Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ&G, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ &C&Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα παλιών εγγράφων παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Ονοματολογία και οικοσημολογία περί Πάρου

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης γεγονότων και ιδεών, κρατών και λαών, η γενεαλογική έρευνα σαν ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την φυλετική τους καταγωγή, την εθνική του καταγωγή, τις οικογενειακές τους ρίζες και γενικά για τους προγόνους τους. Στην αναζωπύρωση αυτού του ενδιαφέροντος συντέλεσε και η δημιουργία πολυεθνικών κρατών (ΗΠΑ, Αυστραλία) που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες και τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που ακολούθησαν αυτούς τους αιώνες.

Η ενασχόληση και η έρευνα για την γενεαλογία και τα οικόσημα είναι μια ευγενής πολιτιστική πράξη. Οι πηγές για την καταγωγή των οικογενειών μας επιθέτων είναι τα ιστορικά αρχεία των δημοσίων αρχών και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ιστορικά αρχεία, εκκλησιαστικά αρχεία μπορούμε να βρούμε έγγραφα, προικοσύμφωνα, νοταριακές πράξεις, μητρώα, τα οποία σηματοδοτούν την καταγωγή μας. Τα εκάστοτε μαρμάρινα οικόσημα, είναι εντοιχισμένα σε οικίες, εκκλησίες, κοιμητήρια, αποτελούν και αυτά μέρος των πηγών αναδεικνύοντας τα σύμβολα των οικογενειακών μας επιθέτων.

Οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί ερευνητές ονοματολογίας στην Ελλάδα υπήρξαν οι Ν. Ανδριώτης και Α. Σιγάλας τον 19ο αιώνα και ο Μ. Τριανταφυλλίδης και Μ. Χατζιδάκης, Χρυς. Τσικριτσή-Κατσιανάκη τον 20ο αιώνα. Έρευνα για τα οικόσημα της Πάρου και αντίστοιχες δημιουργίες έχουν κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιπράντης, ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος ο λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας, όπως φυσικά και ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του blog Ιωάννης Βασιλειόπουλος. Σημειώνουμε ακόμα και τους ξένους Μεσαιωνιστές ιστοριοδίφες όπως ο Γερμανός Κ. Χοπφ, οι Άγγλοι Ο. Μίλλερ και Φ.Ο. Χασλουκ, ο Γάλλος Α. Μπισόν και ο Ολλανδός Β. Σλότ.

Η τοπική ονοματολογία και τα επίθετα της Πάρου χωρίζονται σε ομάδες.

Προέλευση - Καταγωγή

1. Ελληνικά – Παλαιοβυζαντινά βυζαντινά π.χ Αγαλλιανός, Αργυρόπουλος, Αρχολέως, Αλισαφής (πριν το 1204).

2. Φράγκικα - Δυτικά κυρίως Ισπανικά, Ιταλικά και Λοβαρδοβενέτικα π.χ. Κουαρτάνος, Τσιγώνιας, Αλιφιέρης, Αλιπράντης (μετά το 1204). Οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πάρο το 1207 και προς ασφάλεια έκτισαν κάστρο στην Παροικιά και αργότερα στη Νάουσα και στα χωριά του Κεφάλου. Οι Παριανοί κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν Ενετικά-Δυτικά επώνυμα αυτό οφείλεται.

α) στην Βενετοκρατούμενη Πάρο για πάνω απο 3 αιώνες κατα τον μεσαίωνα όπου πολλοί δυτικοί αποίκησαν.

β) μετά τον πόλεμο στην Κρήτη μεταξύ Κρητων, Κρητοβενετών εναντίων των Οθωμανών και νίκη των τελευταίων, πολλοί Κρητοβενετοί κατέφυγαν στις Κυκλάδες

Τα οικογενειακά ονόματα Ενετικής προέλευσης προέρχονται

α) από αναγνωρισμένα και υιοθετημένα νόθα παιδιά των Ενετών,

β) από μικτούς γάμους,

γ) από εξελληνισμένους Βενετούς, που λόγω πτώχευσης έχασαν πρώτα την ευγένειά τους και ύστερα το εθνικό τους φρόνημα,

δ) από βενετικά βαφτιστικά και

ε) πιθανόν και μερικά να προέρχονται από ονόματα Βενετών που επικράτησαν ως παρωνύμια για λόγους σκωπτικούς.

3. Μεταγενέστερα της άλωσης του Μωριά από τους Οθωμανούς και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ. Σε αυτή τη περίοδο κατέφευγαν στις Κυκλάδες πολλές οικογένειες του Μωριά. π.χ. Τριπολιτσιώτης, Δημητρακόπουλος, Μωραΐτης, Αναγνωστόπουλος, Ζησημόπουλος, Γραμματικόπουλος κ.α.

4. Πρόσφυγες. Αρκετοί και οι πρόσφυγες κυρίως από τα Παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και απο τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τον 19ο αιώνα. Τρία τα μεγάλα κύματα προσφύγων, το 1814 από τα Παράλια, το 1822-24 από Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το 1922 πάλι από τα παράλια της Μικράς Ασίας που έμελε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Κατηγορίες

Εθνικά ή Πατριδωνυμικά-Toπωνυμιακά. Οικογενειακά ονόματα εννοούμε τα ονόματα εκείνα που φανερώνουν τον τόπο όπου ξενοδούλεψε και έζησε ο παρονομασμένος: Πολίτης από την Πόλη, ή πολύ συχνότερα τον τόπο απ’ όπου ήρθε, το χωριό απ’ όπου μετοίκησε. Οι καταλήξεις των πατριδωνυμικών που ακούμε στην Πάρο είναι οι: -αίος, ήτης, -ίτης, -ιος, -ιώτης. Μεταγενέστερες και νεότερες: -αϊτης, -ιάτης, -άνος, -ηνός, -ινός, -(ια)κός.

Επάγγελμα-παρατσούκλι, όπως π.χ. Ράπτης, Μυλωνάς, Χασούρης, Καρποδίνης, Ακάλεστος, Γαλανός, Μαούνης, Μαλαματένιος, κ.α.

Βαπτιστικά, όπως Δημητρίου, Γεωργίου, ή Παυλάκης, Γιαννάκης κ.α.

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ & Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω


*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα σε παλιά έγγραφα παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Παριανά επίθετα απο το Υ έως το Φ - F

Για οικόσημα βλέπε εδώ…
Υ

Φ
Φαμέλης:  Από την λατινική λέξη famelia, φαμελία, Φαμέλης (οικογενειάρχης). Ο οικογενειακός κλάδος της Πάρου έχει καταγωγή από τη Μύκονο.
–1959. Στα δημοτολόγια Πάρου του 1959 μαρτυρείται ο Φαμέλης …

Φαμιλιάρης: Παράγωγο του οικογενειάρχης, από την λατινική λέξη famelia.
–1739. Πρακτικό εκλογών κατά την Γεν. Συνέλευση στις 30 Αυγούστου 1739 απεσταλμένου των κοινών της Πάρου στην Κωνσταντινούπολη, εκλέγουν τον Νικόλαο Μαυρογένη, προκειμένου να διαπραγματευθεί τα οικονομικά θέματα του νησιού. Αναφέρεται ο χωροεπίσκοπος Κεφάλου Φαμιλιάρης.

Φαρμάκης ή Φαρμάκος:
–1830. Στο δημοτολόγιο του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου) το 1830, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Σταμάτιος Φαρμάκης ή Φαρμάκος.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 70χρονος πηγαδάς Σταμάτιος Φαρμάκης ή Φαρμάκος.

–Φαρμακίδης: Από την Ρόδο.
–1950. Χρυσοχόος Φώτη Φαρμακίδη από τη Ρόδο. Δίδαξε στη νεολαία της Πάρου αθλητισμό και ήθος. Ικανότατος ποδοσφαιριστής αλλά και βολεϊμπολίστας έδωσε σημαντική ώθηση στον αθλητισμό της Πάρου τέλη του 50’ αρχές του 60’.

Φαρμάκος: Βλέπε Φαρμάκης

Φαρουλός:
–1860. “αποδημούντες κληρούχους” του 1860 (σε παρένθεση ο τόπος αποδημίας)
Δημήτριος Ι. Παντουλής - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Μπενέτος Ι. Σκιαδάς - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Σπύρος Περγαντής - Ναούσης (Αθήνα)
Πέτρος Ι. Πατέλης - Πάρου (Αθήνα)
Αχιλλεύς Ι. Φαρουλός - Πάρου (Κων/πολη)
Ανδρέας Μ. Τριαντάφυλλος - Πάρου (Άγνωστος)
Αντώνιος Ελευθ. Καδής - Πάρου (Αλεξάνδρεια)
Δημήτριος Μ. Λεοντής - Πάρου (Κων/πολη)

Φαρούπος: Σύμφωνα με την οικογενειακή μαρτυρία, η καταγωγή τους είναι από την Αίγυπτο και ο γενάρχης τους με το όνομα Φαρούπ μετοίκησε στην Αντίπαρο για να εργαστεί στα μεταλλεία του νησιού. Με την πάροδο των χρόνων ο Φαρούπ άλλαξε στο εξελληνισμένο Φαρούπος το οποίο έγινε και το  επώνυμο τους.
Υπάρχει και μια δεύτερη εκδοχή η οποία λέει ότι ο Φαρούπος ήταν Αιγυπτιώτης (έλληνας της Αιγύπτου) και έφερε το παρωνύμιο Φαρούπος όπου παρέμεινε ως επώνυμο.
Το όνομα μαρτυρείται μέχρι σήμερα σε Αντίπαρο και Νάουσα.
–1843. Στις 16  Οκτωβρίου 1843 η συνέλευση των εκλογέων διελύθη λόγο μη παρουσίας του δημάρχου Πάρου Καμπάνη. Η συνέλευση προσκάλεσε εγγράφως τον Δήμαρχο να παρευρεθεί την επομένη.
Ο δήμαρχος Πάρου Θ. Καμπάνης και ο γραμματέας Χαμάρτος πραγματοποιούν συνέλευση προς εκλογήν πληρεξουσίων και υπογράφουν το σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρουν τους κατά τη γνώμη τους, νόμιμους εκλογείς:
Παροικιά: Φρ. Κρ. Μαύρος, Δημήτριος Δελαγγραμάτης, Γεώργιος Μαύρος, Ιωάννης Δελαγραμμάτης, Αντώνιος Δελαγραμμάτης, Δημήτριος Πρωτόδικος.
Ωλίαρος: Αναγνώστης Τριαντάφυλλος, Βασίλειος Φαρούπος.
Στην Νάουσα, στα Μάρμαρα, στον Κώστο, Τσιπίδο και Δραγουλά, αναγνωρίζει τους ίδιους με την αντιπολίτευση. Για τους εκλογείς των Λευκών αναφέρει: «εκλεγχθέντες οχλαγωγικώς εν απουσία του ειδικού παρέδρου προσβληθέντος και αποχωρήσαντος και ξυλοκοπηθέντος των πολιτών»! Πάντως ο πάρεδρος Λευκών Κ. Χανιώτης, υπογράφει το έγγραφο των αποτελεσμάτων την 8/10.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως εξελέχθησαν πληρεξούσιοι οι Φραγκίσκος Κρ. Μαύρος και Δ. Δημητρακόπουλος. Δηλαδή όλη η φασαρία έγινε για να εκλεγεί ο Φρ. Μαύρος στην θέση του Ζ. Μάτσα Μαυρογένη!
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος ποιμήν Ανδρέας Φαρούπος, ο 53χρονος γεωργός Βασίλειος Φαρούπος, ο 65χρονςο Γεώργιος Φαρούπος, ο 78χρονος γεωργός Δημήτριος Φαρούπος, ο 28χρονος γεωργός Δημήτριος Β. Φαρούπος, ο 28χρονος γεωργός Ιάκωβος Φαρούπος, ο 38χρονος γεωργός Νικόλαος Φαρούπος και ο 33χρονος γεωργός Παναγής Φαρούπος.
–1867. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1867 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Αντώνιος του Νικολάου, συνταξιούχος.
–1875. Στις 9 Νοεμβρίου 1875 ο 26χρονος χρυσοχόος από την Πάρο Δημήτριος Φαρούπος του Γεωργίου και της Μαρούσας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Πάρο Ζαμπέτα Ρούσσου, του Δημητρίου και της Μαριγώς.
–1876. Στις 28 Απριλίου 1876 ο 27χρονος σανδαλοποιός από την Πάρο Νικόλαος Φαρούπος, του Γεωργίου και της Μαρούσας, κάτοικος Σύρου παντρεύεται στην Ερμούπολη την 16χρονη από την Σύρο Αικατερίνη Τρανή, του Νικολάου και της Ελένης.
–1884. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1884 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, παντοπώλης.
–1885. Το 1885 γεννιέται στην Αντίπαρο η Ελένη Σ. Φαρούπου, μετέπειτα σύζυγος του Γεράσιμου Σγαρδέλη.
–1895. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1895 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Νικόλαος του Αντωνίου εργάτης.
–1899. Το 1899 γεννιέται στην Αντίπαρο η Παγώνα Ν. Φαρούπου, μετέπειτα σύζυγος του Βενέδετου Μαούνη.
–1900. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1900 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Αναστάσιος του Ιωάννη ναυτικός.
–1901. Το 1901 γεννιέται η κάτοικος Αντιπάρου Αγαπία Ν. Φαρούπου, μετέπειτα σύζυγος Τσίγκου Στυλιανού.
–1902. Το 1902 γεννιέται η κάτοικος Αντιπάρου Μαρία Θ. Φαρούπου, μετέπειτα σύζυγος Γεωργίου Λουκή.
–1903. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1903 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Δημήτριος του Νικολάου ναυτικός.
–1906. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1906 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Κωνσταντίνος του Ιωάννη παραγγελιοδόχος.
–1908. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1908 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Βασίλειος του Ιωάννη εργάτης.
–1909. Το 1909 γεννιέται η Ειρήνη Φαρούπου του Εμμανουήλ, στον εκλογικό κατάλογο Αγγεριάς του 1951 φέρεται παντρεμένη με τον Ιωάννη Παρούση.
–1911. Αντώνιος Δ. Φαρούπος, ιδιοκτήτης καφενείου στην Αντίπαρο το 1911.
–1912. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1912 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Γρηγόριος του Ιωάννη εργάτης.
–1915. Το 1915 γεννιέται στην Αντίπαρο η Χρυσώ Α. Φαρούπου, μετέπειτα σύζυγος του Ιωάννη Μαριάνου.
–1921. Το 1921 γεννιέται η κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπου Ζαμπέτα του Ιωάννη, μετέπειτα σύζυγος Νικόλαος Μαριάνος.
–1923. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1923 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Μιχαήλ του Ιωάννη αστυφύλαξ.
–1924. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1924 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Ιωάννης του Αναστασίου ναυτικός.
–1925. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1925 κάτοικος Αντιπάρου Φαρούπος Ευστάθιος του Γεωργίου γεωργός και ο Φαρούπος Χαρίτων του Ζαχαρία γεωργός.
–1925. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός [Αντίπαρος] 30χρονος καθεκλοποιός Παναγιώτης Α. Φαρούπος. Έδωσε όρκο στις 21 Νοεμβρίου 1925.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Φαρούπος Χαρίτων του Ζαχαρία γεωργός, κάτοικος Αντιπάρου. Διαγράφεται από τον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου το 1950.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Φαρούπος Ανδρέας του Νικολάου γεωργός Αντιπάρου.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Φαρούπος Σταύρος του Γεωργίου κάτοικος Αντιπάρου.
–1927. Το 1927 γεννιέται στην Αντίπαρο η Φαρούπου Δ. Αννέτα.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Φαρούπος Νικόλαος του Δημητρίου, κάτοικος Αντιπάρου.

Φεργαδιώτης: Ο κλάδος της παριανής οικογένειας έχει καταγωγή από την Μυτιλήνη.
–1950. Σε φωτογραφεία του 1950(?) διακρίνεται ο Στρατής Φεργαδιώτης.

Φερδίγος:
–1710. Χωράφι Δάσο σύμπλιος Άνγγιελος Φερδίγος.

–Φιαμένκος: Το επώνυμο Φιαμένκος άγνωστο σήμερα στην Πάρο. Γνωστή η βενετική οικογένεια fiamengo.
–1739. «Προικοσύμφωνο του Μιχάλη Φιαμένκου» Νάουσα, 6 Νοεμβρίου 1739. «Η Κατερίνα γυναίκα του μακαρίτη Τζαννή Σιφιναίου δίδει στην κόρη της Αννούσα τις εικόνες … , ενώ η Μαρία Γεωργίου Φιαμένκου δίδει στον γιό της Μιχάλη την εικόνα της Υπαπαντής». (ΕΒΕ, Ξ 665).
–1831. Εν Ναούση της Πάρου τη 5 Αυγούστου 1831, Βασίλειος Φιαμένκος.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 59χρονος ναυτικός Βασίλειος Φιαμέγκος.

Φιδιόγλου: Βλέπε Φιλιόγλου

Φιλήνης ή Φιλίνης: Ίσως Ιταλική οικογένεια (Filini είδος κοχυλιού) Γνωστή οικογένεια στα Μάρμαρα όπου ένας κλάδος της μετοικεί στο Γαλατά της Κωνσταντινούπολης και στην Αθήνα. Στα Μάρμαρα μαρτυρείται και ως βαπτιστικό.
–1820. Σε έγγραφο του χωριού Κεφάλου (Μάρμαρα) προς τον υπουργό της θρησκείας σχετικά με τον Άγιο Αντώνιο «Ελάβομεν την διαταγήν του Ιερού Υπουργείου της θρησκείας διορίζουσαν τον Κύριον Στέφανον Μαυρογένην προστάτην του μεγάλου Αντωνίου και τον κύριον Αθανάσιον Ιεροκήρυκα, ηγούμενον τούτου διά να συνάγουσιν όλα τα εισοδήματα και να υποσυρθή εις τα ίδια ο σκευοφύλαξ των χωριών Κεφάλου όστις πρότερον εδιωρίσθη ηγούμενος τούτου παρά του αυτού Ιερού υπουργείου βλέπομεν ότι το υπουργείον της θρησκείας ενασχολούμενον εις αναγκαιοτέρας υποθέσεις δεν δύναται να εξετάση ακριβώς την αλήθειαν. Η Κυρία Μαδώ του Μαυρογένη διά αναφοράς της ηπάτησε το υπουργείον τούτο λέγουσα ότι είναι κτήμα πατρικόν της εις τα συγκίλια τούτου με το από ΄κτήμα πατρικόν της είς της κοινότητος τούτο το μοναστήριον πρό χρόνων το εκαταξουσίαζεν δυναστικώς η Δόμνα του Μαυρογένους, ως εκ τούτου εφαντάζετο η απόγονος της ότι είναι κτήμα πατρικόν των ημείς λοιπόν, σεβασμιώτατε, δεν ημπορούμεν να αποχωρίσωμεν το δίκαιον της κοινότητος αλλά θέλουμεν να δικαιολογηθούμεν προς το Ιερόν τούτο υπουργείον καθώς και ο ίδιος παραστάτης μας θέλει σας πληροφορήσει όλην την αλήθειαν δια να μην απατάται και διατάττει τοιαύτας επιταγάς παρακαλούμεν λοιπόν να μη νομίσητε τούτο μας το φέρσιμον απείθειαν προς την σεβαστήν διοίκησιν μένομεν με όλον το σέβας. Τη 20 Οκτωβρίου 1823 των χωρίων Κεφάλου. Υπογράφει ο κάτοικος Μαρμάρων Μιχάλης Φιλίνης κ.α. (Τ.Σ. ΠΑΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ 1820) (Γ.Α.Κ.).
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Μιχάλης και ο Περούλης Φιλίνης από τα χωριά του Κεφάλου.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 30χρονος γεωργός Εμμανουήλ Φιλίνης, ο 34χρονος γεωργός Γεώργιος Φιλίνης και ο 42χρονος γεωργός Αναστάσιος Φιλίνης.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο Φιλίνης Μ. Γεώργιος 34 ετών γεωργός και ο Φιλίνης Αναστάσιος 42 ετών γεωργός
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 34χρονος γεωργός Φιλίνης Μ. Γεώργιος και ο 45χρονος γεωργός Αναστάσιος Φιλίνης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος γεωργός Περούλης Φιλίνης και ο 39χρονος γεωργός Εμμανουήλ Φιλίνης.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875 του Δήμου Μάρπησσας, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιλήνης Ιωάννης του Εμμανουήλ 30 ετών παπουτσής.
–1893. Στις 4 Μαρτίου 1893 ο 30χρονος υπάλληλος από την Πάρο Ιωάννης Καπαρός του Γεωργίου και της Αικατερίνης Κωνσταντίνου, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 22χρονη από την Πάρο Ελένη Σιφάκη, του Μιχαήλ και της Ασημίνας Φιλίνη.
–1898. Στις 4 Ιανουαρίου 1898 ο 28χρονος υποδηματοποιός από την Πάρο Ιωάννης Παυλής του Γεωργίου και της Ειρήνης Φιλίνη, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Σύρο Μαρία Τσιρώνη, του Εμμανουήλ και της Ανθούλας.
–1923. Το 1923 γεννιέται ο Φιλίνης Μάρκος του Εμμανουήλ υποδηματοποιός κάτοικος κοιν. Αρχιλόχου. Το 1949 κηρύχτηκε ανυπότακτος.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιλίνης Γεώργιος του Ιωάννη, 39 ετών υποδηματοποιός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο του 1950 του Δήμου Μάρπησσας είναι εγγεγραμμένη η Φύτρου Ζαφειρία (γεν. 1912) σύζυγος Λουκάς, όνομα πατρός Ιωάννης Φιλίνης, κάτοικος Μάρπησσας και η Φιλίνη Καλυψώ, όνομα συζύγου Γεώργιος.

Φιλιόγλου ή Φιδίογλου:
–1826. Διαθήκη Μαργαρώς Φιλιόγλου +Εις το όνομα του Κυρίου, Αμήν. Η κυρά Μαργαρώ θυγατήρ του ποτέ Χατζή-Ανδρέα Φιλιόγλου ηθέλησεν διαταχθήναι πρώτον μέν αφήνει πάσι τοις χριστιανοις την συγχώρησιν, είτα ζητεί και ατή το αυτό. Πρώτον μέν αφήνει την ψυχήν της εις χείρας Θεού ζωντος το μεν σώμα της εις τον ναόν της Θεοτόκου Ευαγγελίστρια είτα αφήνει του αυτού ναού το μαργαριτάρι τηςε και των εφημερίων αυτού ένα σαρανταλείτουργο και του πνευματικού της πατήρ παπά Γαβριήλ Παντούνα ένα σαρανταλείτουργο. Αφήνει της Αγίας Μαρίνας εις την Μπάρον γρ. 25. Αφήνει της κιουράς Μαρουσάκης της Μακρυάς γρ. 15. Έτι αφήνει της γριάς της Κουζουλής γρ. 5. Έτι αφήνει εις την ημέρα του ενταφιασμού της γρ. 70. Να μοιράζουνταιν εις τους φτωχούς. Έτι αφήνει του παπά Τεμένοχου οπού είναι εις την Πάρον ένα σαραντάρι. Τούτα όλα απού αφήνει ψυχικά της και κόλυβα της όλον τον χρόνον ομολογά και λέγει να βγαίνουν από το μέτρημα της οπού βαστά ο άνδρας της. Και όσα περισσέψουν από το μέτρημα της να είναι του ανδρός της. Είτα αφήνει το ασημικό της αδελφής της Είτα αφήνει την μητέρα της και τον άνδρα της Επιτρόπους της ως τέλειους νοικοκύρους να δώσουν τούτα τα άνωθεν και όποτε αμελήσουν και δεν το κάμουν να είναι το βάρος εις την ψυχήν των. 1826 Ιουλίου 9 ημέρα Παρασκευή ώρα 9. Ο πνευματικός της πατήρ Γαβριήλ ιερομόναχος. Γεράσιμος Ψάλτης μάρτυς. Γεώργιος Πετρίδης μαρτυρώ.
Σημειώσεις:
1.Ηθέλησεν διαταχθήναι, Προφανώς η φράση αυτή έχει την έννοια: επεθύμησε να κάνει την διαθήκη της (διάταξη). Η διαθήκη, την εποχή της Τουρκοκρατίας, λεγόταν «διάταξις». Συνοδευόταν συνήθως με επίθετο: υστερινή διάταξις.
2.Προύκα. Η προίκα. Σε άλλα έγγραφα των Κυκλάδων γράφεται ως: προυκί.
Βεβαίωση-ομολογία. Αρ.51. Παρησιασθείσα προσωπικώς εις την δημοσίον ταύτην Νοταρίαν η υπογεγραμμένη Δεσποινούλα Χατζή Ανδρέου Φιδιόγλου, ομολογεί ότι έλαβε παρά του κυρίου Γεωργάκη πότέ γαμβρού της όπου η διαθήκη της αποθανών (SIC) κόρης της την εδώριζεν ως επίτροπος της και ο κατάλογος ο παρά της σεβαστής Διευθυντικής Επιτροπής διά να λάβη, τα έλαβον όλα σώα και ανελλιπή κατέμπροσθεν των κυρίων Εφόρων της Επαρχίας ταύτης, και εις το εξής μένει ακαταζήτητος ο ρηθείς κύριοςΓεωργάκης, όσον από την ιδίαν καθού και από τους κληρονόμους της. Εις ενδείξις δε εγένετο το παρόν εκ της δημοσίου Νοταρίας βεβαιωμένον παρά της άνωθεν Δεσποινούλας και παρά των κυρίων Εφόρων και εδόθη τω κυρίω Γεωργάκη εις ασφάλειαν. Τη 23 Δεκεμβρίου Παροικία της Πάρου. Δεσποινούλα βεβαιώνω τα άνωθεν. Ηλίας Δεσποινούλας βεβειώνω τα άνωθεν. Ελευθέριος Χαμάρτος. Μ.Μάτζας Μαυρογένης. Ο δημόσιος νοτάριος Παροικίας Τζαννής Μ. Καμπάνης ο γράψας βεβαιώ.

Φιλίππου:
–1872. Στις 20 Φεβρουαρίου 1872 ο 27χρονος μαραγκός από την Πάρο Αχιλλέας Μήλας του Γεωργίου και της Σοφίας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Πάρο Μαρουλία Φιλίππου, του Εμμανουήλ.
–1883. Το 1883 γεννιέται ο Φιλίππου Ανδρέας του Μιχαήλ, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο συνταξιούχος Φιλίππου Ανδρέας του Μιχαήλ.

Φιλιππουπολίτης: Πατριδωνυμικό επώνυμο.
–1830. Στο δημοτολόγιο του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος) το 1830, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιλιππουπολίτης Ελευθέριος.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 30χρονος σανδαλοποιός Φιλιππουπολίτης Ελευθέριος.

–Φιλοκάλαμος: Σύνθετο επώνυμο παρωνύμιο. Αυτός που αγαπάει τα καλάμια.
–1732. Ο Δημήτρης Φιλοκάλαμος πουλάει στο γιό του Νικολό ένα αμπέλι, παρά το γεγονός ότι τον έχει καταστήσει ήδη κληρονόμο σε όσα του αναλογούν, για να αναλάβει ο γιός το χρέος του πατέρα σε τρίτο, «επειδή έχει ο Νικολός κι άλλες χάρες και καλοσύνες».
–1743. Εκλογή κατά τη Γενική Συνέλευση «επιτρόπου και προβλέπτη» απεσταλμένου από τα κοινά της Πάρου, στις 20 Φεβρουαρίου 1743 αναφέρεται ο Δημήτρης Φιλοκάλαμος.
–1752. Το 1752 αναφέρεται ο Φιλοκάλαμος Νικόλας.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 59χρονος ποιμήν Φιλοκάλαμος Νικηφόρος.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιλοκάλαμος Δημήτριος του Νικηφόρου, 63 ετών, εργάτης από τον Κώστο.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιλοκάλαμος Δημήτριος του Νικηφόρου, 65 ετών, εργάτης από τον Κώστο.

Φιλολίας ή Φιλολιάς: παρωνύμιο, ο φίλος του Ηλίας.
–1895. Το 1895 γεννιέται η κάτοικος Αντιπάρου Σταυρούλα Γ. Φιλολιά, μετέπειτα σύζυγος Ιωάννη Παλαιολόγου.
–1902. Το 1902 γεννιέται η κάτοικος Αντιπάρου Κατίνα Γ. Φιλολία, μετέπειτα σύζυγος Ιωάννη Πατέλη.
–1906. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1906 κάτοικος Αντιπάρου Φιλολίας Ιωάννης του Γεωργίου εργάτης.
–1976. Εκλέγεται στην Κοινότητα Αντιπάρου ο Γεώργιος Ιωάννη Φιλολίας.

–Φιορεντίνος: Πατριδονυμικο επώνυμο = από την Φλωρεντία.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Ύρια του 1875. Υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φιορεντίνος Αντώνης ετών 52 και ο Φιορεντίνος Ανδρέας ετών 46 του Νικολάου, ξυλουργοί αλλά και ο Γιώργος Φιορεντίνος του Νικολάου, ετών 59, καφεπώλης.
–1877. Στις 30 Δεκεμβρίου 1877 ο παριανός Φιορεντίνος Μιχαήλ 35 ετών αρτοποιός και η γυναίκα του Μαριγώ Σπανούδη κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Μαργαρίτας 3 ετών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Βρογχίτις.
–1879. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 50χρονος αλιεύς Μιχαήλ Φ. Φιορεντίνος, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 16 Μαΐου 1879.
–1890. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 26 ετών καφεπώλης Σπύρος Γεωρ. Φιορεντίνος έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 15 Νοεμβρίου 1890.

Φισιλάνης: κοίτα Φυσιλάνης.

Φίτρος ή Φύτρος: Ίσως με καταγωγή από την Σαντορίνη.
–1912. Σε εκλογικό κατάλογο του 1950 του Δήμου Μάρπησσας είναι εγγεγραμμένη η Φύτρου Ζαφειρία (γεν. 1912) σύζυγος Λουκάς, όνομα πατρός Ιωάννης Φιλίνης, κάτοικος Μάρπησσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φίτρος Λουκάς του Μάρκου, 43 ετών εργάτης.

–Φλαβιανός:
–1614. Ιερομόναχος Φλαβιανός. Ιδρυτής μαζί με τον Ιερεμία Αγαλλιανό κ.α. της μονής Ταξιαρχών Κουνάδου, κατά το σιγίλιο του 1614.

Φλορεντίου:
–1864. Στις 7 Ιουνίου 1864 ο 25χρονος αρτοποιός από την Πάρο Μιχαήλ Φλορεντίου του Φίλιππου και της Μαρούλας Ζαχαρίου, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 23χρονη από την Φολέγανδρο Μαρία Αγά, του Ιωάννη και της Μαργαρίτας Ιωάννου.

Φλώρας:
–1825. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 24χρονος Γεώργιος Φλώρας.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 46χρονος πλοίαρχος Γεώργιος Φλώρας.

–Φοίφας:
1835? Λεύκες Βιργινία Φοίφα –Κυδωνιεύς?.
–1968. Σε φωτογραφεία Λευκών απεικονίζεται η Βιργινία Φοίφα – Κυδωνιεύς.
–2001. Στις 8 Σεπτεμβρίου του 2001 πεθαίνει η αγγειογράφος Βιργινία Φοίφα-Κυδωνιεύς. 

Φουρνιστάκης: Παρωνυμικό επώνυμο με υποκοριστική κατάληξη. Η οικογένεια της Πάρου είναι Ναξιακής καταγωγής και προγενέστερα από την Κρήτη.
–ιερέας Εκατονταπυλιανής π. Χρήστος Φουρνιστάκης.

–Φουρσής:
–1675. Στις 11 Απριλίου 1675 Καπουκίνος μοναχός που διαμένει στη Νάουσα, Φουρσής.

Φουσκάκης:
–1861. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 26χρονος εμπορουπάλληλος Ιωάννης Ν. Φουσκάκης, άγαμος. Έδωσε όρκο στις 2 Αυγούστου 1861.

–Φούσκης ή Φουσκής ή Φούσκας: Το επώνυμο άγνωστο σήμερα στην Πάρο, διαιωνίζεται όμως στο τοπωνύμιο Του Φούσκη το μπουτάρι.
Προέρχεται από το βαφτιστικό FoscoFuscoFoscoloFoscari από το λατινικό fuscus = di colore scuro για το δέρμα ή τα μαλλιά, λατινικό παρωνύμιο Fuscus, Fusculus.
Παράγωγό του το επώνυμο Φώσκολος.
Στην Κρήτη Μιχάλης Foschi f. Q. Georgi Foschi 1299. Σε έγγραφα του 1374 leo Fuschi. Μεταξύ παχτωτών οφειλετών Λασιθίου το 1583 Μανιάς Φούσκης. Ιωάννης Φούσκης στη Φουρνή Κρήτης έγγραφο 1643 κ.α.
–1717. Στη περιοχή Νάουσας. Αρχαιότερη μνεία του στο προικοσύμφωνο Γ. Χειλά και Μαρκεζίνας Ροδαίου (Καστέλλι Ναούσης, 21 Οκτ 1717) και το χωράφι των Αλωνιών σύμπλιον Λαμπρινός Φούσκης.
–1734. Εκλογή εκπροσώπων των  κοινών της Πάρου για να διευθετήσει σοβαρό θέμα με «Επιδρομή πειρατών». Σε έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης στις 6 Αυγούστου 1734 αναφέρεται ο επίτροπος Δραγουλά Νικόλαος Φουσκής.
–1741. Οι επίτροποι όλων των κοινών της Πάρου, με γράμμα τους, της 20 Φεβρουαρίου 1741, πληροφορούν τον δραγουμάνο Γεώργιο Ραμαδάνη, για την υποκλοπή της κοινοτικής σφραγίδας της Νάουσας, υπογράφουν, ο επίτροπος Δραγουλά Νικολός Φουσκής.
–1741. Για την εκλογή απεσταλμένων στην Κωνσταντινούπολη από τα κοινά της Παροικιάς στη Γενική συνέλευση το 1741 αναφέρεται ο επίτροπος Δραγουλά Νικολός Φουσκής.
–1741. Τα κοινά της Πάρου, κατά τη Γενική Συνέλευση, της 20 Ιουλίου 1741, αποφασίζουν να συντάξουν γράμμα υπερασπίσεως του συμπατριώτη τους άρχοντα Νικόλαου Μαυρογένη, εναντίων των συκοφαντών κατοίκων της Νάξου, οι οποίοι τον κατηγορούν για συνεργασία με τους πειρατές, υπογράφει και ο επίτροπος Δραγουλά Νικολός Φουσκής.
–1749. Σε εκλογή απεσταλμένου για την Κωνσταντινούπολη από τα κοινά της Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου 1749, μαρτυρείται ο Νικόλαος Φουσκής.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Γιάννης Φούσκας κάτοικος Μαρμάρων.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δραγουλά το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 35χρονος εργάτης Δημήτριος Φούσκης, ο 32χρονος κτηματίας Χρύσος Φούσκης και ο 40χρονος σκυτοτόμος Γεώργιος Φούσκης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Δραγουλά του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 38χρονος εργάτης Δημήτριος Φούσκης, ο 35χρονος κτηματίας Χρύσος Φούσκης και ο 43χρονος σκυτοτόμος Γεώργιος Φούσκης.
–1870. Σε διαθήκη του Σιφάκη Νικήτα (Δραγουλάς 12 Μαρτίου 1870)»κατά την θέσιν Ανάληψιν ομορεύουσαν με οικίαν Γεωργίου Φούσκη και δημοσίαν οδόν».
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875 του Δήμου Μάρπησσας, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φούσκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου 67 ετών γεωργός από τον Δραγουλά.

Φουφόπουλος:
–1903. Σε εκλογικό κατάλογο του 1950 του Δήμου Μάρπησσας είναι εγγεγραμμένη η Φουφοπούλου Ζαμπετώ (γεν. 1903) σύζυγος Ιωάννης, όνομα πατρός Εμμανουήλ Γκίκας, κάτοικος Μάρπησσας.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Φουφόπουλος Λυμπέριος του Ιωάννη γεωργός.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φουφόπουλος Ιωάννης του Λυμπέριου, 53 ετών γεωργός.

Φραγκέσκης ή Φραγκέσκος ή Φραντζέσκης ή Franceschi ή Franceschis: Βλέπε Ντεφραγκέστης.

Φραγκιάς: Εθνικό επώνυμο.
–1733. Ο Μανώλης Μπιζάτζας με τον γαμπρό του Αντώνη Φανγγιά Κωστόπουλο έκαμαν γράμμα για εξόφληση στις 13 Οκτωβρίου 1733.

–Φράγκος: Επίθετο-πατριδωνύμιο / εθνικό. Φράγκος =δυτικός. Δυτική προέλευσης αυτού του επιθέτου. Καταγωγή από τη Φραγκιά (Γαλλία), καθολικού δόγματος.
Και σήμερα στη Βενετία Franco και βυζ. Φράγκος, Φράγγος, Φραγγόπουλος κ.α.
Στην Κρήτη το επώνυμο είναι εθνικό αλλά και από franco = απελεύθερος.
Ως επώνυμο στην Κρήτη Bartholomeo Franco εγγρ. 1236 και Agapito Franco έγγρ. 1241, Angelo Franco φεουδάρχης στα Χανιά 1252. Jacobus Franco νοτάριος, Έλληνας σε έγγραφα Κρήτης του 1335 και 1371. Μεταξύ στρατευσίμων στα Χανιά το 1536 mastro Manoli Franco και Rafael και Missauli Franco στη Zudecha. Μαϊστρο Μπενέτος Φράγγος 1569-1575, Μανώλης Φράγγος ιατροφύσικος και Νικόλας Φράγγος 1569. Miser Marco Franco vardian της σχολής ναυτικών έγγρ. 1579. Εκατόνταρχος Σταμάτης Φράγκος στην ελληνική φρουρά Ηρακλείου (1584). Αφέντης Κωνσταντής Φράγγος κασελέρις εφόρτωσε σε βενετικό καράβι για τη Σμύρνη κασέλες κυπαρισσένιες έγγρ. 1638. Μισέρ Αλέξανδρος Φράνκος και Φράγκος του Σταμάτη ζωγράφος σε έγγραφα 1639-1643.
Παράγωγο το επώνυμο Φραγκούλης.
Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
–1821. Στα δημοτολόγια του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου) το 1821, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φράγκος Ιωάννης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 59χρονος ναυτικός Φράγκος Παναγιώτης, ο 27χρονος Ανδρέας Φράγκος, ναυτικός.
–1854. Στις 30 Μαΐου 1854 αναφέρονται σε συμβολαιογραφική πράξη στην Σύρο ο πλοίαρχος Ανδρέας Φράγκος κάτοικος Πάρου να αγοράζει κρασί εν Πάρο από τον Πάγκαλο Γεράσιμο Κτηματία κάτοικο Αθήνας.
–1859. Στις 23 Οκτωβρίου 1859 σε συμβολαιογραφική πράξη [πληρεξούσιο] στην Σύρου αναφέρεται ότι ο κάτοικος Πάρου Ανδρέας Π. Φράγκος ναυτικός ως πληρεξούσιος ….
–1860. Στις 15 Σεπτεμβρίου 1860 σε συμβολαιογραφική πράξη [πληρεξούσιο] στην Σύρου αναφέρεται η κάτοικος Πάρου Μαριγώ Αρκά και ο σύζυγός της Ανδρέας Π. Φράγκος πλοίαρχος.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρία του 1875. Υπάρχει εγγεγραμμένος ο ναυτικός Ανδρέας Φράγκος του Παναγιώτη, ετών 59
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, Φράγκος Δημήτριος του Φραγκίσκος, 29 ετών, ναυτικός.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Φράγκος Δημήτριος του Φραγκίσκου, ετών 31, ναύτης από τη Νάουσα και ο Φράγκος Παναγιώτης του Φραγκίσκου, 26 ετών, ναύτης από τη Νάουσα.
–1895. Έγγραφο έτους 1895.
–1898. Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898, ο Φράγκος Παναγιώτης.
–1891. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 23 ετών καφεπώλης Ανδρέας Π. Φράγκος άγαμος. Έδωσε όρκο στις 9 Φεβρουαρίου 1891.
–1920 από τους ιδρυτές, όπως προκύπτουν από το βιβλίο πρακτικών του Συνδέσμου «Εν Πειραίει Συνδέσμου Ναουσαίων Πάρου» είναι ο Φράγκος Φ.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Φράγκος Μιχαήλ του Ευάγγελου, κάτοικος Νάουσας.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Φράγκος Αναστάσιος του Ευάγγελου, κάτοικος Νάουσας.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Φράγκος Αναστάσιος του Ευάγγελου, ναυτικός, κάτοικος Νάουσας Πάρου.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 80χρονος κάτοικος Νάουσας, Φράγκος Σαράντος του Φραγκίσκου, ναυτικός, ο Φράγκος Ευάγγελος του Δημητρίου 55 ετών υποδηματοποιός, ο Φράγκος Γεώργιος του Παναγιώτη 58 ετών αρτοποιός, ο 44χρονος ναύτης Φράγκος Δημήτρης του Μιχαήλ, ο 82χρονος ναυτικός Φράγκος Φραγκίσκος του Μιχαήλ και ο 25χρονος ναυτικός Φράγκος Δημήτριος του Ευάγγελου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Μαργαρίτα, η Γαρουφαλλιά, Μαρουσώ και η Μαρία Φράγκου, όνομα πατέρα Ευάγγελος Φράγκος.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Γαρυφαλιώ, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Μιχαήλ Φράγκος.

–Φραγκόπουλος: Φαναριώτικη οικογένεια εγκατεστημένη στη Νάξο και τη Ζάκυνθο, με τίτλο ευγενείας από τον 15ο αιώνα. Μέλη του κλάδου που εγκαταστάθηκε στη Νάξο (1628-1925), εγκατέλειψαν το ελληνορθόδοξο δόγμα και προσχώρησαν στον ρωμαιοκαθολικό. Υπήρξαν ιδιοκτήτες αρχοντικού στο Κάστρο, καθώς και πύργων στο Χαλκί και στις Μέλανες. Το συγκεκριμένο οικόσημο (βλέπε οικόσημα) βρίσκεται στο υπέρθυρο της εισόδου του αρχοντικού τους στο Κάστρο (κατόπιν αρχοντικό Δελλαρόκκα) και ανήκει στο Νικόλαο Φραγκόπουλο, ο οποίος διετέλεσε προξενικός πράκτορας της Bρετανίας στο νησί.
–1829. Σε έγγραφο Πάρου, 8 Σεπτ. 1829 «πωλεί το πατρικόν του λιβάδι οπού έχει εις την θέση ονομαζομένη Καινούργια Πηγάδια πλησίον εις το χωράφι του κυρίου Νικολάου Φραγκοπούλου Θόλος ονομαζόμενος».
–1849. Σε προικοσύμφωνο ο Κων. Κρίσπης και Ναταλίας Ν. Μπαρότση, Νάξος, 1 Ιουλίου 1849 εν λιβαδιον (χωραφιον) κειμενον εις την θεσιν Αμπέλα, συνορευόμενον με αμπελον της Λουίζας Φραγκοπούλου.

–Φραγκούλης: Επίθετο-πατριδωνύμιο με υποκοριστική κατάληξη. Από το Φραγκος +ούλης. Εκτός από εθνικό το βλέπουμε και βαφτιστικό
Franco, αλλά και από franco= απελεύθερος.     
Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο. Δυτική προέλευσης, καθολικού δόγματος.
Οικογένεια Φραγκούλη από την Κρήτη το 1513 στη Ζάκυνθο. Στην Κρήτη το 1716 Γιάννης Φραγκούλης.
Οι Φραγκούλιδες της Πάρου πιθανώς ήρθαν από της Κάσο μετά την καταστροφή της το 1824.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 61χρονος γεωργός Γεώργιος Φραγκούλης, ο 38χρονος γεωργός Ιωάννης Π. Φραγκούλης, ο 29χρονος Ιωάννης Γ. Φραγκούλης, ο 33χρονος Νικόλαος Γ. Φραγκούλης, ο 43χρονος Φραγκίσκος Φραγκούλης και ο 25χρονος γεωργός Παναγής Φραγκούλης.
–1874. Το 1874 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Στυλιανού γεωργός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1949.
–1876. Το 1876 γεννιέται ο Φραγκούλης Νικόλαος του Φλώρου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1879. Στις 11 Οκτωβρίου 1879 ο 60χρονος κουρέας από την Πάρο Εμμανουήλ Κονδύλης, του Ιωάννη και της Παρασκευής, κάτοικος Σύρου παντρεύεται στην Ερμούπολη την 35χρονη από την Πάρο Ελένη Φραγκούλη, του Νικολάου.
–1880. Το 1880 γεννιέται ο Φραγκούλης Γεώργιος του Φλώρου γεωργός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1952.
–1880. Το 1880 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Σπύρου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1949.
–1884. Το 1884 γεννιέται ο Φραγκούλης Δημήτριος του Φλώρου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1885. Το 1885 γεννιέται ο Φραγκούλης Φραγκίσκος του Στυλιανού γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1898. Το 1898 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Νικολάου έμπορος κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1980. Διετέλεσε δύο φορές Δήμαρχος Πάρου τα έτη 1946-1950 και 1958-1960. Το 1932 νυμφεύεται τη Μαρουσώ Πολυχρόνη από τη Νάουσα (1910-1990) και δημιουργούν μια αξιόλογη οικογένεια, τέκνο τους ο φαρμακοποιός Νίκος Φραγκούλης (1939;-2014).
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Φραγκούλης Στυλιανός του Ιωάννη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Φραγκούλης Κωνσταντίνος του Ιωάννη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1905. Το 1905 γεννιέται ο Φραγκούλης Κωνσταντίνος του Νικολάου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1906. Το 1906 γεννιέται ο Φραγκούλης Φλώρος του Φραγκίσκου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1907. Η εφημερίδα «Αιγαίον» στο φ. 260, 14 Ιουλίου 1907 ανακοινώνει: «Όπως πάντοτε εν πλήρει ησυχία και τάξει διεξήχθησαν την προπαρελθούσαν Κυριακήν αι δημοτικαί εκλογαί, εκλεχθέντων δημάρχων του μεν δήμου Πάρου του κ. Πέτρου Μπάου, επί οκταετίαν ήδη τοιούτου, Υρίας του κ. Φραγκ. Χανιώτου, Ναούσης του κ. Σπυρίδωνος Κονταρίνη και Μαρπίσσης κ. Σταματίου Μαλαματένιου. Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ του Δήμου Πάρου εξελέγησαν κατά σειράν επιτυχίας οι κάτωθι: 1)Ηρακλής Φωκιανός 2) Ιωάν. Νικηφόρος 3) Γεώργιος Πελοποννήσιος 4) Ιωάν. Βιάζης 5) Δημ. Μαύρος 6) Νικόλαος Φραγκούλης 7) Αθανάσιος Μαρινόπουλος 8) Γ. Γράβαρης 9) Δημ. Καλλίερος 10) Χρ. Πανταζόπουλος 11) Αθαν. Μαύρος».
–1907. Το 1907 γεννιέται ο Φραγκούλης Ελπιδοφόρος του Φραγκίσκου κρεοπώλης κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1951.
–1908. Το 1908 γεννιέται ο Φραγκούλης Γεώργιος του Νικολάου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1908. Το 1908 γεννιέται ο Φραγκούλης Φλώρος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1908. Το 1908 γεννιέται ο Φραγκούλης Ευάγγελος του Ιωάννη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1909. Το 1909 γεννιέται ο Φραγκούλης Βασίλειος του Ιωάννη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Φραγκούλης Φραγκίσκος του Νικολάου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1911. Το 1911 γεννιέται ο Φραγκούλης Γεώργιος του Νικολάου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Φραγκούλης Εμμανουήλ του Νικολάου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1915. Το 1915 γεννιέται ο Φραγκούλης Φλώρος του Δημητρίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1916. Το 1916 γεννιέται ο Φραγκούλης Αντώνιος του Φραγκίσκου εργάτης κάτοικος Παροικιάς.
–1917. Το 1917 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Γεωργίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Το 1919 γεννιέται ο Φραγκούλης Φραγκίσκος του Δημητρίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Φραγκούλης Κωνσταντίνος του Νικολάου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Φραγκούλης Νικόλαος του Δημητρίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1924. Το 1924 γεννιέται ο Φραγκούλης Εμμανουήλ του Δημητρίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Φραγκούλης Σπύρος του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Φραγκούλης Φραγκίσκος του Γεωργίου εργάτης κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Φραγκούλης Νικόλαος του Φλώρου εργάτης κάτοικος Παροικιάς.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Στυλιανού γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Φραγκούλης Ιωάννης του Κωνσταντίνου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται η Φραγκούλη Μαργαρίτα του Ιωάννη κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται ο κάτοικος Παροικιάς εργολάβος οικοδομών Ηλίας Σ. Φραγκούλης.
–1948. Σε μαθητική φωτογραφία των Χριστουγέννων του 1948 στην Παροικιά απεικονίζεται η μαθήτρια Βάσω Φραγκούλη (Καλλίθρακα) και η Κατίνα Φραγκούλη.
–1950. Σε φωτογραφεία του 1950, διακρίνεται ο νεαρός Βασίλης Φραγκούλης.

–Φραντζεσκάκης: Βαπτιστικό επώνυμο= ο μικρός Φραντζέσκος. Καταγωγή από το Μανολιόπουλο Ν. Χανίων, από το 1978. Η οικογένεια είναι γνωστή μέχρι σήμερα στη Νάουσα.

Φραντζέσκος: Ίσως ίδια οικογένεια με την Φραγκέσκη. Γνωστό στην Κρήτη. Από το Βαφτιστικό Francesco, Francescino. Φρατζέσκος, Φραντζής, Φρατεσκής και βυζ. Φραντζής.
Ο Κολίτσης ετυμολογεί από Francois. Βαφτιστικό Φραγκίσκος, Φραντζέσκος.
Ως επώνυμο σε πολλές μαρτυρίες στην Κρήτη Petrus Francisco κάτοικος Χάνδακα έγγρ. 1271. Κύριος Μιχάλης Φραγκίσκος Κρής κανονικός έγγρ. 1323. Βαρθολομαίος Francesci συμβολαιογράφος Χάνδακα σε έγγραφα 1337-1341. Αμάϊς Φραντζέσκος αββοκάτος έγγραφα 1566-1571. Νικολό Franceschi νοτάριος Σητείας σε έγγραφα 1570-1578.
–1827. Καταγραφή των (μερικών) χρεών των κοινοτήτων του κάθε Μέρους κοινού της Πάρου εις την Κωνσταντινούπολιν. 17 Απριλίου 1827.
Ομολογία Αντωνίου Φραντζέσκου Μάρομ…  Κεφάλαιον γρ. 100.

–Φραντζής ή Φραγκή ή Φρανκή: Επίθετο Φραγκοβυζαντινό με παρακλάδια της οικογένειας σε Λήμνο και Κυκλάδες. Το Φραντζής προέρχεται από το φράγκος όπως συνηθίζονταν να αποκαλούν εκείνη την εποχή τους δυτικούς οι άραβες και οι Οθωμανοί.
Σφραντζή = سفرنجي = Sfranji = Sfranjee. Στα Αραβικά σημαίνει : Επισκέπτης , κάνει πολλά ταξίδια (Πολυταξιδεμένος) =ضيف مسافر، كثير السفر. Οι Άραβες το προφέρουν ΣαΦΡΑΝΤΖΗ διότι δεν μπορούν να προφέρουν δύο ή παραπάνω σύμφωνα συνεχόμενα (μαζί) !. Ίσως η ονομασία Σφραντζή προέρχεται από εκεί διαμέσου της Τουρκικής γλώσσας (Κατοχής).  
Γνωστός ο Γεώργιος Φραντζής ή Σφραντζής ο οποίος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη στις 30 Αυγούστου 1401 με καταγωγή από την Λήμνο.
Οι Φραντζίδες της Μάρπησσας είναι δίκλαδη οικογένεια.
–1614. Στις 29 Αυγούστου 1614. Συμβόλαιο μεταξύ των δύο αδερφών Πέτρου και Γεωργίου Φραντζή.
–1648. Σε έγγραφο της 5ης Οκτ. 1648 «Σύμβασις Μικέ Παιδιάτη μετά των Αντωνάκη και Κουμνενού Φραντζή.
–1665. Στις 26 Μαρτίου 1665 αναφέρεται σε έγγραφο Μαρμάρων ο ιερέας Ντζανιάς Μιχαήλ να έχει διαφορά με τον μάστρο Κουμνενό Φραντζή για το χωράφι εις το Αγιαντωνιάτικο.
–1672. Σε προικοσύμφωνο Τζιπίδου 21 Οκτ. 1672 « στο Λιβάδι το χωράφι σύμπλιο Αντωνάκη Φραντζή και χωράφι στην Τραπεζόπετρα».
–1696. Σε έγγραφο μονής Ξεωριανής 1696, +Φραντζίς κ(αι) σκευοφύλαξ.
–1740. Σε προικοσύμφωνο Παροικίας στις 14 Ιουλίου 1740, του Αντώνη Γιακουμή Βιτζαρά με την θυγατέρα Δημητράκη Μαλακη ονόματι Ανούσα, αναφέρει ένα χωράφι στην Κολόνα  σιμπλιος Γεώργης Φραντζής.
–1820. Σε έγγραφο του χωριού Κεφάλου (Μάρμαρα) προς τον υπουργό της θρησκείας σχετικά με τον Άγιο Αντώνιο «Ελάβομεν την διαταγήν του Ιερού Υπουργείου της θρησκείας διορίζουσαν τον Κύριον Στέφανον Μαυρογένην προστάτην του μεγάλου Αντωνίου και τον κύριον Αθανάσιον Ιεροκήρυκα, ηγούμενον τούτου διά να συνάγουσιν όλα τα εισοδήματα και να υποσυρθή εις τα ίδια ο σκευοφύλαξ των χωριών Κεφάλου όστις πρότερον εδιωρίσθη ηγούμενος τούτου παρά του αυτού Ιερού υπουργείου βλέπομεν ότι το υπουργείον της θρησκείας ενασχολούμενον εις αναγκαιοτέρας υποθέσεις δεν δύναται να εξετάση ακριβώς την αλήθειαν. Η Κυρία Μαδώ του Μαυρογένη διά αναφοράς της ηπάτησε το υπουργείον τούτο λέγουσα ότι είναι κτήμα πατρικόν της εις τα συγκίλια τούτου με το από ΄κτήμα πατρικόν της είς της κοινότητος τούτο το μοναστήριον πρό χρόνων το εκαταξουσίαζεν δυναστικώς η Δόμνα του Μαυρογένους, ως εκ τούτου εφαντάζετο η απόγονος της ότι είναι κτήμα πατρικόν των ημείς λοιπόν, σεβασμιώτατε, δεν ημπορούμεν να αποχωρίσωμεν το δίκαιον της κοινότητος αλλά θέλουμεν να δικαιολογηθούμεν προς το Ιερόν τούτο υπουργείον καθώς και ο ίδιος παραστάτης μας θέλει σας πληροφορήσει όλην την αλήθειαν δια να μην απατάται και διατάττει τοιαύτας επιταγάς παρακαλούμεν λοιπόν να μη νομίσητε τούτο μας το φέρσιμον απείθειαν προς την σεβαστήν διοίκησιν μένομεν με όλον το σέβας. Τη 20 Οκτωβρίου 1823 των χωρίων Κεφάλου. Υπογράφει ο κάτοικος Τζηπίδου Ηλίας Φραντζής κ.α. (Τ.Σ. ΠΑΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ 1820) (Γ.Α.Κ.).
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Δημήτριος Φραντζής κάτοικος Μαρμάρων.
–1827. Ποσότης των χρεών της Επανάστασης του χωριού Κηπίδου (Μάρπησσας) τα οποία χρεωστούνται το 1827: Αυγούστου 14 με ομολογίας
Πέτρου Μάτσα Μαυρογένους γρ.3400
Παναγιώτου Δ. Δημητρακοπούλου γρ. 400
Γεωργίου Βιτσαρά γρ. 350
Ιωάννου Παντελούφη γρ. 500
Βήτου Τράντα γρ. 600
Ζαμπέτας Δ. Φραγκή γρ. 270 (Φραντζή).
Τόσα οποίως χρεωστούντας εις διαφόρους ως τον κατάλογον επαροιστάσαν; οι κάτοικοι του ρηθέντος χορίου.
Το χρέος του χορίου Κηπίδου γρ. 6452.
–1827. Ποσότης των χρεών της Επανάστασης του χωριού Δραγουλά (Προδρόμου) τα οποία χρεωστούνται το 1827: Αυγούστου 14.
Πέτρου Μάτσα Μαυρογένους γρ.423
Γεωργίου Βιτσαρά γρ. 480
Γεωργίου Φραγκή (Φραντζή) γρ. 380
Νικολάου Αγούρου γρ. 100
Το χρέος του χορίου Δραγουλά γρ. 1383
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Κωσταντής Φραντζής από τα χωριά του Κεφάλου.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 30χρονος εργάτης Φραντζής Γεώργιος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 35χρονος εργάτης Φραντζής Γεώργιος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 49χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Φραντζής, ο 33χρονος γεωργός Ανδρέας Γ. Φραντζής, ο 60χρονος γεωργός Γεώργιος Σπ. Φραντζής, ο 35χρονος γεωργός Ιωάννης Δ. Φραντζής, ο 43χρονος γεωργός Ιωάννης Ελ. Φραντζής, ο 42χρονος γεωργός Ιωάννης Κ. Φραντζής, ο 47χρονος γεωργός Δημήτριος Γ. Φραντζής, ο 37χρονος γεωργός Σταύρος Δ. Φραντζής, ο 39χρονος ποιμήν Νικόλαος Γ. Φραντζής και ο 46χρονος γεωργός Ανδρέας Γ. Φραντζής.
–1860. Στις 16 Ιανουαρίου 1860 σε συμβολαιογραφική πράξη [Εξόφληση] στην Σύρου αναφέρεται ότι η κάτοικος Πάρου Ειρήνη Γεωργίου Φραντζή υπηρέτρια εξοφλεί τον γεωργό Ιωάννη Μαρμαρινό κάτοικο Πάρου.  
–1869. Στις 20 Φεβρουαρίου 1869 ο 25χρονος κηπουρός από την Πάρο Ματθαίος Φραντζής, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 18χρονη από την Πάρο Μαργαρώ Δαμηράλη.
–1869. Στις 2 Νοεμβρίου 1869 ο 26χρονος βυρσοδέψης από την Πάρο Φραντζή Κομιανού, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 17χρονη από την Σύρο Μπίλιω Μπουδούρη.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875 του Δήμου Μάρπησσας, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Απόστολος Φραντζής του Γεωργίου 36 ετών σχοινάς.
–1884. Το 1884 γεννιέται ο Φραντζής Αντώνιος του Κωνσταντίνου.
–1893. Το 1893 γεννιέται η Φραντζή Μαργαρίτα του Κωνσταντίνου, μετέπειτα σύζυγος του Νικόλαου Χερουβείμ, δημότης Μαρπήσσης.
–1899. Το 1899 γεννιέται ογεωργός Φραντζής Ιωάννης του Κωνσταντίνου. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1906. Στις 8 Οκτωβρίου 1906 ο 31χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 25χρονη από την Κρήτη Ζαμπέτα Χατζηδάκη, του Μιχαήλ, και της Καλλιόπης.
–1913. Στις 9 Ιουνίου 1913 ο 37χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 26χρονη από την Σύρο Μαριέττα Πολυδούλη, του Εμμανουήλ, και της Μαργαρώ Τσιγαράκη.
–1916. Στις 22 Μαΐου 1916 ο 22χρονος υποδηματοποιός από την Πάρο Αντώνιος Φραντζής του Δημητρίου και της Φλώρας Σιφάκη παντρεύεται στην Ερμούπολη την 18χρονη από την Σύρο Ευγενία Κόκκαλη, του Μαρίνου, και της Αναστασίας Μαρκουλή.
–1917. Στις 1 Οκτωβρίου 1917 ο 40χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 35χρονη από την Σύρο Θεσσαλία Πολίτου, του Αριστείδη, και της Σιδεριάς.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Φραντζής Ιωάννης του Ανδρέα κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Φραντζής Γρηγόριος του Σταύρου κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Φραντζής Βαπτιστής του Αντωνίου εργάτης κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Φραντζής Δημήτριος του Ανδρέα ξυλουργός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Φραντζής Θεόδωρος του Νικολάου κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Φραντζής Γεώργιος του Κωνσταντίνου.
–1930. Το 1930 γεννιέται η Ευθυμία Ν. Φραντζή.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φραντζής Ιωάννης του Γεωργίου 27 ετών εργάτης, ο Φραντζής Γεώργιος του Γεωργίου, 61 ετών γεωργός, ο Φραντζής Στυλιανός του Γεωργίου 65 ετών γεωργός, ο Φραντζής Νικόλαος του Ιωάννη 56 ετών γεωργός, ο Φραντζής Σταύρος του Νικολάου 51 ετών γεωργός, ο Φραντζής Φραγκίσκος του Νικολάου 33 ετών εργάτης, ο Φραντζής Δημήτριος του Νικολάου 37 ετών γεωργός, Φραντζής Ηλίας του Θεόδωρου 45 ετών γεωργός, ο Φραντζής Εμμανουήλ του Θεόδωρου 37 ετών γεωργός, ο Φραντζής Δημήτριος του Κώστα 33 ετών γεωργός, ο Φραντζής Εμμανουήλ του Κώστα 34 ετών γεωργός, ο Φραντζής Νικόλαος του Σταύρου 25 ετών εργάτης, ο Φραντζής Γεώργιος του Ανδρέα 27 ετών εργάτης, ο Φραντζής Νικόλαος του Ανδρέα 29 ετών εργάτης, ο Φραντζής Στέφανος του Ανδρέα 22 ετών εργάτης, ο Φραντζής Χαράλαμπος του Ανδρέα 24 ετών εργάτης, ο Φραντζής Γεώργιος του Ιωάννη 29 ετών εργάτης και ο Φραντζής Νικόλαος του Δημητρίου 72 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φραντζής Αντώνιος του Κώστα 61 ετών γεωργός και ο Φραντζής Ιωάννης του Γεωργίου 57 ετών γεωργός..

Φραράκης: Κρητικό επώνυμο ενετικής προέλευσης frar=Frate.
–1669. Ιερέας Φραράκης Μιχαήλ σε κατάλογο των εγγράφων του οσίου Αντωνίου 16 Ιανουαρίου 1669.Φρέρης: Από το γαλλικό φρερ (αδελφότητα), καθολικού δόγματος.
–1662. To 1662 Διορίζεται Καθολικός Βικάριος Αγίου Γεωργίου Νάουσας ο συριανός Λεωνάρδος Φρέρης σε ηλικία 33 ετών.
–1675. Σε έγγραφα των καθολικών μοναχών αναφέρεται ο Καθολικός ηγούμενος Λεονάρδος Φρέρης.
–1676. Στις 29 Ιουνίου 1676. Ο πρώτος θεμέλιος λίθος ετέθη υπό του Γιαννάκη Γεράρδη υποπρόξενου των Γάλλων στην Πάρο παρουσία του εφημέριου Λεονάρδου Φρέρη και του ιερέως Δομίνικου Κρίσπη, πλείστων ελλήνων παπάδων, των δοκίμων της πόλεως και των πλειστών κατοίκων, ο ηγούμενος Ιωάννης Φραγκίσκος από το Αρράς (DArras) εποίησε μικρό λογίδιον. (πρόκειται για την ανακατασκευή της Μονής του Αγίου Αθανασίου στη Νάουσα από τους καθολικούς Μοναχούς).
–1681. Το 1681 πεθαίνει ο καθολικό Βικάριος Αγίου Γεωργίου Νάουσας Λεονάρδος Φρέρης σε ηλικία 53 ετών. Ο τάφος του είναι εντός του Ναού Αγίου Γεωργίου Νάουσας. Μια πλάκα μπροστά από το Αλτάριο αναφέρει το όνομά του και το έτος 1681 και αριστερά βρίσκεται το υπόλοιπο μέρος της ταφόπλακάς όπου είναι και ο τάφος του.

Φροΐδης:
–1884. Στις 5 Ιουλίου 1884 ο 41χρονος αλιεύς από την Πάρο Μάρκος Φροΐδης, του Γεωργίου και της Ελένης, κάτοικος Σύρου παντρεύεται στην Ερμούπολη την 22χρονη από την Πάρο Ανθή Βαβανού, του Ιακώβου και της Κυριακής.

Φυσιλάνης ή Φισιλάνης: Δυτική επώνυμο παρωνύμιο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και δυτικής καταγωγής. Στα λατινικό Fusilano = σγουρομάλλης ενώ στα ισπανικά Fusilano= σκοτωμένος-πυροβολημένος.  
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 33χρονος γεωργός Στέφανος Φισιλάνης.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875 του Δήμου Μάρπησσας, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φυσιλάνης Ιωάννης του Στεφανή 30 ετών γεωργός.
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΦΥΣΙΛΑΝΗΣ ΙΩΑΝ. Σ.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Φυσιλάνης Ιωάννης του Στέφανου, κάτοικος Μάρπησσας.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Φυσιλάνης Νικόλαος του Στέφανου γεωργός κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φυσιλάνης Στέφανος του Ιωάννη, 66 ετών γεωργός και ο Φυσιλάνης Ευάγγελος του Στέφανου 24 ετών εργάτης.

Φύτρος: Βλέπε Φίτρος

–Φωκιανός: Επίθετο-πατριδωνύμιο= από τα Φώκια (αρχ. Φωκαία) της Μικράς Ασίας. Αρχικός τόπος διαμονής τον 17ο αιώνα τον Τσιπίδο (σημ. Μάρπησσα) και τη Νάουσα αργότερα. Οι κλάδοι της Παροικιάς είναι Μαρπησσαϊκής καταγωγής. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
–1675. Στις 15 Μαΐου 1675. Σε επιστολή Ναουσαίων προς τον πρεσβευτή των Γάλλων, αιτώντας Καπουκίνους πατέρες  υπογράφει ο Γιώργης Φοκιανός.
–1682. Σε έγγραφο Τσιπίδου της 9ης Ιουνίου 1682 «αγορά συκεών της παπαδιάς του Γεωργίου Φωκιανού».
–1685. Το 1685 αναφέρεται η Παπαδιά του παπά Γεωργίου Φωκιανού.
–1711. Το έτος 1711. το καθολικό της Μονής του Αγ Ανδρέα τελείωσε το 1711 με έξοδα του ιερομόναχου και ηγουμένου Κωνσταντίνος Φωκιανού.
–1712. Στις 20 Ιανουαρίου 1712 αναφέρεται ο Σακελλάριος Νάουσας Γεώργιος Ρούσσος να υπογράφει το προικοσύμφωνο του Ιωάννου Τζανάκη και Μαρούσας Φωκιανού κόρης του παπά Φωκιανού.
–1718. Στο δάπεδο της Μονής του Αγίου Ανδρέα Νάουσας στολίζει μαρμάρινη πλάκα τάφου η χρονολογία του έτους 1718 θανάτου, πιθανόν του ιερομόναχου Κωνσταντίνου Φωκιανού.
–1720. Προικοσύμφωνο Δημήτρης Ν. Μετρητίκη και Ζαμπέτας Αντ. Φωκιανού (Τζιπίδος, 2 Ιαν. 1720 «στου Γαλανού μια παρτη σύμπιος Νικολός Μελανίτης», «ακόμη στην Πούντα την ψαρόγα που έχω με τον Νικόλα Καντώτο».
–1726. «Προικοσύμφωνο Τζάνε Φωκιανού και Μαργαρίτας Καστέλη» Νάουσας, 6 Δεκεμβρίου 1726. «Η Μαρούσα του μακαρίτη σιόρ Γρηγορίου μαζί με το γιός της αφέντη Πετράκη Καστέλη, δίδουν στη κόρη και αδελφή Μαργαρίτα ….
–1727. Ο ιερομόναχος Μελέτιος Φωκιανός υπογράφει πωλητήριο έγγραφο Ναούσης στις 9 Οκτωβρίου 1727.
–1729. «Προικοσύμφωνο Ιωάννη Φωκιανού και Μαρούσας» Νάουσα, 30 Οκτωβρίου 1729. «Η Τζανετενάκη χήρα του μαστρο Αντώνη Γρυπάρη δίδει στην αδελφή της Μαρούσα την εικόνα των Εισοδίων της Θεοτόκου. Και η Τζενεβρένα, σύζυγος του Μιχάλη Καστελλάνου, προσφέρει στο γιό της Ιωάννη Φωκιανό, που είχε αποκτήσει από τον πρώτο άνδρα της δύο εικόνες (…). ΕΒΕ, Ξ 659.
–1749. Στις 17 Οκτωβρίου 1749 σε έγγραφο Φώκιες, μνημονεύεται ο παπά Αντώνης Φωκιανός.
–1751. Στις 28 Δεκεμβρίου 1751 στην διαθήκη της Τζαννέταινας Π. Τριανταφύλλου «της ποτέ παπά-Σταύρου [Παπαδόπουλου] θυγατέρας αφήνω του παιδιού μου Κυριακής και τ’αμπέλι οπού έχω αλλαξιά από την Αναστασία [Δημ. Νιώτη] του παπΑντώνη Φωκιανού…».
–1752. Σε έγγραφο Τσιπίδου της 26ης Αυγ. 1752 «ο μάστρο-Μαρής Φωκιανός».
–1754. Στα 1754 φέρεται ως ηγούμενος του Αγίου Ανδρέα ο ιερομόναχος Φωκιανός Κωνσταντίνος. Αναφέρεται σε έγγραφο Ναούσης στις 22 Σεπτεμβρίου 1754.
–1821. Παριανός αγωνιστής του 1821 ο Γεώργιος Φωκιανός (Μ.Υ.18793) Στρατιώτης.
–1825. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 21χρονος Φωκιανός Σπυρίδων.
–1826. Ο Μαρπησσαίος Γεώργιος Φωκιανός έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Παριανού Δημητρίου Σάλλα «κατά το 1826 εις την κατά του Ιμβραήμ πολιορκίαν Τριπολιτσάς (…) και διέμεινεν εκεί μέχρι της πτώσεως της» κατά μαρτυρία των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Μαρπήσσης, σε έγγραφο τους («εν Μαρπίσση την 16 Μαΐου 1846»). Ακολούθως διέμεινε στα Βέρβαινα και τέλος στο Ναύπλιο. Αρχηγός δε των όπλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το πιστοποιητικό το υπογράφουν 48 προύχοντες και κάτοικοι της Μάρπησσας, μεταξύ των οποίων οι: Άγουρος Ιωάννης, Ιωάννης Ασωνίτης, Ελευθέριος Τζιώτης, Αναγνώστης Α. Βιτσαράς, Παναγ. Νικηφοράκης, Αντώνιος Τζιγώνιας, Αρτέμιος Ευλογιάς, Ανδρέας Αλιπράντης, Νικ. Βατιμπέλας, Νικόλαος Πούλιος, Γουλιέλμος Καντιώτης, Μακάριος Στάμενας. Το επικυρώνει δε καθώς και τις υπογραφές, ο δήμαρχος Μάρπησσας Γεώργιος Σιμ. Δελαγραμμάτης («εν Μαρπίσση την 20 Μαΐου 1846»).
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Ιωάννης Φωκιανός από τα χωριά του Κεφάλου.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Φωκιανός.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος μεταπράτης Σπυρίδων Φωκιανός.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος γεωργός Ιωάννης Φωκιανός και ο 53χρονος πλοίαρχος Γεώργιος Φωκιανός.
–1866. Το 1838 γεννιέται ο Κωνσταντίνος (Κωνσταντής) Ζησιμόπουλος του Μιχαήλ και της Καλλίτσας. Το 1866 νυμφεύεται την καλή του, Σμαράγδα, μια από τις κόρες του Γεώργιου Δημ. Μουρλά και της Αικατερίνης Σπυρ. Φωκιανού, με την οποία δημιούργησαν μια πολύκλαδη οικογένεια.
–1868. Το 1868 γεννιέται ο Φωκιανός Ηρακλής του Εμμανουήλ έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875 του Δήμου Μάρπησσας, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Αντώνης Φωκιανός του Ιωάννη 38 ετών γεωργός, όπως και ο Γουλιαλμής Φωκιανός του Ιωάννη 34 ετών γεωργός.
–1890. Στις 25 Ιανουαρίου 1890 ο 32χρονος ξυλουργός από την Πάρο Γεώργιος Γαλανάκης του Εμμανουήλ και της Παρασκευής Φωκιανού, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 30χρονη από τα Ψαρά Ασημίνα Κατακουζινού, του Δημητρίου και της Μαργαρώς Κυπριώτου.
–1896. Στην οδό Γ. Γράβαρη, στο υπέρθυρο οικίας επιγραφή: «ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠ. ΦΩΚΙΑΝΟΣ 1896».
–1901. Τον Δεκέμβριο του 1901 ο γνωστός παιδαγωγός, διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Παροικιάς Παναγιώτης Αναστ. Καλλιέρος αρραβωνιάστηκε την «ενάρετον εκ Ναούσης χρηστήν δεσποσύνην Στυλιανήν Αγγέλου Κορτιάνου» και το επόμενο έτος, τον Μάιο του 1902 σε ηλικία 41 ετών τέλεσε τους γάμους του: «Ετέλεσεν εν Ναούση σεμνοπρεπώς και εν μέσω συγγενών και φίλων τους γάμους του ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Αρρένων κ. Παναγιώτης Α. Καλλιέρος μετά της διά πλείστων αρετών κεκοσμημένης δεσποινίδος εκ Ναούσης Στυλιανής Κορτιάνου. Τους νυφικούς στεφάνους αντήλλαξεν ο κάλλιστος φίλος κ. Ηρ. Ε. Φωκιανός, έμπορος».
–1903. Η εφημερίδα «ΑΙΓΑΙΟΝ» γράφει στις 5 Ιουλίου 1903.: «Υπό επιτυχίας αρίστης ετέφθησαν αι εξετάσεις του Ελλην. Σχολείου μας δικαιώσασαι την περί του Στολάρχου μας κ. Ιακ. Κυπραίου και των συναδέλφων αυτού κ.κ Ανδρομανάκου και Πατέλη κρατούσαν αρίστην φήμην ως διδασκάλων λαμπρών και του καθήκοντος. Επιφυλασσόμεθα δε εκτενέστερον να πραγματευθώμεν περί αυτών και των του Δημοτ. Σχολείου μας. Τοις αριστεύσασι μαθηταίς του Ελληνικού Σχολείου Στυλ. Μαλαγαρδή, Εμμ. Φωκιανό, Δ. Πατέλη, Δ. Τριαντάφυλλο, Ραγκούση, Αγγελάκη και Κυριαζάνο από καρδιάς συγχαίρομεν.
–1904. Το 1904 γεννιέται ο Φωκιανός Βασίλειος του Δημητρίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1905. Το 1905 γεννιέται ο Φωκιανός Εμμανουήλ του Ηρακλή υπάλληλος κάτοικος Παροικιάς.
–1907. Η εφημερίδα «Αιγαίον» στο φ. 260, 14 Ιουλίου 1907 ανακοινώνει: «Όπως πάντοτε εν πλήρει ησυχία και τάξει διεξήχθησαν την προπαρελθούσαν Κυριακήν αι δημοτικαί εκλογαί, εκλεχθέντων δημάρχων του μεν δήμου Πάρου του κ. Πέτρου Μπάου, επί οκταετίαν ήδη τοιούτου, Υρίας του κ. Φραγκ. Χανιώτου, Ναούσης του κ. Σπυρίδωνος Κονταρίνη και Μαρπίσσης κ. Σταματίου Μαλαματένιου. Δημοτικοί Σύμβουλοι εκ του Δήμου Πάρου εξελέγησαν κατά σειράν επιτυχίας οι κάτωθι: 1)Ηρακλής Φωκιανός 2) Ιωάν. Νικηφόρος 3) Γεώργιος Πελοποννήσιος 4) Ιωάν. Βιάζης 5) Δημ. Μαύρος 6) Νικόλαος Φραγκούλης 7) Αθανάσιος Μαρινόπουλος 8) Γ. Γράβαρης 9) Δημ. Καλλίερος 10) Χρ. Πανταζόπουλος 11) Αθαν. Μαύρος».
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Φωκιανός Εμμανουήλ του Σπύρου ξυλουργός κάτοικος Παροικιάς.
–1913. Το 1913 γεννιέται ο Φωκιανός Αναστάσιος του Ηρακλή ιατρός κάτοικος Παροικιάς.
–1931. Σε ομαδική φωτογράφηση στην Παροικιά την Πρωτομαγιά του 1931, διακρίνεται η Ασπασία Φωκιανού.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Φωκιανός Ηλίας του Γουλιέλμος, 62 ετών γεωργός, ο Φωκιανός Γεώργιος του Γουλιέλμου 51 ετών ναυτικός, ο Φωκιανός Γουλιέλμος του Ηλία 35 ετών γεωργός, ο Φωκιανός Ιωάννης του Ηλία 24 ετών εργάτης, ο Φωκιανός Εμμανουήλ του Ιωάννη 33 ετών γεωργός και ο Φωκιανός Χαρίτων του Ιωάννη 25 ετών εργάτης.
–1950. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1950 είναι εγγεγραμμένη η Φωκιανού Άννα  όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατρός Αθανάσιος Παρασκευόπουλος κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιγάλα Αικατερίνη όνομα συζύγου Παναγιώτης, όνομα πατρός Δημήτριος Φωκιανός.

–Φώσκολος: Δυτική προέλευσης, καθολικού δόγματος.
Το επώνυμο Foscolo με καταγωγή από Ρώμη από το βαφτιστικό Fuscus, Fusculo, Foscolo, Foscari, από το λατινικό fuscus = di colore scuro για το δέρμα ή τα μαλλιά, λατινικό παρωνύμιο Fuscus, Fusculus.
Οι Fοscolo αναφέρονται στο λεξικό του Bettinelli ανάμεσα στις παλαιότερες των Πατρικίων της Βενετίας με δικά τους οικόσημα, που περιλαμβάνονται στη συλλογή του Coronelli. Ήρθαν από την Ρώμη και έδωσαν πολλούς δημάρχους και άρχοντες με μέλη του Maggior Consilio.
Στην Κρήτη σε μαρτυρίες: Leonardus Fusculo το 1211, Η Ενριψο Φωσκολο φεουδάρχης στα Χανιά  1252. Thomas Fuscolo αβοκάτος (1366).Ευγενείς μισέρ Ανδρέας Φόσκολος 1614 κ.α.
Μετά την άλωση του Χάνδακα 1669 ο Κρητικός Ανδρέας Πέτρου Φώσκολος κατέφυγε στην Κέρκυρα και κατόπιν οι απόγονοί του στη Ζάκυνθο. Και άλλοι Φώσκολοι στη Ζάκυνθο, Γεώργιος Φόσκολος 1717.
Η περιοχή «του παπα Φώσκολου» Βρίσκεται στο ποτάμι της Νάουσας από της Αίθουσα Νηρέας μέχρι τον περιφερειακό.  Ο παπά Φώσκολος ήταν υπαρκτό πρόσωπο. Έγινε (καθολικός) παπάς όταν έμεινε χήρος. Το χωράφι του είχε από τους μεγαλύτερους αμπελώνες στη Νάουσα.
–1672. Σε αίτημα των παριανών προς τον προϊστάμενο της γαλλικής επαρχίας Πατέρα της Καθολικής Εκκλησίας  Jacques Dinet για να ζητήσουν πατέρες της καθολικής εκκλησίας να έρθουν στην Πάρο. «Ταπεινοπρεπώς παρακαλούμεν την πανοσιώτη σας, ωσάν προηγούμενος οικουμενικός και πατριάρχης της αγίας και υπέρ ενδόξου συντροφιάς υου ιησού να συγκλύνη εις το να μας έλθουν ωδε εις τον τόπον μας πατέρες δια να κατοικήσουν εδώ έως εις τα άλλα νησιά δια να ημπορέσωμεν και ημείς να λάβωμεν εκείνη την βοήθειαν και ωφέλειαν της ψυχής μας μαζί κα την επιστήμην δια τους μεταγεναστέρους μας, επειδή ξεύρωμεν καλότατα ότι πως η πανοσιώτησας και η τρισκία της όλα ο σκοπός και ο πόθος αλλο δεν είναι εις όλα τα πάντα μόνον να γυρέψετε την μεγαλύτερην δόξα του Θεού και της σωτηρίας των ψυχών εις κάθε τόπον όπου ευρίσκονται…»
Πάρος: εν έτι σωτήριω 1672 εν μήνι μαίω (29) εις το παλαιόν: + Ταπεινός Μητροπολίτης Παροναξίας Μελέτιος.
Το πιο πάνω αίτημα υπογράφουν χριστιανοί, καθολικοί και ορθόδοξοι, κατοίκων της Νάουσας μεταξύ άλλων και ο Marco Foscolo και ο Giosepo Foskolo.
–1675. Στις 15 Μαΐου 1675. Σε επιστολή Ναουσαίων προς τον πρεσβευτή των Γάλλων, αιτώντας Καπουκίνους πατέρες  υπογράφει ο Μάρκος Φώσκολος.
–1716. Σε πρακτικό εκλογής νοταρίου – καγκελαρίου από το κοινό της Παροικιάς στη Γενική Συνέλευση της 14 Ιανουαρίου 1716, μαρτυρείται ο Νικόλαος Φώσκολος.
–1729. Σε κληρονομικό δικαίωμα των συζύγων αναφέρεται στις 11 Οκτωβρίου 1729 ο Νικόλαος Φώσκολος.
–1743. Σε έγγραφο Παροικιάς στις 9 Αυγούστου 1743, αναφέρεται Μανώλης Φώσκολος.
–1749. Σε εκλογή απεσταλμένου για την Κωνσταντινούπολη από τα κοινά της Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου 1749, μαρτυρείται ο επίτροπος Νάουσας Φώσκολος.
–1804. Σε πωλητήριο στη Νάουσα το 1804 αναφέρει, Γεώργιος Φώσκολος. Ο Γεώργιος Φώσκολος κατείχε το αξίωμα του Επιτρόπου (προεστού) της Κοινότητας Νάουσας, ένα από τα πολιτειακά αξιώματα, τα οποία έφεραν οι προύχοντες της Πάρου, που αλλιώς λέγονταν και γράφονταν: προβλεπτοί, γέροντες της χώρας, ευγενέστατοι άρχοντες, προκριτοδημογέροντες, εκλαμπρότατοι αυθέντες κ.λ.π.
–1824. Μετά τον θάνατο του Κερκυραίου συζύγου της Ιωάννη Πιτσιλή η Ειρήνη Πιτσιλή (πατέρας της ο Νικ. Π. Μαυρογένης) εγκαταστάθηκε μόνιμα στη Νάουσα κοντά στη μητέρα της Ευδοξία, που ήταν παντρεμένη με τον Ναουσαίο Φώσκολο.
–1840. Το 1840 αναφέρεται στη Νάουσα η οικογένεια Φώσκολου.
–2010. Κάτοικος Βουτάκου Αλυκής ο Νικόλαος Φ. Φώσκολος.

Φωτεινός:
–1750. Ο ιερέας και κοινός επιγραφεύς Γεώργιος Καλλέργης, φέρει τον τίτλο του «κοινού επιγραφέως»  της Νάουσας στην διαθήκη του Φραντζέσκου Φωτεινού στις 22 Μαρτίου 1750.
–1950 Σε φώτο του 1950 στην Μονή Αγίου Αντωνίου Κεφάλου απεικονίζετε ο Κώστας Φωτεινός.

Φωτίου: Οικογένεια από το Αϊβαλί. Ήρθαν στην Πάρο μετά τον διωγμό του 1814.
–1814. Πρώτη αναφορά στην Πάρο το 1814.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, Πολυχρόνης Φωτίου Αϊβαλιώτης.

F

Franceschi: Βλέπε Φραντζέσκης 

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων