ένας νεώτερος κλάδος της οικογένειας εμφανίζεται στην Πάρο μετά την μικρασιατική καταστροφή του 1829 και του 1922 ως Τριανταφύλλου και στην συνέχεια ως Τριαντάφυλλος. Κάποιες οικογένειες σε Μάρπησσα και Δρυό, έχουν κρατήσει το αρχικό τους επώνυμο μέχρι και σήμερα.
Γενάρχης αυτού του κλάδου ο Βασίλης Τριαντάφυλλος καταγόμενος από το Τσιγάντε της Μικράς Ασίας και για τον λόγο αυτό όταν εγκαταστάθηκε στις Λεύκες. Του έδωσαν το παρωνύμιο «Τσιγάνας».
–1663. Αιτήσεις Ναουσαίων στον ηγούμενο Νάξου Γασπάρο Εμμανουήλ α)ARSI Galloa .455
Ευλαβέστατε και αιδεσιμώτατε εν Χω Πάτερ
Η ευχή της αγιωσύνης σου απάνω μας και εις όλον το νησίν τούτο. Έστοντας και από δεκατέσσερες χρόνους οπού λείπουσιν οι ευλαβέστατοι πατέρες της συντροφίας από το νησί μας επαρακαλέσαμεν πολλαίς φοραίς να γυρίσουν εδώ οπού τους είχαμε προτήτερα χρόνους επτά και ακόμη δεν εστραφήκασι αν καλά και πάντα μας ήταξαν καλήν όρεξιν. Τώρα οπού ακούομεν πως ήλθασι εις την Τήνο και εις την Μήλον πρέπον μας εφάνηκεν να δείξωμεν και εμείς την αγάπην και τον πόθον οπού είχαμεν να τους απολαύσωμεν εδώ και να παραλέσωμεν να μας τους επέμψη η αιδεσιμότης σου σαν εκείνος οπού τους ορίζει όλους και δεν γυρεύει άλλο παρά να τους στείλη εκεί οπού εμπορούσι να βοηθήσουν ταις ψυχαίς εις σωτηρίαν παντοτινήν και δόξαν του Θεού και απαντέχοντας τούτην την χάριν φιλούμεν τα χείρας της αιδεσιμότης σου όσοι εδώ κάτω υπογράψαμε.
Από την Πάρον στας 16 του ιουλίου 1663.
Νικόλαος (Ρούσσος) ιερεύς και οικονόμος αγούσης σακελλάριος στέργω τα άνωθεν
Παπα δημήτριος τριαντάφυλος στέργω
Ιωασάφ ιερομόναχος μαλατέστας στέργω
Παπα Τζάνες Καλέργης στέργω
Παπα δημήτρις γανάτζες στέργω
Νικηφόρος γιράρδης στέργω τα άνωθεν
Γεώργις μοσκονάς στέργω
Τζουάνες μοσκονάς δούλος της εντιμότης σας
Τζουάνες κωταρίς δούλος της αιδεσιμότης σας
Μαστρο γληγόρης (Περπινιάνης) δούλος της αιδεσιμότης σας
Ανδρέας καλέργης δούλος της αιδεσιμότης σας
Δημήτρις μαλατέστας δούλος της αιδεσιμότης σας
Νικήτας μεδρινός στέργω
Ανεγνώστης ραγούσης στέργω.
–1664. Ο ιερέας Ναούσης Πόθος Τριαντάφυλλος εκοιμήθη το 1664.
–1665. Ο ιερέας Δημήτριος Τριαντάφυλλος, γιός του αποθανόντα ιερέα Πόθου Τριαντάφυλλου, αναφέρεται σε έγγραφο Ναούσης στις 10 Ιουλίου 1665.
–1706. Πρακτικό εκλογικής επιτροπής του κοινού της Αντιπάρου στις 31 Μαρτίου 1706, αναφέρεται ο Αναγνώστης Τριαντάφυλλος.
–1724. Προικοσύμφωνο Ιωάννη Βασάλου και Αννέζας (Νάουσα 27 Σεπτ. 1724) «έτερον χωράφι εις τον Ξηροπόταμο πλησίον βικαρίου Γεράρδη, έτερον χωράφι εις την Κατηφόρα πλησίον Ιωάννης Τριαντάφυλλους»
–1733. Πρακτικό εκλογής απεσταλμένων του κοινού της Νάουσας στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Οκτωβρίου 1733 αναφέρεται ο Μανούσος Τριαντάφυλλος.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο Μανούσος Τριαντάφυλλος από το κοινό της Νάουσας Πάρου.
–1740. Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ μάρτυς. Γεώργιος Βιτσαράς μάρτυς, Γεώργιος Μαρμπαρήγος μάρτυς, Σακέλιως Ναούσης μαρτυρώ, Παπά Φραντζέσκος Νταβερώνας μαρτυρώ, Παπά Μαρίνος Ραγγούσης μαρτυρώ, Γεώργιος Νταμιραλής μαρτυρώ, Ιωάννης Τριαντάφυλλος Μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Βατιμπέλας μαρτυρώ, Δημήτριος Αυλωνίτης μαρτυρώ, Νικόλαος Λευκαρός μαρτυρώ. Εγώ Νικολός Κανάλες μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Σκορδίλης, Ανδρέας Βιτσαράς μαρτυρώ, Ιωάννης Μπρούτος, Τζάνες ο Καλλέργης Καντζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα".
–1749. Στις 17 Οκτωβρίου 1749 ο παπά-Ματθαίος Τριαντάφυλλος υπογράφει στον Τζιπίδο έγγραφο ανταλλαγής ακινήτων..
–1751. Σε διαθήκη της Τζανέταινας Π. Τριανταφύλλου (Τζιπίδος, 28 Δεκ. 1751) αναφέρεται « Ταύτα πάντα αυτή ηθέλησα και ούτως εποίησα και όποιος φανή ενάντιος νάχει αντίδικον την Κυρία την Ελεούσα».
–1763. Στις 6 Μαρτίου 1763 ο παπά-Εμμανουήλ Τζιώτης υπογράφει γράμμα (πληρεξούσιο) της Κυριακής Π. Τριανταφύλλου εις χωρίον Κεφάλου, Τζιπίδος.
–1796. Το 1796 γεννιέται ο Αναστάσιος Τριαντάφυλλος κτηματίας κάτοικος Ωλίαρου (Αντιπάρου).
–1826. «Προικοσύμφωνο Μανόλη Χαρακιάρη και της συζύγου του Άννης κόρης του ποτέ Νικολάου Τριανταφύλλου» Παροικιά, 5 Μαρτίου 1826. «Η Βασιλική χήρα Κωνσταντή Χαρακιάρη τον δίδει (του γιού της Μανόλη) μιαν εικόνα της Ελεούσας, όπως σκέπει αυτούς ομοίως έχει και εδικήν του τον Άγιον Χαράλαμπον και ο Χρυσόστομος». «Κασι η Άννα (Νικ. Τριανταφύλλου, ανιψιά του κυρίου Ανδρέα Μαυρουδή και της κυρίας Αγγέλικας) έχει από μητρικόν της Υπεραγίαν Θεοτόκον την Σταυροκρατούσαν, τον Άγιον Γεώργιον και τον Άγιον Αθανάσιον» (ΓΑΚ, 215, 114r).
–1829. Σε απογραφή προσφύγων της Νάουσας του 1829 αναφέρεται ο Δημήτριος Τριανταφύλλου 35 ετών ναύτης, η σύζυγός του Σοφούλα και η κόρη του Τριανταφυλλιά Τριανταφύλλου.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Δημήτριος Τριαντάφυλλος και ο Μαυροδής Τριαντάφυλλος.
–1835. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, γεννήθηκε το 1835.
–1836. Το 1836 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ματθαίος. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1837. Οι δήμοι Πάρου το 1837 έχουν τους εξής δημάρχους και εισπράκτορες: Δήμος Πάρου (Παροικιά) Μάρκος Μάτζας Μαυρογένης δήμαρχος, εισπράκτορας Κυπριανός Ιωσήφ. Ωλίαρος (Αντίπαρος ) Ι. Μάτσας δήμαρχος, Θ. Τριανταφύλλου εισπράκτορας.
–1843. Στις 16 Οκτωβρίου 1843 η συνέλευση των εκλογέων διελύθη λόγο μη παρουσίας του δημάρχου Πάρου Καμπάνη. Η συνέλευση προσκάλεσε εγγράφως τον Δήμαρχο να παρευρεθεί την επομένη.
Ο δήμαρχος Πάρου Θ. Καμπάνης και ο γραμματέας Χαμάρτος πραγματοποιούν συνέλευση προς εκλογήν πληρεξουσίων και υπογράφουν το σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρουν τους κατά τη γνώμη τους, νόμιμους εκλογείς:
Παροικιά: Φρ. Κρ. Μαύρος, Δημήτριος Δελαγγραμάτης, Γεώργιος Μαύρος, Ιωάννης Δελαγραμμάτης, Αντώνιθος Δελαγραμμάτης, Δημήτριος Πρωτόδικος.
Ωλίαρος: Αναγνώστης Τριαντάφυλλος, Βασίλειος Φαρούπος.
Στην Νάουσα, στα Μάρμαρα, στον Κώστο, Τσιπίδο και Δραγουλά, αναγνωρίζει τους ίδιους με την αντιπολίτευση. Για τους εκλογείς των Λευκών αναφέρει: «εκλεγχθέντες οχλαγωγικώς εν απουσία του ειδικού παρέδρου προσβληθέντος και αποχωρήσαντος και ξυλοκοπηθέντος των πολιτών»! Πάντως ο πάρεδρος Λευκών Κ. Χανιώτης, υπογράφει το έγγραφο των αποτελεσμάτων την 8/10.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως εξελέχθησαν πληρεξούσιοι οι Φραγκίσκος Κρ. Μαύρος και Δ. Δημητρακόπουλος. Δηλαδή όλη η φασαρία έγινε για να εκλεγεί ο Φρ. Μαύρος στην θέση του Ζ. Μάτσα Μαυρογένη!
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 50χρονος εργάτης Τριαντάφυλλος Αθανάσιος, ο 73χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τριαντάφυλλος, ο 28χρονος γεωργός Ζαννής Τριαντάφυλλος, ο 39χρονος γεωργός Ιωάννης Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος Νικόλαος Τριαντάφυλλος (απεβίωσε), ο 47χρονος γεωργός Αναγνώστης Τριαντάφυλλος, ο 38χρονος γεωργός Ζέπος Τριαντάφυλλος, ο 33χρονος γεωργός Ιωάννης Τριαντάφυλλος, ο 58χρονος γεωργός Μιχαήλ Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος γεωργός Νικόλαος Τριαντάφυλλος και ο 43χρονος γεωργός Σταυριανός Τριαντάφυλλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος δημοδιδάσκαλος Αυγερινός Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος γεωργός Τζανάκης Τριαντάφυλλος και ο 26χρονος γεωργός Παρασκευάς Τριαντάφυλλος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Κωνσταντίνου Τριαντάφυλλος (γεν. 1853), ετών 50, γεωργός, έγγαμος.
–1853. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 21χρονος σανδαλοποιός Βαρθολομαίος Τριανταφύλλου, άγαμος. Έδωσε όρκο στις 29 Ιουλίου 1853.
–1860. “αποδημούντες κληρούχους” του 1860 (σε παρένθεση ο τόπος αποδημίας)
Δημήτριος Ι. Παντουλής - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Μπενέτος Ι. Σκιαδάς - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Σπύρος Περγαντής - Ναούσης (Αθήνα)
Πέτρος Ι. Πατέλης - Πάρου (Αθήνα)
Αχιλλεύς Ι. Φαρουλός - Πάρου (Κων/πολη)
Ανδρέας Μ. Τριαντάφυλλος - Πάρου (Άγνωστος)
Αντώνιος Ελευθ. Καδής - Πάρου (Αλεξάνδρεια)
Δημήτριος Μ. Λεοντής - Πάρου (Κων/πολη)
–1863. Το 1863 γεννιέται στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Παρασκευά. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1864. Το 1864 αναφέρεται σε έγγραφο ο Τριαντάφυλλος Παρασκευάς.
–1865. Το 1865 γεννιέται στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Παρασκευά. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1867. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1867 ο Τριαντάφυλλος Γρηγόριος του Παρασκευά.
–1868. Στις 12 Φεβρουαρίου 1868 ο 24χρονος εργάτης από την Πάρο Βασίλειος Τριανταφύλλου, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 22χρονη από την Πάρο Δέσποινας Κασελού.
–1868. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Βασιλική Γεωργίου Τριανταφύλλου (γεν. 1868), ετών 35, οικιακά, έγγαμος.
–1869. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1869 ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Ανδρέα και ο Τριαντάφυλλος Δαμιανός του Κωνσταντίνου (1869-1950).
–1869. Στις 20 Οκτωβρίου 1869 ο 30χρονος γεωργός από την Πάρο Ανδρέας Μαν. Τριαντάφυλλος, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 32χρονη από την Μύκονο Μαριρώ Γ. Τρυανταφύλλου.
–1869. Το 1869 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Θεόδωρου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε το 1953.
–1871. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1871 ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Παρασκευά.
–1871. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1871 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Νικολάου, γεωργός.
–1871. Το 1871 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Θεόδωρου γεωργός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1948.
–1872. Το 1872 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Ιωάννη υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1873. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1873 ο Τριαντάφυλλος Σταύρος του Παρασκευά.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρίας του 1875 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριαντάφυλλος Ανδρέας του Ζουάννες, ετών 43, σκυτοτόμος. Και ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Ζουάννες, ετών 48, αγρότης.
–1876. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1876 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Θεόδωρου, υποδηματοποιός.
–1876. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1876 ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Ανδρέα.
–1877. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1877 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Νικολάου, γεωργός.
–1878. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1878 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου, γεωργός.
–1880. Μαύρη Φλώρα, όνομα συζύγου: Μιχαήλ, Κύριο όνομα και επώνυμο πατρός: Ι. τριαντάφυλλος. Έτος γέννησης: 1880. Επάγγελμα: οικοκυρά.
–1881. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1881 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ηλίας του Ιωάννη, γεωργός.
–1882. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1882 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιερώνυμος του Θεόδωρου, καφφεπώλης.
–1883. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1883 ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Ανδρέα.
–1884. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 40χρονος Βασίλειος Ν. Τριαντάφυλλος, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 14 Ιουλίου 1884.
–1884. Το 1884 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Δημητρίου διανάκτης κάτοικος Παροικιάς.
–1885. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1885 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μπατίστας του Μάρκου, εργάτης.
–1886. Το 1886 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Νικολάου, κάτοικος Αντιπάρου.
–1886. Το 1886 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ζαννής του Διονυσίου μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1888. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Ευγενία Γεωργίου Τριανταφύλλου (γεν. 1888), ετών 15, υπορέτης, άγαμος.
–1888. Τριαντάφυλλος Παρασκευάς του Βασιλείου και Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου. Έτος γέννησης το 1888 στις Λεύκες. Εγγεγραμμένος στο Μητρώο των Αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1890. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1890 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Αθανασίου, γεωργός.
–1890. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1890 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Σάββας του Βασιλείου.
–1890. Το 1890 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Αριστείδη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1891. Το 1891 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Διονυσίου μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Γεωργίου Τριαντάφυλλος (γεν. 1891), ετών 12, γεωργός, άγαμος.
–1892. Το 1892 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Αθανασίου δικ. κλητήρ κάτοικος Παροικιάς.
–1892. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1892 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Βασιλείου.
–1893. Στις 15 Ιουλίου 1893 ο παριανός Σαρρής Νικόλαος 52 ετών [παππούς] Καραγωγεύς κάτοικος Σύρου η κόρη του Δέσποινα Σαρρή [μητέρα] δηλώνουν τον θάνατο της κόρης της Μαρία Τριαντάφυλλου 11μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Εντερίτις.
–1894. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1894 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου γεωργός, ο Τριαντάφυλλος Κίμων του Αθανασίου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Εμμανουήλ του Ζέππου ναυτικός.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Στυλιανός του Αθανασίου παντοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1895. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Γεωργίου Τριαντάφυλλος (γεν. 1895), ετών 8, μαθητής, άγαμος.
–1895. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1895 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Χρουσής του Βασιλείου και ο Τριαντάφυλλος Παρασκευάς του Γρηγορίου.
–1895. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 23 ετών εργάτης Παναγιώτης Κ. Τριαντάφυλλος άγαμος. Έδωσε όρκο στις 20 Ιανουαρίου 1895.
–1897. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1897 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Παρασκευάς του Νικολάου.
–1897. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1897 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Ιωάννη εργάτης.
–1898. Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Τριαντάφυλλος Π. Αναστάσιος, ο Τριαντάφυλλος Μ. Ιωάννης, ο Τριαντάφυλλος Μ. Φραγκίσκος, ο Τριαντάφυλλος Π. Σταύρος, ο Τριαντάφυλλος Κ. Αναστάσιος και ο Τριαντάφυλλος Αδαμάντιος.
–1898. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1898 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Ματθαίου, εργάτης.
–1898. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Αλέξανδρος Γεωργίου Τριαντάφυλλος (γεν. 1898), ετών 5, άνευ, άγαμος.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Αθανασίου φαροφύλαξ κάτοικος Παροικιάς.
–1900. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1900 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Δημητρίου και ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Σταύρου.
–1900. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Γεωργίου Τριανταφύλλου (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1902. Στις 17 Μαρτίου 1902 γεννιέται στις Λεύκες ο Στέφανος Δαμ. Τριαντάφυλλος. Διετέλεσε Γραμματέας της Κοινότητας Λευκών. Πέθανε το 1987.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Ιωάννη καφεπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1902. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1902 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Στέφανος του Διαμαντή, ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Βασιλείου και ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Δημητρίου.
–1903. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1903 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ιωαννης του Γρηγορίου.
–1903. Η εφημερίδα «ΑΙΓΑΙΟΝ» γράφει στις 5 Ιουλίου 1903.: «Υπό επιτυχίας αρίστης ετέφθησαν αι εξετάσεις του Ελλην. Σχολείου μας δικαιώσασαι την περί του Στολάρχου μας κ. Ιακ. Κυπραίου και των συναδέλφων αυτού κ.κ Ανδρομανάκου και Πατέλη κρατούσαν αρίστην φήμην ως διδασκάλων λαμπρών και του καθήκοντος. Επιφυλασσόμεθα δε εκτενέστερον να πραγματευθώμεν περί αυτών και των του Δημοτ. Σχολείου μας. Τοις αριστεύσασι μαθηταίς του Ελληνικού Σχολείου Στυλ. Μαλαγαρδή, Εμμ. Φωκιανό, Δ. Πατέλη, Δ. Τριαντάφυλλο, Ραγκούση, Αγγελάκη και Κυριαζάνο από καρδιάς συγχαίρομεν.
–1903. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Σταύρος Γεωργίου Τριαντάφυλλος, ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1904. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1904 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Νικολάου υποδηματοποιός.
–1904. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1904 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Σταύρου.
–1905. Το 1905 γεννιέται στην Αντίπαρο η Τριανταφύλλου Αννέτα, όνομα πατρός Ν. Τριαντάφυλλος, όνομα συζύγου Κωνσταντίνος Κασαλιάς.
–1905. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1905 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Βασιλείου και ο Τριαντάφυλλος Ανδρέας του Αντωνίου.
–1907. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1907 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ανδρέας του Αντωνίου, ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Μιχαήλ, ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Γρηγορίου και ο Τριαντάφυλλος Ανδρέας του Κωνσταντίνου.
–1908. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1908 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μάρκος του Μιχαήλ εργάτης και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Ηλία ναυτικός.
–1908. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1908 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Βασιλείου.
–1909. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1909 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Αντωνίου.
–1910. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1910 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μιχαήλς του Δημητρίου γεωργός.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Γεωργίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1911. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1911 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ματθαίος του Ηλία εργάτης, ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Ηλία εργάτης.
–1911. Το 1911 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Μαρουδή ναυτικός κάτοικος Παροικιάς. Το 1948 διαγράφετε από τον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς ως εγγραφέντας σε άλλη Κοινότητα.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Παναγιώτης του Γεωργίου ηλεκτρομηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1912. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1912 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Αντωνίου.
–1913. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1913 στις Λεύκες ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Μιχαήλ.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Γεωργίου ξυλουργός κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1914 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αλέξανδρος του Ηλία ράπτης, ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου εργάτης.
–1915. Το 1915 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ευθύμιος του Νικολάου.
–1916. Το 1916 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Γεωργίου ράπτης κάτοικος Παροικιάς.
–1916. Το 1916 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Χρήστος του Ηλία, κάτοικος Αντιπάρου.
–1917. Το 1917 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Βασιλείου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ελευθέριος του Αντωνίου ξυλουργός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Οπλίτης κατά την περίοδο 1919-1922 ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος.
–1919. Το 1919 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Ζαννή μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Το 1919 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Παναγής του Βασιλείου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1921. Το 1921 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Γεωργίου μηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1921. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1921 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Θεολόγος του Ηλία γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Κίμων εργάτης.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Βασιλείου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1922. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1922 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου γεωργός.
–1923. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1923 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Παντελής του Κίμων εργάτης, και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου εργάτης.
–1924. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1924 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Διονυσίου εργάτης, ο Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Ηλία εργάτης.
–1924. Το 1924 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1925 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κίμων γεωργός, ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Ιερώνυμου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Διονυσίου γεωργός.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Παρασκευά σερβιτόρος κάτοικος κοιν. Λευκών.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Χριστόφορος του Βασιλείου εργατικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Απόστολος του Αντωνίου γεωργός κάτοικος Αντιπάρου.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Διονυσίου γεωργός κάτοικος Αντιπάρου.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Γεωργίου εργάτης κάτοικος κοιν. Λευκών.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Αντωνίου ναυτικός κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1928. Το 1928 γεννιέται στην Παροικιά ο λοχαγός πυροβολικού Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Στυλιανού κάτοικος κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε σε αεροπορικό δυστύχημα κατά την υπηρεσία του στις 16 Σεπτεμβρίου 1959. Πατέρας του ο μπακάλης Στέλιος Αθ. Τριαντάφυλλος (τράγος) και μητέρα του η Αντωνία Ν. Μαύρη.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Αντωνίου ιδ. υπάλληλος κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αρτέμιος του Κωνσταντίνου
–1930. Το 1930 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ευάγγελος του Εμμανουήλ, Ιδ. υπάλληλος.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Στυλιανού κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς. Πατέρας του ο μπακάλης Στέλιος Αθ. Τριαντάφυλλος (τράγος) και μητέρα του η Αντωνία Ν. Μαύρη.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ανάργυρος του Ιερώνυμου, καφεπώλης, ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Αλέξανδρου, ποιμήν.
–1933. Ενδεικτικό του Δημοτικού Σχολείου Λευκών Πάρου στις 12 Ιουνίου 1933 στον μαθητή Γεώργιο Π. Τριαντάφυλλο εκ Λευκών ετών 9 την Γ’ τάξη
–1942. Το 1942 γεννιέται στις Λεύκες ο αρχαιολόγος, προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Θράκης και διευθυντής του αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, Δαμιανός Τριαντάφυλλος, καθηγητής στο Μουσουλμανικό Γυμνάσιο Κομοτηνής (1968-1970) και Επιμελητής Αρχαιοτήτων της ΙΘ Εθρίας Αρχαιοτήτων Θράκης.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 82χρονος κάτοικος Νάουσας, Τριαντάφυλλος Ζέππος του Μιχαήλ, κουρεύς.
–1947. Στις 20 Ιουνίου 1947, το στο Κοινοτικό Συμβούλιο Αντιπάρου συμμετέχει και ο Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 11 Ιανουαρίου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Σταθερού Μαρία, όνομα συζύγου Νικόλαος, όνομα πατρός Δ. Τριαντάφυλλος.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριανταφύλλου Ελένη, όνομα συζύγου Ζέππος, όνομα πατρός Νικόλαος Τριπολιτσιώτης.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριαντάφυλλου Ελένη, όνομα συζύγου Μιχαήλ, όνομα πατρός Ν. Σοβατζής.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Γεωργίου 50 ετών ναυτικός.
–1951. Σε καφενείο της Παροικιάς του 1951, εμφανίζεται ο Στέλιος Τριαντάφυλλος.
–1951. Στις 10 Μαΐου 1951. Αποτελέσματα Κοινοτικών Εκλογών Αντιπάρου: Ψήφησαν 220: Του Κόμματος «Ρεύματος» (Φιλελευθέρων) έλαβον ψήφους: Στυλιανός Ι. Βιάζης 133, Ιωάννης Κ. Τριαντάφυλλος 130, Δημ. Εμμ. Πατέλης 128, Δαμιανός Γερ. Βιάζης 124 και Δημ. Γ. Καράντζας 119.
Του Κόμματος «Βιολέτα» (Λαϊκού) έλαβον: Στρατής Παναγιώτης Ρούσσος 104, Θεολόγος Παντελ. Καλάργυρος 102, Ιωάννης Ξενοφ. Μαριάνος 92 και Ιωάννης Κ. Φαρούπος 86.
–1964. Κοινοτικαί Εκλογαί 5 Ιουλίου 1964. Εις ΛΕΥΚΕΣ: Εις Συνδ. υπό τον κ. Ανδρέαν Κονταράτον. Πρόεδρος Ανδρ. Κονταράτος, Αντιπρ. Ιωάννης Καπαρός και σύμβουλοι Γεώργ. Κοντός, Εμμ. Γ. Ρούσσος και Κωνστ. Τριαντάφυλλος.
–1965. Σε εικόνα του Αγίου Αθανασίου στον ναό του αγίου Παντελαήμωνα στον Κώστο, υπάρχει η αφιεροματική επιγραφή: «Δέησις αρχιμ. Π. Νικολάου Αρκά εις μνήμην των γονέων του Εμμανουήλ και Ελευθερίας», και αριστερά: «Γ. Τριαντάφυλλος αλξε’ (=1965).
–Τριβλής:
–1685. Ιερέας Τριβλής Αντώνιος υπογράφει σε διαμαρτυρικό έγγραφο στις 5 Αυγούστου 1685.
–Τριβυζάς ή Τριβιζάς ή Τριβιτζάς ή Τριβηζάς ή Τρεβιζάς: Το επίθετο Τριβυζάς είναι πατριδωνύμιο ή εθνικό, όπου προδίδει την πατρίδα τους το Τρεβίζο (Trevizo) της Λομβαρδίας-Βενετίας. Διάσπαρτες είναι οι πληροφορίες για μέλη του βενετικού οίκου Trivizan ή Trevizan, κυρίως στην ίδια τη μητρόπολη Βενετία αλλά και στις αποικίες της.
Από τον φημισμένο αυτό οίκο ευγενών, προέρχονται τρείς Δόγηδες της Λομβαρδοβενετίας ένας εξ αυτών ο Δόγης της Βενετίας oνόματι Marcantonio Trivizan, με σύντομη θητεία μεταξύ 1553-1554, πορτραίτο του οποίο φιλοτέχνησε ο Tiziano. Ο οικογενειακός κλάδος των Τριβυζά, έχει να παρουσιάσει εκτός από δόγηδες, και την κοπή μπρούτζινων, χάλκινων, αργυρών έως και χρυσών νομισμάτων!
Στην Πάρο ήρθαν από τα Επτάνησα (Ζάκυνθος), αρχικά ως καθολικού δόγματος ενώ στην συνέχεια ορθόδοξοι. Το 1546; Ο Μιχελής Τριβιζάς μετοικεί στην γειτονική Νάξο. Στην Κρήτη μαρτυρείται από το 1410 όπου υπηρετεί ως δούκας της Κρήτης ο Λεονάρδος Τριβιζάνος και παλιότερα με τον τύπο Trevisan και Trevisano σε έγγραφ του του 1212, Πέτρος Trevisan κάτοικος στην περιοχή Σητείας, Jacobinus Trevisano κάτοικος στο Καινούργιο Χωριό Νεάπολης, Μάρκος Τριβιζάνος σύμβουλος Κρήτης σε έγγραφα 1283, Gabriele Trevisano σύμβουλος Κρήτης το 1327, Vittore Trevizano σύμβουλος Χ¨ανδακα σε έγγραφο του 1356, Ευγένιοις Λεονάρδος Τριβιζάνος του ποτέ κυρίου Viti σύμβουλος του Δούκα της Κρήτης σε έγγραφα του 1390. κ.α.
Οικογένειες Τριβιζάνου και Τρεβιζάνου βενετικής καταγωγής από την Κρήτη το 1709 στη Ζάκυνθο..
Ο βενετικός τύπος είναι Trevizan εκ τούτου προέρχεται και ο τύπος Τριβιζάς, Τριβυζάς.
–1539. Το 1539 αναφέρεται σε έγγραφο ο κύρ Μιχελής Τριβιζάς.
–1546. Σε έγγραφο του 1546 μνημονεύεται ο μαΐστρος Μιχέλης Τριβιζάς ο Παριανός ο οποίος μετοίκησε για εργασία στη Νάξο ως μάστορας (κτίστης) με τους τρεις υιούς του, τον Ιωαννίκιο, τον Μιχαήλ και τον Νικόλαο.
–1556. 9 Οκτωβρίου 1556. Ο Μιχελής Παριανός [ταυτίζεται με τον μαΐστρο Μιχελή Τριβιζά τον Παριανό] γράφει στο Βρέβιο της μονής της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας: «εις αφνστ’, Οκτωβρίω θ’ εγώ ο Μιχελής Παργιανός επαφήνω διά την ψυχήν μου εις την Παναγίαν εις την Αμουργόν το χωράφιν και αμπέλι οπού έχω εις τον Λογαράν να είναι εις τρία, το ένα της Παναγίας της Αμουργός και το έτερον μερδικόν της Παναγίας της Χίου [Νέας Μονής], και το έτερον μερδικόν της γυναίκας του της κερα-Ζαννέτας».
–1684. Ιερομόναχος Ιωαννίκιος Τριβιζάς υπογράφει το παντίκιο της Ξεχωριανής στις 12 Ιουλίου 1684. Στο ίδιο έγγραφο υπογράφει και ο Μιχαήλ Τριβιζάς.
–1688. Ο παριανός οικονόμος Νικόλαος Τριβιζάς που κατοικούσε στη Νάξο αναφέρεται σε έγγραφο στις 26 Δεκεμβρίου 1688 που αναλαμβάνει να πληρώσει στον Αξιώτη άρχο Βασιλάκη Γιράρδη το χρέος του εξαδέρφου του Κωνσταντή που κινδυνεύει να χάσει τα παχτωμένα για 50 ρεάλια πράματα που «του ευρίσκονται εις το νησίν της Πάρου» ενώ σε άλλο ναξιακό έγγραφο του ίδιου έτους «ο φτωχός ιερομόναχος Ιωαννίκος Τριβιζάς» Ο Νικόλαος και ο Ιωάννης Τριβυζάς είναι απόγονοι του μαστρο Μιχελή Τριβυζά (βλέπε 1546).
–1700. Στις 1η Οκτωβρίου 1700 αναφέρεται σε έγγραφο πώλησης χωραφιού στον Τζιπίδο η Ειρήνη του ποτέ Γεώργιου Γερασίμου Καρυωτάκη θυγατέρα…» Ενώπιον του ιερέα και πρωτεκδίκου Κεφάλου Δημητρίου Λουκή η Ειρήνη κόρη του Γεωργίου Γερασίμου Καρυωτάκη πωλεί στον Μανόλη Παπάλεο ένα χωράφι στο Βαρσαμάδο για 15 ρεάλια, και στράτα κουμούνα (δημόσια οδό). Το υπογράφουν ο μοναχός, αγιογράφος Νικόδημος Γεράρδης, ο Νικ. Φιλινάκης? Και ο Ανεγνώστης Μαλατέστας.
Μετά τις υπογραφές έχουμε μια συμπληρωματική παράγραφο, είδος υστερόγραφου (κοντιτζίλε γράφεται στο χειρόγραφο) Υπογράφουν οι: ιερέας Μελέτιος Σιδεράκης, Γ. Τριβυζάς και ο ιερέας Δημήτριος Λουκής που έγραψε και το κοντίτζιλε.
–1715. Στον Τζιπίδο στις 22 Απριλίου 1715 ο ιερέας Στάμενας Ευστράτιος συντάσσει πωλητήριο σπιτιού «εις τον άγιο Ηλία, σύμπλιο κύρ Περούλη Τριβυζά». Ενώπιον του ιερέα Στρατή Στάμενα που συνέταξε το έγγραφο η Παρασκευή Νικολού Μισαρίτη (Μεσαρίτη) πωλεί στον μαστρο Γεώργη Ραγκούση ένα σπίτι για 10,30 ρεάλια. Υπογράφεται απου τους ιερέα Μιχαήλ Στάμενα, Νικόλαο Πητηλαίο (Παντελαίο) και Γεώργη Μαυρογένη.
–1720. Αγορά χωραφιού, Τζιπίδος 1720, Νοεμβρίου 8. Ενώπιον του παπα-Θωμά Μονόπατου, πρωτέκδικου Κεφάλου, με μάρτυρες τον Ελευθέριο Τριβιζά και Ανδρέα Τριβιζά, ο Λευέρης Μονόπατος αγοράζει από τον Χρουσή Μενδρινό ένα κομμάτι χωράφι που έχει στα Κολόνια δια ρεάλια 3:/15.
–1722. Έγγραφο Τζιπίδος 24 Ιουνίου 1722 «Την σήμερον δίνει και φανερά πωλεί ο πολλά εκλαμπρός αφέντης Αλέξανδρος Καμπάνης ένα χωράφι που έχει αγορά εις του Λαού από τον Γεωργάκη Τριβιζά και δίνει το του μαστρο-Λευτέρη Καντιώτου διά πεάλια είκοσι έξε».
–1731. Στις 6 Νοεμβρίου 1731 ο παπά-Εμμανουήλ Τριβιζάς υπογράφει στον Τζιπίδο την διαθήκη του θείου του Δημήτρη Σιδεράκη «παράγγελλει στον ανιψιό του ιερέα Μανώλη Τριβιζά να τον θάψει εις την εκκλησίαν του τον Αγίον Γεώργιον και αφήνει το χωράφι του στο Κάστρο σύμπλιος ο γαμπρός του ο Φραγκιάς Παπαδόπουλος.
–1747. Σε πρακτικό εκλογής απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό της Παροικιάς σε Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 1747 μαρτυρείται ο Γεώργιος Τριβιζάς.
–1752. Ιερέας Εμμανουήλ Τριβιζάς υπογράφει έγγραφο Τσιπίδου στις 26 Αυγούστου 1752.
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυρείται ο Περούλης Τριβιζάς.
–1775. Στο προικοσύμφωνο του Μαν. Ανουσάκη και Μαρίας Ι. Τιμιράλια (Τζιπίδος 25 Οκτ. 1775) «ακόμα δίνει της και την ψαρόγα στην Μακρυά Λίμνη σύμπλιος Μιχάλης Τριβιζάς.
–1776. Το 1776 αναφέρεται σε έγγραφο ο ιερομόναχος Τριβιτζάς Γρηγόριος.
–1779. Ιερομόναχος Γρηγόριος Τριβιζάς από την Πάρο, κάτοικος Μυκόνου υπογράφει καντζελλαρικό γράμμα στις 21 Απριλίου 1779 που αφορά στον τίτλο ιδιοκτησίας της μονής του Αγίου Παντελεήμονα Μυκόνου.
–1798. Έγγραφο Τζιπίδου 3 Οκτ. 1798 «δίνει και πάντι ελεύθερα πουλεί η κερά Λένη ποτέ Νικόλα Τριβιζά γυνή το σπιτάκι που έχει εις την Καντούνα»
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, έτερη ψαρόγα εις το Καμινάκι πλησίον Μιχάλης Τριβυζάς.
–1828. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Αντώνιος Ιωάννη Τριβυζάς (γεν. 1828), ετών 75, άνευ, χήρος.
–1829: 9βρίου 27. Μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της πόλεως Παροικιάς
Τριβυζάς Εμμανουήλ ετών 16.
–1843. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Κυριακή Εμμανουήλ Τριβυζά (γεν. 1843), ετών 60, οικιακά, χήρος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος ράπτης Τριβιζάς Σπυρίνων.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 49χρονος γεωργός Ιωάννης Τριβυζάς και ο 25χρονος σκυτοτόμος Ελευθέριος Τριβυζάς.
–1849. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Ελευθερίου Τριβυζάς (γεν. 1849), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 54, κτηματίας, έγγαμος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Γεώργιος Αντωνίου Τριβυζάς (γεν. 1853), ετών 50, γεωργός, έγγαμος.
–1854. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αικατερίνη Γεωργίου Τριβυζά (γεν. 1854), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 49, οικιακά, έγγαμη.
–1856. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Νικόλαος Ελευθέριου Τριβυζάς (γεν. 1856), ετών 47, σανδαλοποιός, έγγαμος.
–1859. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η …η? Νικολάου Τριβυζά (γεν. 1859), ετών 44, οικιακά, έγγαμος.
–1860. Στις 18 Μαρτίου 1860 σε συμβολαιογραφική πράξη [Εξόφληση] στην Σύρου αναφέρεται ότι ο κάτοικος Μάρπησσας Πάρου Τριβιζάς Αντώνιος γεωργός.
–1861. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Εμμανουήλ Τριβυζάς (γεν. 1861), ετών 42, γεωργός, έγγαμος.
–1863. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Μιχαήλ Ελευθέριου Τριβυζάς (γεν. 1863), ετών 40, σανδαλοποιός, έγγαμος.
–1868. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Μαρκέλα Γεωργίου Τριβυζά (γεν. 1868), ετών 35, οικιακά, έγγαμος.
–1868. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Καλλίτσα σύζ. Μιχαήλ Τριβυζά (γεν. 1868), ετών 35, οικιακά, έγγαμος.
–1871. Το 1871 γεννιέται ο Τριβιζάς Περούλης του Αντωνίου. Απεβίωσε το 1954.
–1873. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Περούλης Αντωνίου Τριβυζάς (γεν. 1873), ετών 30, γεωργός, έγγαμος.
–1873. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Γεώργιος Εμμανουήλ Τριβυζάς (γεν. 1873), ετών 30, γεωργός, άγαμος.
–1877. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Μαρία Ιωάννη Τριβυζά (γεν. 1877), ετών 26, οικιακά, έγγαμος.
–1877. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Φλώρα? Περούλη Τριβυζά (γεν. 1877), ετών 26, οικιακά, έγγαμος.
–1884. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ελευθέριος Νικολάου Τριβυζάς (γεν. 1884), ετών 19, αρτοποιός, άγαμος.
–1886. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Νικολάου Τριβυζάς (γεν. 1886), ετών 17, αρτοποιός, άγαμος.
–1888. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Αντώνιος Γεωργίου Τριβυζάς (γεν. 1888), ετών 15, μαθητής, άγαμος.
–1890. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η …σαλίμ? Μιχαήλ Τριβυζά (γεν. 1890), ετών 13, οικιακά, άγαμος.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Μιχαήλ Νικολάου Τριβυζάς (γεν. 1891), ετών 12, αρτοποιός, άγαμος.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Γεωργίου Τριβυζάς (γεν. 1891), ετών 12, γεωργός, άγαμος.
–1893. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αικατερίνη Γεωργίου Τριβυζά (γεν. 1893), ετών 10, άνευ, άγαμος.
–1894. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αικατερίνη Μιχαήλ Τριβυζά (γεν. 1894), ετών 9, άνευ, άγαμος.
–1894. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Εμμανουήλ Νικολάου Τριβυζάς (γεν. 1894), ετών 9, μαθητής, άγαμος.
–1895. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιάκωβος Γεωργίου Τριβυζάς (γεν. 1895), ετών 8, ποιμήν, άγαμος.
–1897. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αικατερίνη Νικολάου Τριβυζά (γεν. 1897), ετών 6, μαθήτρια, άγαμος.
–1897. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ελευθέριος Μιχαήλ Τριβυζάς (γεν. 1897), ετών 6, μαθητής, άγαμος.
–1898. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Περούλη Τριβυζάς (γεν. 1898), ετών 5, άνευ, άγαμος.
–1899. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αντωνια Ιωάννη Τριβυζά (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1899. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Εμμανουήλ Γεωργίου Τριβυζάς (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1900. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αννέζα Περούλη Τριβυζά (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1900. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Μαρία Μιχαήλ Τριβυζά (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1901. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Εμμανουήλ Ιωάννη Τριβυζάς (γεν. 1901), ετών 2, άνευ, άγαμος.
–1902. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Αντώνιος Περούλη Τριβυζάς (γεν. 1902), ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1902. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αννέζα Νικολάου Τριβυζά (γεν. 1902), ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τριβυζάς Δημήτριος του Περούλη εργάτης, το 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΡΥΒΙΖΑΣ ΕΛ. Ν. και ΤΡΥΒΙΖΑΣ ΕΜ. Γ.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τριβυζά Γεώργιος του Αντώνιος, ξυλουργός και ο Τριβυζάς Δημήτριος του Μιχαήλ αρτοποιός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριβυζάς Γεώργιος του Ιωάννη κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριβυζάς Ιωάννη του Εμμανουήλ γεωργός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τριβυζάς Ελευθέριος του Μιχαήλ.
–1932. Το 1932 γεννιέται ο Τριβιζάς Σταύρος του Εμμανουήλ.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριβυζάς Γεώργιος του Εμμανουήλ, 73 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Περούλης του Αντωνίου 74 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Μιχαήλ του Νικολάου 54 ετών ταχυδρόμος, και ο Τριβυζάς Ιωάννης του Περούλη 47 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριβυζάς Ηλίας του Μιχαήλ 41 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικήτας του Ιωάννη 41 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Γεώργιος του Ιωάννη 40 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Εμμανουήλ του Ιωάννη 44 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Δημήτριος του Περούλη 37 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Ιωάννης του Γεωργίου 52 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Ανδρέας του Γεωργίου 22 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικόλαος του Γεωργίου 25 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Εμμανουήλ του Γεωργίου 29 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικόλαος του Μιχαήλ 23 ετών γεωργός και ο Τριβυζάς Δημήτριος του Ιωάννη 31 ετών γεωργός.
–Τριπολιτσιώτης ή Τριπολιτσώτης ή Τροπολιτσιώτης (Καλαναρχόπουλος, Καλλαναρχόπουλος και Καρανακόπουλος): Βλέπε και Καλαναρχόπουλος. Επώνυμο-πατριδωνύμιο. Το επίθετο αυτό προέρχεται από τον Μωριά και πιο συγκεκριμένα από το Βαλτέτσι της Αρκαδίας. Το αρχικό επώνυμο της οικογένειας Τριπολιτσιώτη ήταν Καλαναρχόπουλος όπου σημαίνει αρχηψάλτης.
Οι πρώτοι Καλαναχρόπουλοι (Τροπολιτσιώτιδες) που συναντάμε στο νησί είναι στη Νάουσα και στην συνέχεια στον Κώστο. Με τα χρόνια διασπάστηκαν και για να τους εντοπίζουν απέκτησαν παρωνύμια όπως: Μπάμπαλοι (του Αμπελά), Δαμασκινοί, Ψακίδες, Τρανταγιάννηδες και οι Μεράκουλοι ή Μεράκλοι.
Στην Πάρο ο γενάρχης τους ήρθε με τον άρχοντα Δημήτριο Δημητρακόπουλο το 1768 αφού αναγκάσθηκε να εκπατριστεί μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ (1768) και να καταφύγει στο νησί μαζί με άλλους συμπατριώτες του μιας και είχαν πάρει μέρος σε αυτή.
Τους συναντάμε με τους τύπους αρχικά ως Καλαναρχόπουλος από το 1768 μέχρι το 1870 περίπου, στη συνέχεια και για περίπου 30 χρόνια ως Τροπολιτσιώτης / Τροπολιτσώτης και απο το 1903 μέχρι σήμερα ως Τριπολιτσιώτης και Τριπολιτσώτης.
–1768. Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος γνήσιο τέκνο της Αρκαδίας, είχε γεννηθεί στην Αλωνίσταινα, γενέτειρα της μητέρας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, της Ζαμπίας Κωτσάκη. Σήμερα ανήκει διοικητικά στην επαρχία Μαντινείας. Από το χωριό του ο Δημητρακόπουλος αναγκάσθηκε να εκπατριστεί μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ (1768) και να καταφύγει στην Πάρο μαζί με άλλους συμπατριώτες του, που σήμερα φέρουν τα επώνυμα Μωραΐτης, Τριπολιτσιώτης Γραμματικόπουλος, Ασπρόπουλος κ.α.
–1803. Εγγεγραμμένος το 1803 στον Δήμο Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), ο Στέργιος Καλαναρχόπουλος.
–1835. Χρεωστική ομολογία δραχμ. 50. Ήτοι δραχμάς πενήντα εδανείσθην ο υποφαινόμενος Ιωάννης Καλαναρχόπουλος παρά του κυρίου Φραντζέσκου Αναγνωστόπουλου … αγροικούμενος συρμαγιά εις το τζερνίκιον ονομαζόμενον «Άγιος Δημήτριος» υπό σημαίαν Ελληνικήν και διοικούμενον παρά του ιδίου πλοίαρχου.
Επί συμφωνίας τόκου ανά τρείς ταις ο) ο τον μήνα διά τας οποίας υπόσχεται με το καλόν του αρρίβον μετρήσαι αυτάς ομού και τον δουλωθέντα τόκον άνευ τινός αντιλογίας. Διό δέδωκε την παρούσα χρεωστικήν ομολογίαν, υπογεγραμμένην παρά του ιδίου δι’ άλλου και παρά του ιδίου δι άλλου και παρά αξιοπίστων μαρτύρων εις ασφάλεια.
Εν Ναούση της Πάρου τη 21 Φεβρουαρίου 1835.
Διά τον αγράμματον, Ιωάννη Καλαναρχόπουλον του υπογράφω εγώ Κωνσταντίνος Πιπής.
Ο γράψας Α. Μπερμπόνης κατ αίτησιν του άνωθεν μαρτυρώ.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Στέργιος Καλαναρχόπουλος 70 ετών αλιές. Εγγεγραμμένος στον Δήμο από το 1803. Στον ίδιο κατάλογο είναι και ο Ιωαννης Καλαναρχόπουλος 38 ετών Ναυτικός, ο 34χρονος ναυτικός Καλαναρχόπουλος Ανδρέας, ο 26χρονος εργάτης Τριπολιτσώτης Θεόδωρος, ο 34χρονος γεωργός Βαλεντής Τριπολιτσώτης, ο 38χρονος γεωργός Τριπολιτσώτης Μ. Ιωάννης.
–1861. Το 1861 γεννιέται στην Αθήνα ο Καλαναρχόπουλος Αντώνιος του Ιωάννη. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1882. Το 1882 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Μήτρου.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τροπολιτσιώτης Γεώργιος του Μιχαήλ, 38 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Βαλεντή, 47 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Βαλεντή, 36 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Ιωάννη, 28 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μιχαήλ του Δημητρίου, ετών 61, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μήτρος του Ιωάννη, 35 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Βαλεντή, 40 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Θεόδωρου, 37 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Μιχαήλ, 30 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, 26 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, 33 ετών, γεωργός από τη Νάουσα.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Μιχαήλ, 36 ετών, γεωργός.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τροπολιτσιώτης Γεώργιος του Μιχαήλ, 40 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Βαλεντή, 49 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Βαλεντή, 38 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Ιωάννη, 30 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μιχαήλ του Δημητρίου, ετών 63, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μήτρος του Ιωάννη, 37 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Βαλεντή, 42 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Θεόδωρου, 39 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Μιχαήλ, 32 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, 26 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, 35 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και ο Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Μιχαήλ, 38 ετών, γεωργός από τον Κώστο.
–1889. Ο Ανδρέας Βιώνης, κοινοτάρχης στη Νάουσα μάλλον μεταξύ του 1949 και 1951. Γεννηθείς ήταν μάλλον το 1889. Γονείς του ήταν ο Κωνσταντίνος Βιώνης του Παντελή και η Δάφνη Αριανούτσου από τη Νάουσα. Για τον Κωνσταντίνο Βιώνη δεν είμαστε σίγουροι αν ήταν από Νάουσα ή από Παροικιά. Ίσως και να ήταν από κάπου ενδιάμεσα, λογικά εκείνος είχε αγοράσει κάποια κτήματα/οικόπεδα στις Κολυμπήθρες (ίσως και να ήταν προίκα, αλλά μάλλον το αποκλείουμε). Ενδέχεται βέβαια και να τα κληρονόμησε από τον πατέρα του Παντελή Βιώνη.
Ο Ανδρέα Βιώνη, ήταν ναυτικός παλιότερα, ενώ από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 άνοιξε καφενείο η παντοπωλείο στη Νάουσα.
Γυναίκα του Ανδρέα Βιώνη (1889) ήταν η Ευαγγελία Ρούσσου, γεννηθείς μάλλον το 1906. Πατέρας της ήταν ο Αναστάσιος Ρούσσος του Ιωάννη από Μαράθι, ενώ μητέρα της ήταν η Δέσποινα Τριπολιτσιώτη του Νικολάου από Νάουσα.
Ο γάμος μεταξύ Ανδρέα Βιώνη και Ευαγγελίας Ρούσσου έγινε μεταξύ 1926 και 1927. Από τα 10 παιδιά τους δεν έμεινε κάποιο στο νησί, τέσσερα πήγαν Αμερική και συγκεκριμένα στο Χιούστον, Τέξας, ενώ τα υπόλοιπα στην Αθήνα. Από τα εγγόνια τους, επέστρεψε μόνο ο Ανδρέας Ραυτόπουλος στο νησί.
Ένα από τα παιδιά τους, η Δέσποινας Βιώνη (γεννηθείς 1928) το 1956 παντρεύτηκε στην Αθήνα τον Γεώργιο Ραυτόπουλο με καταγωγή από την Κόρινθο.
–1903. Το 1903 γεννιέται στη Νάουσα ο μετέπειτα γεωργός Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Ιωάννη.
–1910. Στις 23 Δεκεμβρίου 1910 ο ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΙΓΑΙΟΝ» Μαρπησσαίος Κωνσταντίνος Γ. Ναυπλιώτης αναφέρει για την επανίδρυση του Συλλόγου των Εν Αθήναις Παρίων και Αντιπαρίων: «Η ανάμιξις εν τω Συλλόγω του βουλευτού της Επαρχίας μας και καθηγητού του Πανεπιστημίου κ. Σκούφου ως Προέδρου, του κ. Β. Καμπάνη, δημοδιδασκάλου ως Αντιπροέδρου, του ρέκτου και πρακτικωτάτου εις τας ιδέας κ. Αντ. Μαυραγκά ως Ταμίου, των κ.κ. Κ. Γερασίμου, Αντ. Καλακώνα, Αλεξ., Ζησιμοπούλου, Γ. Χανιώτη, Π., Αρκά, Ν. Καλλαναρρχοπούλου, Φρ. Γαϊτανοπούλου, Εμμ. Καντιώτη, Ν. Παυλή, Γ. Στέλλα, Εμμ., Γαβαλά, Μ. Παπαδοπούλου, Γρηγ. Θρεψιάδου ως Συμβούλων, και του φίλου του «Αιγαίον» κ. Κων. Γ. Ναυπλιώτου ως Γεν. Γραμματέως του Συλλόγου».
–1928. Γεννιέται το 1921 ο Μιχάλης Βιτσαράς του Φραγκίσκου (1875) και της Μαρίας. Σύζυγός του η Ειρήνη Μιχ. Τριπολιτσιώτη (1928).
–1929. Το 1929 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Μοδέστος του Μιχαήλ
–1930. Το 1930 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Παναγιώτης του Μιχαήλ.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Σταύρου, κάτοικος Νάουσας, μετέπειτα αγωγεύς.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο μετέπειτα γεωργός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Νικολάου, κάτοικος Νάουσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 69χρονος κάτοικος Νάουσας, Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Πέτρου, εργάτης, ο 59χρονος Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Αντωνίου, εργάτης, ο 69χρονος Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Πέτρου εργάτης, ο Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Γεωργίου 70 ετών εργάτης, ο 57χρονος Τριπολιτσιώτης Ιωάννης του Νικολάου φαροφύλαξ, ο 60χρονος Τριπολιτσιώτης Ηλίας τους Γεωργίου εργάτης, ο 65χρονος Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Πέτρου, εργάτης, ο 56χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Αντωνίου, ο 47χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Αντωνίου, ο 45χρονος γεωργός Γεώργιος Τριπολιτσιώτης του Μιχαήλ, ο 49χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Ιωάννη, ο 40χρονος αγωγεύς Τριπολιτσιώτης Σταύρος του Μιχαήλ, ο 33χρονος γεωργός Πέτρος Τριπολιτσιώτης του Γεωργίου, ο 34χρονος γεωργός Ιωάννης Τριπολιτσιώτης του Μιχαήλ, ο 38χρονος αγωγεύς Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, ο 38χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Παναγιώτης του Εμμανουήλ., ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Μιχαήλ, ο 25χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, ο 25χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Αντώνιος του Νικολάου, ο Τριπολιτσιώτης Φώτιος του Μιχαήλ 26 ετών εργάτης, ο28χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Αντώνιος του Μιχαήλ ο 30χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Ελευθέριος του Μιχαήλ, ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Νικολάου, ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Νικολάου, ο 22χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Παντελής του Νικολάου, ο 21χρονος βυρσοδέψης Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Ιωάννη, ο 21χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Βασιλείου, ο 21χρονςο γεωργός Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Μιχαήλ και ο 21χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Θεόδωρος του Νικολάου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Γαρουφαλλιά, όνομα πατρός Ιωάννης Τριπολιτσιώτης, η Τριανταφύλλου Ελένη, όνομα συζύγου Ζέππος, όνομα πατρός Νικόλαος Τριπολιτσιώτης, η Τριπολιτσιώτη Μαρία, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Νικόλαος Χαμηλοθώρης.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Ειρήνη, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Κωνσταντίνος Ρούσσος, η Τριπολιτσιώτη Γαρυφαλιώ, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Μιχαήλ Φράγκος, η Τριπολιτσιώτου Κυριακή, όνομα συζύγου Μιχαήλ, όνομα πατρός Σπανόπουλος Γεώργιος, η Τριπολιτσιώτη Λουκία, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Χρήστος Τσουνάκης, η Αργυρώ Βαρβαρήγου, όνομα πατρός Εμμανουήλ Τριπολιτσιώτης, η Αναγνωστοπούλου Μαργαρίτα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Τριπολιτσιώτης Νικ., η Τριπολιτσιώτη Καλλίτσα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Τσουνάκης Αργύριος, η Τριπολιτσιώτη Παρασκευή, όνομα συζύγου Νικόλαος, όνομα πατρός Ιωάννης Σαγκριώτης, η Τριπολιτσιώτη Όλγα, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Σφαέλος Γεώργιος, η Τριπολιτσιώτη Νικολέττα, όνομα συζύγου Αντώνιος, όνομα πατρός Ιωάννης Ρούσσος, η Αρκουλή Δαμασκηνή, όνομα συζύγου Λουκάς, όνομα πατρός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος, η Ρούσσου Βαρβάρα, όνομα συζύγου Κωνσταντίνος, όνομα πατρός Πέτρος Τριπολιτσιώτης, η Τριπολιτσιώτη Νικολέτα, όνομα πατρός Αντώνιος, η Τριπολιτσιώτης Παρασκευή, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Θεόδωρος Σκιαδάς και η Σκιαδά Αργυρώ, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Νικ. Τριπολιτσιώτης.
–Τριώδας: Μικρασιάτικο επώνυμο με
καταγωγή από τα Αλάτσατα της Σμύρνης. Ο Γενάρχης της Πάρου κατάγεται από τον
Καταρράχτη Χίου όπου μετοίκισε πρόγονός τους.
–1980. Το 1980 Δάσκαλος Παροικιάς, Τριώδας Δημήτριος
–2017. Το 2017 απεβίωσε ο δάσκαλος Τριώδας Δημήτρης.
–Τροχαλίτης:
–1822. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 26χρονος Τροχαλίτης Δημήτριος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 51χρονος γεωργός Τροχαλίτης Δημήτριος.
–Τσαγανέας:
–1927. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 2 Μαρτίου 1927, είναι εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Γεωργίου Τσαγανέας, ετών 45, κάτοικος Αθηνών.
–Τσάγκαρης:
–1923. Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς κατά την περίοδο 1923 ο Νικ. Τσάγκαρης.
–Τσαγκάρης:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 47χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Τσαγκάρης.
–Τσαλίκης ή Τζαλίκη: Η οικογένεια Τζαλίκη ή Τσαλίκη έχει καταγωγή από το χωριό Γέροντας της Μικράς Ασίας (το Ελληνικό χωριό που βρίσκεται γύρω από τον ναό του Διδυμαίου Απόλλωνα και της Άρτεμης νότια από την Μίλητο). Ήρθαν στην Πάρο το 1923 μαζί με τον συγχωριανό του Αθανάσιο Σκορδούλη, αφού πρώτα πέρασαν στην Σάμο, στη συνέχεια έζησαν για μικρό διάστημα στη Θεσσαλονίκη από όπου έφεραν σπόρο για καπνά για να καλλιεργήσουν στην νέα τους πατρίδα, την Πάρο.
Γενάρχη του παριανού κλάδου ο Λέων Τσαλίκης ο οποίος ερχόμενος στην Πάρο ήταν ήδη παντρεμένος και είχε ένα παιδί, στην Πάρο απέκτησε άλλα έξη.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, Παναγιώτης Σάββα Τζαλίκης.
–1923. Τσαλίκη Μαρίκα σύζυγος Λέων, ετών 40, οικιακά γεννημένη στον Γέροντα το 1905.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Νικόλαος Τσαλίκης του Λέων, ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Νάουσας Πάρου.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 50χρονος κάτοικος Νάουσας, Τσαλίκης Λέων του Σταμάτη, γεωργός και ο 21χρονος αστυφύλαξ Τσαλίκης Σταμάτιος του Λέων.
–Τσαμαδής;:
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Ιωάννη Τσαμαδού?, ετών 65, οικιακά, χήρα.
–Τσαμαζής Τσαμτσής ή Τσαμτζής:
–1823: Γεννιέται στην Παροικιά το 1823 ο Τσαμτσής Γεώργιος.
–1829: 9βρίου 27. Μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της πόλεως Παροικιάς
Τσαμτσής Γεώργιος ετών 6.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 53χρονος βαρελοποιός Τσαμαζής; Ηλίας.
–Τσαμτσής ή Τσαμτζής: Βλέπε Τσαμαζής
–Tσακίρης:
–1821. Σιόρ Συμεών Δελαγραμμάτης *2 (Δημογέρων) Επιστάτης Αγώνος 1821 ¬ Μαρίνα Κυπριανού (Γένος Χαμάρτου) ¬ Τζώρτζης Δελαγραμμάτης *5 (Συμβολαιογράφος) Δήμαρχος Υρίας και Μάρπισσας ¬ Ανδριανή Παπαδοπούλου (Ανιψιά Κύριλλου Παπαδόπουλου) ¬ Βασιλική Δελαγραμάτη ¬ Γεώργιος Κων/νου Ναυπλιώτης (Νομικός κτηματίας, Δήμαρχος Μάρπησσας) ¬ Δελαγραμμάτης Γ. Ναυπλιώτης (Βιομήχανος) ¬ Αργυρώ Κων. Αιγινήτη ¬ Κων/νος Δελαγρ. Ναυπλιώτης (Επιχ/τίας) ¬ Πολυξένη Ε. Τσακίρη ¬ Δελαγραμμάτης Κων/νος Ναυπλιώτης (Επιχ/τίας) ¬ Φλωρίτσα Ιακ. Καπούτσου.
–Τσάκνης:
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 33χρονος γεωργός Βασίλειος Εμμ. Τσάκνης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Κώστου του 1847 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 65χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσάκνης του Πέτρου και ο υιός του 33 ετών γεωργός Βασίλειος Τσάκνης του Εμμανουήλ.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσάκνης Εμμανουήλ του Βασιλείου, 38 ετών, εργάτης.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσάκνης Εμμανουήλ του Βασιλείου, 40 ετών, εργάτης από τον Κώστο.
–Τσαλόγλου: Βλέπε Τάλογλου
–Τσαμιτσής:
–1833. Σε κατάλογο της εν Παροίκια Ελληνοδιδακτικής Σχολής μαθητευόντων παιδιών στις 28 Απριλίου 1833 αναφέρεται ο Γ. Τσαμιτσής.
–Τσανακόπουλος: Βλέπε Τζανακόπουλος
–Τσαντάνης ή Τζαντάνης: Το επίθετο το συναντάμε στην Παροικιά από τον 17ο αιώνα. ήταν ως επι τω πλείστων οικογένεια αλιέων. Πιθανόν δυτική οικογένεια. Ίσως από το Centanni =αιωνόβιος ή εκατόχρονος.
Ίσως κλάδος της παλαιοτάτης οικογένειας του Βένετο και αργότερα της Faenza (Β. Ιταλία) Catani (=Τσατάνι), ή από την βενετική οικογένεια Zentani / Zendani.
Για τους Cantani γραφει το ιταλικό σαιτ της εραλδικής:, "βρίσκονται στην Βερόνα. Πολλοί χαρακτήρες αυτού του επώνυμου βρίσκονται συχνά στα συμβολαιογραφικά έγγραφα των τελευταίων αιώνων, από τα οποία φαίνεται ότι ήταν ευγενής. Στις αναμνήσεις των παλιών χρόνων διαβάζονται ορισμένες παραλλαγές αυτού του επώνυμου, λόγω των συνηθισμένων αιτιών της διαλεκτικής προφοράς και του τρόπου ερμηνείας των επωνύμων".
Ο
ερευνητής Γιώργος Καπαρός γραφει στο βιβλίο του «Η Πάρος και τα Αρχοντόπουλοα»:
Η οικογένεια ονομαζόταν Centani με καταγωγή από το Jesolo (προάστειο της
Βενετίας). Πρόκειται για οικογένεια πατρικίων που συμμετείχε στο Μεγάλο
Συμβούλιο.
Centanni σημαίνει "εκατόχρονα" και στα βενετικά γράφεται με ένα
"ν" γιατί οι Βενετοί δεν πρόφεραν τα διπλά σύμφωνα. Το επίθετο
Centanni υπάρχει έως σήμερα στην Ιταλία.
Η οικογένεια αργότερα αποκαλούταν Zantani (Τζαντάνι) επίθετο με το οποίο έφτασε
στην Πάρο. Αργότερα το αρχικό "τζ" θεωρήθηκε "χωριάτικο"
(στην Πάρο ήταν συχνή η μετατροπή του "τσ" σε "τζ") και το
άλλαξαν σε Τσαντάνη
–1710. Χωράφι στο Βούτημο σύμπλιος Τζαντάνης.
–1710. Αμπέλι στις Ασπριές σύμπλιος Λευτέρης Τζαντάνης απέ τον …
–18ο αιώνας. Μνημονεύεται σε έγγραφα του 18ου αιώνα «χωράφι Αγία Βαρβάρα σύμπλιος Τζαντάνης».
–1747. Στη διαθήκη του σακελίου Βιτζαρά ιερέως Κωνσταντίου στις 30 Μαρτίου 1747 αναφέρεται η Θεοδώρα Τζαντάνη.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος αλιεύς Γεώργιος Τσαντάνης, ο 73χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσαντάνης, ο 30χρονος Θεόδωρος Τσαντάνης και ο 33χρονος Φραγκίσκος Τσαντάνης.
–1865. Το 1865 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Εμμανουήλ ναυτικός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1947.
–1866. Στις 30 Δεκεμβρίου 1866 ο 25χρονος ναύτης από την Πάρο Βασίλειος Μαυρουδής του Τριαντάφυλλου και της Φλουρού, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 23χρονη από την Πάρο Κανέλα Τζαντάνη, του Φραντζέσκου.
–1873. Το 1873 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Φραγκίσκου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1876. Το 1876 γεννιέται ο Τσαντάνης Φίλιππος του Εμμανουήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1877. Το 1877 γεννιέται ο λαϊκός ποιητής της Παροικιάς Γεώργιος Τσαντάνης (Φουντούκος). Πέθανε σε ηλικία 83 ετών το 1960.
–1881. Το 1881 γεννιέται ο Τσαντάνης Αντώνιος του Φραγκίσκου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1891. Το 1891 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Τσαντάνης Χαράλαμπος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντάνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1903. Το 1903 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1904. Ναυτικό ναυάγιο αναφέρεται στα 1904: «Η απώλεια της «Ελπίδος» [προφανώς επιβατικό] και δια τον τόπον μας εσημείωσε 2 απώλειας ναυτών οικογενειαρχών: του Δημητρίου Τσαντάνη ή Γράφου εκ Παροικίας και του Νικ. Ιω. Κορωναίου εκ Ναούσης». (εφ. «Αιγαίον» 28 Φεβρουαρίου 1904.
–1905. Το 1905 γεννιέται ο Τσαντάνης Σταμάτης του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε το 1952.
–1907. Το 1907 γεννιέται ο Τσαντάνης Δημήτριος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1907. Το 1907 γεννιέται ο Τσαντάνης Ιωάννης του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1908. Τσαντάνη Μαρία, όνομα συζύγου: Σταματέλος, Κύριο όνομα και επώνυμο πατρός: Π. Σπανός. Έτος γέννησης: 1908. Επάγγελμα: οικοκυρά.
–1908. Το 1908 γεννιέται ο Τσαντάνης Σταμάτης του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1909. Το 1909 γεννιέται ο Τσαντάνης Στυλιανός του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τσαντάνης Φραγκίσκος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τσαντάνης Μιχαήλ του Γεωργίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τσαντάνης Ηλίας του Φίλιππου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1916. Στις 23 Ιουλίου 1916 ο 29χρονος καφεπώλης από την Πάρο Ιωάννης Κοντομάρκος του Νικολάου και της Ελένης Τσαντάνη παντρεύεται στην Ερμούπολη την 18χρονη από την Σύρο Άννα Γεράρδη, του Λεωνίδα, και της Αικατερίνης Κωνσταντίνου.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τσαντάνης Παναγής του Φίλιππου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1918. Μουρλά Ευαγγελία, όνομα συζύγου: Πολυχρόνης, Κύριο όνομα και επώνυμο πατρός: Ι. Τσαντάνης. Έτος γέννησης: 1918. Επάγγελμα: οικοκυρά.
–1919. Το 1919 γεννιέται η Τσαντάνη Μαρία του Ηλία κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.
–1920. Το 1920 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Εμμανουήλ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Νικολάου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1923. Το 1923 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1924. Στις 20 Ιουλίου 1924 ο 31χρονος ναυτικός από την Πάρο Ιωάννης Μαύρης του Γεωργίου και της Καλυψώς Τσαντάνη παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Πάρο Ειρήνη Μπαρμπαρή του Μάρκου και της Παρασκευούλας Μαύρη.
–1924. Το 1924 γεννιέται ο Τσαντάνης Κωνσταντίνος του Στυλιανού υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Αντωνίου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1929. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός [Παροικιά] 30χρονος Ιωάννης Δημ. Τσαντάνης. Έδωσε όρκο στις 4 Μαρτίου 1929.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Τσαντάνης Ιωάννης του Νικολάου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσαντάνης Φίλιππος του Σταμάτη ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσαντάνης Βασίλειος του Νικολάου ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται ο Τσαντάνης Πέτρος του Κωνσταντίνου ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται ο Τσαντάνης Πέτρος του Σταμάτη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1941. Σε φάκελο της Στρατιωτικής Ταχυδρομικής Υπηρεσίας εμφανίζεται ο αποστολέας ''Ατελές'' Ταχυδρομικό δελτάριον (η βραχεία επιστολή) σταλμένο από το μέτωπο 30-4-41 φέρει σφραγίδα του στρατιωτικού ταχυδρομικού τομέα -212- και σφραγίς τριγωνική του (λογοκρίτη)του τομέα (212) με την υπογραφή του (Μονογραφή).
–1947. Στις 20 Ιουνίου 1947, το στο Κοινοτικό Συμβούλιο Παροικιάς συμμετέχει και ο Εμμανουήλ Τσαντάνης.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσαντάνης Ευαγγελία, όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατέρα Αναστάσιος Κάπαρης.
–1954. Στις κοινοτικές εκλογές του 1954 υποψήφιος με τον συνδυασμό Παροικιάς Πάρου «ΠΡΟΟΔΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» ο Ε. Τσαντάνης.
–1959. 5 Απριλίου 1959 ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ: Εγγεγραμμένοι 2.614 εψήφισαν 1.392, άκυρα και λευκά 3.
Ο Συνδυασμός κ. Ανδρέα
Μαρινόπουλου έλαβεν 764 ο δε Συνδυασμός του κ. Μιχ. Κρίσπη 628.
Παραθέτομεν εν λεπτομερεία τους σταυρούς
προτιμήσεως τους οποίους έλαβεν έκαστος.
1) Μαρινόπουλος Αθαν. Ανδρέας 626, Δενέγρης Στυλιανός 110, Μονδάνος Ανδ. Αντ. 105, Κατρής Ν. Αγαπητός 103, Βενιζέλος Π. Ραγκούσης 94, Μπάος Π. Αντ. 66, Μαύρης Γ. Αντ. 66, Καπούτσος Γ. Δημ. 60, Σιλβέστρος Π. Κωνστ. 55, Καλακώνας Μενέγου Σάββας 44, Μαλατέστας Μιχ. Κωνστ. 41 κλπ.
2) Κρίσπης Ν. Μιχαήλ 380, Φραγκούλης Νικολ. Ιωάννης 158, Σαρρής Μιχ. Νικόλαος 111, Τσαντάνης Φ. Παναγ. 82, Κυριαζάνος Ι. Μάρκος 66, Αργυρόπουλος Δημ. Ιωάννης 63, Μουρλάς Σπ. Γεώργιος 61, Φωκιανός Δημ. Βασίλειος 53, Κρητικός Γ. Παναγ. 49, Γκίκας Ι. Αναστ. 45, Σπανός Εμμαν. Αντ. 41 κλπ οι οποίοι παραλείπονται ελλείψει χώρου.
Σύμβουλοι εξελέγησαν οι 5 πρώτοι εκ του πρώτου Συν/σμού και οι 4 εκ του δευτέρου.
–1960. Σε ομαδική φωτογράφιση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Πάρου τον Αύγουστο του 1960 στην Παροικιά διακρίνονται οι ποδοσφαιριστές Ταντάνης Στέλιος, Τσαντάνης Φίλιππος και Νικόλαος.
–1970. Σε φωτογραφεία του 1970, διακρίνεται στην Παροικιά ο νεαρός Κώστας Τσαντάνης.
–1985. Σε εικόνα του Αποστόλου Φιλίππου, αφιέρωμα Γεωργίου Φίλ. Τσαντάνη, εις μνύμη του πατέρα του Φίλιππου. 1985, στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου. πλ. Βεντουρή.
–Τσαντουλής ή Τζαντουλής ή Ζαντουλής:
–1772. Ο ιερέας παπα Νικόλαος Τζαντουλής αναφέρεται σε έγγραφο Τσιπίδου το 1772.
–1775. ο ιερέας Τζαντουλής Νικόλαος αναφέρεται σε πωλητήριο έγγραφο Μάρπησσας στις 5 Απριλίου 1775.
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερη πάρτη χωράφι ονομαζόμενων Ιωάννου Τζαντουλή.
–1817. Παροικιά της Πάρου 1817, Δεκεμβρίου 7. Εξόφληση χρέους. «Ενώπιον του κοινού καντζελλαρίου Πάρου Νικολάου Καλαβρού που συνέταξε το έγγραφο και των μαρτύρων Λεονάρδου Κονδύλη, που υπογράφει στο όνομα της πρωτοπρεσβυτέρας του Κεφάλου, του Ιωάννου Πρωτονετάρη που υπογράφει στο όνομα του Γεωργίου Τζαντουλή, του λογοθέτη Ιακώβου Παγκάλου, ταξιλδάρη, Πέτρου Μάτζα Μαυρογένη και Νικολάου Μάτζα, η πρωτοπαπαδιά του αειμνήστου πρωταπαπά Κεφάλου Νικολάου Τζαντουλή και ο ανδραδελφός της Γεώργιος Τζαντουλής. Κατά την σετέντζια που είχε συνταχθ’η στον Τζιπίδο, στις 9 Νοεμβρίου 1817, έλαβε η ρηθείσα κυρά πρωτοπαπαδιά τα γρόσια οκτακόσια και διά περισσοτέραν ευχαρίστησιν έλαβε και την οσπιστακίου ύλην».
–1820. Προικοσύμφωνο Γεωργίου Τζαντουλή. Κηπίδος 1820, Ιανουαρίου 30. Ενώπιον του ιερέως Εμμανουήλ Μονόπατου, που συνέταξε το έγγραφο και μαρτυρεί, μαρτυρούντων του Ιωάννη Βαλσαμή και του Κωνσταντίνου Τζιγώνια, η Μαρία, σύζυγος του Δημητρίου Πούλιου, προικίζει τη θυγατέρα της Θεοφύλακτη, η οποία παίρνοι ως σύζυγο τον Γεώργιο Τζαντουλή, γιο του μακαριστού ιερέως του Τζιπίδου Γεωργίου Τζαντουλή. Στο προικοσύμφωνο αυτό μνυμονεύονται και οι σύμβιοι σε χωράφια, Δημήτριος Άγουρος, Ιωάννης Λιονταράκης, παπα Φραντζέσκος Μαργαρίτης, Νικόλαος Πούλιος, Αννέζα γυνή ποτέ Δημητρίου Μαυρίκου, Ιωάννης Βαλσαμής, παπα Εμμανουήλ Μονόπατος, Σπυρίδων Παπαδόπουλος, Μανώλης Κονταράτος, Αντώνιος Καντιώτης και Μανόλης Μελέχας. Πηγή Παριανά 158.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Μήτρος Τζαντουλής κάτοικος Μαρμάρων.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο … Τζαντουλής από τα χωριά του Κεφάλου.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Μήτρος Ζαντουλής από τα χωριά του Κεφάλου.
–1838. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Χαράλαμπος Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1838), ετών 65, ναυτικός, έγγαμος.
–1838. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Εμμανουήλ Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1838), ετών 65, γεωργός, έγγαμος.
–1838. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρίνα? Σταύρου Τσαντουλή (γεν. 1838), ετών 65, οικιακά, χήρα.
–1843. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αννέζα Εμμανουήλ Τσαντουλή (γεν. 1843), ετών 60, οικιακά, έγγαμος.
–1843. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ειρήνη ΧαραλάμπουΤσαντουλή (γεν. 1843), ετών 60, οικιακά, έγγαμος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Ι. Τζαντουλής 40 ετών εργάτης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Τσαντουλής και ο Νικόλαος Εμμ. Τσαντουλής 36 ετών γεωργός.
–1846. Αγορά ανεμομύλου «Τζηπίδος 1846. Δεκεμβρίου 29» «Ενώπιον του ειρηνοδίκου Πάρου, που εξεπλήρωνε χρέη συμβολαιογράγου, Δημητρίου Δελαγραμμάτη, ευρισκόμενος στο σπίτι του Γεωργίου Δελαγραμμάτη, που ήταν στην οδό Αγίου Ευσταθίου, όπου και η φερώμενη εκκλησία, και ο οποίος συνέταξε το έγγραφο, και των μαρτύρων Ιακώβου Ν. Κυπραίου και Νικήτα Ν. Σηφάκη, κτηματιών, κατοίκων και δημοτών του Δήμου Μαρπήσσης, η Καλλίτσα Σταύρου Τζανδουλή [Τσαντουλή] πωλεί στον βαρελοποιό (βαρελά) Γεώργιο Ιωάν. Τζιώτη τον «ήμισυ αλευροανεμόμυλον, με τα αναλογούντα σε αυτόν έπιπλα και σκεύη, που βρίσκεται στους Απάνω Μύλους, θέση στα δυτικά του χωριού, όπου το υψηλότερο σημείο, αντί 525 δραχμών.
Στο πωλητήριο μνημονεύεται ως όμορος του ανωτέρω μύλου και ο μύλος της Αικατερίνας Μιχ. Κανδιώτου. Αργότερα οι δύο μύλοι, που βρίσκονταν στο μέρος όπου το παλαιό Δημοτικό Σχολείο και η δεξαμενή, περιήλθαν στις ιδιοκτησίες του Αναπλιώτη (Γ. Ναυπλιώτη) και του Ντεμένεου (ανήκαν εξ ημισείας στους Εμμ. Άγουρο και Φραγκίσκου Μελανίτη). ΠΗΓΗ: Παριανά 1982,10.
–1846. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικήτας Ιωάννη Τσαντουλής (γεν. 1846), ετών 57, κηπουρός, έγγαμος.
–1846. Πιστοποιητικό που συνέταξαν οι κάτοικοι του Δήμου Μαρπήσσης για να βεβαιώσουν τη συμμετοχή του συγχωριανού τους Γεωργίου Φωκιανού στον αγώνα του 1821 όπου το 1826 χρημάτισε κατά του Ιμπραΐμ στην πολιορκία της Τριπολιτσάς υπο τις οδηγίες του Δημητρίου Σάλα. Ένας από τους υπογράφοντες συγχωριανούς του στις 20 Μαΐου 1846 στην Μάρπησσα ήταν και ο Τσαντουλής Νικόλαος και ο Τζαντουλής Στελάκης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 46χρονος γεωργός Μιχαήλ Τζαντουλής, ο 46χρονος γεωργός Ιωάννης Μητρ. Τζαντουλής, ο 40χρονος σκυτοτόμος Γεώργιος Ιωάννη Τζαντουλής, ο 60χρονος γεωργός Νικόλαος Μητρ. Τζαντουλής, ο 45χρονος γεωργός Θωμάς Τζαντουλής,ο 32χρονος γεωργός Σταύρος Τζαντουλής, ο 57χρονος γεωργός Αντώνιος Κ. Τζαντουλής, ο 41χρονος γεωργός Γεώργιος Κ. τζαντουλής, ο 39χρονος γεωργός Νικόλαος Εμμ. Τζαντουλής και ο 29χρονος ποιμήν Σταυράκης Α. Τζαντουλής.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος μυλωνάς Μιχαήλ Ι. Τζαντουλής.
–1848. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Καλλίτσα Δημητρίου Τσαντουλή (γεν. 1848), ετών 55, οικιακά, χήρα.
–1848. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Φραγκίσκος Τσαντουλής (γεν. 1848), ετών 55, κάτοικος Αθηνών, μεταπράτης, έγγαμος.
–1851. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1851), ετών 52, εργάτης, κάτοικος Αθήνας, έγγαμος.
–1851. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Χαρίκλεια Νικήτα Τσαντουλή (γεν. 1851), ετών 52, οικιακά, έγγαμος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Γεωργίου Τσαντουλής (γεν. 1853), ετών 50, σανδαλοποιός, έγγαμος.
–1853. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Χαρίκλεια Φραγκίσκου Τσαντουλή (γεν. 1853), ετών 50, κάτοικος Αθηνών, οικιακά, έγγαμος.
–1856. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1856), ετών 47, εργάτης, κάτοικος Αθήνας, άγαμος.
–1861. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Εμμανουήλ Τσαντουλής (γεν. 1861), ετών 42, γεωργός, έγγαμος.
–1861. Τζιπίδος 1861, Ιουλίου 11. «Ενοικίαση κτημάτων». Ο συμβολαιογράφος Πάρου Γεώργιος Σίμωνος [Σίμου] Δελαγραμμάτης, ο οποίος είχε το γραφείο του στον Τζιπίδο, ενώπιον των μαρτύρων Σπυρίδωνος Ασωνίτου, ναυτικού και Σταματίου Μελανίτου, μυλωνά, συντάσσει το κατωτέρω Ενοικιαστήριον, διά του οποίου ωμολόγησε ο Ιωάννης Ελευθερίου Τζιώτης, σκυτοτόμος, ότι με βάση δικαστικές πράξεις «των εν Σύρω Πρωτοδικών» διορίσθηκε επιτροποκηδεμών του Ιωάννου Γ. Τζιώτη, «ανηλίκου τέκνου του αποβιώσαντος Γεωργίου Τζιώτη», και ενοικιάζει, ως εκ τούτου, στον Αντώνιο Παντελαίο τα κτήματα που άφησε ο μακαρίτης στον ανήλικο γιό του, για επτά χρόνια (1861-1868), αντί 40δρχ. κατ’ έτος. Ακολουθεί η αναγραφή των ακινήτων (χωράφια και αμπέλια) που βρίσκονατι στον Λογαρά και στο Μερσίνι, εν όλω πέντε.
Τα ανωτέρω γειτονεύουν με το αμπέλι του εφημέριου του χωριού παπα-Γεωργίου Καραμιτζοπούλου και με ψαρόγα του Ιωάννου Μιχ. Τζαντουλή και Δημητρίου Βελιώτη.
Στο τέλος του κειμένου μνημονεύεται ότι «το ποσόν της ενοικιάσεως οφείλει ο ενοικιαστής να πληρώνει ετησίως, παρελθούση δε της προθεσμίας υπόκειται εις τόκον υπερημερίας» ανά 12% κατ’ έτος. Η υπερημερία είναι η παρέλευσις ταχθείσης προθεσμίας: η μη εμπρόθεσμος εκπλήρωσις υποχρεώσεως τινος». ΠΑΡΙΑΝΑ 159.
–1861. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1861), ετών 42, υπηρέτης, άγαμος.
–1863. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ελευθέριος ΧαραλάμπουΤσαντουλής (γεν. 1863), ετών 40, κάτοικος Αθήνας, άγαμος.
–1863. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Νικολάου Τσαντουλή (γεν. 1863), ετών 40, οικιακά, έγγαμος.
–1863. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1863), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 40, γεωργός, έγγαμος.
–1865. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αυγουστής Αλέξ. Τσαντουλής (γεν. 1865), ετών 38, γεωργός, έγγαμος.
–1866. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Ιωάννης Χαρ. Τσαντουλής (γεν. 1866), ετών 37, υποδηματοποιός, έγγαμος.
–1867. Το 1867 γεννιέται ο Τσαντουλής Αυγουστής του Αλέξανδρου. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1868. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Φλώρα Μιχαήλ Τσαντουλή (γεν. 1868), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 35, οικιακά, έγγαμος.
–1868. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Δημητρίου Τσαντουλής (γεν. 1868), ετών 35, εργάτης, έγγαμος.
–1868. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος ΧαραλάμπουΤσαντουλής (γεν. 1868), ετών 35, ναυτικός, έγγαμος.
–1873. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος ΧαραλάμπουΤσαντουλής (γεν. 1873), ετών 30, ναυτικός, άγαμος.
–1873. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Φ? Τσαντουλής (γεν. 1873), ετών 30, γεωργός, έγγαμος.
–1873. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ζαμπία Αυγουστή Τσαντουλή (γεν. 1873), ετών 30, οικιακά, έγγαμος.
–1873. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1873), ετών 30, γεωργός, έγγαμος.
–1873. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Ειρήνη Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1873), ετών 30, οικιακά, έγγαμος.
–1875. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Νικολάου Τσαντουλή (γεν. 1875), ετών 28, οικιακά, έγγαμος.
–1876. Στις 31 Ιουλίου 1876 ο παριανή εργάτης Νικόλαος Τσαντουλής 35 ετών και η γυναίκα του Αναστασία Μονδάνου κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Μαρίας 10 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Δισεντερία.
–1876. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αρτέμιος Δημητρίου Τσαντουλής (γεν. 1876), ετών 27, εργάτης, άγαμος.
–1877. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Σταύρου Τσαντουλής (γεν. 1877), ετών 26, γεωργός, άγαμος.
–1877. Στις 13 Μαΐου 1877 ο παριανή εργάτης Νικόλαος Τσαντουλής 36 ετών και η γυναίκα του Αναστασία Μονδάνου κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Ελένη 5 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Δισεντερία.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Μιχαήλ Τσαντουλή (γεν. 1878), ετών 25, οικιακά, έγγαμος.
–1878. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 25 ετών ναυτικός Κωνσταντίνος Δημ. Τσαντουλής (γεν. 1878) άγαμος. Έδωσε όρκο στις 19 Ιανουαρίου 1903.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαριγώ Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1878), ετών 25, οικιακά, έγγαμος.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Δημηρίου Τσαντουλής (γεν. 1878), ετών 25, γεωργός, άγαμος.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Σταυριανή Γεωργίου Τσαντουλή (γεν. 1878), ετών 25, οικιακά, έγγαμος.
–1879. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Δημητρίου Τσαντουλής (γεν. 1879), ετών 24, αρτοποιός, έγγαμος.
–1880. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Φραγκίσκου Τσαντουλής (γεν. 1880), ετών 23, κάτοικος Αθηνών, ταπιτουργός, άγαμος.
–1881. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αικατερίνη σύζ. ΙωάννηΤσαντουλή (γεν. 1881), ετών 22, οικιακά, έγγαμος.
–1881. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Πέτρος Φραγκίσκου Τσαντουλής (γεν. 1881), ετών 22, κάτοικος Αθηνών, μεταπράτης, άγαμος.
–1883. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ευαγγελία Κωνσταντίνου Τσαντουλή (γεν. 1883), ετών 20, οικιακά, έγγαμος.
–1884. Υποθηκοδάνειο. Ερμούπολις Σύρου 1884, Οκτωβρίου 18. Αναφέρεται ο Σταύρος Ανδρέα Θαλασσινός, πλοίαρχος, κάτοικος του χωριού Τσιπίδου, του Δήμου Μαρπήσσης Πάρου. Αναφέρονται επίσης οι ιδιοκτήτες κτημάτων στην Μεσάδα των Ιακώβου Αντωνόπουλου, Αντωνίου Κληρονόμου, Δημητρίου Ανουσάκη. Στο Αυκουλάκι τα κτήματα του Ιωάννη Αλιπράντη και Βίτου Τσαντουλή και του Αντωνίου Μελανίτη.
–1884. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Παναγιώτης Φραγκίσκου Τσαντουλής (γεν. 1884), ετών 19, κάτοικος Αθηνών, σανδαλοποιός, άγαμος.
–1886. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο …της? Φραγκίσκου Τσαντουλής (γεν. 1886), ετών 17, κάτοικος Αθηνών, υπάλληλος, άγαμος.
–1887. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Μιχαήλ Τσαντουλή (γεν. 1887), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 16, οικιακά, άγαμος.
–1888. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Άννα Αυγουστή Τσαντουλή (γεν. 1888), ετών 15, οικιακά, άγαμος.
–1890. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Σταύρος Μιχαήλ Τσαντουλής (γεν. 1890), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 13, υπηρέτης, άγαμος.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Μαργαρίτα Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1891), ετών 12, οικιακά, άγαμος.
–1891. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Βονοφάτιος Μιχαήλ Τσαντουλής (γεν. 1891), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 12, υπηρέτης, άγαμος.
–1893. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Γεωργίτσα? Νικολάου Τσαντουλή (γεν. 1893), ετών 10, οικιακά, άγαμος.
–1895. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Αννέζα Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1895), ετών 8, μαθήτρια, άγαμος.
–1895. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1895), ετών 8, μαθητής, άγαμος.
–1895. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Γαρουφαλιά Αυγουστή Τσαντουλή (γεν. 1895), ετών 8, άνευ, άγαμος.
–1896. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Αυγουστή Τσαντουλής (γεν. 1896), ετών 6, άνευ, άγαμος.
–1896. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Θωμάς Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1896), ετών 7, μαθητής, άγαμος.
–1896. Στις 30 Ιουνίου 1896 ο 24χρονος εργάτης από την Πάρο Ιωάννης Τσαντουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Μαργαρώ Συρίγου, του Νικολάου και της Μαρίας Γαβρίλη.
–1897. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ελένη Μιχαήλ Τσαντουλή (γεν. 1897), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 6, άνευ, άγαμος.
–1897. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Μαρία Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1897), ετών 6, μαθήτρια, άγαμος.
–1898. Πίναξ του Συνδέσμου των
εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων
μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Τσαντουλής Χ. Ιωάννης.
–1898. Στις
26 Ιουλίου 1898 ο 26χρονος ναυτικός από την Πάρο Σταμάτιος Περαντινός του
Οδυσσεύς και της Κανέλλας Τσαντάνη, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από
την Πάρο Μαρία Γαρουφαλή, του Ιωάννη και της Άννας.
–1898. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δημήτριος Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1898), ετών 5, άνευ, άγαμος.
–1899. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Νικολάου Τσαντουλή (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1900. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Γεωργίου Τσαντουλή (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τσαντουλής Αντώνιος του Αυγουστή μικροπωλητής.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Τσαντουλής Δημήτριος του Μιχαήλ.
–1900. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δημήτριος Μιχαήλ Τσαντουλής (γεν. 1900), κάτοικος Μαρπήσσης, ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1900. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένη η Χαρίκλεια Ιωάννη Τσαντουλή (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1900. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Αυγουστή Τσαντουλής (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1901. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννεζα Μιχαήλ Τσαντουλή (γεν. 1901), ετών 2, άνευ, άγαμος.
–1901. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ειρήνη Γεωργίου Τσαντουλή(γεν. 1901), ετών 2, άνευ, άγαμος.
–1902. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρκέλα Γεωργίου Τσαντουλή (γεν. 1902), ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντουλής Νικόλαος του Αυγουστή υποδηματοποιός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντουλής Αντώνιος του Αυγουστή, υποδηματοποιός.
–1902. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δημήτριος Νικολάου Τσαντουλής (γεν. 1902), ετών 1, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ζαφείρα Μιχαήλ Τσαντουλή, ετών 6μηνών, άνευ, άγαμος.
–1903. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αυγουστίνα Νικολάου Τσαντουλή, ετών 4 μηνών, άνευ, άγαμος.
–1906. Στις 8 Οκτωβρίου 1906 ο 31χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 25χρονη από την Κρήτη Ζαμπέτα Χατζηδάκη, του Μιχαήλ, και της Καλλιόπης.
–1913. Στις 9 Ιουνίου 1913 ο 37χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 26χρονη από την Σύρο Μαριέττα Πολυδούλη, του Εμμανουήλ, και της Μαργαρώ Τσιγαράκη.
–1915. Μαυραγκά Μαρία, όνομα συζύγου: Πέτρος, Κύριο όνομα και επώνυμο πατρός: Ι. Τσαντουλής. Έτος γέννησης: 1915. Επάγγελμα: οικοκυρά.
–1917. Στις 1 Οκτωβρίου 1917 ο 40χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 35χρονη από την Σύρο Θεσσαλία Πολίτου, του Αριστείδη, και της Σιδεριάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσαντουλής Στυλιανός του Σταύρου, εργάτης και ο Τσαντουλής Εμμανουήλ του Βικέντιου εργάτης, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσαντουλής Βασίλειος του Βονιφάτιου, γεωργός και ο Τσαντουλής Νικόλαος του Εμμανουήλ γεωργός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσαντουλής Νικόλαος του Δημητριου, εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο Αγγεριάς του 1953, εργάτης.
–1939. Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς κατά την περίοδο 1939 η Μαρία Τσαντουλή.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσαντουλής Αυγουστής του Αλέξανδρου, 79 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Ιωάννης του Σταύρου 71 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Νικόλαος του Σταύρου 71 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Μιχαήλ του Εμμανουήλ 66 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Βονιφάτιος του Μιχαήλ 53 ετών γεωργός, ο Τσαντουλής Δημήτριος του Μιχαήλ 45 ετών γεωργός, ο Τσαντουλής Δημήτριος του Νικολάου 46 ετών γεωργός και ο Τσαντουλής Εμμανουήλ του Νικολάου 50 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσαντουλής Χαράλαμπος του Νικολάου 40 ετών ναυτικός, ο Τσαντουλής Ιωάννης του Μιχαήλ 40 ετών ναυτικός, ο Τσαντουλής Νικόλαος του Μιχαήλ 39 ετών εργάτης και ο Τσαντουλής Μιχαήλ του Σταύρου 25 ετών γεωργός.
–1951. 10 Μαΐου 1951. Αποτελέσματα Κοινοτικών Εκλογών Μαρπήσσης: Εψήφισαν άρρενες 240 και θήλεις 45. Έλαβον ψήφους: Συνδιασμός 1ος Αντώνιος Ν. Τσιγώνιας 182, Ιωάννης Γ. Τζιώτης 151, Ανδρέας Α. Στέλλας 135, Λεόντιος Ν. Παντελαίος 133 και Σταύρος Ν. Φραντζής 128.
Συνδιασμός 2ος Δημ. Ν. Τσαντουλής 76, Δημ. Α. Μελανίτης 72, και Εμμ. Σταύρος Μελανίτης 70.
Μεμονωμένοι Βασίλειος Ε. Αλιπράντης 150, Νικ. Δ. Χερουβείμ 120, Άγγελος Ν. Τσιγώνιας 94.
Εξελέγησαν οι κ.κ. Αντ. Ν. Τσιγώνιας, Ιωάννης Γ. Τζιώτης, Βασίλειος Εμμ. Αλιπράντης, Ανδρ. Α. Στέλλας και Λεοντής Ν. Παντελαίος.
–Τσαράκος:
–1892. Στις 24 Δεκεμβρίου 1892 ο παριανός Τσαράκος Κωνσταντίνος 50 ετών εργάτης κάτοικος Σύρου και η γυναίκα του Μαρουσώ Μαούνη δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Ανέζας 2 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Εντερικός κατάρρους.
–Τσάρουχας ή Τζάρουχας ή Τσαρούχας:
–1665. Στις 15 Απριλίου του 1665 μνυμονεύεται ο μαστρο Μικές Παδιάτης «προσκαλεσμένος απέ τον μαστρο Κομνενόν Φραντζή» Το έγγραφο Μαρμα΄ρων υπογράφουν και μαρτυρούν οι: Νεόφυτος ιερομόναχος Τζάρουχας, ο Ιωάννης Χαρχαντήλης. Νοτάριος ο Παντολέ(ων) ο μηνιάτ(Ης).
–Τσαχπίνης: Ο γενάρχης της Πάρου
έχει καταγωγή από τα Καπεδιανά Ρεθύμνου, ήρθε στην Πάρο (Νάουσα). Το επώνυμο
τσαχπίνης εκ του τούρκικου capkin=άσωτος,
πονηρός, κατεργάρης, άτακτος.
–1972. Γεώργιος Τσαχπίνης, αστυνομικός Πάρου το 1972.
–Τσεσμελής: Πατριδωνυμιο [από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Πρόσφυγας].
–1902. Στις 27 Ιουλίου 1902 ο 33χρονος ναυτικός από την Πάρο Κωνσταντίνος Τσεσμελής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Καζή [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Ευαγγελία Αργυρού, του Μάρκου και της Καλλίτσας.
–Τσετσεκλής:
–1891. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 76 ετών έμπορος Γεώργιος Λουκά Τσετσεκλής έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 22 Ιανουαρίου 1891.
–Τσιγκινάρης: Ο παριανός κλάδος έχει καταγωγή από την Σύρο.
–1896. Το 1896 γεννιέται ο Τσιγκινάρης Γεώργιος του Ευάγγελου κρεοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσιγκινάρης Γεώργιος του Ευάγγελου κρεοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσιγκινάρη Μαρία, όνομα συζύγου Γεώργιος όνομα πατρός Ιωάννης Κοντός.
–1958. Σε μαθητική φωτογράφηση της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παροικίας εικονίζεται ο μαθητής Ανάργυρος Τσιγκινάρης.
–1990. Μεταφορική Εταιρία Πάρου το 1990 του Τσιγκινάρη Ανάργυρου κάτοικος Παροικιάς.
–Τσίγκινης: Επαγγελματικό επώνυμο. Ο κλάδος της Πάρου έχει Συριανή καταγωγή.
–1896. Ο Γεώργιος Ευάγγελου Τσίγκινης από την Σύρο μαρτυρείται το 1896.
–Τσίγκος:
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τσίγκος Εμμανουήλ του Στυλιανού ναυτικός κάτοικος Αντιπάρου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 11 Ιανουαρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσίγκου Αγαπία, όνομα συζύγου Στυλιανός Τσίγκος, όνομα πατρός Ν. Φαρούπος.
–Τσιγώνιας ή Τζιγώνιας ή Ισιγώνης ή Ισηγόνης: Οικογένεια ιθαγενών στα νησιά της λιμνοθάλασσας αρχικά και με την πάροδο του χρόνου εμπλουτίστηκε αποκτώντας τίτλους ευγενείας.
Το 1381 εισήχθη στο Μεγάλο Συμβούλιο ο Marco Cicogna, επαγγελματίας φαρμακοποιός, ο οποίος διακρίθηκε στον πόλεμο της Chioggia εναντίον των Γενουατών.
Οικογένεια Noble βεβαιώνεται στη Λομβαρδία, και ιδιαίτερα στο Μιλάνο και την επαρχία.
Στην Πάρο την συναντάμε από τον 17ο αιώνα στα Χωριά του Κεφάλου. Στο επώνυμο έχει παραλλαγή. Ένας παριανός κλάδος σε Ισιγώνης στις αρχές του 19ου αιώνα.. Γεννιέται στον Τσιπίδο ο ώνιος Μιχαήλ Τσιγώνιας, ο μέλλων διαπρεπής παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής στην πόλη αυτή της Ιωνίας το 1851 δικού του Σχολείου με τίτλο: Ελληνικόν Παιδαγωγείον Σμύρνης. Η τας γιός του προύχοντα, δημογέροντα και δημόσιου Μνήμονα Μαρπήσσης Μιχαήλ Τσιγώνια. Όταν θα φθάσει στη Σμύρνη, την 1η Μαΐου 1831, ο Αντώνιος Τσιγώνιας θα αλλάξει το επώνυμό του σε Ισηγόνης. Από τους διαπρεπέστερους Παριανούς εκπαιδευτικούς του 19ου αιώνα. Συνετέλεσε στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και διέπρεψε ως συγγραφέας πρωτοποριακών παιδαγωγικών βιβλίων και μελετών που δημοσιεύονταν στον Μικρασιάτικο Τύπο (Αμάλθεια, Σμύρνη, Ιωνία, Ιωνική, Μέλισσα, κ.α.).
Το 1880 τιμήθηκε από το Κράτος με τον Αργυρούς Σταυρόν του Σωτήρος. Με την σύζυγό του Αναστασία Μαυρομμάτη από τη Νάξο, απέκτησε δώδεκα παιδιά που διακρίθηκαν ως επιστήμονες και συγγραφείς στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα, καθώς και τα εγγόνια του, όπως ο Αντώνιος Μιχ. Ισηγόνης (Σμύρνη 1898-Αθήνα ?), καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διευθυντής Παιδαγωγικών Ακαδημιών και συγγραφέας περισπούδαστων έργων. Εγγονός του ο σπουδαίος σχεδιαστής του MINI COUPER Αλεξ Ισιγώνης. Ο Αντώνιος Ισηγόνης πέθανε στη Σμύρνη το 1894, σε ηλικία 82 ετών. Το εώνυμο Ισηγόνης είχε και ο αδερφός του εκπαιδευτικός, επίσης στην Σμύρνη Ιωάννης Ισηγόνης ενώ ο τρίτος του αδερφός διδάσκαλος που έμεινε και πέθανε στη γενέτειρά του διατήρησε το πατρικό επώνυμο του (Τσιγώνιας).
Ο αρχητέκτονας Μανώλης Ισιγώνης σημειώνει: «Η διαφορά του δικού μου Ισιγώνης από το Ισηγόνης της Σμύρνης έγκειται στο ότι ο παππούς μου Μανωλάκης Τσιγώνιας, μετανάστευσε, πολύ αργότερα, από τον Τσιπίδο, στη Σμύρνη, όπου συνάντησε την οικογένεια της πρώτης μετανάστευσης, του Αντώνη Μιχαήλ Τσιγώνια, που είχε "ελληνοποιήσει" το βενετσιάνικης καταγωγής Τσιγώνιας (Cicogna) σε Ισηγόνης. (από αυτόν τον κλάδο και ο sir Alex Ισηγόνης του Μίνι Κούπερ). Ο παππούς μου όμως παντρεύτηκε την Μαρία Ισηγόνη (της πρώτης μετανάστευσης) κι έτσι άλλαξε στην Σμύρνη, το Παριανό Τσιγώνιας σε Ισηγόνης, Δεν έχω βρεί άκρη για το πως έγινε το δικό μου Ισιγώνης, μιας και ο πατέρας μου ήταν Κωστής Ισηγόνης. Καταλήγω ότι μάλλον έγινε από λάθος στο Ληξιαρχείο, από κάποιον υπάλληλο που συνέδεσε το όνομα με τις "γωνίες"... Ο παππούς μου, μετά την καταστροφή του' 22, αφού κατάφερε να αποδράσει από τα τάγματα εργασίας του Κεμάλ, ήρθε στην Ελλάδα, και αντί να μείνει στην Αθήνα με την οικογένεια του, γύρισε στην Πάρο, όπου έμεινε μέχρι που αρρώστησε και τον μετέφεραν στην Αθήνα όπου και πέθανε το 1951. Tριάντα χρόνια μετά, εγκαταστάθηκα κι εγώ στην Πάρο. La chiamata del "Destino"?»
–1669. Σε έγγραφο Τσιπίδου, 9 Ιανουαρίου 1669 «αφιέρωμα κτήματος εις την μονήν του Αγίου Αντωνίου Κεφάλου παρά της Μαρίας Φραντζέσκου Ιωάννου Τζιγώνια» (ΓΑΚ, Μοναστ. Φακ. 595).
–1725. Στις 2 Απριλίου 1725, σε πωλητήριο Τζιπίδου ο ιερομόναχος, ηγούμενος της μονής του Αγίου Αντωνίου Μεσαρίτης Μελέτιος πωλεί ένα μοναστηριακό χωράφι, στην τοποθεσία Ξεχωριανή, στον Δημήτρη Σιδεράκη καθώς το εστιμάρισε ο Γεώργιος Στεφανή Τζιγώνιας.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο παπά Αντώνης Τζιγόνιας από το κοινό του Τζιπίδου.
–1746. Ο ιερομόναχος της Αγίας Κυριακής Νικόδημος πωλεί στον Μαθιό Τσιγώνια, Τζιπίδος 9 Μαρτίου 1746, τρία χωράφια.
–1751. Σε έγγραφο Πάρου του 1751 αναφέρεται ο Αντώνιος Τζιγώνιας ως επίτροπος Τζιπίδου.
–1757. Στο προικοσύμφωνο Ελευθ. Τζιώτη και Άννας Ιωάν. Τσιγώνια (Τζιπίδος, 27 Ιαν. 1757 «στου Γαλανού το Χωράφι εδικόν τζη σύμπλιον Αντώνης παπά-Γεδεού».
–1763. Πώληση ακινήτων. Τζιπίδος 1763, Δεκεμβρίου 14. Ενώπιον του Ελευθερίου πρωτοπαπά και επιτρόπου Τζιπίδου, που συνέταξε το έγγραφο, δηλώνεται ότι ο μαστρο Ιωάννης Αρμπουλάς τα πράγματά του είχε πωλήσει στον μαστρο Μανογέλη Ανεραντζόπουλο, από τις Λεύκες, κάτοικος Σμύρνης, για ρεάλια 100, σύμφωνα με το πωλητήριο έγγραφο που το έκαναν στην Σμύρνη. Το έγγραφο το έστειλε ο Ανεραντζόπουλος στον αδερφό του Μαστρο Κωνσταντή που ζούσε στην Πάρο, στον οποίο έδωσε και 100 ρεάλια η αδερφή του Ιωάννη Αρμπουλά. Το έγγραφο υπογράφουν ο σακελλάριος Κεφάλου ο πρωτοπαπάς Ελευθέριος Τζιώτης, και ο επίτροπος Τσιπίδου, ο Γεώργιος Χαβιανός και ο Αντώνιος Τζιγώνιας.
–1784. Συμφωνητικό ιερέως Ελευθερίου Τζιώτη και κουνιάδας του για τα σπίτια. Τζιπίδος, 26 Αυγούστου 1784. «Με το να εζητά η κερα Μαρία γυνή Γεώργη Ληπράντου από τον παπα κύρ Ελευθέριον δούλεψες οπού είχε καμωμένες…» ανταλλάσει ένα αμπέλι με το σπίτι του Δραγάζη σην Μάρπησσα. «ήλθεν εις τον εκλαμπρότατον άρχοντα αυθέντη Δημητράκην Μαυρογένη και εζητά τον κόπον της όθεν ευρήκεν έβλογον ο άρχοντας με τους ευρισκομένους…». Δημητράκης Μαυρογένης υποβεβαιώ, Ιωάννης Μονόπατος και επίτροπος μαρτυρώ, Δημήτριος Γαβαλάς μάρτις, Αντώνης Τζιγώνιας μάρτης.
–1785. Στις 7 Σεπτεμβρίου 1785 ο ιερέας Μαργαρίτης Μιχαήλ συντάσσει και υπογράφει πωλητήριο χωραφιού στον Τζιπίδου. «Ενώπιον των μαρτύρων Αντώνη Τζιγώνια, Πετράκη Καντιώτου, Γεωργίου Σκορδίλη και του ιερέως Μιχαήλ Μαργαρίτη, ο οποίος συνέταξε το έγγραφο, το κερά Μαρουσάκι γυνή ποτέ Δημητράκη Ρούσου πωλεί στον ανιψιό της χωρεπίσκοπο Άγουρο ένα κομμάτι χωράφι τοποθεμένο εις τα Φυρόγια, σύνορον Ερινάκι Ιωαννάκη Μαυρουδή θυγάτηρ για 30 γρόσια». Εκτιμητής του κτήματος ήταν ο Γεώργιος Μαούνης.
–1797. Ο Μιχαήλ Καρυστινός έδωσε την κόρη του Παραδείσα ως σύζυγο στον γιό της Μαρίας Γεωργίου Τσιγώνια Μιχαήλ (προικοσύμφωνο Τσιπίδου, 23 Αυγούστου 1797). Οι απόγονοι του ζεύγους είχαν διαπρέψει ως εκπαιδευτικοί και επιστήμονες στη Σμύρνη με το επώνυμο Ισιγώνης. «Προικοσύμφωνο Μιχαήλ Τσιγώνια και Παραδείσας Καρυστινού» «Ο Μιχ. Καρυστινός δίδει στην αδελφή του Παραδείσα διά χάριν προικός την εικόνα του Χριστού και της Θεοτόκου… Και η κερά Μαρία δίδει του γιού της Μιχαήλ την εικόνα των Βαϊοφόρων και τον Άγιο Βλάσιον». (Μικρασιατικά Χρονικά ΙΒ 1965, 107-108).
–1800. Γεώργιος Μιχ. Τσιγώνιας (1800-1886) διδάσκαλος στον Τσιπίδο και αδερφός του Ιωάννη Μιχ. Ισηγόνη, διδάσκαλου στη Σμύρνη.
–1801. Μιχαήλ Τσιγώνιας. Πατέρας του μεγάλου παιδαγωγού της Σμύρνης Αντωνίου Μιχ. Τσιγώνια (Ισηγόνη) [1812-1894]. Γνωστός ως συντράκτης εγγράφων από το 1801, ως μάρτυς σε έγγραφο.
–1804. Το 1804 γεννιέται ο Ισιγόνης Γεώργιος. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερον χωράφι ψαρόγα εις το Κιόνι σύμπλεον Ιωάννης Τζιγώνιας.
–1808. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Γεωργίου Τσιγώνιας (γεν. 1808), ετών 95, άνευ, χήρος.
–1812. Παριανός Παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής του Παιδαγωγείου Σμύρνης Αντώνης Μιχ. Τσιγώνιας (Ισηγόνης) [1812-1894].
–1816. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1816 Νικόλαος Σκορδίλης, προύχοντας Δραγουλά. Συνυπογράφει με άλλους προεστούς και των άλλων χωριών της Πάρου τη σετέντζα που αφορά στη Μονή του Αγίου Μηνά. Από τον Τσιπίδο υπογράφουν οι Μιχαήλ Τσιγώνιας, Νικόλαος Τζιώτης και Εμμανουήλ Μονόπατος και από τα Μάρμαρα οι Αλέξανδρος Μπαρότζης και Εμμανουήλ Άγουρος, ο οικονόμος Κεφάλου και ένας Βλάσης Πλαζές (?).
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, έτερον χωράφι Απάνω Ανιγούρα πλησίον Μιχάλης Τζιγώνιας.
–1820. Προικοσύμφωνο Γεωργίου Τζαντουλή. Κηπίδος 1820, Ιανουαρίου 30. Ενώπιον του ιερέως Εμμανουήλ Μονόπατου, που συνέταξε το έγγραφο και μαρτυρεί, μαρτυρούντων του Ιωάννη Βαλσαμή και του Κωνσταντίνου Τζιγώνια, η Μαρία, σύζυγος του Δημητρίου Πούλιου, προικίζει τη θυγατέρα της Θεοφύλακτη, η οποία παίρνοι ως σύζυγο τον Γεώργιο Τζαντουλή, γιο του μακαριστού ιερέως του Τζιπίδου Γεωργίου Τζαντουλή. Στο προικοσύμφωνο αυτό μνυμονεύονται και οι σύμβιοι σε χωράφια, Δημήτριος Άγουρος, Ιωάννης Λιονταράκης, παπα Φραντζέσκος Μαργαρίτης, Νικόλαος Πούλιος, Αννέζα γυνή ποτέ Δημητρίου Μαυρίκου, Ιωάννης Βαλσαμής, παπα Εμμανουήλ Μονόπατος, Σπυρίδων Παπαδόπουλος, Μανώλης Κονταράτος, Αντώνιος Καντιώτης και Μανόλης Μελέχας. Πηγή Παριανά 158.
–1820? Γεννιέται στον Τσιπίδο ο Ιωάννης Μιχ. Τσιγώνιας (αγότερα Ισηγόνης), αδελφός του μεγάλου παιδαγωγού της Σμύρνης Αντωνίου Μιχ. Ισηγόνη και του διδάσκαλου στον Τσιπίδο Γεωργίου Μιχ. Τσιγώνια (1800-1886). Ο Ιωάννης Ισηγόνης, καθηγητής φιλολογίας στη Σχολή του αδελφού του στη Σμύρνη, ήταν απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Διακρίθηκε και ως ποιητής.
–1820. Λογαριασμός των Απεσταλμένων της Κωνσταντινούπολης το 1821 έτος, υπόμεν το μέρος της κοινοτήτος Πάρου ο Μιχαήλ Τσιγώνιας, από δε το μέρος του ποτέ Πέτρου Μάτσα Μαυρογένους, ενοικιάζου των Σουλτανικών προσόδων και πολιτικών δικαιωμάτων της Νήσου μας, ως το συμφωνητικόν, αυτού του Ενοικιου του και Κοινότητος Γεγραμμένον τη 3: Δεκεμβρίου 1820 και καταχωρημένον εις τον Κώδηκα της κοινότητος, τον Ιωάννη Κορτιάνον, οίτινες απεσταλμένοι Τσιγώνιας και Κορτιάνος εξάλθησαν εξή να αγοράσουν αυτάς τας προσόδους, ετεί λογαριασμόν του ρηθατος; Ενοικιαζου.
–1821. Παριανός αγωνιστής του 1821 ο Μιχαήλ Τζιγώνιας.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Μιχαήλ Τζιγόνιας κάτοικος Μαρμάρων.
–1822. Στις 24 Νοεμβρίου 1822 γράμμα του Πέτρου Μάτζα Μαυρογένη και των δημογερόντων του Τζιπίδου Τσιγώνια Μιχαήλ και Νικολάου Πούλιου.
–1822. Σε αντίγραφο Κριτηρίου Πάρου της 18 Δεκεμβρίου 1822 αναφέρεται ο Μιχαήλ Τζιγώνιας.
–1826. Υπογράφων ως έφορος Τσιπίδου στις 29 Δεκεμβρίου 1826 ο Μιχαήλ Τσιγώνιας.
–1829. Σε πωλητήριο έγραφο του Τσιπίδου (8 Απριλίου 1829) υπάρχει η σφραγίδα σε σχήμα οβάλ της Νοταρίας Τσιπίδου. Στο κέντρο εικονίζεται όρθια η Αθηνά με το δόρυ της. Και κυκλικά η επιγραφή ΝΟΤΑΡΙΑ ΚΙΠΗΔΟΥ. Το έγγραφο συνέταξε και το υπογράφει ο δημόσιος νοτάριος Κηπίδου Μιχαήλ Κηγόνιας
–1829. Σε έγγραφο της Εκατονταπυλιανής «Εν Παροικία της Πάρου» την 19 Μαΐου 1829 αναφέρονται οι εκλογείς της επαρχίας Πάρου και Αντιπάρου: Αθανάσιος Μαύρος, Μ.Μ. Μαυρογένης, Δημήτριος Καλαβρός, Νικ. Μαλατέστας, Ιω. Μεταξάς, Θ. Ρικιέρης, Ιάκωβως Λουκής, Ν. Μωραΐτης, Μιχαήλ Τζιγώνιας, Ιω. Βαλσαμής, Ευστράτιος Στάμενας, Ζέπος Δελαγραμμάτης, Ν. Κονταράτος, Ν. Ρούσσος, Γεώργιος …, Τζανής Μάτζας, Δαμιανός Μπιάζης, Γεώργιος Βιτζαράς.
–1830. Από το 1830 ως το 1833 αναφέρεται ο πρόκριτος Τζιπίδου Τσιγώνιας Μιχαήλ ως Δημόσιος Νοτάριος Τσιπίδου (συμβολαιογράφος, γραμματέας της κοινότητας) αλλά και υπαστυνόμος των χωριών Κεφάλου σε έγγραφο Τσιπίδου στις 6 Σεπτεμβρίου 1830..
–1830. Αλεκ Ισιγώνης, ο σχεδιαστής του Mini Austin Morris γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906, ο παππούς του είχε φύγει από την Πάρο το 1830 για να εργαστεί στη Σμύρνη για την αγγλική εταιρία Σιδηροδρόμων. Εκεί πείρε την βρετανική υπηκοότητα.
–1831. Στις 6 Ιουνίου 1831. Ιδρύεται Μνημονία στην Αντίπαρο με πρώτο μνήμονα τον Δαμιανό Βιάζη. Η Μνημονία ήταν το συμβολαιογραφείο επί Καποδίστρια, και μνήμονες αναφέρονται στην Παροικιά ο Δημήτριος Καλαβρός και στον Τσιπίδο ο Μιχαήλ Τσιγώνιας (έγγραφο 27 Οκτωβρίου 1831).
–1833. Στις 5 Ιουνίου 1833 αναφέρεται σε επιστολή του προύχοντα Τζιπίδου Μιχαήλ Τσιγώνια και ιερέα Εμμανουήλ Μονόπατου οικονόμου Κεφάλου «φανερώνω ότι ο πανοσιολογιώτατος ιερομόναχος κυρ Ιωάσαφ Θεολογίτης στο χωρίον Κηπήδου της Πάρου…»
–1833. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Άγγελος Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1833), ετών 70, γεωργός, έγγαμος.
–1838. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Στασώ? Άγγελου Τσιγώνια (γεν. 1838), ετών 65, οικιακά, έγγαμος.
–1843. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1843), ετών 60, σανδαλοποιός, έγγαμος.
–1843. Σε εκλογικό κατάλογο του 1843, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τσιγώνιας και ο Τσιγώνιας Αντώνιος.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας του 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τσιγώνιας, ο Αντώνιος Τσιγώνιας ο Νικόλαος Γ, Τσιγώνιας 35 ετών γεωργός.
–1846. Ο Μαρπησσαίος Γεώργιος Φωκιανός έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Παριανού Δημητρίου Σάλλα «κατά το 1826 εις την κατά του Ιμβραήμ πολιορκίαν Τριπολιτσάς (…) και διέμεινεν εκεί μέχρι της πτώσεως της» κατά μαρτυρία των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Μαρπήσσης, σε έγγραφο τους («εν Μαρπίσση την 16 Μαΐου 1846»). Ακολούθως διέμεινε στα Βέρβαινα και τέλος στο Ναύπλιο. Αρχηγός δε των όπλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το πιστοποιητικό το υπογράφουν 48 προύχοντες και κάτοικοι της Μάρπησσας, μεταξύ των οποίων οι: Άγουρος Ιωάννης, Ιωάννης Ασωνίτης, Ελευθέριος Τζιώτης, Αναγνώστης Α. Βιτσαράς, Παναγ. Νικηφοράκης, Αντώνιος Τζιγώνιας, Αρτέμιος Ευλογιάς, Ανδρέας Αλιπράντης, Νικ. Βατιμπέλας, Νικόλαος Πούλιος, Γουλιέλμος Καντιώτης, Μακάριος Στάμενας. Το επικυρώνει δε καθώς και τις υπογραφές, ο δήμαρχος Μάρπησσας Γεώργιος Σιμ. Δελαγραμμάτης («εν Μαρπίσση την 20 Μαΐου 1846»).
–1846. Πιστοποιητικό που συνέταξαν οι κάτοικοι του Δήμου Μαρπήσσης για να βεβαιώσουν τη συμμετοχή του συγχωριανού τους Γεωργίου Φωκιανού στον αγώνα του 1821 όπου το 1826 χρημάτισε κατά του Ιμπραΐμ στην πολιορκία της Τριπολιτσάς υπο τις οδηγίες του Δημητρίου Σάλα. Ένας από τους υπογράφοντες συγχωριανούς του στις 20 Μαΐου 1846 στην Μάρπησσα ήταν και ο Τσιγώνιας Αντώνιος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 48χρονος γεωργός Εμμανουήλ Α. Τσιγώνιας, ο 40χρονος γεωργός Αντώνιος Γ. Τσιγώνιας, ο 38χρονος γεωργός Νικόλαος Τσιγώνιας, ο 31χρονος γεωργός Θωμάς Τσιγώνιας, ο 30χρονος γεωργός Νικόλαος Κ. Τσιγώνιας, ο 44χτονος διδάσκαλος Γεώργιος Μ. Τσιγώνιας, ο 27χρονος υπηρέτης Ιωάννης Μ. Τσιγώνιας, ο 32χρονος κτηματίας Αντώνιος Μ. Τσιγώνιας και ο 38χρονος γεωργός Αντώνιος Κ. Τσιγώνιας.
–1848. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Πέτρος Νικολάου Τσιγώνιας (γεν. 1848), ετών 55, γεωργός, έγγαμος.
–1848. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1848), ετών 55, γεωργός, έγγαμος.
–1851. Γεννιέται στον Τσιπίδο ο Αντώνιος Μιχαήλ Τσιγώνιας, ο μέλλων διαπρεπής παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής στην πόλη αυτή της Ιωνίας το 1851 δικού του Σχολείου με τίτλο: Ελληνικόν Παιδαγωγείον Σμύρνης. Η τας γιός του προύχοντα, δημογέροντα και δημόσιου Μνήμονα Μαρπήσσης Μιχαήλ Τσιγώνια. Όταν θα φθάσει στη Σμύρνη, την 1η Μαΐου 1831, ο Αντώνιος Τσιγώνιας θα αλλάξει το επώνυμό του σε Ισηγόνης. Από τους διαπρεπέστερους Παριανούς εκπαιδευτικούς του 19ου αιώνα. Συνετέλεσε στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και διέπρεψε ως συγγραφέας πρωτοποριακών παιδαγωγικών βιβλίων και μελετών που δημοσιεύονταν στον Μικρασιάτικο Τύπο (Αμάλθεια, Σμύρνη, Ιωνία, Ιωνική, Μέλισσα, κ.α.).
Το 1880 τιμήθηκε από το Κράτος με τον Αργυρούς Σταυρόν του Σωτήρος. Με την σύζυγό του Αναστασία Μαυρομμάτη από τη Νάξο, απέκτησε δώδεκα παιδιά που διακρίθηκαν ως επιστήμονες και συγγραφείς στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα, καθώς και τα εγγόνια του, όπως ο Αντώνιος Μιχ. Ισηγόνης (Σμύρνη 1898-Αθήνα ?), καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διευθυντής Παιδαγωγικών Ακαδημιών και συγγραφέας περισπούδαστων έργων. Ο Αντώνιος Ισηγόνης πέθανε στη Σμύρνη το 1894, σε ηλικία 82 ετών.
–1851. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Δημοσθένη Τσιγώνιας (γεν. 1851), ετών 52, έμπορος, έγγαμος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Άννα Αντωνίου Τσιγώνια (γεν. 1853), ετών 50, οικιακά, έγγαμος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Άννα Πέτρου Τσιγώνια (γεν. 1853), ετών 50, οικιακά, έγγαμος.
–1853. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Κωνσταντίου Τσιγώνια (γεν. 1853), ετών 50, οικιακά, έγγαμος.
–1853. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Παναγιώτης Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1853), ετών 50, ναυτικός, έγγαμος.
–1855. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Βασιλική συζ. Παναγιώτη Τσιγώνια (γεν. 1855), ετών 48, οικιακά, έγγαμος.
–1856. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Νικολάου Τσιγώνια (γεν. 1856), ετών 47, οικιακά, έγγαμος.
–1858. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Ευάγγελου? Τσιγώνιας (γεν. 1858), ετών 45, γεωργός, έγγαμος.
–1858. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Γεωργίου Τσιγώνιας (γεν. 1858), ετών 45, υδραυλικός, έγγαμος.
–1862. Απόφαση αριθ,1, της 31ης Ιανουαρίου του 1862 του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρπησσας. «Εγκρίνει επ’ ονόματι του τελευταίου πλειοδότου Ν. Εμμ. Αρκά του Δημοτικού επί του ελαίου φόρου δια δραχμάς εβδομήκοντα. Η παρούσα κοινοποιηθήσεται όπου δέον εν τω Δημοκαταστήματι την 31 Ιανουαρίου 1862. Το Δημ. Συμβούλιο ο Πρόδρος Γεώργιος Χ. Χανιώτης, Κ. Αρκάς, Β. Χανιώτης, Ιωάννης Ν. Κονταράτος, Πέτρος Πυργής, Εμμ. Μ. Βαλσαμής, Εμμ. Ν. Αρκάς, Γεώργιος Εμ. Δελαγραμμάτης.
Απόφαση αρ. 2. «Παρατηρήσαν ότι τα καταλληλότερα δια την θέσιν ταύτην πρόσωπα, δια μεν το Σχολείον της Πρωτευούσης εισίν οι Κ.Ν.Μ. Ρούσσος, Γ.Α. Περάκης, Ιωάννης Νερούσσος και ο ιερεύς Κ. Χανιώτης.
–1863. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Αικατερίνη Εμμανουήλ Τσιγώνια (γεν. 1863), ετών 40, οικιακά, έγγαμος.
–1863. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Ιωάννη Τσιγώνια (γεν. 1863), ετών 40, οικιακά, έγγαμη.
–1863. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Γεωργίου Τσιγώνιας (γεν. 1863), ετών 40, εργάτης, άγαμος.
–1871. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Κωνσταντίνος Θωμάς Τσιγώνιας (γεν. 1871), ετών 32, γεωργός, έγγαμος.
–1873. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρουσώ Κωνσταντίνου Τσιγώνια (γεν. 1873), ετών 30, οικιακά, έγγαμος.
–1875. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1875), ετών 28, ναυτικός, άγαμος.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Ισιγώνης Σπύρος του Γεωργίου 30 ετών τεχνίτης.
–1876. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Κωνσταντίνου Τσιγώνιας (γεν. 1876), κάτοικος Σερίφου, εργάτης, ετών 27, έγγαμος.
–1876. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Μιλτιάδης Γεωργίου Τσιγώνιας (γεν. 1876), ετών 27, υπηρέτης, άγαμος.
–1877. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Αγγελή Τσιγώνιας (γεν. 1877), ετών 26, γεωργός, έγγαμος.
–1878. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Κανδιώ Αντωνίου Τσιγώνια (γεν. 1878), κάτοικος Σερίφου, οικιακά, ετών 25, έγγαμος.
–1878. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαργέτα Αντωνίου Τσιγώνια (γεν. 1878), ετών 25, οικιακά, άγαμος.
–1881. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Κωνσταντίου Τσιγώνιας (γεν. 1881), ετών 22, υπηρέτης, άγαμος.
–1881. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Βασίλιος Παναγιώτη Τσιγώνιας (γεν. 1881), ετών 22, ναυτικός, άγαμος.
–1882. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Νικήτας Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1882), ετών 21, εργάτης, άγαμος.
–1883. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Κυριακή Νικολάου Τσιγώνια (γεν. 1883), ετών 20, οικιακά, έγγαμος.
–1883. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Νικολάου Τσιγώνιας (γεν. 1883), ετών 20, γεωργός, άγαμος.
–1883. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Φλώρα Πέτρου Τσιγώνια (γεν. 1883), ετών 20, υπηρέτρια, άγαμος.
–1884. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Ευάγγελος Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1884), ετών 19, γεωργός, άγαμος.
–1884. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Πέτρου Τσιγώνιας (γεν. 1884), ετών 19, γεωργός, άγαμος.
–1885. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Παναγιώτη Τσιγώνιας (γεν. 1885), ετών 18, ναυτικός, άγαμος.
–1885. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαριγώ Ιωάννη Τσιγώνια (γεν. 1885), ετών 18, οικιακά, άγγαμος.
–1885. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Καλλίτσα Εμμανουήλ Τσιγώνια (γεν. 1885), ετών 18, οικιακά, άγαμος.
–1886. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1886), ετών 17, σανδαλοποιός, άγαμος.
–1886. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Σταματέλα? Παναγιώτη Τσιγώνια (γεν. 1886), ετών 17, οικιακά, άγαμος.
–1886. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Αικατερίνη Νικολάου Τσιγώνια (γεν. 1886), ετών 17, οικιακά, άγαμος.
–1887. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρουσώ Παναγιώτη Τσιγώνια (γεν. 1887), ετών 15, οικιακά, άγαμος.
–1888. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Κυριακή Νικολάου Τσιγώνια (γεν. 1888), ετών 15, οικιακά, άγαμος.
–1889. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αθανάσιος Ιωάννη Τσιγώνιας (γεν. 1889), ετών 14, εργάτης, άγαμος.
–1889. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Λεωνίδας Αντωνίου Τσιγώνιας (γεν. 1889), ετών 14, μαραγκός, άγαμος.
–1890. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Παναγιώτη Τσιγώνιας (γεν. 1890), ετών 13, μαθητή, άγαμος.
–1890. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Θωμάς Κωνσταντίνου Τσιγώνιας (γεν. 1890), ετών 13, άνευ, άγαμος.
–1891. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ελένη Νικολάου Τσιγώνια Ισιγώνια (γεν. 1891), ετών 12, οικιακά, άγαμος.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Θωμάς Νικολάου Τσιγώνιας (γεν. 1891), ετών 12, μαθητής, άγαμος.
–1891. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1891), ετών 12, γεωργός, άγαμος.
–1892. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ειρήνη Νικολάου Τσιγώνια Ισιγώνια (γεν. 1892), ετών 11, οικιακά, άγαμος.
–1893. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αικατερίνα Παναγιώτη Τσιγώνια (γεν. 1893), ετών 10, ανευ, άγαμος.
–1893. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Βασιλική Κωνσταντίου Τσιγώνια (γεν. 1893), ετών 10, άνευ, άγαμος.
–1895. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Ιωάννη Τσιγώνιας (γεν. 1895), ετών 8, μαθήτρια, άγαμος.
–1895. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Νικολέτα Εμμανουήλ Τσιγώνια (γεν. 1895), ετών 8, άνευ, άγαμος.
–1895. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Σταυριανή Πέτρου Τσιγώνια (γεν. 1895), ετών 8, άνευ, άγαμος.
–1897. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Παναγιώτη Τσιγώνιας (γεν. 1897), ετών 6, μαθητή, άγαμος.
–1899. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμένος ο Νικόλαος Κωνσταντίνου Τσιγώνιας (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1899. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αλέξανδρος Νικολάου Τσιγώνιας Ισιγώνιας (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1899. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1899), ετών 4, άνευ, άγαμος.
–1899. Το 1899 γεννιέται ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Κωνσταντίνου γεωπόνος.
–1900. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Χαρίλαος Εμμανουήλ Τσιγώνιας (γεν. 1900), ετών 3, άνευ, άγαμος.
–1901. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αγγελής Νικολάου Τσιγώνιας (γεν. 1901), ετών 2 μηνών.
–1901. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Κωνσταντίνου Τσιγώνια (γεν. 1901), ετών 2, άνευ, άγαμος.
–1904. Στις 1 Απριλίου 1904 ο 27χρονος γεωργός από την Πάρο Νικόλαος Μελανίτης του Ιάκωβου και της Αικατερίνης Τσιγώνια [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Πάρο Αικατερίνη Καλουδά, του Δημητρίου και της Ανεζώς Ρίτσου [κάτοικοι Σύρου].
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΕΥΑΓ. ΕΜΜ., ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΗΛΙΑΣ Μ., ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΧΑΡ. ΕΜΜ. και ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΗΛ. Γ.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο γεωργός Τσιγώνιας Αυγουστής του Άγγελου. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Αθανασίου, εργάτης και ο Τσιγώνιας Χαρίλαος του Κώστα μαθητής, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Θωμά ναυτικός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Αθανασίου γεωργός κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Δημήτριος του Εμμανουήλ ναυτικός κάτοικος κοιν. Αρχιλόχου.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Ιωάννη.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Θωμά.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Γεωργίου, 59 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Θωμά 77 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Άγγελου 68 ετών κτηματίας, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Πέτρου 56 ετών κτηματίας, ο Τσιγώνιας Θωμάς του Κώστα 55 ετών εφαπλωματάς, ο Τσιγώνιας Θωμάς του Νικολάου 56 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Εμμανουήλ 55 ετών γεωργός και ο Τσιγώνιας Ιωάννης του Εμμανουήλ 47 ετών γεωργός.
–1947. Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς, Αγκαιριάς και Νάουσας κατά την περίοδο 1947-48 ο Αντώνιος Τσιγώνιας.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσιγώνιας Άγγελος του Νικολάου 42 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Νικολάου 39 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Θεόδωρος του Νικολάου 33 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αθανάσιος του Νικολάου 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Νικολάου 38 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Νικολάου 41 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Αλέξανδρος του Νικολάου 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Ηλία 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Μιχαήλ 33 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Μιχαήλ 38 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Μιχαήλ 26 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Νικήτας του Μιχαήλ 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Ηλίας του Μιχαήλ 25 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Άγγελου 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Ιωάννη, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Ευάγγελου 39 ετών αγροφύλαξ, ο Τσιγώνιας Αυγουστής του Ευάγγελου 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Κώστα 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Κώστα 26 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Θωμά 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Παναγιώτης του Θωμά 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Φραγκίσκος του Θωμά 25 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Θωμά 29 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Πέτρος του Γεωργίου 23 ετών γεωργός και ο Τσιγώνιας Δημήτριος του Νικηφόρου 28 ετών ναυτικός.
–1951. 10 Μαΐου 1951. Αποτελέσματα Κοινοτικών Εκλογών Μαρπήσσης: Εψήφισαν άρρενες 240 και θήλεις 45. Έλαβον ψήφους: Συνδιασμός 1ος Αντώνιος Ν. Τσιγώνιας 182, Ιωάννης Γ. Τζιώτης 151, Ανδρέας Α. Στέλλας 135, Λεόντιος Ν. Παντελαίος 133 και Σταύρος Ν. Φραντζής 128.
Συνδιασμός 2ος Δημ. Ν. Τσαντουλής 76, Δημ. Α. Μελανίτης 72, και Εμμ. Σταύρος Μελανίτης 70.
Μεμονωμένοι Βασίλειος Ε. Αλιπράντης 150, Νικ. Δ. Χερουβείμ 120, Άγγελος Ν. Τσιγώνιας 94.
Εξελέγησαν οι κ.κ. Αντ. Ν. Τσιγώνιας, Ιωάννης Γ. Τζιώτης, Βασίλειος Εμμ. Αλιπράντης, Ανδρ. Α. Στέλλας και Λεοντής Ν. Παντελαίος.
–1954. 21 Νοεμβρίου 1954 ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΜΑΡΠΗΣΣΑ: Εξελέγησαν κατά σειράν επιτυχίας οι κ.κ. Ιωάν. Γ. Φραντζής ή Ντετόρος, Ανδρέας Αντ. Στέλλας, Θωμάς Κ. Τσιγώνιας, Εμμ. Γ. Άγουρος και Δημ. Κ. Περαντινός.
–1964. Κοινοτικαί Εκλογαί 5 Ιουλίου 1964. Εις ΜΑΡΠΙΣΣΑ: 2 Συνδ. υπό Γ. Φραντζή και Ηλία Περαντινού. Πρόεδρος Γ. Φραντζής, Αντιπρ. Γ. Πουλάκης και Σύμβουλοι Εμμαν. Άγουρος, Ηλ. Περαντινός και Αντ. Τσιγώνιας.
–Τσιλιγγίρης ή Σιλιγγίρης ή Σιλιτζίρης ή Σιλιντζίρης ή Σιλιτσίρης ή Ζηλιτζήρης: Παρωνύμιο /επαγγελματικό επώνυμο. Από την τουρκική λέξη cilingir που σημαίνει κλειδαράς. Ο παριανός κλάδος της οικογένειας Τσιλιγγίρη αρχικά έχει ποντιακή καταγωγή, από την Κερασούντα όπου μετοίκησε στην Σύμη και από εκεί στην Πάρο.
–1831. Στο προικοσύμφωνο Ιωάννη Ζηλιτζήρη (γονείς του: Νικολός και η Ελένη Ζηλιτζήρη) και Μαρίας Μπαρμπαρή (Παροικιά 20 Φεβρουαρίου 1831). «η κυρία Αρμελινιώ, θυγάτηρ ποτέ Στέλιου Μακρή και σύζυγος νυν του Γεώργη Καμινάρη έχουσα η ρηθείσα Αρμελίνα με τον προαποθανόντα σύζυγόν της Μανόλην Πέτρου Μπαρμπαρή ονόματι Μαρίαν, δίδει δέκα εικόνες και μία καρδιά ασημένια με τίμιον ξύλον μέσα». (ΓΑΚ, 219, 137ν)
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 73χρονος γεωργός Σιλιτζίρης Νικόλαος, ο 31χρονος σκυτοτόμος Γεράσιμος Σιλιτσίρης και ο 43χρονος γεωργός Ιωάννης Σιλιτσίρης.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Θεόδωρος του Φραγκίσκου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Ιωάννης του Φραγκίσκου υπάλληλος κάτοικος Παροικιάς.
–1904. Το 1904 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Μάρκος του Ιωάννη ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Νικόλαος του Φραγκίσκου υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται η Σιλιτζήρη Ελένη του Ιωάννη κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Δημήτριος του Φραγκίσκου λεμβούχος κάτοικος Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Φραγκίσκος του Ιωάννη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1932. Το 1932 γεννιέται η Σιλιντζίρη Αικατερίνη του Θεόδωρου κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1943. Ιατρός Πάρου ο Λευτέρης Θ. Τσιλιγγίρης (γεν. 1943).
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένοι οι Σιλιτζίρης Ιωάννης του Φραγκίσκου, Θεόδωρος του Φραγκίσκου, Νικόλαος του Φραγκίσκου και Μάρκος του Ιωάννη κάτοικοι Παροικιάς.
–1951. Στον εκλογικό κατάλογο της Παροικιάς του 1951 είναι εγγεγραμμένος ο Σιλιτζίρης Φραγκίσκος του Ιωάννη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Ειρήνη το γένος Ν. Βεντουρή, όνομα συζύγου Δημήτριος κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σπαθαροπούλου Ειρήνη όνομα συζύγου Κωνσταντίνος, όνομα πατρός Φραγκίσκος Σιλιτζίρης.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Παρασκευή όνομα συζύγου Θεόδωρος, όνομα πατρός Κωνσταντίνος Δαβαρίας.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Μαρίνα του Φραγκίσκου.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται η μαθήτρια … Σιλιγκίρη του Ιωάννη.
–Τσίπης:
–1935-36. Διοικητής του Σταθμού Χωροφυλακής της Κοινότητας των Λευκών Πάρου από το 1935-36 ο Δημήτριος Τσίπης από το Αγγελόκαστρο Κορινθίας.
–Τσιρίγος: Βλέπε Τζιρίγος
–Τσιριγώτης ή Τζιριγώτης: Επίθετο-πατριδωνύμιο= από το Τσιρίγο,
Κύθηρα. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν
κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο
τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το
πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
Ένας άλλος κλάδος, ο Ηρακλειώτης ιερομόναχος Τσιριγώτης Ζαχαρίας άλλαξε το
επώνυμό του σε Πρακτικίδης. Στην Πάρο μνημονεύεται από το 1836.
–1717. Σε έγγραφο Τσιπίδου της 2ας Μαΐου 1717 «ομοία της Μαρίας Παύλου Τζιριγώτη».
–1725. Το 1725 αναφέρεται σε έγγραφο η Τζιριγώτη Ειρήνη Θεοδ.
–1737. Αμοιβαία διαθήκη συζύγων της 30 Ιουλίου 1737 στην Παροικιά της κυρά Ζαμπέτας συμβίας Ανδρουλή Παπαγιάννενου της έτυχε θάνατος του ανδρός της, αναφέρεται η Ανδριάνα Ιωάννη Τζιριγώτη.
–1823. Την 1η Νοεμβρίου 1823, έπεμψε τας εν λόγω επιταγάς με τον Αναστάση Ρεϊζη Τζιρογώτη προς τον εν Ναούση Γεώργιο Βιτζαρά. δια να φροντίσει να εισπράξει το ποσό και να το εγχειρίσει προς τον ξάδερφο του Νικόλαο Κατζαρό συγκατοικούντα μετ' αυτού εις την εν Ναούση κατοικίαν του.
–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται ο Τζιριγώτης Αντώνιος 30 ετών εργάτης και η σύζυγός του Δέσποινα Τζιριγώτου.
–Τσισκάκης:
–1832. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος Φραγκίσκος Τσισκάκης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 58χρονος γεωργός Φραγκίσκος Τσισκάκης.
–Τσιτονάκης:
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσιτονάκης Στυλιανός του Μιχαήλ, 58 ετών, έμπορος από τη Νάουσα, κάτοικος Σύρου.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσιτονάκης Στυλιανός του Μιχαήλ, 60 ετών, έμπορος από τη Νάουσα, κάτοικος Σύρου.
–Τσόγιας: καταγωγή από Ν. Σερρών, ήρθε ως δάσκαλος στα Μάρμαρα.
–Τσονάκης: Βλέπε Τσουνάκης
–Τσονάνης:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 48χρονος γεωργός Γεώργιος Τσονάνης και ο 38χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Τσονάνης.
–Τσουκαλάς ή Τζικαλάς ή Τζικαλιάς:
Επίθετο-επάγγελμα-παρατσούκλι. Ίσως ο παριανός κλάδος να ήρθε από τη Νάξο.
–1746. Σε έγγραφο Τσιπίδου 9 Μαρτίου 1746 αναφέρεται ως Τζικαλάς. Προέρχεται από το επώνυμο Τζικαλάς.
–1895. Το 1895 γεννιέται ο Τσουκαλάς Νικόλαος του Δημητρίου βαρελοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσουκαλάς Δημήτριος του Νικολάου εργάτης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσουκαλάς Νικόλαος του Δημητρίου βαρελοποιός και ο γιός του Δημήτριος κάτοικοι Παροικιάς.
–Τσουνάκης ή Τσονάκης: Πατρωνυμικό, από το βαπτιστικό Τζουανη, υποκοριστικό Τζουανάκης , Τσουανάκης.
Η οικογένεια Τσουνάκη είναι δίκλαδη. Η παλαιότερη είχε έρθει από την Κρήτη μέσω Νάξου. Αρκετοί παλιοί θυμούντε «τον γερο Τσουνάκη» να φωράει τις Κρητικές βράκες.
Και η νεώτερη οικογένεια Τσουνάκη κατάγεται από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας όπου μετά τον 1ο διωγμό από τους Οθωμανούς το 1814 μετοίκησαν κλάδοι του σε Χίο, Αθήνα και Κρήτη (Σφακιά). Οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς της Μικράς Ασίας ήταν κυρίως νησιώτες. Γενάρχης του νεώτερου κλάδου με την μικρασιάτικη καταγωγή είναι +Φώτη Τσουνάκη, λογιστή, όπου περίπου το 1977 παντρεύεται την Μαρία Τριπολιτσιώτη γυμνάστρια και γυμνασιάρχης Νάουσας Πάρου, από τη Νάουσα,
–1769. Γεννιέται το 1769 ο Σταμάτιος Τσουνάκης. Τέκνα του ο Γεώργιος (1819) και ο Μιχαήλ (1820).
–1779. Γεννιέται ο Εμμανουήλ Τσουνάκης. Είναι εγγεγραμμένος στον Εκλογικό κατάλογο Ναούσης στις 18 Μαρτίου του 1844.
–1795. Γεννιέται ο Γεώργιος Τσονάκης ή Τσουνάκης. Είναι εγγεγραμμένος στον Εκλογικό κατάλογο Ναούσης στις 18 Μαρτίου του 1844.
–1810. Γεννιέται ο Γεώργιος Τζουνάκης. Είναι εγγεγραμμένος στον Εκλογικό κατάλογο Ναούσης στις 18 Μαρτίου του 1844.
–1819. Γεννιέται ο Γεώργιος Σταματίου Τσουνάκης. Είναι εγγεγραμμένος στον Εκλογικό κατάλογο Ναούσης στις 18 Μαρτίου του 1844.
–1820. Γεννιέται το 1820 ο Μιχαήλ Σταματίου Τσουνάκης.
–1830. Ανδρέας Τσουνάκης 1830, εγγεγραμμένος στο χωριό Κώστος του Δήμου Ναούσης.
–1839. Αντώνιος Τσουνάκης 1839, εγγεγραμμένος στο χωριό Κώστος του Δήμου Ναούσης.
–1842. Σταμάτιος Τσουνάκης 1842, εγγεγραμμένος στον Δήμο Ναούσης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 34χρονος εργάτης Τσουνάκης Γεώργιος, ο 65χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσουνάκης.
–1884. Το 1884 γεννιέται στη Νάουσα ο Ανάργυρος Τσουνάκης του Σταμάτη και της Ελένης. Παιδιά του που απέκτησε με την Ελένη Τσουνάκη ήταν οι: Σταμάτιος Τσουνάκης (γεν. 1912), Γεώργιος Τσουνάκης, Μηνάς Τσουνάκης, Λουκία Τσουνάκη (γεν. 1919), Λουκία Τσουνάκη (γεν. 1919) (συζ. Σπύρος Πετρόπουλος, πρώην χήρα Βασ. Κρητικού) και Καλλίτσα ή Καλλιόπη Τσουνάκη (συζ. Γεώργιος Τριπολιτσιώτης).
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσονάκης Ανδρέας του Σταμάνη, 53 ετών, ποιμήν.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τσουνάκης Γεώργιος του Σταμάτη, 64 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, 43 ετών, ποιμήν από τη Νάουσα.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τσουνάκης Γεώργιος του Σταμάτη, 66 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, 45 ετών, ποιμήν από τη Νάουσα.
–1912. Το 1912 γεννιέται στη Νάουσα ο Τσουνάκης Σταμάτης του Ανάργυρου και της Ελένης.
–1919. Το 1919 γεννιέται στη Νάουσα η Λουκία Τσουνάκη του Ανάργυρου και της Ελένης.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 62χρονος κάτοικος Νάουσας, Τσουνάκης Αργύρης του Σταμάτη, εργάτης, ο 53χρονος γεωργός Τσουνάκης Νικόλαος του Σταμάτη, ο 56χρονος μυλωθρός Τσουνάκης Αθανάσιος του Σταμάτη, ο 36χρονος ναύτης Τσουνάκης Γεώργιος του Αργύρη, ο 36χρονος εργάτης Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, ο 22χρονος εργάτης Τσουνάκης Νικόλαος του Χρήστου, ο 23χρονος εργάτης Τσουνάκης Πέτρος του Νικολάου, ο 25χρονος εργάτης Τσουνάκης Σταμάτης του Νικολάου, ο 31χρονος γεωργός Τσουνάκης Γεώργιος του Χρήστου, ο 28χρονος γεωργός Τσουνάκης Αντώνιος του Χρήστου και ο 26χρονος εργάτης Τσουνάκης Μηνάς του Αργύρη.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσουνάκη Μαρία, όνομα συζύγου Σταύρος, όνομα πατρός Δημητρίου Γαβαλά.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Λουκία, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Χρήστος Τσουνάκης και η Τριπολιτσιώτη Καλλίτσα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Αργύριος Τσουνάκης, η Κρητικού Λουκία, όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατρός Αργύριος Τσουνάκης, η Τσουνάκη Ελένη, όνομα συζύγου Αργύριος, όνομα πατρός Μηνάς Γερμανής και η Τσουνάκη Γαρυφαλλιά, όνομα συζύγου Σταμάτιος, όνομα πατρός Ιωάννης Σκιαδάς.
–1959. Το 1959 γεννιέται στην Πάρο ο Ανάργυρος Τσουνάκης του Σταμάτη και της Πηνελόπης το γένος Ευσταθίου ή Κουτσογεώργου από το Κεραμίδι Βόλου.
–Τσούντας:
–1897. Χρίστος Τσούντας αρχαιολόγος 1897
–Τσούτσος:
–1921. Το 1921 γεννιέται ο Τσούτσος Ιωάννης του Σταύρου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσούτσος Ιωάννης του Σταύρου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–Τσοχαλής: Τουρκαλβανίτικη λέξη από το τσόχας (σοφός). Ο παριανός κλάδος κατάγεται από τη Νεάπολη Βοϊων Λακωνίας. Κλάδος της οικογένειας των Λευκών είναι σήμερα στην Πελοπόννησο, Αθήνα και Λάρισα.
–1903. Στα Δημοτολόγια Λευκών το έτος 1903 αναφέρεται ο Θεόδωρος Τσοχαλής του Χαράλαμπου και της Καλλιόπης από τη Νεάπολη Λακωνίας.
–1903. Χαράλαμπος Τσοχαλής ποιητής (ψευδώνυμο Μπάμπης Αγιάσης), γεννήθηκε και πέθανε στις Λεύκες (1903-1964). Δημοσιεύει ποιήματά του σε αθηναϊκές σατιρικές εφημερίδες από το 1927.
Για οικόσημα βλέπε εδώ…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου