Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ&G, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ &C&Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα παλιών εγγράφων παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Ονοματολογία και οικοσημολογία περί Πάρου

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης γεγονότων και ιδεών, κρατών και λαών, η γενεαλογική έρευνα σαν ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την φυλετική τους καταγωγή, την εθνική του καταγωγή, τις οικογενειακές τους ρίζες και γενικά για τους προγόνους τους. Στην αναζωπύρωση αυτού του ενδιαφέροντος συντέλεσε και η δημιουργία πολυεθνικών κρατών (ΗΠΑ, Αυστραλία) που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες και τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που ακολούθησαν αυτούς τους αιώνες.

Η ενασχόληση και η έρευνα για την γενεαλογία και τα οικόσημα είναι μια ευγενής πολιτιστική πράξη. Οι πηγές για την καταγωγή των οικογενειών μας επιθέτων είναι τα ιστορικά αρχεία των δημοσίων αρχών και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ιστορικά αρχεία, εκκλησιαστικά αρχεία μπορούμε να βρούμε έγγραφα, προικοσύμφωνα, νοταριακές πράξεις, μητρώα, τα οποία σηματοδοτούν την καταγωγή μας. Τα εκάστοτε μαρμάρινα οικόσημα, είναι εντοιχισμένα σε οικίες, εκκλησίες, κοιμητήρια, αποτελούν και αυτά μέρος των πηγών αναδεικνύοντας τα σύμβολα των οικογενειακών μας επιθέτων.

Οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί ερευνητές ονοματολογίας στην Ελλάδα υπήρξαν οι Ν. Ανδριώτης και Α. Σιγάλας τον 19ο αιώνα και ο Μ. Τριανταφυλλίδης και Μ. Χατζιδάκης, Χρυς. Τσικριτσή-Κατσιανάκη τον 20ο αιώνα. Έρευνα για τα οικόσημα της Πάρου και αντίστοιχες δημιουργίες έχουν κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιπράντης, ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος ο λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας, όπως φυσικά και ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του blog Ιωάννης Βασιλειόπουλος. Σημειώνουμε ακόμα και τους ξένους Μεσαιωνιστές ιστοριοδίφες όπως ο Γερμανός Κ. Χοπφ, οι Άγγλοι Ο. Μίλλερ και Φ.Ο. Χασλουκ, ο Γάλλος Α. Μπισόν και ο Ολλανδός Β. Σλότ.

Η τοπική ονοματολογία και τα επίθετα της Πάρου χωρίζονται σε ομάδες.

Προέλευση - Καταγωγή

1. Ελληνικά – Παλαιοβυζαντινά βυζαντινά π.χ Αγαλλιανός, Αργυρόπουλος, Αρχολέως, Αλισαφής (πριν το 1204).

2. Φράγκικα - Δυτικά κυρίως Ισπανικά, Ιταλικά και Λοβαρδοβενέτικα π.χ. Κουαρτάνος, Τσιγώνιας, Αλιφιέρης, Αλιπράντης (μετά το 1204). Οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πάρο το 1207 και προς ασφάλεια έκτισαν κάστρο στην Παροικιά και αργότερα στη Νάουσα και στα χωριά του Κεφάλου. Οι Παριανοί κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν Ενετικά-Δυτικά επώνυμα αυτό οφείλεται.

α) στην Βενετοκρατούμενη Πάρο για πάνω απο 3 αιώνες κατα τον μεσαίωνα όπου πολλοί δυτικοί αποίκησαν.

β) μετά τον πόλεμο στην Κρήτη μεταξύ Κρητων, Κρητοβενετών εναντίων των Οθωμανών και νίκη των τελευταίων, πολλοί Κρητοβενετοί κατέφυγαν στις Κυκλάδες

Τα οικογενειακά ονόματα Ενετικής προέλευσης προέρχονται

α) από αναγνωρισμένα και υιοθετημένα νόθα παιδιά των Ενετών,

β) από μικτούς γάμους,

γ) από εξελληνισμένους Βενετούς, που λόγω πτώχευσης έχασαν πρώτα την ευγένειά τους και ύστερα το εθνικό τους φρόνημα,

δ) από βενετικά βαφτιστικά και

ε) πιθανόν και μερικά να προέρχονται από ονόματα Βενετών που επικράτησαν ως παρωνύμια για λόγους σκωπτικούς.

3. Μεταγενέστερα της άλωσης του Μωριά από τους Οθωμανούς και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ. Σε αυτή τη περίοδο κατέφευγαν στις Κυκλάδες πολλές οικογένειες του Μωριά. π.χ. Τριπολιτσιώτης, Δημητρακόπουλος, Μωραΐτης, Αναγνωστόπουλος, Ζησημόπουλος, Γραμματικόπουλος κ.α.

4. Πρόσφυγες. Αρκετοί και οι πρόσφυγες κυρίως από τα Παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και απο τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τον 19ο αιώνα. Τρία τα μεγάλα κύματα προσφύγων, το 1814 από τα Παράλια, το 1822-24 από Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το 1922 πάλι από τα παράλια της Μικράς Ασίας που έμελε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Κατηγορίες

Εθνικά ή Πατριδωνυμικά-Toπωνυμιακά. Οικογενειακά ονόματα εννοούμε τα ονόματα εκείνα που φανερώνουν τον τόπο όπου ξενοδούλεψε και έζησε ο παρονομασμένος: Πολίτης από την Πόλη, ή πολύ συχνότερα τον τόπο απ’ όπου ήρθε, το χωριό απ’ όπου μετοίκησε. Οι καταλήξεις των πατριδωνυμικών που ακούμε στην Πάρο είναι οι: -αίος, ήτης, -ίτης, -ιος, -ιώτης. Μεταγενέστερες και νεότερες: -αϊτης, -ιάτης, -άνος, -ηνός, -ινός, -(ια)κός.

Επάγγελμα-παρατσούκλι, όπως π.χ. Ράπτης, Μυλωνάς, Χασούρης, Καρποδίνης, Ακάλεστος, Γαλανός, Μαούνης, Μαλαματένιος, κ.α.

Βαπτιστικά, όπως Δημητρίου, Γεωργίου, ή Παυλάκης, Γιαννάκης κ.α.

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ & Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω


*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα σε παλιά έγγραφα παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Παριανά επίθετα Τ

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Τ
Ταβερώνας: Βλέπε Δαβερώνας

Τάγαρης:
–1613. Το 1613 επέβαλε ο Τιμόθεος Β’ αφορισμούς στους λαϊκούς που αντιστάθηκαν στην εκλογή του νέου Επισκόπου Νικηφόρου αρνούμενοι να πληρώνουν τα συνήθη δοσήματα. Μεταξύ των λαϊκών ήταν και ο Ναουσαίος Στέφανος Τάγαρης και ο Απόστολος Τάγαρης.

Τακουριώτης:
–1824. «Προικοσύμφωνο Ευαγγέλη Χαλκιόπουλου και της συζύγου αυτού Μαρουσακίου» Παροικιά, 12 Απριλίου 1824. «Η Φωτεινή, σύζυγος του μακαρίτη Δημητρίου Μπαρμπέρη έχει κόρην μετά του πρώτου ανδρός της ονόματι Νικολάου Τακουριώτη(?) ονόματι Μαρουσάκη» Της τάζει τέσσερας εικόνας (…). Ο Χαλκιόπουλος δεν προσφέρει εικόνες». (ΓΑΚ, 215, 114r)

Τάλογλου η Τσαλόγλου: παραφθορά του επωνύμου. Πρόσφυγες από την Μ. Ασία. Πρόκειται για μία από τις οικογένειες που τους δόθηκε οικόπεδο στον προσφυγικό συνοικισμό απέναντι από την Εκατονταπυλιανή.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τάλογλου Δανιήλ του Σεραφείμ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1951. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1951 είναι εγγεγραμμένος ο Τάλογλου Δανιήλ του Σεραφείμ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσαλόγλου ή Τάλογλου Βασιλεία το γένος Ιωάννης Μουτάφης, όνομα συζύγου Σεραφείμ κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσαλόγλου ή Τάλογλου Δέσποινα του Σεραφείμ κάτοικος Παροικιάς.
–2017. Στις 9 Ιουνίου 2017 απεβίωσε στην Πάρο ο Δανιήλ Τάλογλου του Σεραφείμ.

Ταμέτζος: Βλέπε Νταμέτζος

Ταμιράλιας: Βλέπε Δαμιράλια.

Ταντάνης ή Τατάνης: Ήρθαν στη Νάουσα μετά την καταστροφή της Χίου το 1822 με το επίθετο Τατάνης και το επάγγελμα τους ήταν καραβοκύρηδες.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Ταντάνης Δημήτριος του Σταύρου, ετών 41, ναύτης από τη Νάουσα και ο Ταντάνης Σταύρος του Σταύρου, ετών 29, ναύτης από τη Νάουσα.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Ταντάνης Δημήτριος του Σταύρου, ετών 43, ναύτης από τη Νάουσα και ο Ταντάνης Σταύρος του Σταύρου, ετών 31, ναύτης από τη Νάουσα.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 70χρονος κάτοικος Νάουσας, Ταντάνης Αθανάσιος του Δημητρίου, αλιεύς, ο 38χρονος αλιεύς Ταντάνης Δημήτριος του Αθανασίου, ο 41χρονος ναυτικός Ταντάνης Ανάργυρος του Αθανασίου, ο 36χρονος αλιεύς Σταύρος Ταντάνης του Αθανασίου, ο 33χρονος αλιεύς Ταντάνης Εμμανουήλ του Αθανασίου και ο 29χρονος αλιεύς Ταντάτης Βασίλειος του Αθανασίου.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Ταντάνη Αικατερίνη, όνομα συζύγου Ανάργυρος, όνομα πατρός Λυγκίνος Βιτσαράς, η Ταντάνη Κονδύλω, όνομα συζύγου Δημήτριος, όνομα πατρός Πέτρος Αλιπράντης.

Ταρανέλλος:
–1911. Γεώργιος Ταρανέλλος, έμπορος στη Νάουσα το 1911.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Δαβερώνα Ευθυμία, όνομα συζύγου Εμμανουήλ, όνομα πατρός Γεώργιος Ταρανέλλος.

Ταραντίνος:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 26χρονος διδάσκαλος Ταραντίνος Φραγγίσκος.

Ταταράκης: Ο … Ταταράκης, υπήρξε νωματάρχης  στο Αστυνομικό Τμήμα Πάρο αρχές του 20ου αιώνα. Ίσως Κρητικής καταγωγής.
–1907. Ασύστολοι και αναιδείς νυκτοκλέπται υπό τα όμματα των Αρχών κατακλέπτουν καθ’ εκάστην σχεδόν εσπέραν όρνιθας, ινδιάνους και χήνας.
Ούτω κατά τας τελευταίας αυτάς ημέρας εκλάπησαν τα ακόλουθα: 1) του κ. Νικολάου Ιω. Καμπάνη 2 όρνιθες, 2) του εμπόρου Κωνσταντίνου Μ. Αιγινήτου 1 ινδιάνος, 3)του εμπόρου Νικολάου Π. Πάσου 1 ινδιάνος, 4) του ιατρού κ. Σπύρου Λορεντζιάδου 2 όρνιθες, 5) του πτωχού οικογενειάρχου Βαζιανού μάστορη 1 όρνις, 6) του κ. Ιάκωβου Γ. Κυπραίου μία χήνα και 7) του εμπόρου κ. Ιωάννη Μ. Δαμία 2 ινδιάνοι. Είνε αληθές ότι ο προϊστάμενος της ενταύθα αστυνομίας ενωματάρχης κ. Ταταράκης, ως και άλλοτε εγράψαμεν επέδειξεν και εις την παρούσαν περίστασιν ζήλον και δραστηριότητα αλλ’ άνευ δυστυχώς αποτελέσματος η αντικατάστασις όμως μερικών αστυνομικών οργάνων κρίνεται απολύτως αναγκαιοτάτη, χάριν παγιώσεως της δημοσίας τάξεως και ασφαλείας, κατόπιν μάλιστα των θρασυτάτων αυτών νυκτοκλεπτών, και χάριν του ηθικού της αστυνομίας (φ.242 «Αιγαίον» 13 Ιανουαρίου 1907).

Τάταρης: Επώνυμο γνωστό σε Μάνη, Τήνο και Αθήνα. Το επώνυμο Τάταρης εκ του προσηγ. Τάταρης και τούτο εκ του τούρκικου tatar= έφιππος ταχυδρόμος. Ίσως διότι οι ταχυδρόμοι των Τούρκων ήσαν Τάταροι (Τουρκοτάταροι).
–2010. Κατασκευαστής, Σοφοκλής Τάταρης

Tεζαουράριος ή Τεζαοράριος: Εδώ δεν γράφεται το επώνυμο του καθολικού στο δόγμα αλλά το αξίωμα του: ταζαουράριος από το ιταλικό thesaurarius=θησαυροφύλακας. -Κατάλογος με νέους κτηματίες στην Παροικιά στις 22 Μαΐου 1818 " άμπελος, Κουνάδο σύμπλιος τεζαοράριου.

Τελέντας: Βλέπε Δελέντας

Τερζής: Το επώνυμο σχηματίζεται από το προσηγορικόν τερζής εκ της τούρκικης λέξης terzi το οποίο σημαίνει τον ράπτη ανδρικών κυρίως αλλά και γυναικείων ενδυμάτων.
–Το έτος 1980 αναφέρεται ο καταστηματάρχης δίσκων Μάκης Τερζής στη Νάουσα.

Τερνιώτης:
–1913. Το 1913 γεννιέται ο Τερνιώτης Βασίλειος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τερνιώτης Βασίλειος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τερνιώτη Στέλλα όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατρός Εμμανουήλ Χαραλάμπους.

Τζαβέλας:
–1870. Το 1870 γεννιέται ο Τζαβέλας Γεώργιος του Δαμιανού τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.
–1947. Στον εκλογικό κατάλογο Παροκιάς του 1947 είναι εγγεγραμμένος ο Τζαβέλας Γεώργιος του Δαμιανού τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.

Τζαλίκης:  Βλέπε Τσαλίκης
 
Τζακνής:
–1747. Σε πρακτικό εκλογής απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό της Παροικιάς σε Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 1747 μαρτυρείται ο Γεώργιος Τζακνής.
–1749. Σε εκλογή απεσταλμένου για την Κωνσταντινούπολη από τα κοινά της Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 12 Οκτωβρίου 1749, μαρτυρείται ο Νικόλαος Τζακνής, επίτροπος Δραγουλά.
–1750. Σε Πρακτικό εκλογής απεσταλμένου των επτά κοινών της Πάρου (Παροικιάς, Νάουσας, Κεφάλου, Τζιπίδου, Λευκών, Μαρμάρων, Δραγουλάς) στην Κωνσταντινούπολη της 23 Αυγούστου 1750, μαρτυρείται οι κάτοικοι Τζιπίδου Στρατής και Γεώργιος  Τζακνής.
–1808. Στις 18 Απριλίου 1808 αναφέρεται σε προικοσύμφωνο ο πρωτοπαπάς Πέτρος Τζακνής. Είχε διατελέσει στην ενορία του Αγίου Παντελεήμονος στον Κώστο.

Τζαμουτζάκης:
–1872. Στις 28 Απριλίου 1872 ο 27χρονος βυρσοδέψης από την Πάρο Δημήτρη Τζαμουτζάκη, παντρεύεται στην Ερμούπολη.
–1874. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 28χρονος βυρσοδέψης Δημήτριος Τζαμουτζάκης, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 1 Μαρτίου 1874.

Τζανάκης: Βλέπε Τζαννάκης

Τζανάκης ή Τζαννάκης: Κρητικής καταγωγής, βαφτιστικό, υποκοριστικό του Τζανής (Γιάννης). Βαφτιστικό από το ενετικό ZuaneZane = ιταλικά Giovanni. Και το βενετικό επώνυμο Zane, Zanelli, Zainini, Zanetti, Zanucco, βλ. και Τζουάνος, - Τζουανάκης – Τζοβάνης κ.α.
Τοπωνύμιο: Της Τζανάκαινας, υπάρχει νότια της Μάρπησσας και δυτικά του Λογαρά. Τζανάκης τοπωνύμιο βρίσκουμε και στη Σίκινο.
–1712. Στο προικοσύμφωνο του Ι. Τζαννάκη και Μαρούσας, Καστέλλι Νάουσας, 20 Ιαν. 1712, «Δώνω του το χωράφι του Αγίου Δημητρίου στο Ατζιγγανοχώρι», «δώνει της και το σπίτι όπου έχει γενικόν της εις τον Πρόδρομον (περιοχή της Νάουσας), σύμπλιον Φλωρέντζα Μπαρμπαρήγου, καθώς ευρίσκεται».
–1719. Στην περιοχή της Νάουσας, προικοσύμφωνο Βιτζέντζου Τζανάκη και Μηλιδάκης, Καστέλλι Νάουσας, 11 Ιαν. 1719» το λιβάδι εν τη θέσει Γύρισμα(τα) πλησίον Γεώργη Λεοντή.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο Βικέντζος και ο Αντώνιος Τζανάκης από το κοινό της Νάουσας Πάρου.
–1739. Στη διαθήκη της η Μαρουσάκη Τζανάκη Μαυρογένη (Παροικιά 27 Μαρτίου 1739) παραγγέλλει όπως «την ημέραν Αγίου Ελευθερίου να βάνει η Ειρήνη Βιτζαρά άλλους τέσσαρους ιερείς να λειτουργούν εις μνημόσυνον Ιωάννου και Μαρία του Σκληρού.
–1748. Το Ζαμπετάκι του σιορ Αντωνάκη Μαλαξού πωλεί ένα χωράφι στον Αντώνιο Τζαννάκη «εν τη θέση του Λιμπηδίου» (Νάουσα 6 Δεκ. 1748).
–1751. Ο ιερομόναχος Δανιήλ Τζανάκης υπογράφει σε προικοσύμφωνο Ναούσης στις 4 Νοεμβρίου 1751.
–1751. Στο προικοσύμφωνο του Ιωάννου Γιωργάκη Γιαννούλη Βιτζαρά και της Αννάκι Τζανάκη. (Καστέλλι Νάουσας, 4 Νοέμ. 1751) «έτερο χωράφι του Λεύχαρου με περιβολάκι, με σπίτια, μάνδρες και κάμαρα», «έτερο χωράφι εις την αυτην τοποθεσίαν καινούργια, όπου ο ναός της Παναγίας σύμπλιος Ιωάννης Ντελαγραμμάτικας με δύο δένδρα συκιές και πατητήρι, λεγόμενο Ξαμπέλισμα». Αναφέρεται και ο Νικόλαος Βιτζαράς με σπίτι στο Ξώπυργο. «Ο κυρ μάστρο Αντώνιος Τζανάκης δίδει στην κόρη του Αννάκι εικόνες…». (ΓΑΚ, 212, 181 και ΕΑΙΕΔ, 8 (1958)177).
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυρείται ο κάτοικος Δραγουλά Γιώργος Τζανάκης.
–1762. Το 1762 αναφέρονται τα αδέρφια Αντώνιος Τζανάκης και ο ιερομόναχος Δανιήλ Τζανάκης στη Νάουσα.

Τζανακόπουλος ή Τσανακόπουλος: Λατινικό πατρωνυμικό επώνυμο με υποκοριστικό στο τέλος. Σημαίνει τα παιδιά του Τζανή, Τζιάννη κλπ (= γιός του Τζανάκη). Στην Κρήτη Αντώνης Πεδιώτης Τζανακόπουλοςτο 1622.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Παναγιώτης Τζανακόπουλος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο των Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 34χρονος γεωργός Δημήτριος Τζανακόπουλος.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δραγουλά το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 45χρονος γεωργός Τσανακόπουλος Γεώργιος, ο 60χρονος γεωργός Παναγιώτης Τσανακόπουλος, ο 28χρονος γεωργός Αντώνιος Γ. Τσανακόπουλος και ο 27χρονος γεωργός Μιχαήλ Τσανακόπουλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Δραγουλά του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος γεωργός Τζανακόπουλος Γεώργιος, ο 63χρονος γεωργός Παναγιώτης Τζανακόπουλος, ο 31χρονος εργάτης Αντώνιος Γ. τζανακόπουλος και ο 30χρονος ποιμήν Μιχαήλ Τζανακόπουλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 37χρονος γεωργός Δημήτρης Τζανακόπουλος
–1870. Το έτος 1870 «Ένιασε το Τρίγωνο ο Α. Τζανακόπουλος».
–1894.  «Εις τας 25 του Μαρτίου 1894 έδωσα εις τον Ιάκωβον Καβάλλην τα χόρτα της Κεροδοσίας δραχμάς 25,00 μάρτυρες Μιχαήλ Βαλσάμης, Ιωάννης Μηλαίος και Γεώργιος Τζανακόπουλος».
–1910. Σχετικές έγγραφές από το Κατάστιχο του Ιωάννη Λεβαντή στον Δραγουλά: Ιανουαρίου 19, 1910. Ένιασε το Τρίγωνο ο Α. Τζανακόπουλος, είχα και εργάτη τον Νικόλα και έσπεισε τα κουκιά, 1,20 δρχ.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τζανακόπουλος Αντώνιος του Διονυσίου γεωργός, κάτοικος κοιν. Αρχιλόχου.
–1980. Σε έγγραφα αναφέρεται Παντελής Τζανακόπουλος, από τον Πρόδρομο, Ναύαρχος ε.α. το 1980.

Τζανής: Βαφτιστικό από το ενετικό ZuaneZane = ιταλικά Giovanni. Και το βενετικό επώνυμο Zane, Zanelli, Zainini, Zanetti, Zanucco, βλ. και Τζουάνος, - Τζουανάκης – Τζοβάνης κ.α.
Στην Κρήτη σε πολυπληθείς μαρτυρίες από το 1212 Palmero Zane, Domenico Zane σε έγγραφο του 1221, Καπετάν Ανδρέας Τζάνες σε έγγραφο 1301.Σε έγγραφα Ρεθύμνου του 1474 κ.α.
–1621. 23 Δεκεμβρίου 1621. Αγορά του χωραφιού του Τζανή Δημητράκη.
–1732. Τα κοινά της Πάρου με γράμμα τους της 17 Ιανουαρίου 1732, προς τον δραγουμάνο Γεώργιο Ραμαδάνη, τον παρακαλούν να φροντίσει, όπως η φορολογία του νησιού τους ανατεθεί στους δικούς τους επιτρόπους και αποτρέψει την αποστολή ξένου βοεβόδα. Μαρτυρείται ο εγγεγραμμένος Γεώργιος Τζανής επίτροπος Δραγουλά.
–1743. Εκλογή κατά τη Γενική Συνέλευση «επιτρόπου και προβλέπτη» απεσταλμένου από τα κοινά της Πάρου, στις 20 Φεβρουαρίου 1743 αναφέρεται ο Στρατής Τζανής.
–1743. Γράμμα των κοινών της Πάρου προς τον Νικόλαο Μαυρογένη στις 20 Φεβρουαρίου 1743. Οι επίτροποι των κοινών παρακαλούν τον Ν. Μαυρογένη να γίνει βοεβόδας του νησιού τους και να αναλάβει την φορολογία του, προκειμένου να αποφύγουν τον ανεπιθύμητο Μακάριο Μαλατέστα, αναφέρεται ο επίτροπος Δραγουλά Γεώργιος Τζανής.
–1744. Κατά τη Γενική Συνέλευση εκπροσώπων όλων των κοινών της Πάρου, της 6 Απριλίου 1744, αποφασίζουν να συντάξουν γράμμα υπερασπίσεως του συμπατριώτη τους δραγουμάνου Νικολάου Μαυρογένη, εναντίον των εις βάρος του συκοφαντιών μερικών συμπατριωτών τους, προς τις τουρκικές αρχές. υπογράφει και ο Γεώργιος Τζανής επίτροπος Δραγουλά.

Τζανιάς ή Ντζανιάς:
–1665. Στις 26 Μαρτίου 1665 αναφέρεται σε έγγραφο Μαρμάρων ο ιερέας Ντζανιάς Μιχαήλ να έχει διαφορά με τον μαστρο Κουμνενό Φραντζή για το χωράφι εις το Αγιαντωνιάτικο.
–1665. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς υπογράφει έγγραφο στις 30 Μαρτίου 1665.
–1665. Ο ιερέας Χρουσής Μοστράτος και ο Ζαννής Τζανιάς υπογράφουν έγγραφα Ναούσης στις 10 Ιουλίου 1665.
–1666. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς αναφέρεται σε έγγραφο στις 13 Ιανουαρίου 1666.
–1702. Ο ιερέας Μιχαήλ Τζανιάς ανταλλάσει κτήμα με τον Μανώλη Γεράρδη στις 22 Νοεμβρίου 1702.
–1702. Το 1702 η Εργινάκη παπά Ιωάννη Τζανιά.
–1706. Το 1706 αναφέρεται σε έγγραφο ο Ζαννής Τζανιάς.
–1709. Ο ιερέας Ιωάννης Τζανιάς αναφέρεται σε κατάλογο εγγράφων του οσίου Αντωνίου στις 6 Οκτωβρίου 1709.
–1710. Προικοσύμφωνο του Μιχ. Τζανιά και Αντωνινάκη Μαυρίκου (Κέφαλος, 2 Ιουνίου 1710) «και τον απόξω τόπον με δένδρα και συκιές οπού είναι στα νότια μέρη στη Θεοτόκο (Χοιρόλακας)».
–1712. Διαθήκη παπά-Μιχ. Τζανιά (Κέφαλος 23 Μαρτίου 1712) «όλα αυτά τα εξόδιασα δια το άνωθεν χωράφι της Λαρέτζας».
–1714 Αύγουστος 9, Πάρος Μάρμαρα. Έδωσε εξοφλητικόν και σωστόν λογαριασμόν ο παπά-Μιχάλης Τζανιάς της Κοινότης Μαρμάρου διά το κατάστιχον που εσύναξε της απερασμένης χρονιάς (το 1713) και δεν έχει να δώσει της Κοινότης μοναχά ρεάλια τρία ήμισυ και δώνοντας τα μένει είσαι καθάριον και σωστόν λογαριασμόν και δια το βέβαιον υπογράφουν οι προεστοί υποχειρός τους, σακελλάριος Κεφάλου Σκορδίλης, Αλέξανδρος Καμπάνης, Τζανής Μπιζάς, Πρωτοπαπάς Κεφάλου, Ο σακελλίος Κεφάλου, Παπά-Αντώνης Συρίγος επίτροπος.
–1723. Στις 20 Μαΐου 1723 αναφέρεται σε έγγραφο ο Παΐσιος Ραγκούσης να καθιστά επιτροπικόν του τον πρωτοπαπά Κεφάλου Μιχαήλ Τζανιά επειδή αναχωρεί για την Κωνσταντινούπολη.
–1744. Ο ιερέας Ζαννής Τζανιάς αναφέρεται σε κατάλογο εγγράφων του οσίου Αντωνίου στις 30 Οκτωβρίου 1744.
–1790. Πρωτοπαπάς Τζανιάς υπογράφει προικοσύμφωνο στον Κώστο 21 Ιανουαρίου 1790

Τζαν Λούκα: Φράγκος πειρατής, μόνιμος κάτοικος Νάουσας του 16ο αιώνα. Ίσως να αναφέρεται με τον όνομά του.
–1677. Ο αρχηγός της ιεραποστολής των Καπουτσίνων στη Νάουσα Σεραφείμ De Riom έστειλε έκθεση με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στη Νάουσα στις 20 Ιουλίου 1677 στον ηγούμενο της μονής Καπουτσίνων στη Νάξο «Εν ονόματι του Κυρίου ημών ποιούμαι έναρξιν πιστής εκθέσεως των κατά την εν Ναούση άφιξιν του πασά Σαρδάρ συμβάντων. Εμάθατε βεβαίως, αιδεσιμότατε μοι πάτερ, ότι ο Σαρδάρ κατέπλευσεν εις Νάουσαν τη 20 Ιουλίου συνοδευόμενος υπό 25 γαλέρων. Μαθών ούτος ότι επι της νήσου ταύτης ευρίσκοντο εκατόν περίπου λεβέντες εκ Δύσεως, διαμοίρασε το στράτευμα του, αφήκε δύο γαλέρας εδώ εις Νάουσαν, απέστειλεν ετέρας δύο εις το στενόν της Αντιπάρου, τρείς εις Κέφαλον και το επίλοιπον του στόλου του εις Παροικία, προς τον σκοπόν να παρακωλύση την γαλιόταν και τους λεβέντες του καπιτάν Αντώνη από του να διαφύγωσιν. Την γαλιόταν ταύτην εύρον πλησίον της Παροικιάς έν τινι κολπίσκω εφωδιασμένην δια παντός είδους πολεμοφοδίων και ζωοστροφών, καθόσον οι λεβέντες ατής δεν έσχον το θάρρος ούτε τα όπλα των να παραλάβωσι μεθ’ εαυτών εις τα όρη όπου επί ματαίω προσεπάθουν να κρύπτωνται εν τοις σπηλαίοις και τοις βαράθροις. Ο Σαρδάρ, θέλων επιμόνως να συλλάβη αυτούς, ηνάγκασε τους χωριανούς της νήσου ταύτης, δια ραβδισμών πιπτόντων επί των ράχεων αυτών ως χάλαζα, να εξέλθωσι και, δια δέκα κυνών, ερευνήσωσι και εκβάλωσι ους λεβέντας από τα κρυσφύγετα αυτών και τους φέρωσιν ενώπιόν του εν τη γαλέρα. Εν τούτου δεν κατώρθωσαν να εύρωσι τον αρχηγόν των πειρατών, ον ο Σαρδάρ επιμόνως ήθελε ζώντα ή νεκρόν. Ούτος εφρόντισε να κρυβή τόσον ασφαλώς ώστε ν’ αποφύγη την ορμήν των Ναουσαίων, οίτινες πολλούς κόπους κατέβαλον προς ανεύρεσιν και σύλληψιν αυτού.
Η ορμή του λαού τούτου, συνοδευομένου μακρόθεν εις τα όρη υπό τινών γενιτσάρων, έφθασε και περειτέρω. Ηθέλησε να ερευνήση εν απάσαις ταις οικίας της Ναούσης άνευ εξαιρέσεως, ηνέωξε και αυτούς τάφους προς έρευναν. Εννοείται ότι και ο ημέτερος οίκος δεν εξηρέθη, αλλ’ εξηρευνήθη υπό δέκα Τούρκων και των κατοίκων της Κωμοπόλεως. Κατά πρώτον ήλθον μόνοι πέντε Τούρκοι αίτινες παρεβίασαν την θύραν μας. Εις εξ αυτών, ον εξελαβον ως ερχόμενον να με χαιρετίση, μοι κατέφερεν ισχυρότατον γρονθοκόπημα κατά πρόσωπον, ώστε με απώθησεν εις απόστασιν δύο βημάτων. Οι λοιποί τέσσερες παρετήρουν εν τω οίκω μήπως ευρίσκετό τις εν αυτώ κεκρυμμένος προσεπάθησαν δε ν’ ανοίξωσι δι αντίκλειδος τα κιβώτια, εν οις είχομεν προπεφυλαγμένα διάφορα ημών εφόδια αλλά μη δυνηθέντες και μη έχοντες διαταγήν να καταστρέψωσι τι, αφήκαν αυτά ανέπαφα. Δέσαντές με, τότε, με έφερον ενώπιον του Αγά του Σαρδάρ διαμένοντος εν τη οικία του Μιχελέτου, γαμβρού του κ. Νικηφόρου (Γεράρδη), όστις ανηλεώς και με τρόπον φρικώδη έδερε κατ’ εκείνην την ώραν άνδρας τε και γυναίκας δια ροπάλου.
Ο ρηθείς Αγάς, επί παρουσία ενός άλλου, ου τον βαθμόν αγνοώ, με ρώτησε ποιος είμαι. Κατόπιν με ηρώτησε αν είμαι Γάλλος και τω απήντησα καταφατικώς. Συνεπεία δε της απαντήσεως μου ταύτης, με απέλυσε παρευθύς, και επανήλθον εις τον ημέτερον οίκον, τον οποίον εύρον εν ακαταστασία μεγίστη, άνευ όμως μεγάλων ζημιών.
Αλλ’ εν τη απερισκεψία μου και τω συνεχόντι με φόβω, είχον προηγουμένως μεταφέρει εις γειτονικήν τινα οικίαν διάφορα εκκλησιαστικά πράγματα προς διαφύλαξιν ήσαν δε ταύτα παραπετάσματα των ιερών βημάτων και διάφορα άλλα μικρά τεμάχια, ων πάντων η αξία δεν υπερέβαινε τα 6 γρόσια. Οι Τούρκοι, ανακαλύψαντες την κρύπτην, παρέλαβον πάντα ταύτα και απήλθον.
Η τραγωδία αυτή δεν έληξεν εν μια ημέρα. Ο Σαρδάρ βλέπων συντελεσθείσαν την σύλληψιν πάντων των λεβεντών της γαλιότας πλην του αρχηγού αυτών, ωρκίσθη, καθ’ α ελέχθη, ότι εάν δεν τω φέρωσι τον αρχηγόν, θα αιχμαλωτίση πάντας τους άνδρας και θα κατασφάξη τας γυναίκας και τα τέκνα των. Ταύτα ακούσαντες οι ατυχείς κάτοικοι προέβησαν πάλιν, τρις ή τετράκις, εις την εν ταις οικίας έρευναν.
Ο ημέτερος οίκος δεν εξηρέθη της ερεύνης ταύτης. Ο γυναικάδερφος του κ. Γαβριήλ και εις άλλος χωρικός, ενέπνευσαν τι θάρρος εις δέκα Τούρκους να έλθωσι να ανασκαλεύσωσι πάλιν τον οίκον μας.
Οι Τούρκοι ούτοι, ρίψαντες το βλέμμα επί των αντικειμένων τα οποία είχομεν, μοι είπον «βρε παπά, δε μας λές, πώς γίνεται και λες πως είσαι φτωχός αφού έχεις τόσα ρούχας;»  Εις ταύτα απήντησα ότι τα κιβώτια ήσαν κενά. «Αχ μωρέ κιντή!...» μοι απήντησεν ο εις, δάκνων πεισματωδώς τον δάκτυλόν του. Τότε παρατηρήσαντες κάτοπτρον τι, ανήκον εις τον βοεβόδαν Παροικιάς Δημήτριον Μανιάτην, με ηρώτησεν εις εξ αυτών. «Τι πράγμα είν αυτό;» «Εικών», τω ειπον. Τότε βλέπων ότι δεν τω έλεγα την αλήθειαν, έσυρε κατά το ήμισυ το γιαταγάνι του, προσποιούμενος ότι δοκιμάζει αν είναι αρκετά κοπτερόν, αλλά περιωρίσθη έως εδώ διέταξε μόνον ένα εκ των συντρόφων του να καταβιβάση το κάτοπτρον και μεταφέρη αυτό εν τη γαλέρα. Υπέστην και τούτο μεθ’ υπομονής, αν και η αξία του κατόπτρου ήτο 15 έως 20 σκούδων.
Τέλος, ο Σαρδάρ, βαρυθυμών ένεκα της μακράς του διαμονής εν Ναούση διότι έμεινεν επί 8 ημέρας, έδωκε το σημείον της αναχωρήδεως. Μηξ δυνηθείς να συλλάβη τον αρχηγόν των πειρατών, παρέλαβε μεθ’ εαυτού 35 λεβέντες, μεταξύ των οποίων και τον ατυχή γυναικάδερφον του Δημητρίου Τζαν Λούκα, και ένα ιερέα. Οι Τούρκοι, ολίγον προ της αναχωρήσεως των, εισήλθον εν τη ημετέρα εκκλησία, κατέστρεψαν το άγιο βήμα, αφήρεσαν το κανδήλιο και το ωόν στρουθοκαμήλου, όπερ εκρέματο άνωθεν αυτού.
Εκ των κατοίκων της κωμοπόλεως ταύτης ολίγοι μεν εκακοποιήθησαν, αλλά και ολίγοι ήσαν οι μη υποστάντες ζημίας, διότι οι Τούρκοι μάλλον προς λαφυραγωγίαν εξήλθον ή σύλληψιν του πειρατού και των λεβεντών αυτού. Ο στόλος απέπλευσε την Παρασκευήν προς το εσπέρας, 27 Ιουλίου κατά το παλαιόν, και διηυθύνθη προς την Σίφνον. Εάν δεν επανέλθη, δυνάμεθα να είπωμεν ότι αι συμφοραί ημών έληξαν…
Της υμετέρας αιδεσιμότατος δούλος
Σεραφείμ
Νάουσα 5 Αυγούστου 1677.

Τζαννέτος:
–1710. Χωράφι στα Πισκοπιανά από την Μαρούσα Τζαννέτου σύμπλιος Αλισάφης.

Τζαντάνης: Βλέπε Τσαντάνης

Τζάρουχας:
–1665. ο ιερομόναχος Νεόφυτος Τζάρουχας υπογράφει έγγραφο Κεφάλου στις 15 Απριλίου 1665.

Τζάφος:
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, ψαρόγα από κάτω εκεί κοντά από τον Τζάφο εις το Πίσω Λιβάδι.

Τζελέπης: Ίσως Μικρασιάτικης καταγωγής
–1821. Καταγραφή των κοινών χρεών της Νήσου Πάρου εγείνον εις Κωνσταντινούπολιν εις εκφόρους αποστολάς κατά το τελευτάτον _ καταχωρημένον εις τον κοινόν Κώδημα καθού είς του τελευταίου χρόνου απεσταλμένων. Μ. Τσιγώνια, και Ιω. Κορτιάνου λογαριασμούς, τα οποία μένουν ενεξόφλητα τα κεφάλαια ομολογιών οι δε τόκοι αυτών είναι πληρωμένοι μέχρι του χιλιοστού οκτακοσιοστού έτους.
Ομολογία Γιάγκω Τζελέπη γρ. 3000.

Τζηφάκης ή Τζιφάκης: Βλέπε Σιφάκης

Τζιάτζιος: Καταγωγή από την Ήπειρος. Το συναντάμε στον Πρόδρομο.

Τζιμπέρ:
–Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ μάρτυς. Γεώργιος Βιτσαράς μάρτυς, Γεώργιος Μαρμπαρήγος μάρτυς, Σακέλιως Ναούσης μαρτυρώ, Παπά Φραντζέσκος Νταβερώνας μαρτυρώ, Παπά Μαρίνος Ραγγούσης μαρτυρώ, Γεώργιος Νταμιραλής μαρτυρώ, Ιωάννης Τριαντάφυλλος Μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Βατιμπέλας μαρτυρώ, Δημήτριος Αυλωνίτης μαρτυρώ, Νικόλαος Λευκαρός μαρτυρώ. Εγώ Νικολός Κανάλες μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Σκορδίλης, Ανδρέας Βιτσαράς μαρτυρώ, Ιωάννης Μπρούτος, Τζάνες ο Καλλέργης Καντζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα"

Τζιγώνιας: Βλέπε Τσιγώνιας

Τζικαλάς ή Τζικαλιάς : Βλέπε Τσουκαλάς.

Τζιμιλιάρης: Βλέπε Γεμελιάρης.

Τζίντζιρας ή Τζίτζιρας: Οικογένεια από το Αϊβαλή. Ήρθαν στην Πάρο μετά τον διωγμό του 1814.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, Κωνσταντής Τζίντζιρας Αϊβαλιώτης. 
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, δια χειρός Αλέξανδρου Μπαρότζη βεβαίουσι το παρόν και μαρτυρώ. Δημήτριος Τζίτζιρας αδερφός.
 
Τζιρίγος ή Τζίγος ή Τσιρίγος: Επίθετο-τοπωνύμιο =Τσιρίγο (Κύθηρα). Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
–1737. ιερέας Μιχάλης Τζιρίγος αναφέρεται σε έγγραφο αγοράς στις 10 Οκτωβρίου 1737
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο παπά Μιχελής Τζίγος Λογοθέτης.
–1739. Στην Παροικιά στις 30 Αυγούστου 1739 αναφέρεται ο Λογοθέτης Μιχαήλ Τζιρίγος υπογράφει πρακτικό εκλογής του Νικολάκη Μαυρογένη ως απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το Κοινό της Πάρου.
–1741. Εκλογή προβλεπτών υγειονομικών μέτρων από το κοινό Παροικιάς Πάρου, κατά τη Γενική Συνέλευση, της 2 Μαΐου 1741, υπογράφει και ο παπά Μιχελής Τζιρίγος.
–1743. Προικοσύμφωνο Παροικιάς 22 Απρ. 1743 «εις την ομοίαν τοποθεσίαν δύο αμπέλια, σύμλιος παπά-Μιχαήλ Τζιρίγος… ένα συκούρι με νερό και αμπέλι, μέσα το μοναστηράκι ο Φωτοδότης Χριστός».
–1746. Στις 8 Μαρτίου 1746 αναφέρεται ο παπά Τζιρίγος Μιχαήλ λογοθέτης. Υπογράφει έγγραφο για  το Κοινό της Παροικιάς για μετάκληση ξένων στο νησί.

Τζιριγώτης ή Τσιριγώτης: Βλέπε Τσιριγώτης
 
Τζιώτης ή Τζώτης ή Τζότης: Επίθετο-πατριδωνύμιο= καταγωγή από Τζιά (Κέα). Το επώνυμο γνωστό και στη Νάξο από τον 18ο αιώνα όπως και στην Άνδρο αλλά και στην Τήνο από τον 15ο αιώνα με τον τύπο Τζιώτης, Τζιώτος, Ζιώτος, Κέας. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
Η οικογένεια Τζιώτη είναι γνωστή στην Μάρπησσα μέχρι σήμερα. Γνωστοί οι τρεις κληρικοί: ο σακελλίων Δημήτριος Τζιώτης, ο ιερεύς Ελευθέριος Τζιώτη και ο ιερεύς Εμμανουήλ Τζιώτης. Γνωστοί και οι λαϊκοί Ιωάννης Τζιώτης και οι γιοί του Λευτέρης και Γεώργιος στις αρχές του 19ου αιώνα, των οποίων ιδιοκτησία ήταν η εκκλησία της Αγίας Παρασκευής μέσα στο χωριό της Μάρπησσας.
–1723. Πωλητήριο Τζιπίδου, 18 Απρ. 1723 « πουλει ο μαστρο-Λευθέρης Καντιώτης το χωράφι την πάρτη που έχει στο Λογαρά τον Απάνω, αγορά από την Αλίζα Γεώργη Λέφα και από την Τζαννέτα Κουτζούνα και πουλεί το του μαστρο-Ιωάννη Τζώτη (Τζιώτη) του γαμπρού του διά ρεαλια είκοσι δύο ήμιση».
–1747. Σε διαθήκη στις 30 Μαρτίου 1747 αναφέρεται ο Σταμάτης Τζώτης.
–1757. Στο προικοσύμφωνο Ελευθ. Τζιώτη και Άννας Ιωάν. Τσιγώνια (Τζιπίδος, 27 Ιαν. 1757 «στου Γαλανού το Χωράφι εδικόν τζη σύμπλιον Αντώνης παπά-Γεδεού».
–1763. Στις 6 Μαρτίου 1763 ο παπά-Εμμανουήλ Τζιώτης υπογράφει γράμμα (πληρεξούσιο) της Κυριακής Π. Τριανταφύλλου εις χωρίον Κεφάλου, Τζιπίδος.
–1764. Στις 29 Φεβρουαρίου 1764 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αγοράζει αμπέλι στου ζαβομάρκου (Τζιπίδος) δια ρεάλια 40.
–1765. Στις 12 Ιανουαρίου 1765 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου.
–1768. Πωλητήριο Τζιπίδος 6 Οκτ. 1768. «το κυρά Ζαφείρω θυγατηρ ποτέ Περούλη Πούλιου πωλεί ένα σπίτι όπου έχει από τον υιον της τον Ζαχαρία, εις τόπο θέμενο εις την Αγίαν Παρασκευή, του παπά-κυρ Λευτέρη Τζιώτη δια ρεάλια δεκατέσσερα».
–1773. Στις 29 Σεπτεμβρίου 1773 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αγοράζει από τη κερα-Κατερινιώ Νικολού Μελανίτη το σπίτι της στον Τζιπίδο για 22 γρόσια.
–1775. Σακελλίων Δημήτριος Τζιώτης. Συντάκτης πωλητήριου εγγράφου Τσιπίδου 5 Απριλίου 1775.
–1784. Στις 26 Αυγούστου 1784 ο παπά-Ελευθέριος Τζιώτης αναφέρεται σε συμφωνητικό μεταξύ του ίδιου και της κουνιάδας του κερα Μαρίας γυνή Γεώργιου Ληπράντου για τα σπίτια στον Τζιπίδο.
–1786. Στις 30 Νοεμβρίου 1786 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου.
–1789. Στις 10 Ιουνίου 1789 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης πρώην σακελλίων  υπογράφει πωλητήριο Τζιπίδου.
–1789. Στις 10 Ιουνίου 1789 «η κερά Βασιλικώ ομού με τον συμβίον της τον κυρ Δημήτρη Δράγαζη πωλούν στον ανιψιό της τον παπά-Ελευθέριος Τζιώτης ένα χωράφι έχει γονικόν της εις τοποθεσίαν Δασωνάρι σύμπλιος Ντεμένεγος Άγουρος.
–1793. Στις 23 Ιανουαρίου 1793 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει έγγαφα ανταλλαγής ακινήτων στον Τζιπίδου «με το έτερο μέρος ο κυρ Βαλεντής Τράγαζης (Δράγαζης) εις το κακό Ποτάμι σύμβιος Δημητράκης Γαβαλάς». Το ίδιο έγγαφο υπογράφει και ο παπ-Λευτέρης Τζιώτης.
–1797. ο Σεκελλίων Δημήτριος Τζιώτης απαντάται σε προικοσύμφωνο Μάρπησσας στις 23 Αυγούστου 1797.
–1798. Στις 3 Οκτωβρίου 1798 ο παπά-Δημήτριος Τζιώτης υπογράφει έγγαφα Τζιπίδου.
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερη ψαρόγα όπου την έχει ο Πριμηκύριος αγορά από τον Ιωάννην Τζιώτη: γρόσια 20.
–1816. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1816 Νικόλαος Σκορδίλης, προύχοντας Δραγουλά. Συνυπογράφει με άλλους προεστούς και των άλλων χωριών της Πάρου τη σετέντζα που αφορά στη Μονή του Αγίου Μηνά. Από τον Τσιπίδο υπογράφουν οι Μιχαήλ Τσιγώνιας, Νικόλαος Τζιώτης και Εμμανουήλ Μονόπατος και από τα Μάρμαρα οι Αλέξανδρος Μπαρότζης και Εμμανουήλ Άγουρος, ο οικονόμος Κεφάλου και ένας Βλάσης Πλαζές (?).
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, εις το μικρό περιβολάκι Ιωάννης Τζιώτης.
–1820. Σε έγγραφο Τζιπίδου 1820 ο Πριμικηρίος Σοφιανός επιβεβαιώνει στην αρχή  ο Ι. Μαυρογένης, ζαμπίτης (αστυνόμος) Πάρου «Παρησιασθέντες έμπροσθεν του πανευγενεστάτου άρχοντος τζελέπη Γιαννάκη Μαυρογένη ζαμπίτη μαε η κερα πρεσβυτέρα του αγίου πριμικηρίου Σοφιανού κάνοντας αγωγή κατά του Ιωάννη Τζιώτη δια τα οσπίτια της οπού είχε χαλασθούν εξαιτίας της εκκλησίας τιυ οπού έκτισεν εις την Αγίαν Παρασκευήν.
–1821. Παριανός αγωνιστής του 1821 ο Ελευθέριος Τζιώτης.
–1825. Με τη διαθήκη του ο Ιωάννης Τζιώτης (Τζιπίδος, 24 Μαΐου 1825) «του κύρ Αθανασίου αφήνω στον Άγιον Γεώργιον τον Κάτω μια μέλισσα.
–1825. Διαθήκη του Ιωάννη Ελευθ. Τζιώτη (Τζιπίδος 24 Μαΐου 1825) «αφήνω το χωράφι στο Μαρμαρά όπου έχω αγορά από Πριμηκύριον», υπογράφει ο πριμικήριος Σοφιανός.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Μανόλης Τζιώτης.
–1843. Σε εκλογικό κατάλογο του 1843, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Νικόλαος Τζιώτης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τζιώτης 37 ετών γεωργός.
–1846. Ο Μαρπησσαίος Γεώργιος Φωκιανός έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Παριανού Δημητρίου Σάλλα «κατά το 1826 εις την κατά του Ιμβραήμ πολιορκίαν Τριπολιτσάς (…) και διέμεινεν εκεί μέχρι της πτώσεως της» κατά μαρτυρία των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Μαρπήσσης, σε έγγραφο τους («εν Μαρπίσση την 16 Μαΐου 1846»). Ακολούθως διέμεινε στα Βέρβαινα και τέλος στο Ναύπλιο. Αρχηγός δε των όπλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το πιστοποιητικό το υπογράφουν 48 προύχοντες και κάτοικοι της Μάρπησσας, μεταξύ των οποίων οι: Άγουρος Ιωάννης, Ιωάννης Ασωνίτης, Ελευθέριος Τζιώτης, Αναγνώστης Α. Βιτσαράς, Παναγ. Νικηφοράκης, Αντώνιος Τζιγώνιας, Αρτέμιος Ευλογιάς, Ανδρέας Αλιπράντης, Νικ. Βατιμπέλας, Νικόλαος Πούλιος, Γουλιέλμος Καντιώτης, Μακάριος Στάμενας. Το επικυρώνει δε καθώς και τις υπογραφές, ο δήμαρχος Μάρπησσας Γεώργιος Σιμ. Δελαγραμμάτης («εν Μαρπίσση την 20 Μαΐου 1846»).
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 47χτονος εργάτης Ελευθέριος Τζότης, ο 40χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τζότης και ο 40χρονος βαρελοποιός Γεώργιος Τζότης.
–1903. Στις αρχές Αυγούστου του 1903 ο πνιγμός δύο Τσιπιδιανών είχε συνταράξει την κοινωνία του χωριού, αλλά και της Πάρου. Κατά τον ανταποκριτή της εφημερίδας «Αιγαίο» (9 Αυγούστου 1903): «Οι εκ Μαρπίσσης διά λέμβου κατά την παρελθούσαν εβδομάδα αναχωρήσαντες προς αλιείαν αλλά μη επανελθόντες εις τας οικίας των Αντώνιος Τζιώτης και Γεώργιος Μελανίτης κατά πάσαν πιθανότητα επνίγησαν καθ’όσον η λέμβος των ανευρέθη κενή παρά τας ακτάς της Φολεγάνδρου».
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τζιώτης Δημήτριος  του Γεωργίου, γεωργός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τζιώτης Νικόλαος του Ανδρέα γεωργός κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τζιώτης Γεώργιος του Ιωάννη, 58 ετών κτηματίας.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τζιώτης Γεώργιος του Εμμανουήλ 23 ετών γεωργός, ο Τζιώτης Σταύρος του Γεωργίου 25 ετών γεωργός, ο Τζιώτης Ιωάννης του Γεωργίου 30 ετών γεωργός και ο Τζιώτης Γεώργιος του Ανδρέα 46 ετών γεωργός.

Τζοάνες: Βλέπε Τζουάνες

Τζολμάς ή Τζόλμας:
–1840. Έγγραφο του έτους 1840.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος σκυτοτόμος Τζόλμας Πέτρος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 39χρονος σκυτοτόμος Πέτρος Τζόλμας.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρίας το 1875, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τζόλμας του Πέτρου, ετών 32 γεωργός.

Τζορδάνης: Βλέπε Ιορδάνης.

Τζουάνης ή Τζουάνες ή Τζουάννες ή Τζοάνες ή ντε Τζουάνες ή ντε Ζουάνες: Οικογένεια πιθανώς Μαλτέζικη, καθολικού δόγματος. Οικογένεια γνωστή ως και σήμερα στην Παροικιά.
Υπάρχουν αναφορές τον 18ο αιώνα για τον πειρατή «καπετάν αφέντη Χριστόφιλο ντε Τζουάνε, ο λεγόμενος Γρύλος ή Γρέζος» που είχε  την έδρα του σε Πάρο και Αντίπαρο. Το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει καμία συγγενική σχέση με την γνωστή οικογένεια της Παροικιάς, παρόλα αυτά όσα έγγραφα αναφέρουν τον ντε Τζουάνε θα τον καταγράφουμε σε αυτή την στήλη.
Στην Κρήτη με τους τύπους Τζουάνος(Σκαλάνι Πεδινού), Τζουάνης – Τζουάνος – Τζοάνος – Τζουανάκης (Ηράκλειο), Τζοανάκης (Σητεία), κλπ.
Επώνυμο Zuanni από το βαφτιστικό Βενετικό Zuane, Zoane, Zuan(n)I, Zuan, ιταλικό Giovani.
Polo Zuane πλοίαρχος, 1501. Zorzi di Zuane di Candia πέθανε στη Βενετία το 1563.
–1716. Σε κληρονομικό δικαίωμα των συζύγων αναφέρεται στις 24 Ιανουαρίου 1716 ο Πρωτονοτάροικος Τζουανές.
–1734. Τις τελευταίες μέρες του Ιουλίου του 1734 κούρσαροι που αποβιβάστηκαν στην Πάρο αιχμαλώτισαν δύο Τούρκους, που είχε στείλει εκεί ο Βοεβόδας του νησιού, για να του μαζέψουν τη «δεκαετια» της χρονιάς. Οι Παριανοί υποχρεώθηκαν από τον βοεβόδα να καταβάλουν τα απαιτούμενα για την απελευθέρωση των ανθρώπων του λύτρα. Κατά της 4η δεκαετία του 18ου αιώνα η Πάρος και η Αντίπαρος ήταν ορμητήρια δύο Ευρωπαίων κουρσάρων, του Φραγκίσκου Ντενετάλη και του Χριστοφίλου Ντε Ζουάνε Γρέζου. Η παρουσία και η επιζήμια για την διακίνηση του εμπορείου δράση τους βεβαιώνεται από μαρτυρικές καταθέσεις καραβοκύρηδων που για να γλυτώσουν και τα πλοία τους και το εμπόρευμα τους, αναγκάστηκαν να πληρώσουν σ’αυτούς τους δύο ληστές υπέρογκα χρηματικά ποσά».
–1737. Προικοσύμφωνο του μαστρο Τζουάνες Νικολάκη Βασιλάκης με την Ζαμπέτα θυγατήρ παπά Αντώνη Μουσούρη στην Παροικιά στις 3 Φεβρουαρίου 1737.
–1740. Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ…. Τζάνες ο Καλλέργης, Κανζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα".
–1744. Έγγραφο αναφέρεται στον πειρατή Γρύλο που έλεγχε τα στενά περάσματα των Κυκλάδων και λήστευε κυριολεκτικά τα πλεούμενα με ορμητήριο την Πάρο και Αντίπαρο. «Εις δόξαν Θεού αμήν και της διαφεντεύτρας μας Εκατονταπυλιανής αμήν, 1744 Μαρτίου 4, Παροικία. Την σήμερον εφανερώθηκαν προσωπικώς εις την κανκελλαρία μας οι εδώ ονομτισμένοι ένμπροσθεν των υποκάτωθι παρόντα αξιοπίστω μαρτύρω, καραβοκύρης Γεώργιος Κανάρης, Στάμος Ψωμάς, Κωνσταντίνος Κακούρης, Νικολός Χαϊμάδας και Αθανάσιος Φραγκογιάννης οι οποίοι ζητούσαν και θέλουν δια μέσου της παρούσης φανερής υπογραφής των υποκάτωθεν να επιδείσουν ότι μισέβοντας από την Αθήνα με γνώμην Θεού θέλοντος να ξετρέξου τον δρόμον των έως την βασιλεύουσαν πόλιν και πηγαινόμενοι όντας εις το στενό της Άνδρος αιφνιδίως χωρίς τινα είδηση τους επάναβε(;) μία φελούκα μεγάλην και αρματωμένη καλά και αρματωμένη του αφέντη καπετάν Χριστοφίλου ντε Τζουάνε λεγόμενος Γρύλος και αυτός γενόμενος νοικοκύρης εις το καϊκιό των τους επήραν και συντροφία ζώντας τους τους επήρα εις το κανάλι της Αντιπάρου που εκεί ήτον ο καπετάνιος και το αρμαμέντον του και ερευνώντας το πράμα τους έδωκεν άδειαν και τους έκαμαν καλή πασκοτζέρο που εβρίσκουντανε ομοίως και μερικό από το σαπούνι του γομαριούν της Τζουβάλια πέντε και προβλέποντας, λοιπόν, στενοχωρημένο να μην χάσου και το αποληφθέν τως έβρη παρακαλεστικώς και εδανείστηκα ριάλια δύο χιλιάδες εξακόσια σαράντα ένα που γίνεται ο αριθμός με τα έξοδα έως δύο χιλιάδες επτακόσιαν και τους άφησαν ελεύθερους με το γομάρι του σαπουνιού, όθεν δι ‘ απόδειξιν με φανερά μαρτυρία την εζημία που έως τώρα ετράβηξα τους εσυντροφιάζομε δια μέσου της παρούσης υπογεγραμμένης ως κάτωθεν και τυπωμένη με την κοινή σφραγίδα εφανέρωσα του λεγόμενου καπετάνιου το επαράτησα χωρίς τινα έξοδα εις ασφάλεια, ξεκαθαρίζεται ότι το καΐκι με τες απόδειξες που ο καραβοκύρης εφανέρωσε του λεγόμενου καπετάνιου το επαράτησε χωρίς τινα έξοδα..
Γεώργιος Σπυρίδος μαρτυρώ ως άνωθεν
Μπορταλαμέος Βιτζαράς μάρτυρας
Πέτρος Μαβρογένης μαρτυρώ ως άνωθεν
Ιωάννης Δουδέσκος μάρτυρας
Τζανής Καμπάνης μάρτυρας
Τζουάνες Πρωτονοτάριος Κεφάλου(;) εις αναζήτησιν έγραψα Απόδειξη των Αθηναίων εις την εζημία ετραβήξαν απέ τον καπετάν Γρύλο».  
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυράτε ο Τζουάνες Μάρκος.
–1842. Προικοσύμφωνο Σπυρίδωνα Κοντοστάβλου και Μαρίνας Κατακουζηνού
Παροικιά, 26 Αυγούστου 1842
Τω χιλιοστώ οκτακοσιοστώ τεσσαρακοστώ δεύτερω έτει, την εικοστήν έκτην του μηνός Αυγούστου ημέραν Τετάρτη της εβδομάδος, επροσκλήθην ο υποφαινόμενος Δημήτριος Δελαγραμμάτης, Ειρηνοδίκης και κάτοικος Πάρου, εκπληρών έργα συμβολαιογράφου παρά του κυρίου Αναστασίου Κοντοστάβλου, ασθενούντος, διά να έλθω προς αντάμωσιν του διά να συντάξω το παρόν συμβόλαιον, αυθωρί δε κατά την ενδεκάτην ώραν πρό μεσημβρίας της αναφερομένης ημέρας ήλθον εις ταύτην την πόλιν της Παροικίας κειμένην οικίαν κατά την θέσιν Χάλαρα (Μεσοσπορίτισσα), οπου παρουσιασθέντες οι κύριοι Αναστάσιος Κοντόσταβλος και η σύζυγός αυτού Μαρούσα, Δημόται και κάτοικοι του δήμου Πάρου, κτηματίαι γνωστοί μου και άσχετοι συγγενείας με εμέ, ολιτινες ωμολόγησαν ενώπιον εμού, και των κάτωθεν υποφαινομένων μαρτύρων, ότι με το να ενυμφεύθη ο υιός των Σπυρίδων διά νόμιμον σύζυγον του την κυρίαν Μιρίναν θυγατέρα του Γεωργίου Κατακουζινού κατά τον Ιούλιον του χιλιοστού οκτακοσιοστού εικοστού ογδόου έτους, και επειδή δεν έκαμον εις αυτόν άχρι τούδε προικοσύμφωνον, ητήσαντο… εκ συμφώνου, οι ρηθέντες γονείς του την σύνταξιν του παρόντος προικοσυμφώνου, με το οποίον ομολογούν ότι δίδουν ευχαρίστως και με την ευχήν των προς τον υιόν των Σπυρίδωνα χάριν προικός τα ακόλουθα:
Μίαν εικόνα τιμωμένη Ο Άγιος Σπυρίδων, τον αλευροανεμόμυλον τους κείμενον κατά το βόρειον  παράλιον του λιμένος Παροικίας έξωθεν του Μεγάλου Χωραφιού της Δημοτικής Εκκλησίας Εκατονταπυλιανής μ’ όλα τα εις αυτόν έπιπλα και σκεύη, καθώς είναι και ευρίσκονται τμηματικώς διά δραχμάς τρείς χιλιάδας, την συνεχομένην μ’ αυτόν οικίαν και με τον ψωμόφουρνον και με διάφορα δένδρα, καθώς είναι και ευρίσκεται κείμενον εντός της πόλεως Παροικίας, κατά [το βόρειον παράλιον του λιμένος συνορευομένην με] οικίαν του Τζόρτζη Τζουάννη μ’ εκείνην του Ιωάννη Παπαδόπουλου, με το κηπάριον του Γεωργίου Βιτζαρά και μ’εκείνο του Νικολάου Ψαράκη και με το της  Ειρήνης  Α. Βιτζαρά εκτιμώμενον δια δραχμάς πεντακοσίας. Το πλοίο του Βρατζέρα με τα ημίσια αναλογούντα εις αυτόν έπιπλα και σκεύη, εκτιμώμενον δια δραχμάς διακοσίας, ένα αλώνι του αλευροανεμόμυλου, το οποίον το έχουν εκτός της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου, κείμενης κατά βόρειον παράλιον του λιμένος Παροικίας, μίαν κουρούπα του λαδιού κορωνιά, ένα… σούνι σανιδένιο, ένα βαρέλι του κρασιού με σιδερένιο βεργιό, εκτιμηθέντα όλα τα κινητά είδη δια δραχμάς πεντήκοντα.
Όλα τα ρηθέντα κινητά και ακίνητα κτήματα θέλει τα κρατεί εις χείρας του ο αναφερόμενος πατήρ Αναστάσιος Κοντόσταβλος και να καρπούται αυτά εν όσω ούτος ζή, μετά τον θάνατόν του οποίου θέλει τα παραλάβει εις την δεσποτείαν και κυριότητά του ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων Κοντόσταβλος, διά να τα κάνη ως θέλει και βούλεται, ως κτήματά του αναπόσπαστα, αναμφισβήτητα και παντοτεινά, παρεκτός του περιβολίου με τα εν αυτώ, το οποίον θέλει το καρπούται η μητήρ του Μαρούσα εν όσω αυτή ζή, μετά τον θάνατόν της οποίας θέλει το παραλάβει και τούτο ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων πάντη ελευθέρον εις την εξουσίαν του με την υποχρέωσιν δε του υιού των Σπυρίδωνος, μετά τον θάνατόν του πατρός του, όπου τότε θέλει παραλάβει τον αλευροανεμόμυλον εις την εξουσίαν του, να δίδη κατ’ έτος προς την μητέρα του Μαρούσαν, είκοσι πινάκια αλεύρι κρίθιρον και πινάκια δέκα σιταρένιον, εν όσω αυτή ζή, μετά τον θάνατόν της οποίας θέλει μένει ο ρηθείς υιός των Σπυρίδων ελεύθερος της υποχρεώσεως της αλευρ……. [Και εις ένδειξιν υπεγράφη το] παρόν προικοσύμφωνον έγγραφον εν τη … αναγνωσθέν ευκρινώς και μεγαλοφώνως, εις επήκοον αυτών και των επί τούτων προσκληθέντων μαρτύρων μαρτυρούντων την θέλησιν των λέγω των κυρίων Μάρκου Φ. Κυπραίου, κτηματία και Δημητρίου Εμμ. Σκορδύλη, κτηματία, κατοίκων και δημοτών του Δήμου Πάρου, γνωστών μοι αμφοτέρων και ασχέτων συγγενείας με εμέ και με τους ρηθέντας, υπογράφεται ιδιοχείρως παρά των μαρτύρων μόνον και παρ’ εμού, παρά δε του Αναστασίου Κοντόσταυλουκαι της συζύγου του Μαρούσας δεν υπεγράφθη αγραμμάτων ομολογησάντων είναι.
Μάρκος Κυπραίος μαρτυρώ.
Δημήτριος Εμμ. Σορδύλης μαρτυρώ
Ο εκπληρών έργα συμβολαιογράφου Ειρηνοδίκης Πάρου Δ. Δελαγραμμάτης.
–1875. Το 1875 γεννιέται ο Τζουάνης Γεώργιος του Χρήστου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1903. Το 1903 γεννιέται ο Τζουάνης Σταύρος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τζουάνης Χρήστος του Γεωργίου γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τζουάνης Δημήτριος του Γεωργίου κουρεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τζουάννες Λεονάρδος του Γεωργίου μηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1920. Σε φωτογραφεία ίσως της δεκαετίας του 1920, στην Παροικιά, διακρίνεται ο νεαρός Αντώνης Τζουάνης.
–1945 Αντώνης Τζουάνης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένοι οι Τζουάνης Σταύρος του Γεωργίου, Γεώργιος του Χρήστου, Χρήστος του Γεωργίου και Δημήτρης του Γεωργίου κάτοικοι Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τζουάνη Ειρήνη του Γεωργίου κάτοικος Παροικιάς.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται ο μαθητής Φραγκίσκος Τζουάνης.

Τζουάννες: Βλέπε Τζουάνες

Τζουντζελάκης:
–1855. Στις 20 Απριλίου 1855 μνημονεύεται σε συμβολαιογραφική πράξη [παραχωρητήριο] στην Σύρο ο κάτοικος Πάρου καπνοκόπτης Νικόλαος Τζουντζελάκης και η σύζυγός του Ανέζα να παραχωρούν δικαίωμα στον Ιωάννη Τζαλύμπα, κάτοικο Ερμούπολης.

Τζωάνης ή Τζωάννης: Βλέπε Τζουάνες

Τζώρτζης: Οίκος Βενετών πατρικίων, ο οποίος έδωσε μεταξύ των άλλων ένα δόγη της Βενετίας (14ος αι.), ένα δούκα της Κρήτης (16ος αι.), επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και άλλους αξιωματούχους.
Από το Βενετικό βαφτιστικό Zorzi ιταλικό Giorgio από το λατινικό Cheorghios από το ελληνικό γεωργός.
Πέτρος Τζώρτζης ρέκτορας Σητείας σε έγγραφο του 1351.
Fantino Zorzi Capitano Generale τον Σεπτέμβριο του 1479. Ο Εκλαμπρότατος αφέντης Αλβίζε Τζώρτζης σε έγγραφο του 1611. Alvigi Zorzi ποιητής.
Στον Trivan 1644 στους ευγενείς Βενετούς Χανίων οικ. Zorzi. Τριαντάφυφυλλος Τζώρτζης από την Κρήτη στη Ζάκυνθο 1671.
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυράτε ο κάτοικος Λευκών Νικόλαος Τζώρτζης.
–1835. Δ. Α. Τζώρτζης κάτοικος Πάρου. Αναφαίρετε ως συνδρομητής σε βιβλίο του 1838 «Η Βοσκοπούλα του Αιγαίου Πελάγους» του Ιωαννη Γρυπάρη από την Μύκονο.
–1935 Μύλο του Αναστάση Τζώρτζη (Όαση) στην Παροικιά.

Τηγάνας: Επώνυμο παρωνυμικό
–1802. Σε έγγραφο βόρια της Αγκαιριάς αναφέρεται, Λεύκων 28 Σεπτ. 1802 «και δώνει ο κυρ Γεώργης του αδερφούν του Θωμά το χωράφι οπού έχει εις το Καμπί σύμπλιος Μήτρος Μωραΐτης και Γιάννης Τηγάνας»

Τηνιακός ή Ντηνιακός: Επίθετο-πατριδωνύμιο= από την Τήνο. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
–1741. «Προικοσύμφωνο του Γιώργη υιού της Ελένης Τηνιακής και Αικατερίνης Λεοντή» Νάουσα, 7 Φεβρουαρίου 1741. «»Η Άννα σύζυγος του μακαρίτη Γεώργη Λεοντή δίδει στην κόρη της Αιατερίνη τέσσερας εικόνες …, Η Ελένη Τηνιακή δίδει…» (ΕΒΕ, Ξ 665).
–1818. Σε έγγραφο του Τζιπίδου της 16ης Απρ. 1818 «έτερον εξαμπέλισμα στου Γκαστρωμένου πλησίον Ιωάννης Ντηνιακός». Ο Ιωάννης Τηνιακός, που αναφέρει το έγγραφο, έστειλε επιστολή, μαζί με άλλους, προς τους κατοίκους της Ύδρας στις 13 Απρ. 1822. Στη στήλη δε πεσόντων του Ηρώου Μάρπησσας, μεταξύ των ηρώων αναγράφεται ο Ευστράτιος Μαρ. Τηνιακός.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Ιωάννης Τηνιακός κάτοικος Μαρμάρων.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 45χρονος γεωργός Γεώργιος Τηνιακός και ο 37χρονος γεωργός Ευστράτιος Τηνιακός.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τηνιακός Ευστράτιος του Νικολάου κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΗΝΙΑΚΟΣ ΕΥΣΤ. ΜΑΡ.
–1947. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 28 Ιουνίου 1947 διαγράφεται ως εγγεγραμμένος εις έτερο Δήμο ή Κοινότητα ο Τηνιακός Ευστράτιος του Νικολάου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο του 1950 του Δήμου Μάρπησσας είναι εγγεγραμμένη η Τσιγώνια Αθηνούλα (γεν. 1916) σύζυγος Γεώργιος, όνομα πατρός Ευστράτιος Τηνιακός, κάτοικος Μάρπησσας.

Τιμιρζής: Ίσως Μικρασιάτικο.
–1821. Καταγραφή των κοινών χρεών της Νήσου Πάρου εγείνον εις Κωνσταντινούπολιν εις εκφόρους αποστολάς κατά το τελευτάτον _ καταχωρημένον εις τον κοινόν Κώδημα καθού είς του τελευταίου χρόνου απεσταλμένων. Μ. Τσιγώνια, και Ιω. Κορτιάνου λογαριασμούς, τα οποία μένουν ενεξόφλητα τα κεφάλαια ομολογιών οι δε τόκοι αυτών είναι πληρωμένοι μέχρι του χιλιοστού οκτακοσιοστού έτους.
Ομολογία Γιάγκου Δημητρίου Τιμιρζή γρ. 3000.

Τοματαίος: Βλέπε Dhiomatero

Τούλιος: Καταγωγή από την Σϊφνο. Από τις σπουδαιότερες μορφές της Πάρου ο Αθανάσιος Πάριος (Τούλιος).
–1710-1813 Διδάσκαλος του Γένους Αθανάσιος Τούλιος, του μετέπειτα Αγίου Αθανασίου του Παρίου. Γεννήθηκε στον Κώστο της Πάρου του 1710 και κατά άλλους το 1722. Τα πρώτα του μαθήματα τα λαμβάνει στην Νάουσα της Πάρου στη Σχολή των Ιησουιτών πατέρων και μετά στην Σίφνο από όπου καταγώταν ο πατέρας του ( η μητέρα του Κωστιανή). Απέθανε σε βαθύ γήρας στη Σύρο, ετάφη όμως στη μονή Λογγοβάρδας της Πάρου, της οποίας υπήρξε αδελφός. Καταξιώθηκε στις συνειδήσεις και τις ψυχές των Παρίων ως πρότυπο ιερωμένου, παιδαγωγού και πνευματικού.
–1785. «Ο Αθανάσιος ο Πάριος νοσταλγεί την Πάρον, το χωριουδάκι του, τον Κώστον, και τω 1785 επιβιβάζεται πλοίου διά το Αιγαίον. Η θεία όμως πρόνοια τον επιστρατεύει δι’ άλλην θέσιν. Μια μικροναυμαχία Ρώσων και Τούρκων τον αποκλείει εις Χίον, και οι Χιώται τον αιχμαλωτίζουν με την αγάπη των. Η νοσταλγία του διά την Πάρον παραμένει. Με αυτήν ζη 25 χρόνια προσευχόμενος, αγωνιζόμενος, διδάσκων, συγγράφων εις Χίον μέχρι την 24ην Ιουνίου του 1813, ότε ο θάνατος απέσπασε την γραφίδα από την χείρα του». (Παριανά 150)
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 53χρονος γεωργός Απόστολος Δ. Τούλιος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Κώστου του 1847 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 53χρονος γεωργός Απόστολος Δ. Τούλιος.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τούλιος Δημήτριος του Αποστόλου, 37 ετών, γεωργός και ο Τούλιος Ιωάννης Αποστόλου,  54 ετών, γεωργός.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τούλιος Δημήτριος του Απόστολου, 39 ετών, γεωργός από τον Κώστο και ο Τούλιος Ιωάννης του Απόστολου, 56 ετών, γεωργός από τον Κώστο.
–1919. Των υπέρ πατρίδος πεσώντων 1919-22 (Ηρώο Κώστου) Στρατιώτης Τούλιος Α.Δ.

Τουμπλάς:
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δραγουλά το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 40χρονος γεωργός Τουμπλάς Αλλέξανδρος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Δραγουλά του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος ναύτης Τουμπλάς Αλλέξανδρος.

Τούρτας: Παρωνυμικό επώνυμο. Το επώνυμο εκ του ουσιαστικού τουρτάς, ο κατασκευαστής τούρτας. Εκ της λέξις του λατινικού torta. Πρόσφυγας από την Μ. Ασία.
–1885. Το 1885 γεννιέται ο Τούρτας Εμμανουήλ του Μιχαήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1930. Σε φωτογραφία του Δημοτικού Σχολείου Παροικίας το 1930, διακρίνεται η μαθήτρια, Όλγα Τούρτα.
–1913. Το 1913 γεννιέται ο Τούρτας Μιχαήλ του Εμμανουήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς το 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τούρτας Εμμανουήλ του Μιχαήλ και ο γιός του Μιχαήλ αλιείς κάτοικοι Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Ζουμή Ελένη, όνομα συζύγου Νικόλαος όνομα πατρός Εμμανουήλ Τούρτας.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τούρτα Μαριόρα του Εμμανουήλ.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται ο επιστάτης του Γυμνασίου Πάρου Εμμανουήλ Τούρτας και ο μαθητής Φραγκίσκος Τούρτας.
–1985. Το 1985 περίπτερο στην πλατεία Μ. Μαυρογένους Παροικιάς ιδιοκτησίας Τούρτα …

Τουρτούλης:
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερον χωράφι του Τουρτούλη.

Τράντας: Βλέπε Περαντινός.

Τραχηνός:
–1633. Ειρήνη Θυγατέρα Νικολού Τραχηνού ιδιοκτήτρια ναού το 1633. «Προσηλώνει τον ναό [ποιον?] στην εκκλησία του πρωτοπαππά Κνσταντίνου Σκορδίλη». Επιγραφή σε πλάκα που υπάρχει στην αυλή της Αγίας Μονής, μεταφερμένη από αλλού, από άλλο ναό: ΑΧ+ΛΓ(=1633). Επροσήλωσε η Ερήνη του Νικολού Τραχηνού / θυγάτηρ τον παρόν ναόν στην εκκλησία / εμού του παπα Κωνσταντίνου Σκορδίλη και πρωτοπαπά.
Η εκκλησία που αναφέρει η επιγραφή, και ήταν ιδιοκτησία του παπα-Κωνστντίνου Σκορδίλη, προφανώς θα ήταν ο ναός της Παναγιάς Θαλασσινής (άγνωστο που βρισκόταν), όπως μαρτυρεί επιγραφή του 1618, που είναι εντοιχισμένη στον τοίχο του περιβόλου του ενοριακού ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Μάρμαρα.

Τριαντάφυλλος ή Τριανταφύλλου: Επίθετο παρωνύμιο. Νεοελληνικο αλλά και βυζαντινό με πολλά παράγωγα, Τριανταφύλλου, Τριανταφύλλης κ.α.
Το οικόσημο της οικογένειας Τριαντάφυλλου της Πάρου είναι ομιλούντο ή φανερό και απεικονίζει ένα δεξί χέρι που κρατάει τρία ροζ τριαντάφυλλα. Ο αριθμός των λουλουδιών συμβολίζει τρείς κλάδους της οικογένειας. Το ασημί χρώμα του φόντου συμβολίζει μεταλλικό, πανοπλία και κατ’ επέκταση πολεμιστής, ιππότης.
–1663. Έγγραφο έτους 1663 αναφέρει τον Τριαντάφυλλο … .
–1664. Ο ιερέας Ναούσης Πόθος Τριαντάφυλλος εκοιμήθη το 1664. 
–1665. Ο ιερέας Δημήτριος Τριαντάφυλλος, γιός του αποθανόντα ιερέα Πόθου Τριαντάφυλλου, αναφέρεται σε έγγραφο Ναούσης στις 10 Ιουλίου 1665.
–1706. Πρακτικό εκλογικής επιτροπής του κοινού της Αντιπάρου στις 31 Μαρτίου 1706, αναφέρεται ο Αναγνώστης Τριαντάφυλλος.
–1724. Προικοσύμφωνο Ιωάννη Βασάλου και Αννέζας (Νάουσα 27 Σεπτ. 1724) «έτερον χωράφι εις τον Ξηροπόταμο πλησίον βικαρίου Γεράρδη, έτερον χωράφι εις την Κατηφόρα πλησίον Ιωάννης Τριαντάφυλλους»
–1733. Πρακτικό εκλογής απεσταλμένων του κοινού της Νάουσας στην Κωνσταντινούπολη στις 26 Οκτωβρίου 1733 αναφέρεται ο Μανούσος Τριαντάφυλλος.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο Μανούσος Τριαντάφυλλος από το κοινό της Νάουσας Πάρου.
–1740. Σε έγγραφο του 1740 της οικ. Βατιμπέλλα αναφέρει "Νήσος Πάρος Καστελιω εις τα 1740 νέο 3 Ιανουαρίου ημέρα Κυριακή και ώρα 3 της ημέρας. Ήλθασι εις την Νάουσα τέσσερις λεβέντες αρματωμένοι από το μπαστιμέντο του Καπετάν Φραγκίσκου Μαρία κοματάντε μίαν πουλάκα αρματωμένη εις την αμάχη με πατιέρα της Μάλτας οι άνθρωποι όπου ήλθαν ήτον ένας σαρτζελτές, το όνομά του Μπορταλαμαίος, με άλλους τρείς αρματωμένους και ερισαλτάρασι με δύναμιν των αρμάτων των επάνω εις το σπίτι του Σιόρ Κονσούλου των Εγγλέζων ονοματισμένος Σιόρ Νικολός Βατιμπέλλας. Και αυτός θεωρόντας του με τα άρματα και ξεσαθωμένοι εσφαλίκτη μέσα εις την κάμαράν του και αυτοί ψάχνοντας του και τον έβγαλαν από μέσα, τον εκατέβασαν κάτω σύροντας τον ώσαν κατάδικον και τα κοπέλλια του θεωρόντας την τόσην καταδίκην όπου του έκανα, αρμπούρισαν την παντιέρα του Βασιλέως της Εγγλιτέρας διά να διαφεντευθή και εφανέρωσαν και την διαφέντευσιν του Βασιλέως της Φράντζας δια τα καλά μέριτα του μακαρίτου πατρός του εφανέρωσαν και τις διαφέντεψες ιδικές των και με όλα αυτά από τον νούν των δεν επέρασαν μόνον το επήραν ως κατάδικον ξεσκισμένον και τον επήγαν ξεσπαθωμένοι μέσα εις την Παρκιά και εγύρευσαν καιρόν να τον σκοτώσουν, μα τον ακολούθησαν κόσμος πολύς και δεν ευρίσκαν άδειαν να κάμουν την όρεξιν τους, και πηγαινάμενοι εις την Παρκιάν αν δεν ήθελεν ευρεθή εις το Πόρτο ο Καπετάν Λούης Γζιπέτρος από το Σαν Τραπέ και ο καπετάν Αντώνιος Μαρτίν από το Σαν Τραπέ καπετάνιος εις ένα καράβι και ο καπετάν Κάρλος και ο καπετάν Τζουάνες αν ήθελαν λείψει αυτοί δεν ηξεύρομεν το τέλος όπου είχαν να πράξουν χωρίς κανένα νιτερέσσο και εις τούτο δίνομεν την παρόν μαρτυρίαν εις την ψυχήν μας πως τα είδαμεν με τα μάτια μας και υπογράφουμεν εις βεβαίωσιν. Το σφραγίζομεν και με την σραγίδα της κοινότης μας.
Οικονόμος Νάουσας μαρτυρώ, Σακελλάριος Νάουσας μαρτυρώ, Σκευοφύλαξ Νάουσας μαρτυρώ, ο Προηγούμενος του Βατοπεδίου Αθανάσιος μάρτυς, Αρχιδιάκως Νεόφυτος Βατιμπέλλας μαρτυρώ ως είδα, Λοΐζος Τζιμπέρ μάρτυς. Γεώργιος Βιτσαράς μάρτυς, Γεώργιος Μαρμπαρήγος μάρτυς, Σακέλιως Ναούσης μαρτυρώ, Παπά Φραντζέσκος Νταβερώνας μαρτυρώ, Παπά Μαρίνος Ραγγούσης μαρτυρώ, Γεώργιος Νταμιραλής μαρτυρώ, Ιωάννης Τριαντάφυλλος Μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Βατιμπέλας μαρτυρώ, Δημήτριος Αυλωνίτης μαρτυρώ, Νικόλαος Λευκαρός μαρτυρώ. Εγώ Νικολός Κανάλες μαρτυρώ, Κωνσταντίνος Σκορδίλης, Ανδρέας Βιτσαράς μαρτυρώ, Ιωάννης Μπρούτος, Τζάνες ο Καλλέργης Καντζιλάριος Ναούσης πιστώς γέγραφα".
–1749. Στις 17 Οκτωβρίου 1749 ο παπά-Ματθαίος Τριαντάφυλλος υπογράφει στον Τζιπίδο έγγραφο ανταλλαγής ακινήτων..
–1751. Σε διαθήκη της Τζανέταινας Π. Τριανταφύλλου (Τζιπίδος, 28 Δεκ. 1751) αναφέρεται « Ταύτα πάντα αυτή ηθέλησα και ούτως εποίησα και όποιος φανή ενάντιος νάχει αντίδικον την Κυρία την Ελεούσα».
–1763. Στις 6 Μαρτίου 1763 ο παπά-Εμμανουήλ Τζιώτης υπογράφει γράμμα (πληρεξούσιο) της Κυριακής Π. Τριανταφύλλου εις χωρίον Κεφάλου, Τζιπίδος.
–1796. Το 1796 γεννιέται ο Αναστάσιος Τριαντάφυλλος κτηματίας κάτοικος Ωλίαρου (Αντιπάρου).
–1826. «Προικοσύμφωνο Μανόλη Χαρακιάρη και της συζύγου του Άννης κόρης του ποτέ Νικολάου Τριανταφύλλου» Παροικιά, 5 Μαρτίου 1826. «Η Βασιλική χήρα Κωνσταντή Χαρακιάρη τον δίδει (του γιού της Μανόλη) μιαν εικόνα της Ελεούσας, όπως σκέπει αυτούς ομοίως έχει και εδικήν του τον Άγιον Χαράλαμπον και ο Χρυσόστομος». «Κασι η Άννα (Νικ. Τριανταφύλλου, ανιψιά του κυρίου Ανδρέα Μαυρουδή και της κυρίας Αγγέλικας) έχει από μητρικόν της Υπεραγίαν Θεοτόκον την Σταυροκρατούσαν, τον Άγιον Γεώργιον και τον Άγιον Αθανάσιον» (ΓΑΚ, 215, 114r).
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Δημήτριος Τριαντάφυλλος και ο Μαυροδής Τριαντάφυλλος.
–1835. Κωνσταντίνος Τριαντάφυλλος, γεννήθηκε το 1835.
–1837. Οι δήμοι Πάρου το 1837 έχουν τους εξής δημάρχους και εισπράκτορες: Δήμος Πάρου (Παροικιά) Μάρκος Μάτζας Μαυρογένης δήμαρχος, εισπράκτορας Κυπριανός Ιωσήφ. Ωλίαρος (Αντίπαρος ) Ι. Μάτσας δήμαρχος, Θ. Τριανταφύλλου εισπράκτορας.
–1843. Στις 16  Οκτωβρίου 1843 η συνέλευση των εκλογέων διελύθη λόγο μη παρουσίας του δημάρχου Πάρου Καμπάνη. Η συνέλευση προσκάλεσε εγγράφως τον Δήμαρχο να παρευρεθεί την επομένη.
Ο δήμαρχος Πάρου Θ. Καμπάνης και ο γραμματέας Χαμάρτος πραγματοποιούν συνέλευση προς εκλογήν πληρεξουσίων και υπογράφουν το σχετικό έγγραφο στο οποίο αναφέρουν τους κατά τη γνώμη τους, νόμιμους εκλογείς:
Παροικιά: Φρ. Κρ. Μαύρος, Δημήτριος Δελαγγραμάτης, Γεώργιος Μαύρος, Ιωάννης Δελαγραμμάτης, Αντώνιθος Δελαγραμμάτης, Δημήτριος Πρωτόδικος.
Ωλίαρος: Αναγνώστης Τριαντάφυλλος, Βασίλειος Φαρούπος.
Στην Νάουσα, στα Μάρμαρα, στον Κώστο, Τσιπίδο και Δραγουλά, αναγνωρίζει τους ίδιους με την αντιπολίτευση. Για τους εκλογείς των Λευκών αναφέρει: «εκλεγχθέντες οχλαγωγικώς εν απουσία του ειδικού παρέδρου προσβληθέντος και αποχωρήσαντος και ξυλοκοπηθέντος των πολιτών»! Πάντως ο πάρεδρος Λευκών Κ. Χανιώτης, υπογράφει το έγγραφο των αποτελεσμάτων την 8/10.
Στο ίδιο έγγραφο αναφέρεται πως εξελέχθησαν πληρεξούσιοι οι Φραγκίσκος Κρ. Μαύρος και Δ. Δημητρακόπουλος. Δηλαδή όλη η φασαρία έγινε για να εκλεγεί ο Φρ. Μαύρος στην θέση του Ζ. Μάτσα Μαυρογένη!
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 50χρονος εργάτης Τριαντάφυλλος Αθανάσιος, ο 73χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τριαντάφυλλος, ο 28χρονος γεωργός Ζαννής Τριαντάφυλλος, ο 39χρονος γεωργός Ιωάννης Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος Νικόλαος Τριαντάφυλλος (απεβίωσε), ο 47χρονος γεωργός Αναγνώστης Τριαντάφυλλος, ο 38χρονος γεωργός Ζέπος Τριαντάφυλλος, ο 33χρονος γεωργός Ιωάννης Τριαντάφυλλος, ο 58χρονος γεωργός Μιχαήλ Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος γεωργός Νικόλαος Τριαντάφυλλος και ο 43χρονος γεωργός Σταυριανός Τριαντάφυλλος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος δημοδιδάσκαλος Αυγερινός Τριαντάφυλλος, ο 53χρονος γεωργός Τζανάκης Τριαντάφυλλος  και ο 26χρονος γεωργός Παρασκευάς Τριαντάφυλλος.
–1853. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 21χρονος σανδαλοποιός Βαρθολομαίος Τριανταφύλλου, άγαμος. Έδωσε όρκο στις 29 Ιουλίου 1853.
–1860. “αποδημούντες κληρούχους” του 1860 (σε παρένθεση ο τόπος αποδημίας)
Δημήτριος Ι. Παντουλής - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Μπενέτος Ι. Σκιαδάς - Μαρπίσσης (Αθήνα)
Σπύρος Περγαντής - Ναούσης (Αθήνα)
Πέτρος Ι. Πατέλης - Πάρου (Αθήνα)
Αχιλλεύς Ι. Φαρουλός - Πάρου (Κων/πολη)
Ανδρέας Μ. Τριαντάφυλλος - Πάρου (Άγνωστος)
Αντώνιος Ελευθ. Καδής - Πάρου (Αλεξάνδρεια)
Δημήτριος Μ. Λεοντής - Πάρου (Κων/πολη)
–1864. Το 1864 αναφέρεται σε έγγραφο ο Τριαντάφυλλος Παρασκευάς.
–1868. Στις 12 Φεβρουαρίου 1868 ο 24χρονος εργάτης από την Πάρο Βασίλειος Τριανταφύλλου, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 22χρονη από την Πάρο Δέσποινας Κασελού.
–1869. Δαμιανός Κων. Τριαντάφυλλος (1869-1950).
–1869. Στις 20 Οκτωβρίου 1869 ο 30χρονος γεωργός από την Πάρο Ανδρέας Μαν. Τριαντάφυλλος, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 32χρονη από την Μύκονο Μαριρώ Γ. Τρυανταφύλλου.
–1869. Το 1869 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Θεόδωρου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε το 1953.
–1871. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1871 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Νικολάου, γεωργός.
–1871. Το 1871 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Θεόδωρου γεωργός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1948.
–1872. Το 1872 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Ιωάννη υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρίας του 1875 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριαντάφυλλος Ανδρέας του Ζουάννες, ετών 43, σκυτοτόμος. Και ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Ζουάννες, ετών 48, αγρότης.
–1876. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1876 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Θεόδωρου, υποδηματοποιός.
–1877. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1877 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Νικολάου, γεωργός.
–1878. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1878 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Κωνσταντίνου, γεωργός.
–1881. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1881 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ηλίας του Ιωάννη, γεωργός.
–1882. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1882 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιερώνυμος του Θεόδωρου, καφφεπώλης.
–1884. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 40χρονος Βασίλειος Ν. Τριαντάφυλλος, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 14 Ιουλίου 1884.
–1884. Το 1884 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Δημητρίου διανάκτης κάτοικος Παροικιάς.
–1885. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1885 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μπατίστας του Μάρκου, εργάτης.
–1886. Το 1886 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Νικολάου, κάτοικος Αντιπάρου.
–1886. Το 1886 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ζαννής του Διονυσίου μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1890. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1890 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Αθανασίου, γεωργός.
–1890. Το 1890 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Αριστείδη γεωργός κάτοικος Παροικιάς.
–1891. Το 1891 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Διονυσίου μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1892. Το 1892 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Αθανασίου δικ. κλητήρ κάτοικος Παροικιάς.
–1893. Στις 15 Ιουλίου 1893 ο παριανός Σαρρής Νικόλαος 52 ετών [παππούς] Καραγωγεύς κάτοικος Σύρου η κόρη του Δέσποινα Σαρρή [μητέρα] δηλώνουν τον θάνατο της κόρης της Μαρία Τριαντάφυλλου 11μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Εντερίτις.
–1894. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1894 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Γεωργίου γεωργός, ο Τριαντάφυλλος Κίμων του Αθανασίου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Εμμανουήλ του Ζέππου ναυτικός.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Στυλιανός του Αθανασίου παντοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1895. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 23 ετών εργάτης Παναγιώτης Κ. Τριαντάφυλλος άγαμος. Έδωσε όρκο στις 20 Ιανουαρίου 1895.
–1897. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1897 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Ιωάννη εργάτης.
–1898. Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Τριαντάφυλλος Π. Αναστάσιος, ο Τριαντάφυλλος Μ. Ιωάννης, ο Τριαντάφυλλος Μ. Φραγκίσκος, ο Τριαντάφυλλος Π. Σταύρος, ο Τριαντάφυλλος Κ. Αναστάσιος και ο Τριαντάφυλλος Αδαμάντιος.
–1898. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1898 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Ματθαίου, εργάτης.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Αθανασίου φαροφύλαξ κάτοικος Παροικιάς.
–1902. Στις 17 Μαρτίου 1902 γεννιέται στις Λεύκες ο Στέφανος Δαμ. Τριαντάφυλλος. Διετέλεσε Γραμματέας της Κοινότητας Λευκών. Πέθανε το 1987.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Ιωάννη καφεπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1903. Η εφημερίδα «ΑΙΓΑΙΟΝ» γράφει στις 5 Ιουλίου 1903.: «Υπό επιτυχίας αρίστης ετέφθησαν αι εξετάσεις του Ελλην. Σχολείου μας δικαιώσασαι την περί του Στολάρχου μας κ. Ιακ. Κυπραίου και των συναδέλφων αυτού κ.κ Ανδρομανάκου και Πατέλη κρατούσαν αρίστην φήμην ως διδασκάλων λαμπρών και του καθήκοντος. Επιφυλασσόμεθα δε εκτενέστερον να πραγματευθώμεν περί αυτών και των του Δημοτ. Σχολείου μας. Τοις αριστεύσασι μαθηταίς του Ελληνικού Σχολείου Στυλ. Μαλαγαρδή, Εμμ. Φωκιανό, Δ. Πατέλη, Δ. Τριαντάφυλλο, Ραγκούση, Αγγελάκη και Κυριαζάνο από καρδιάς συγχαίρομεν.
–1904. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1904 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Νικολάου υποδηματοποιός.
–1905. Το 1905 γεννιέται στην Αντίπαρο η Τριανταφύλλου Αννέτα, όνομα πατρός Ν. Τριαντάφυλλος, όνομα συζύγου Κωνσταντίνος Κασαλιάς.
–1908. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1908 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μάρκος του Μιχαήλ εργάτης και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Ηλία ναυτικός.
–1910. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1910 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Μιχαήλς του Δημητρίου γεωργός.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Γεωργίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.
–1911. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1911 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ματθαίος του Ηλία εργάτης, ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Ηλία εργάτης.
–1911. Το 1911 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Μαρουδή ναυτικός κάτοικος Παροικιάς. Το 1948 διαγράφετε από τον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς ως εγγραφέντας σε άλλη Κοινότητα.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Παναγιώτης του Γεωργίου ηλεκτρομηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Μιχαήλ του Γεωργίου ξυλουργός κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1914 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αλέξανδρος του Ηλία ράπτης, ο Τριαντάφυλλος Κωνσταντίνος του Δημητρίου εργάτης.
–1915. Το 1915 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ευθύμιος του Νικολάου.
–1916. Το 1916 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Γεωργίου ράπτης κάτοικος Παροικιάς.
–1916. Το 1916 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Χρήστος του Ηλία, κάτοικος Αντιπάρου.
–1917. Το 1917 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Βασιλείου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ελευθέριος του Αντωνίου ξυλουργός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Το 1919 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Διονύσιος του Ζαννή μυλωθρός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Το 1919 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Παναγής του Βασιλείου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1921. Το 1921 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Γεωργίου μηχανικός κάτοικος Παροικιάς.
–1921. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1921 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Θεολόγος του Ηλία γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Κίμων εργάτης.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Βασιλείου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1922. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1922 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου γεωργός.
–1923. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1923 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Παντελής του Κίμων εργάτης, και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου εργάτης.
–1924. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1924 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Διονυσίου εργάτης, ο Τριαντάφυλλος Θεόδωρος του Ηλία εργάτης.
–1924. Το 1924 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Στον εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο γεννημένος το 1925 κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Κίμων γεωργός, ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Ιερώνυμου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Αντώνιος του Διονυσίου γεωργός.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Βασίλειος του Παρασκευά σερβιτόρος κάτοικος κοιν. Λευκών.
–1926. Το 1926 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Χριστόφορος του Βασιλείου εργατικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Απόστολος του Αντωνίου γεωργός κάτοικος Αντιπάρου.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Διονυσίου γεωργός κάτοικος Αντιπάρου.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Δημήτριος του Γεωργίου εργάτης κάτοικος κοιν. Λευκών.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Αθανάσιος του Αντωνίου ναυτικός κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Στυλιανού κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Αντωνίου ιδ. υπάλληλος κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Αρτέμιος του Κωνσταντίνου
–1930. Το 1930 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ευάγγελος του Εμμανουήλ, Ιδ. υπάλληλος.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Στυλιανού κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο κάτοικος Αντιπάρου Τριαντάφυλλος Ανάργυρος του Ιερώνυμου, καφεπώλης, ο Τριαντάφυλλος Γεώργιος του Κωνσταντίνου γεωργός και ο Τριαντάφυλλος Ιωάννης του Αλέξανδρου, ποιμήν.
–1933. Ενδεικτικό του Δημοτικού Σχολείου Λευκών Πάρου στις 12 Ιουνίου 1933 στον μαθητή Γεώργιο Π. Τριαντάφυλλο εκ Λευκών ετών 9 την Γ’ τάξη 
–1942. Το 1942 γεννιέται στις Λεύκες ο αρχαιολόγος, προϊστάμενος της εφορίας αρχαιοτήτων Θράκης και διευθυντής του αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, Δαμιανός Τριαντάφυλλος, καθηγητής στο Μουσουλμανικό Γυμνάσιο Κομοτηνής (1968-1970) και Επιμελητής Αρχαιοτήτων της ΙΘ Εθρίας Αρχαιοτήτων Θράκης.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 82χρονος κάτοικος Νάουσας, Τριαντάφυλλος Ζέππος του Μιχαήλ, κουρεύς.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 11 Ιανουαρίου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Σταθερού Μαρία, όνομα συζύγου Νικόλαος, όνομα πατρός Δ. Τριαντάφυλλος.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριανταφύλλου Ελένη, όνομα συζύγου Ζέππος, όνομα πατρός Νικόλαος Τριπολιτσιώτης.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριαντάφυλλου Ελένη, όνομα συζύγου Μιχαήλ, όνομα πατρός Ν. Σοβατζής.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριαντάφυλλος Νικόλαος του Γεωργίου 50 ετών ναυτικός.
–1951. Σε καφενείο της Παροικιάς του 1951, εμφανίζεται ο Στέλιος Τριαντάφυλλος.

Τριβλής:
–1685. Ιερέας Τριβλής Αντώνιος υπογράφει σε διαμαρτυρικό έγγραφο στις 5  Αυγούστου 1685.

Τριβυζάς ή Τριβιζάς ή Τριβιτζάς ή Τριβηζάς ή Τρεβιζάς: Το επίθετο Τριβυζάς είναι πατριδωνύμιο ή εθνικό, όπου προδίδει την πατρίδα τους το Τρεβίζο (Trevizo) της Λομβαρδίας-Βενετίας. Διάσπαρτες είναι οι πληροφορίες για μέλη του βενετικού οίκου Trivizan ή Trevizan, κυρίως στην ίδια τη μητρόπολη Βενετία αλλά και στις αποικίες της.
Από τον φημισμένο αυτό οίκο ευγενών, προέρχονται τρείς Δόγηδες της Λομβαρδοβενετίας ένας εξ αυτών ο Δόγης της Βενετίας oνόματι Marcantonio Trivizan, με σύντομη θητεία μεταξύ 1553-1554, πορτραίτο του οποίο φιλοτέχνησε ο Tiziano. Ο οικογενειακός κλάδος των Τριβυζά, έχει να παρουσιάσει εκτός από δόγηδες, και την κοπή μπρούτζινων, χάλκινων, αργυρών έως και χρυσών νομισμάτων!
Στην Πάρο ήρθαν από τα Επτάνησα (Ζάκυνθος), αρχικά ως καθολικού δόγματος ενώ στην συνέχεια ορθόδοξοι. Το 1546; Ο Μιχελής Τριβιζάς μετοικεί στην γειτονική Νάξο. Στην Κρήτη μαρτυρείται από το 1410 όπου υπηρετεί ως δούκας της Κρήτης ο Λεονάρδος Τριβιζάνος και παλιότερα με τον τύπο Trevisan και Trevisano σε έγγραφ του του 1212, Πέτρος Trevisan κάτοικος στην περιοχή Σητείας, Jacobinus Trevisano κάτοικος στο Καινούργιο Χωριό Νεάπολης, Μάρκος Τριβιζάνος σύμβουλος Κρήτης σε έγγραφα 1283, Gabriele Trevisano σύμβουλος Κρήτης το 1327, Vittore Trevizano σύμβουλος Χ¨ανδακα σε έγγραφο του 1356, Ευγένιοις Λεονάρδος Τριβιζάνος του ποτέ κυρίου Viti σύμβουλος του Δούκα της Κρήτης σε έγγραφα του 1390. κ.α.
Οικογένειες Τριβιζάνου και Τρεβιζάνου βενετικής καταγωγής από την Κρήτη το 1709 στη Ζάκυνθο..
Ο βενετικός τύπος είναι Trevizan εκ τούτου προέρχεται και ο τύπος Τριβιζάς, Τριβυζάς.
–1539. Το 1539 αναφέρεται σε έγγραφο ο κύρ Μιχελής Τριβιζάς.
–1546. Σε έγγραφο του 1546 μνημονεύεται ο Μιχέλης Τριβηζάς ο Παριανός ο οποίος μετοίκησε στη Νάξο με τους τρεις υιούς του, τον Ιωαννίκιο, τον Μιχαήλ και τον Νικόλαο.
–1684. Ιερομόναχος Ιωαννίκιος Τριβιζάς υπογράφει το παντίκιο της Ξεχωριανής στις 12 Ιουλίου 1684. Στο ίδιο έγγραφο υπογράφει και ο Μιχαήλ Τριβιζάς.
–1688. Ο παριανός οικονόμος Νικόλαος Τριβιζάς  που κατοικούσε στη Νάξο αναφέρεται σε έγγραφο στις 26 Δεκεμβρίου 1688 που αναλαμβάνει να πληρώσει στον Αξιώτη άρχο Βασιλάκη Γιράρδη το χρέος του εξαδέρφου του Κωνσταντή που κινδυνεύει να χάσει τα παχτωμένα για 50 ρεάλια πράματα που «του ευρίσκονται εις το νησίν της Πάρου».
–1722. Έγγραφο Τζιπίδος 24 Ιουνίου 1722 «Την σήμερον δίνει και φανερά πωλεί ο πολλά εκλαμπρός αφέντης Αλέξανδρος Καμπάνης ένα χωράφι που έχει αγορά εις του Λαού από τον Γεωργάκη Τριβιζά και δίνει το του μαστρο-Λευτέρη Καντιώτου διά πεάλια είκοσι έξε».
–1731. Στις 6 Νοεμβρίου 1731 ο παπά-Εμμανουήλ Τριβιζάς υπογράφει στον Τζιπίδο την διαθήκη του θείου του Δημήτρη Σιδεράκη «παράγγελλει στον ανιψιό του ιερέα Μανώλη Τριβιζά να τον θάψει εις την εκκλησίαν του τον Αγίον Γεώργιον και αφήνει το χωράφι του στο Κάστρο σύμπλιος ο γαμπρός του ο Φραγκιάς Παπαδόπουλος.
–1747. Σε πρακτικό εκλογής απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό της Παροικιάς σε Γενική Συνέλευση στις 26 Οκτωβρίου 1747 μαρτυρείται ο Γεώργιος Τριβιζάς.
–1752. Ιερέας Εμμανουήλ Τριβιζάς υπογράφει έγγραφο Τσιπίδου στις 26 Αυγούστου 1752.
–1755. Σε εκλογή απεσταλμένου στην Κωνσταντινούπολη από το κοινό Πάρου σε Γενική Συνέλευση στις 23 Αυγούστου 1755 μαρτυρείται ο Περούλης Τριβιζάς.
–1775. Στο προικοσύμφωνο του Μαν. Ανουσάκη και Μαρίας Ι. Τιμιράλια (Τζιπίδος 25 Οκτ. 1775) «ακόμα δίνει της και την ψαρόγα στην Μακρυά Λίμνη σύμπλιος Μιχάλης Τριβιζάς.
–1776. Το 1776 αναφέρεται σε έγγραφο ο ιερομόναχος Τριβιτζάς Γρηγόριος.
–1779. Ιερομόναχος Γρηγόριος Τριβιζάς από την Πάρο, κάτοικος Μυκόνου υπογράφει καντζελλαρικό γράμμα στις 21 Απριλίου 1779 που αφορά στον τίτλο ιδιοκτησίας της μονής του Αγίου Παντελεήμονα Μυκόνου.
–1798. Έγγραφο Τζιπίδου 3 Οκτ. 1798 «δίνει και πάντι ελεύθερα πουλεί η κερά Λένη ποτέ Νικόλα Τριβιζά γυνή το σπιτάκι που έχει εις την Καντούνα»
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, έτερη ψαρόγα εις το Καμινάκι πλησίον Μιχάλης Τριβυζάς.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος ράπτης Τριβιζάς Σπυρίνων.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 49χρονος γεωργός Ιωάννης Τριβυζάς και ο 25χρονος σκυτοτόμος Ελευθέριος Τριβυζάς.
–1860. Στις 18 Μαρτίου 1860 σε συμβολαιογραφική πράξη [Εξόφληση] στην Σύρου αναφέρεται ότι ο κάτοικος Μάρπησσας Πάρου Τριβιζάς Αντώνιος γεωργός.
–1871. Το 1871 γεννιέται ο Τριβιζάς Περούλης του Αντωνίου. Απεβίωσε το 1954.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τριβυζάς Δημήτριος του Περούλη εργάτης, το 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΡΥΒΙΖΑΣ ΕΛ. Ν. και ΤΡΥΒΙΖΑΣ ΕΜ. Γ.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τριβυζά Γεώργιος  του Αντώνιος, ξυλουργός και ο Τριβυζάς Δημήτριος του Μιχαήλ αρτοποιός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τριβυζάς Γεώργιος του Ιωάννη κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τριβυζάς Ιωάννη του Εμμανουήλ γεωργός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τριβυζάς Ελευθέριος του Μιχαήλ.
–1932. Το 1932 γεννιέται ο Τριβιζάς Σταύρος του Εμμανουήλ.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριβυζάς Γεώργιος του Εμμανουήλ, 73 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Περούλης του Αντωνίου 74 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Μιχαήλ του Νικολάου 54 ετών ταχυδρόμος, και ο Τριβυζάς Ιωάννης του Περούλη 47 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τριβυζάς Ηλίας του Μιχαήλ 41 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικήτας του Ιωάννη 41 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Γεώργιος του Ιωάννη 40 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Εμμανουήλ του Ιωάννη 44 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Δημήτριος του Περούλη 37 ετών εργάτης, ο Τριβυζάς Ιωάννης του Γεωργίου 52 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Ανδρέας του Γεωργίου 22 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικόλαος του Γεωργίου 25 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Εμμανουήλ του Γεωργίου 29 ετών γεωργός, ο Τριβυζάς Νικόλαος του Μιχαήλ 23 ετών γεωργός και ο Τριβυζάς Δημήτριος του Ιωάννη 31 ετών γεωργός.

Τριπολιτσιώτης ή Τριπολιτσώτης ή Τροπολιτσιώτης (Καλαναρχόπουλος, Καλλαναρχόπουλος και Καρανακόπουλος): Βλέπε και Καλαναρχόπουλος. Επώνυμο-πατριδωνύμιο. Το επίθετο αυτό προέρχεται από τον Μωριά και πιο συγκεκριμένα από το Βαλτέτσι της Αρκαδίας. Το αρχικό επώνυμο της οικογένειας Τριπολιτσιώτη ήταν Καλαναρχόπουλος όπου σημαίνει αρχηψάλτης.
Οι πρώτοι Καλαναχρόπουλοι (Τροπολιτσιώτιδες) που συναντάμε στο νησί είναι στη Νάουσα και στην συνέχεια στον Κώστο. Με τα χρόνια διασπάστηκαν και για να τους εντοπίζουν απέκτησαν παρωνύμια όπως: Μπάμπαλοι (του Αμπελά), Δαμασκινοί, Ψακίδες, Τρανταγιάννηδες και οι Μεράκουλοι ή Μεράκλοι.
Στην Πάρο ο γενάρχης τους ήρθε με τον άρχοντα Δημήτριο Δημητρακόπουλο το 1768 αφού αναγκάσθηκε να εκπατριστεί μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ (1768) και να καταφύγει στο νησί  μαζί με άλλους συμπατριώτες του μιας και είχαν πάρει μέρος σε αυτή.
Τους συναντάμε με τους τύπους αρχικά ως Καλαναρχόπουλος από το 1768 μέχρι το 1870 περίπου, στη συνέχεια και για περίπου 30 χρόνια ως Τροπολιτσιώτης / Τροπολιτσώτης και απο το 1903 μέχρι σήμερα ως Τριπολιτσιώτης και Τριπολιτσώτης.
–1768. Ο Δημήτρης Δημητρακόπουλος γνήσιο τέκνο της Αρκαδίας, είχε γεννηθεί στην Αλωνίσταινα, γενέτειρα της μητέρας του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, της Ζαμπίας Κωτσάκη. Σήμερα ανήκει διοικητικά στην επαρχία Μαντινείας. Από το χωριό του ο Δημητρακόπουλος αναγκάσθηκε να εκπατριστεί μετά την αποτυχούσα επανάσταση του Ορλώφ (1768) και να καταφύγει στην Πάρο μαζί με άλλους συμπατριώτες του, που σήμερα φέρουν τα επώνυμα Μωραΐτης, Τριπολιτσιώτης Γραμματικόπουλος, Ασπρόπουλος κ.α.
–1803. Εγγεγραμμένος το 1803 στον Δήμο Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), ο Στέργιος Καλαναρχόπουλος.
–1835. Χρεωστική ομολογία δραχμ. 50. Ήτοι δραχμάς πενήντα εδανείσθην ο υποφαινόμενος Ιωάννης Καλαναρχόπουλος παρά του κυρίου Φραντζέσκου Αναγνωστόπουλου … αγροικούμενος συρμαγιά εις το τζερνίκιον ονομαζόμενον «Άγιος Δημήτριος» υπό σημαίαν Ελληνικήν και διοικούμενον παρά του ιδίου πλοίαρχου.
Επί συμφωνίας τόκου ανά τρείς ταις ο) ο τον μήνα διά τας οποίας υπόσχεται με το καλόν του αρρίβον μετρήσαι αυτάς ομού και τον δουλωθέντα τόκον άνευ τινός αντιλογίας. Διό δέδωκε την παρούσα χρεωστικήν ομολογίαν, υπογεγραμμένην παρά του ιδίου δι’ άλλου και παρά του ιδίου δι άλλου και παρά αξιοπίστων μαρτύρων εις ασφάλεια.
Εν Ναούση της Πάρου τη 21 Φεβρουαρίου 1835.
Διά τον αγράμματον, Ιωάννη Καλαναρχόπουλον του υπογράφω εγώ Κωνσταντίνος Πιπής.
Ο γράψας Α. Μπερμπόνης κατ αίτησιν του άνωθεν μαρτυρώ.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Στέργιος Καλαναρχόπουλος 70 ετών αλιές. Εγγεγραμμένος στον Δήμο από το 1803. Στον ίδιο κατάλογο είναι και ο Ιωαννης Καλαναρχόπουλος 38 ετών Ναυτικός, ο 34χρονος ναυτικός Καλαναρχόπουλος Ανδρέας, ο 26χρονος εργάτης Τριπολιτσώτης Θεόδωρος, ο 34χρονος γεωργός Βαλεντής Τριπολιτσώτης, ο 38χρονος γεωργός Τριπολιτσώτης Μ. Ιωάννης.
–1882. Το 1882 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Μήτρου.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τροπολιτσιώτης Γεώργιος του Μιχαήλ, 38 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Βαλεντή, 47 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Βαλεντή, 36 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Ιωάννη, 28 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μιχαήλ του Δημητρίου, ετών 61, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μήτρος του Ιωάννη, 35 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Βαλεντή, 40 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Θεόδωρου, 37 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Μιχαήλ, 30 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, 26 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, 33 ετών, γεωργός από τη Νάουσα.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Μιχαήλ, 36 ετών, γεωργός.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τροπολιτσιώτης Γεώργιος του Μιχαήλ, 40 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Βαλεντή, 49 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Βαλεντή, 38 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Ιωάννη, 30 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μιχαήλ του Δημητρίου, ετών 63, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Μήτρος του Ιωάννη, 37 ετών, ναύτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Βαλεντή, 42 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Θεόδωρου, 39 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Νικόλαος του Μιχαήλ, 32 ετών, εργάτης από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, 26 ετών, γεωργός από τη Νάουσα, Τροπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, 35 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και ο Τροπολιτσιώτης Δημήτριος του Μιχαήλ, 38 ετών, γεωργός από τον Κώστο.
–1903. Το 1903 γεννιέται στη Νάουσα ο μετέπειτα γεωργός Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Ιωάννη.
–1910. Στις 23 Δεκεμβρίου 1910 ο ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΙΓΑΙΟΝ»  Μαρπησσαίος Κωνσταντίνος Γ. Ναυπλιώτης αναφέρει για την επανίδρυση του Συλλόγου των Εν Αθήναις Παρίων και Αντιπαρίων: «Η ανάμιξις εν τω Συλλόγω του βουλευτού της Επαρχίας μας και καθηγητού του Πανεπιστημίου κ. Σκούφου ως Προέδρου, του κ. Β. Καμπάνη, δημοδιδασκάλου ως Αντιπροέδρου, του ρέκτου και πρακτικωτάτου εις τας ιδέας κ. Αντ. Μαυραγκά ως Ταμίου, των κ.κ. Κ. Γερασίμου, Αντ. Καλακώνα, Αλεξ., Ζησιμοπούλου, Γ. Χανιώτη, Π., Αρκά, Ν. Καλλαναρρχοπούλου, Φρ. Γαϊτανοπούλου, Εμμ. Καντιώτη, Ν. Παυλή, Γ. Στέλλα, Εμμ., Γαβαλά, Μ. Παπαδοπούλου, Γρηγ. Θρεψιάδου ως Συμβούλων, και του φίλου του «Αιγαίον» κ. Κων. Γ. Ναυπλιώτου ως Γεν. Γραμματέως του Συλλόγου».
–1929. Το 1929 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Μοδέστος του Μιχαήλ
–1930. Το 1930 γεννιέται στη Νάουσα ο Τριπολιτσιώτης Παναγιώτης του Μιχαήλ.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Σταύρου, κάτοικος Νάουσας, μετέπειτα αγωγεύς.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο μετέπειτα γεωργός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Νικολάου, κάτοικος Νάουσας.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 69χρονος κάτοικος Νάουσας, Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ  του Πέτρου, εργάτης, ο 59χρονος Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Αντωνίου, εργάτης, ο 69χρονος Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Πέτρου εργάτης, ο Τριπολιτσιώτης Μιχαήλ του Γεωργίου 70 ετών εργάτης, ο 57χρονος Τριπολιτσιώτης Ιωάννης του Νικολάου φαροφύλαξ, ο 60χρονος Τριπολιτσιώτης Ηλίας τους Γεωργίου εργάτης, ο 65χρονος Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Πέτρου, εργάτης, ο 56χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Νικόλαος του Αντωνίου, ο 47χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Αντωνίου, ο 45χρονος γεωργός Γεώργιος Τριπολιτσιώτης του Μιχαήλ, ο 49χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Ιωάννη, ο 40χρονος αγωγεύς Τριπολιτσιώτης Σταύρος του Μιχαήλ, ο 33χρονος γεωργός Πέτρος Τριπολιτσιώτης του Γεωργίου, ο 34χρονος γεωργός Ιωάννης Τριπολιτσιώτης του Μιχαήλ, ο 38χρονος αγωγεύς Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Μιχαήλ, ο 38χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Παναγιώτης του Εμμανουήλ., ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Εμμανουήλ του Μιχαήλ, ο 25χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Ιωάννης του Μιχαήλ, ο 25χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Αντώνιος του Νικολάου, ο Τριπολιτσιώτης Φώτιος του Μιχαήλ 26 ετών εργάτης, ο28χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Αντώνιος του Μιχαήλ ο 30χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Ελευθέριος του Μιχαήλ, ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Νικολάου, ο 23χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Νικολάου,  ο 22χρονος εργάτης Τριπολιτσιώτης Παντελής του Νικολάου, ο 21χρονος βυρσοδέψης Τριπολιτσιώτης Πέτρος του Ιωάννη, ο 21χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος του Βασιλείου, ο 21χρονςο γεωργός Τριπολιτσιώτης Βασίλειος του Μιχαήλ και ο 21χρονος γεωργός Τριπολιτσιώτης Θεόδωρος του Νικολάου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Γαρουφαλλιά, όνομα πατρός Ιωάννης Τριπολιτσιώτης, η Τριανταφύλλου Ελένη, όνομα συζύγου Ζέππος, όνομα πατρός Νικόλαος Τριπολιτσιώτης, η Τριπολιτσιώτη Μαρία, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Νικόλαος Χαμηλοθώρης.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Ειρήνη, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Κωνσταντίνος Ρούσσος, η Τριπολιτσιώτη Γαρυφαλιώ, όνομα συζύγου Ιωάννης, όνομα πατρός Μιχαήλ Φράγκος, η Τριπολιτσιώτου Κυριακή, όνομα συζύγου Μιχαήλ, όνομα πατρός Σπανόπουλος Γεώργιος, η Τριπολιτσιώτη Λουκία, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Χρήστος Τσουνάκης, η Αργυρώ Βαρβαρήγου, όνομα πατρός Εμμανουήλ Τριπολιτσιώτης, η Αναγνωστοπούλου Μαργαρίτα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Τριπολιτσιώτης Νικ., η Τριπολιτσιώτη Καλλίτσα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Τσουνάκης Αργύριος, η Τριπολιτσιώτη Παρασκευή, όνομα συζύγου Νικόλαος, όνομα πατρός Ιωάννης Σαγκριώτης, η Τριπολιτσιώτη Όλγα, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Σφαέλος Γεώργιος, η Τριπολιτσιώτη Νικολέττα, όνομα συζύγου Αντώνιος, όνομα πατρός Ιωάννης Ρούσσος, η Αρκουλή Δαμασκηνή, όνομα συζύγου Λουκάς, όνομα πατρός Τριπολιτσιώτης Γεώργιος, η Ρούσσου Βαρβάρα, όνομα συζύγου Κωνσταντίνος, όνομα πατρός Πέτρος Τριπολιτσιώτης, η Τριπολιτσιώτη Νικολέτα, όνομα πατρός Αντώνιος, η Τριπολιτσιώτης Παρασκευή, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Θεόδωρος Σκιαδάς και η Σκιαδά Αργυρώ, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Νικ. Τριπολιτσιώτης.

Τριώδας: Μικρασιάτικο επώνυμο με καταγωγή από τα Αλάτσατα της Σμύρνης. Ο Γενάρχης της Πάρου κατάγεται από τον Καταρράχτη Χίου όπου μετοίκισε πρόγονός τους. 
–1980. Το 1980 Δάσκαλος Παροικιάς, Τριώδας Δημήτριος
–2017. Το 2017 απεβίωσε ο δάσκαλος Τριώδας Δημήτρης.

Τροχαλίτης:
–1822. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 26χρονος Τροχαλίτης Δημήτριος.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 51χρονος γεωργός Τροχαλίτης Δημήτριος.

Τσαγκάρης:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 47χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Τσαγκάρης.

Τσαλίκης ή Τζαλίκη: Η οικογένεια Τζαλίκη ή Τσαλίκη ίσως έχει καταγωγή από την Κυδωνία της Μικράς Ασίας.
–1821. Οι υπογεγραμμένοι στρατιώτες υπόσχονται να ακολουθήσουν τον Φιλικό Παναγιώτη Δ. Δημητρακόπουλο και να απέλθωσιν εις Πελοπόννησο για να ενωθούν υπό τις οδηγίες του εκ λαμπρότατου Πρίγκηπος Δημήτριο Υψηλάντη ελληνικών στρατευμάτων. Εις βεβαίωση υπογράφονται Νάουσα Πάρου τη 20 Αυγούστου 1821, Παναγιώτης Σάββα Τζαλίκης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Νικόλαος Τσαλίκης του Λέων, ιδιωτικός υπάλληλος, κάτοικος Νάουσας Πάρου.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 50χρονος κάτοικος Νάουσας, Τσαλίκης Λέων του Σταμάτη, γεωργός και ο 21χρονος αστυφύλαξ Τσαλίκης Σταμάτιος του Λέων.

Τσαμαζής;:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 53χρονος βαρελοποιός Τσαμαζής; Ηλίας.

Tσακίρης:
–1821. Σιόρ Συμεών Δελαγραμμάτης *2 (Δημογέρων) Επιστάτης Αγώνος 1821 ¬ Μαρίνα Κυπριανού (Γένος Χαμάρτου) ¬ Τζώρτζης Δελαγραμμάτης *5 (Συμβολαιογράφος) Δήμαρχος Υρίας και Μάρπισσας ¬ Ανδριανή Παπαδοπούλου (Ανιψιά Κύριλλου Παπαδόπουλου) ¬ Βασιλική Δελαγραμάτη ¬ Γεώργιος Κων/νου Ναυπλιώτης (Νομικός κτηματίας, Δήμαρχος Μάρπησσας) ¬ Δελαγραμμάτης Γ. Ναυπλιώτης (Βιομήχανος) ¬ Αργυρώ Κων. Αιγινήτη ¬ Κων/νος Δελαγρ. Ναυπλιώτης (Επιχ/τίας) ¬ Πολυξένη Ε. Τσακίρη ¬ Δελαγραμμάτης Κων/νος Ναυπλιώτης (Επιχ/τίας) ¬ Φλωρίτσα Ιακ. Καπούτσου.

Τσάκνης:
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 33χρονος γεωργός Βασίλειος Εμμ. Τσάκνης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Κώστου του 1847 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 65χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσάκνης του Πέτρου και ο υιός του 33 ετών γεωργός Βασίλειος Τσάκνης του Εμμανουήλ.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσάκνης Εμμανουήλ του Βασιλείου, 38 ετών, εργάτης.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσάκνης Εμμανουήλ του Βασιλείου, 40 ετών, εργάτης από τον Κώστο.

Τσαλόγλου: Βλέπε Τάλογλου

Τσαμιτσής:
–1833. Σε κατάλογο της εν Παροίκια Ελληνοδιδακτικής Σχολής μαθητευόντων παιδιών στις 28 Απριλίου 1833 αναφέρεται ο Γ. Τσαμιτσής.

Τσανακόπουλος: Βλέπε Τζανακόπουλος

Τσαντάνης ή Τζαντάνης: Το επίθετο το συναντάμε στην Παροικιά από τον 17ο αιώνα.  ήταν ως επι τω πλείστων οικογένεια αλιέων. Πιθανόν δυτική οικογένεια. Ίσως κλάδος της παλαιοτάτης οικογένειας του Βένετο και αργότερα της Faenza (Β. Ιταλία) Catani (=Τσατάνι), ή από την βενετική οικογένεια Zentani / Zendani.
Για τους Cantani γραφει το ιταλικό σαιτ της εραλδικής:, "βρίσκονται στην Βερόνα. Πολλοί χαρακτήρες αυτού του επώνυμου βρίσκονται συχνά στα συμβολαιογραφικά έγγραφα των τελευταίων αιώνων, από τα οποία φαίνεται ότι ήταν ευγενής. Στις αναμνήσεις των παλιών χρόνων διαβάζονται ορισμένες παραλλαγές αυτού του επώνυμου, λόγω των συνηθισμένων αιτιών της διαλεκτικής προφοράς και του τρόπου ερμηνείας των επωνύμων".
Ο ερευνητής Γιώργος Καπαρός γραφει στο βιβλίο του «Η Πάρος και τα Αρχοντόπουλοα»: Η οικογένεια ονομαζόταν Centani με καταγωγή από το Jesolo (προάστειο της Βενετίας). Πρόκειται για οικογένεια πατρικίων που συμμετείχε στο Μεγάλο Συμβούλιο.
Centanni σημαίνει "εκατόχρονα" και στα βενετικά γράφεται με ένα "ν" γιατί οι Βενετοί δεν πρόφεραν τα διπλά σύμφωνα. Το επίθετο Centanni υπάρχει έως σήμερα στην Ιταλία.
Η οικογένεια αργότερα αποκαλούταν Zantani (Τζαντάνι) επίθετο με το οποίο έφτασε στην Πάρο. Αργότερα το αρχικό "τζ" θεωρήθηκε "χωριάτικο" (στην Πάρο ήταν συχνή η μετατροπή του "τσ" σε "τζ") και το άλλαξαν σε Τσαντάνη
–1710. Χωράφι στο Βούτημο σύμπλιος Τζαντάνης.
–1710. Αμπέλι στις Ασπριές σύμπλιος Λευτέρης Τζαντάνης απέ τον …
–18ο αιώνας. Μνημονεύεται σε έγγραφα του 18ου αιώνα «χωράφι Αγία Βαρβάρα σύμπλιος Τζαντάνης».
–1747. Στη διαθήκη του σακελίου Βιτζαρά ιερέως Κωνσταντίου στις 30 Μαρτίου 1747 αναφέρεται η Θεοδώρα Τζαντάνη.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος αλιεύς Γεώργιος Τσαντάνης, ο 73χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσαντάνης, ο 30χρονος Θεόδωρος Τσαντάνης και ο 33χρονος Φραγκίσκος Τσαντάνης.
–1865. Το 1865 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Εμμανουήλ ναυτικός κάτοικος Παροικιάς. Απεβίωσε το 1947.
–1866. Στις 30 Δεκεμβρίου 1866 ο 25χρονος ναύτης από την Πάρο Βασίλειος Μαυρουδής του Τριαντάφυλλου και της Φλουρού, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 23χρονη από την Πάρο  Κανέλα Τζαντάνη, του Φραντζέσκου.
–1873. Το 1873 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Φραγκίσκου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1876. Το 1876 γεννιέται ο Τσαντάνης Φίλιππος του Εμμανουήλ αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1881. Το 1881 γεννιέται ο Τσαντάνης Αντώνιος του Φραγκίσκου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1891. Το 1891 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1894. Το 1894 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Τσαντάνης Χαράλαμπος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντάνης Κωνσταντίνος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1903. Το 1903 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1904. Ναυτικό ναυάγιο αναφέρεται στα 1904: «Η απώλεια της «Ελπίδος» [προφανώς επιβατικό] και δια τον τόπον μας εσημείωσε 2 απώλειας ναυτών οικογενειαρχών: του Δημητρίου Τσαντάνη ή Γράφου εκ Παροικίας και του Νικ. Ιω. Κορωναίου εκ Ναούσης». (εφ. «Αιγαίον» 28 Φεβρουαρίου 1904.
–1905. Το 1905 γεννιέται ο Τσαντάνης Σταμάτης του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε το 1952.
–1907. Το 1907 γεννιέται ο Τσαντάνης Δημήτριος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1907. Το 1907 γεννιέται ο Τσαντάνης Ιωάννης του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1908. Το 1908 γεννιέται ο Τσαντάνης Σταμάτης του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1909. Το 1909 γεννιέται ο Τσαντάνης Στυλιανός του Ιωάννη αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Τσαντάνης Εμμανουήλ του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1912. Το 1912 γεννιέται ο Τσαντάνης Φραγκίσκος του Γεωργίου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τσαντάνης Μιχαήλ του Γεωργίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Τσαντάνης Ηλίας του Φίλιππου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1916. Στις 23 Ιουλίου 1916 ο 29χρονος καφεπώλης από την Πάρο Ιωάννης Κοντομάρκος του Νικολάου και της Ελένης Τσαντάνη παντρεύεται στην Ερμούπολη την 18χρονη από την Σύρο Άννα Γεράρδη, του Λεωνίδα, και της Αικατερίνης Κωνσταντίνου.
–1918. Το 1918 γεννιέται ο Τσαντάνης Παναγής του Φίλιππου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1919. Το 1919 γεννιέται η Τσαντάνη Μαρία του Ηλία κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.
–1920. Το 1920 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Εμμανουήλ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Νικολάου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1923. Το 1923 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Φίλιππου αλιεύς κάτοικος Παροικιάς.
–1924. Στις 20 Ιουλίου 1924 ο 31χρονος ναυτικός από την Πάρο Ιωάννης Μαύρης του Γεωργίου και της Καλυψώς Τσαντάνη παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Πάρο Ειρήνη Μπαρμπαρή του Μάρκου και της Παρασκευούλας Μαύρη.
–1924. Το 1924 γεννιέται ο Τσαντάνης Κωνσταντίνος του Στυλιανού υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τσαντάνης Νικόλαος του Αντωνίου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1929. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός [Παροικιά] 30χρονος Ιωάννης Δημ. Τσαντάνης. Έδωσε όρκο στις 4 Μαρτίου 1929.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Τσαντάνης Ιωάννης του Νικολάου κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσαντάνης Γεώργιος του Κωνσταντίνου αλιεύς κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσαντάνης Φίλιππος του Σταμάτη ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσαντάνης Βασίλειος του Νικολάου ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται ο Τσαντάνης Πέτρος του Κωνσταντίνου ναυτικός κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1933. Το 1933 γεννιέται ο Τσαντάνης Πέτρος του Σταμάτη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσαντάνης Ευαγγελία, όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατέρα Αναστάσιος Κάπαρης.
–1970. Σε φωτογραφεία του 1970, διακρίνεται στην Παροικιά ο νεαρός Κώστας Τσαντάνης.

Τσαντουλής ή Τζαντουλής ή Ζαντουλής:
–1775. ο ιερέας Τζαντουλής Νικόλαος αναφέρεται σε πωλητήριο έγγραφο Μάρπησσας στις 5 Απριλίου 1775.
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερη πάρτη χωράφι ονομαζόμενων Ιωάννου Τζαντουλή.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Μήτρος Τζαντουλής κάτοικος Μαρμάρων.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο … Τζαντουλής από τα χωριά του Κεφάλου.
–1831. Στις 21 Οκτωβρίου 1831, σωτήρια επιστολή των κατοίκων της Πάρου προς τον επίτροπο Αιγαίου Πελάγους, για τα δεινά των κρητών νέοαποίκων εναντίων των ντόπιων. Υπογράφει… ο Μήτρος Ζαντουλής από τα χωριά του Κεφάλου.
–1844. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρμάρων το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Ι. Τζαντουλής 40 ετών εργάτης.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Τσαντουλής και ο Νικόλαος Εμμ. Τσαντουλής 36 ετών γεωργός.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 46χρονος γεωργός Μιχαήλ Τζαντουλής, ο 46χρονος γεωργός Ιωάννης Μητρ. Τζαντουλής, ο 40χρονος σκυτοτόμος Γεώργιος Ιωάννη Τζαντουλής, ο 60χρονος γεωργός Νικόλαος Μητρ. Τζαντουλής, ο 45χρονος γεωργός Θωμάς Τζαντουλής,ο 32χρονος γεωργός Σταύρος Τζαντουλής, ο 57χρονος γεωργός Αντώνιος Κ. Τζαντουλής, ο 41χρονος γεωργός Γεώργιος Κ. τζαντουλής, ο 39χρονος γεωργός Νικόλαος Εμμ. Τζαντουλής και ο 29χρονος ποιμήν Σταυράκης Α. Τζαντουλής.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Μαρμάρων του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος μυλωνάς Μιχαήλ Ι. Τζαντουλής.
–1867. Το 1867 γεννιέται ο Τσαντουλής Αυγουστής του Αλέξανδρου. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1876. Στις 31 Ιουλίου 1876 ο παριανή εργάτης Νικόλαος Τσαντουλής 35 ετών και η γυναίκα του Αναστασία Μονδάνου κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Μαρίας 10 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Δισεντερία.
–1877. Στις 13 Μαΐου 1877 ο παριανή εργάτης Νικόλαος Τσαντουλής 36 ετών και η γυναίκα του Αναστασία Μονδάνου κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Ελένη 5 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Δισεντερία.
–1896. Στις 30 Ιουνίου 1896 ο 24χρονος εργάτης από την Πάρο Ιωάννης Τσαντουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Μαργαρώ Συρίγου, του Νικολάου και της Μαρίας Γαβρίλη.
–1898. Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Τσαντουλής Χ. Ιωάννης.
–1898. Στις 26 Ιουλίου 1898 ο 26χρονος ναυτικός από την Πάρο Σταμάτιος Περαντινός του Οδυσσεύς και της Κανέλλας Τσαντάνη, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Πάρο Μαρία Γαρουφαλή, του Ιωάννη και της Άννας.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο κάτοικος της Κοινότητας Μάρπησσας Τσαντουλής Αντώνιος του Αυγουστή μικροπωλητής.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Τσαντουλής Δημήτριος του Μιχαήλ.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντουλής Νικόλαος του Αυγουστή υποδηματοποιός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1902. Το 1902 γεννιέται ο Τσαντουλής Αντώνιος του Αυγουστή, υποδηματοποιός.
–1903. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 25 ετών ναυτικός Κωνσταντίνος Δημ. Τσαντουλής άγαμος. Έδωσε όρκο στις 19 Ιανουαρίου 1903.
–1906. Στις 8 Οκτωβρίου 1906 ο 31χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 25χρονη από την Κρήτη Ζαμπέτα Χατζηδάκη, του Μιχαήλ, και της Καλλιόπης.
–1913. Στις 9 Ιουνίου 1913 ο 37χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 26χρονη από την Σύρο Μαριέττα Πολυδούλη, του Εμμανουήλ, και της Μαργαρώ Τσιγαράκη.
–1917. Στις 1 Οκτωβρίου 1917 ο 40χρονος βαφεύς από την Πάρο Αρτέμιος Τσανουλής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Φραντζή παντρεύεται στην Ερμούπολη την 35χρονη από την Σύρο Θεσσαλία Πολίτου, του Αριστείδη, και της Σιδεριάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσαντουλής Στυλιανός του Σταύρου, εργάτης και ο Τσαντουλής Εμμανουήλ του Βικέντιου εργάτης, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσαντουλής Βασίλειος του Βονιφάτιου, γεωργός και ο Τσαντουλής Νικόλαος του Εμμανουήλ γεωργός, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσαντουλής Νικόλαος του Δημητριου, εγγεγραμμένος στον εκλογικό κατάλογο Αγγεριάς του 1953, εργάτης.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσαντουλής Αυγουστής του Αλέξανδρου, 79 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Ιωάννης του Σταύρου 71 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Νικόλαος του Σταύρου 71 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Μιχαήλ του Εμμανουήλ 66 ετών εργάτης, ο Τσαντουλής Βονιφάτιος του Μιχαήλ 53 ετών γεωργός, ο Τσαντουλής Δημήτριος του Μιχαήλ 45 ετών γεωργός, ο Τσαντουλής Δημήτριος του Νικολάου 46 ετών γεωργός και ο Τσαντουλής Εμμανουήλ του Νικολάου 50 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσαντουλής Χαράλαμπος του Νικολάου 40 ετών ναυτικός, ο Τσαντουλής Ιωάννης του Μιχαήλ 40 ετών ναυτικός, ο Τσαντουλής Νικόλαος του Μιχαήλ 39 ετών εργάτης και ο Τσαντουλής Μιχαήλ του Σταύρου 25 ετών γεωργός.

Τσαράκος:
–1892. Στις 24 Δεκεμβρίου 1892 ο παριανός Τσαράκος Κωνσταντίνος 50 ετών εργάτης κάτοικος Σύρου και η γυναίκα του Μαρουσώ Μαούνη δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Ανέζας 2 μηνών κάτοικο Ερμούπολης. Ασθένεια: Εντερικός κατάρρους.

Τσαχπίνης: Ο γενάρχης της Πάρου έχει καταγωγή από τα Καπεδιανά Ρεθύμνου, ήρθε στην Πάρο (Νάουσα). Το επώνυμο τσαχπίνης εκ του τούρκικου capkin=άσωτος, πονηρός, κατεργάρης, άτακτος.
–1972. Γεώργιος Τσαχπίνης, αστυνομικός Πάρου το 1972.

Τσεσμελής: Πατριδωνυμιο [από το Τσεσμέ της Μικράς Ασίας. Πρόσφυγας].
–1902. Στις 27 Ιουλίου 1902 ο 33χρονος ναυτικός από την Πάρο Κωνσταντίνος Τσεσμελής του Δημητρίου και της Καλλίτσας Καζή [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Ευαγγελία Αργυρού, του Μάρκου και της Καλλίτσας.

Τσετσεκλής:
–1891. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 76 ετών έμπορος Γεώργιος Λουκά Τσετσεκλής έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 22 Ιανουαρίου 1891.

Τσιγκινάρης: Ο παριανός κλάδος έχει καταγωγή από την Σύρο.
–1896. Το 1896 γεννιέται ο Τσιγκινάρης Γεώργιος του Ευάγγελου κρεοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσιγκινάρης Γεώργιος του Ευάγγελου κρεοπώλης κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσιγκινάρη Μαρία, όνομα συζύγου Γεώργιος όνομα πατρός Ιωάννης Κοντός.
–1958. Σε μαθητική φωτογράφηση της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παροικίας εικονίζεται ο μαθητής Ανάργυρος Τσιγκινάρης.
–1990. Μεταφορική Εταιρία Πάρου  το 1990 του Τσιγκινάρη Ανάργυρου κάτοικος Παροικιάς.

Τσίγκινης: Επαγγελματικό επώνυμο. Ο κλάδος της Πάρου έχει Συριανή καταγωγή.
–1896. Ο Γεώργιος Ευάγγελου Τσίγκινης από την Σύρο μαρτυρείται το 1896.

Τσίγκος:
–1927. Το 1927 γεννιέται ο Τσίγκος Εμμανουήλ του Στυλιανού ναυτικός κάτοικος Αντιπάρου.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο Αντιπάρου στις 11 Ιανουαρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσίγκου Αγαπία, όνομα συζύγου Στυλιανός Τσίγκος, όνομα πατρός Ν. Φαρούπος.

Τσιγώνιας ή Τζιγώνιας ή Ισιγώνης: Δυτική η προέλευση αυτού του επιθέτου, αρχικά καθολικού δόγματος. Όπως δείχνει το οικόσημο σημαίνει Πελαργός=Cicogna.
Οικογένεια ιθαγενών στα νησιά της λιμνοθάλασσας αρχικά και με  την πάροδο του χρόνου εμπλουτίστηκε.
Το 1381 εισήχθη στο Μεγάλο Συμβούλιο ο Marco
Cicogna, επαγγελματίας φαρμακοποιός, ο οποίος διακρίθηκε στον πόλεμο της Chioggia εναντίον των Γενουατών.
Οικογένεια Noble βεβαιώνεται στη Λομβαρδία, και ιδιαίτερα στο Μιλάνο και την επαρχία.
Στην Πάρο την συναντάμε από τον 17ο αιώνα στα Χωριά του Κεφάλου. Στο επώνυμο έχει παραλλαγή ένας παριανός κλάδος σε Ισιγώνης στις αρχές του 19ου αιώνα.. Γεννιέται στον Τσιπίδο ο Αντώνιος Μιχαήλ Τσιγώνιας, ο μέλλων διαπρεπής παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής στην πόλη αυτή της Ιωνίας το 1851 δικού του Σχολείου με τίτλο: Ελληνικόν Παιδαγωγείον Σμύρνης. Η τας γιός του προύχοντα, δημογέροντα και δημόσιου Μνήμονα Μαρπήσσης Μιχαήλ Τσιγώνια. Όταν θα φθάσει στη Σμύρνη, την 1η Μαΐου 1831, ο Αντώνιος Τσιγώνιας θα αλλάξει το επώνυμό του σε Ισηγόνης. Από τους διαπρεπέστερους Παριανούς εκπαιδευτικούς του 19ου αιώνα. Συνετέλεσε στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και διέπρεψε ως συγγραφέας πρωτοποριακών παιδαγωγικών βιβλίων και μελετών που δημοσιεύονταν στον Μικρασιάτικο Τύπο (Αμάλθεια, Σμύρνη, Ιωνία, Ιωνική, Μέλισσα, κ.α.).
Το 1880 τιμήθηκε από το Κράτος με τον Αργυρούς Σταυρόν του Σωτήρος. Με την σύζυγό του Αναστασία Μαυρομμάτη από τη Νάξο, απέκτησε δώδεκα παιδιά που διακρίθηκαν ως επιστήμονες και συγγραφείς στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα, καθώς και τα εγγόνια του, όπως ο Αντώνιος Μιχ. Ισηγόνης (Σμύρνη 1898-Αθήνα ?), καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διευθυντής Παιδαγωγικών Ακαδημιών και συγγραφέας περισπούδαστων έργων. Εγγονός του ο σπουδαίος σχεδιαστής του MINI COUPER Αλεξ Ισιγώνης. Ο Αντώνιος Ισηγόνης πέθανε στη Σμύρνη το 1894, σε ηλικία 82 ετών. Το εώνυμο Ισηγόνης είχε και ο αδερφός του εκπαιδευτικός, επίσης στην Σμύρνη Ιωάννης Ισηγόνης ενώ ο τρίτος του αδερφός διδάσκαλος που έμεινε και πέθανε στη γενέτειρά του διατήρησε το πατρικό επώνυμο του (Τσιγώνιας).
–1669. Σε έγγραφο Τσιπίδου, 9 Ιανουαρίου 1669 «αφιέρωμα κτήματος εις την μονήν του Αγίου Αντωνίου Κεφάλου παρά της Μαρίας Φραντζέσκου Ιωάννου Τζιγώνια» (ΓΑΚ, Μοναστ. Φακ. 595).
–1725. Στις 2 Απριλίου 1725, σε πωλητήριο Τζιπίδου ο ιερομόναχος, ηγούμενος της μονής του Αγίου Αντωνίου Μεσαρίτης Μελέτιος πωλεί ένα μοναστηριακό χωράφι, στην τοποθεσία Ξεχωριανή, στον Δημήτρη Σιδεράκη καθώς το εστιμάρισε ο Γεώργιος Στεφανή Τζιγώνιας.
–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο παπά Αντώνης Τζιγόνιας από το κοινό του Τζιπίδου.
–1746. Ο ιερομόναχος της Αγίας Κυριακής Νικόδημος πωλεί στον Μαθιό Τσιγώνια, Τζιπίδος 9 Μαρτίου 1746, τρία χωράφια.
–1751. Σε έγγραφο Πάρου του 1751 αναφέρεται ο Αντώνιος Τζιγώνιας ως επίτροπος Τζιπίδου.
–1757. Στο προικοσύμφωνο Ελευθ. Τζιώτη και Άννας Ιωάν. Τσιγώνια (Τζιπίδος, 27 Ιαν. 1757 «στου Γαλανού το Χωράφι εδικόν τζη σύμπλιον Αντώνης παπά-Γεδεού».
–1797. Ο Μιχαήλ Καρυστινός έδωσε την κόρη του Παραδείσα ως σύζυγο στον γιό της Μαρίας Γεωργίου Τσιγώνια Μιχαήλ (προικοσύμφωνο Τσιπίδου, 23 Αυγούστου 1797). Οι απόγονοι του ζεύγους είχαν διαπρέψει ως εκπαιδευτικοί και επιστήμονες στη Σμύρνη με το επώνυμο Ισιγώνης. «Προικοσύμφωνο Μιχαήλ Τσιγώνια και Παραδείσας Καρυστινού» «Ο Μιχ. Καρυστινός δίδει στην αδελφή του Παραδείσα διά χάριν προικός την εικόνα του Χριστού και της Θεοτόκου… Και η κερά Μαρία δίδει του γιού της Μιχαήλ την εικόνα των Βαϊοφόρων και τον Άγιο Βλάσιον». (Μικρασιατικά Χρονικά ΙΒ 1965, 107-108).
–1800. Γεώργιος Μιχ. Τσιγώνιας (1800-1886) διδάσκαλος στον Τσιπίδο και αδερφός του Ιωάννη Μιχ. Ισηγόνη, διδάσκαλου στη Σμύρνη.
1801. Μιχαήλ Τσιγώνιας. Πατέρας του μεγάλου παιδαγωγού της Σμύρνης Αντωνίου Μιχ. Τσιγώνια (Ισηγόνη) [1812-1894]. Γνωστός ως συντράκτης εγγράφων από το 1801, ως μάρτυς σε έγγραφο.  
–1806. Κατάλογος κινητής και ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 15 Σεπτ. 1806. Έτερον χωράφι ψαρόγα εις το Κιόνι σύμπλεον Ιωάννης Τζιγώνιας.
–1812. Παριανός Παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής του Παιδαγωγείου Σμύρνης Αντώνης Μιχ. Τσιγώνιας (Ισηγόνης) [1812-1894].
–1816. Στις 30 Σεπτεμβρίου 1816 Νικόλαος Σκορδίλης, προύχοντας Δραγουλά. Συνυπογράφει με άλλους προεστούς και των άλλων χωριών της Πάρου τη σετέντζα που αφορά στη Μονή του Αγίου Μηνά. Από τον Τσιπίδο υπογράφουν οι Μιχαήλ Τσιγώνιας, Νικόλαος Τζιώτης και Εμμανουήλ Μονόπατος και από τα Μάρμαρα οι Αλέξανδρος Μπαρότζης και Εμμανουήλ Άγουρος, ο οικονόμος Κεφάλου και ένας Βλάσης Πλαζές (?).
–1818. Κατάλογος της ακίνητης περιουσίας της Παναγίας Ξεχωριανής 16 Απρ. 1818, έτερον χωράφι Απάνω Ανιγούρα πλησίον Μιχάλης Τζιγώνιας.
–1820?  Γεννιέται στον Τσιπίδο ο Ιωάννης Μιχ. Τσιγώνιας (αγότερα Ισηγόνης), αδελφός του μεγάλου παιδαγωγού της Σμύρνης Αντωνίου Μιχ. Ισηγόνη και του διδάσκαλου στον Τσιπίδο Γεωργίου Μιχ. Τσιγώνια (1800-1886). Ο Ιωάννης Ισηγόνης, καθηγητής φιλολογίας στη Σχολή του αδελφού του στη Σμύρνη, ήταν απόφοιτος της Ευαγγελικής Σχολής Σμύρνης. Διακρίθηκε και ως ποιητής.
–1820. Λογαριασμός των Απεσταλμένων της Κωνσταντινούπολης το 1821 έτος, υπόμεν το μέρος της κοινοτήτος Πάρου ο Μιχαήλ Τσιγώνιας, από δε το μέρος του ποτέ Πέτρου Μάτσα Μαυρογένους, ενοικιάζου των Σουλτανικών προσόδων και πολιτικών δικαιωμάτων της Νήσου μας, ως το συμφωνητικόν, αυτού του Ενοικιου του και Κοινότητος Γεγραμμένον τη 3: Δεκεμβρίου 1820 και καταχωρημένον εις τον Κώδηκα της κοινότητος, τον Ιωάννη Κορτιάνον, οίτινες απεσταλμένοι Τσιγώνιας και Κορτιάνος εξάλθησαν εξή να αγοράσουν αυτάς τας προσόδους, ετεί λογαριασμόν του ρηθατος; Ενοικιαζου.
–1821. Παριανός αγωνιστής του 1821 ο Μιχαήλ Τζιγώνιας.
–1822. Σε έγγραφο των Παριανών στους Υδραίους στις 13 Απριλίου 1822 αναφέρεται ο Μιχαήλ Τζιγόνιας κάτοικος Μαρμάρων.
–1822. Στις 24 Νοεμβρίου 1822 γράμμα του Πέτρου Μάτζα Μαυρογένη και των δημογερόντων του Τζιπίδου Τσιγώνια Μιχαήλ και Νικολάου Πούλιου.
–1822. Σε αντίγραφο Κριτηρίου Πάρου της 18 Δεκεμβρίου 1822 αναφέρεται ο Μιχαήλ Τζιγώνιας. 
–1826. Υπογράφων ως έφορος Τσιπίδου στις 29 Δεκεμβρίου 1826 ο Μιχαήλ Τσιγώνιας.
–1829. Σε πωλητήριο έγραφο του Τσιπίδου (8 Απριλίου 1829) υπάρχει η σφραγίδα σε σχήμα οβάλ της Νοταρίας Τσιπίδου. Στο κέντρο εικονίζεται όρθια η Αθηνά με το δόρυ της. Και κυκλικά η επιγραφή ΝΟΤΑΡΙΑ ΚΙΠΗΔΟΥ. Το έγγραφο συνέταξε και το υπογράφει ο δημόσιος νοτάριος Κηπίδου Μιχαήλ Κηγόνιας
–1829. Σε έγγραφο της Εκατονταπυλιανής «Εν Παροικία της Πάρου» την 19 Μαΐου 1829 αναφέρονται οι εκλογείς της επαρχίας Πάρου και Αντιπάρου: Αθανάσιος Μαύρος, Μ.Μ. Μαυρογένης, Δημήτριος Καλαβρός, Νικ. Μαλατέστας, Ιω. Μεταξάς, Θ. Ρικιέρης, Ιάκωβως Λουκής, Ν. Μωραΐτης, Μιχαήλ Τζιγώνιας, Ιω. Βαλσαμής, Ευστράτιος Στάμενας, Ζέπος Δελαγραμμάτης, Ν. Κονταράτος, Ν. Ρούσσος, Γεώργιος …, Τζανής Μάτζας, Δαμιανός Μπιάζης, Γεώργιος Βιτζαράς.
–1830. Από το 1830 ως το 1833 αναφέρεται ο πρόκριτος Τζιπίδου Τσιγώνιας Μιχαήλ ως Δημόσιος Νοτάριος Τσιπίδου (συμβολαιογράφος, γραμματέας της κοινότητας) αλλά και υπαστυνόμος των χωριών Κεφάλου σε έγγραφο Τσιπίδου στις 6 Σεπτεμβρίου 1830..
–1830. Αλεκ Ισιγώνης, ο σχεδιαστής του Mini Austin Morris γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906, ο παππούς του είχε φύγει από την  Πάρο το 1830 για να εργαστεί στη Σμύρνη για την αγγλική εταιρία Σιδηροδρόμων. Εκεί πείρε την βρετανική υπηκοότητα.
–1831. Στις 6 Ιουνίου 1831. Ιδρύεται Μνημονία στην Αντίπαρο με πρώτο μνήμονα τον Δαμιανό Βιάζη. Η Μνημονία ήταν το συμβολαιογραφείο επί Καποδίστρια, και μνήμονες αναφέρονται στην Παροικιά ο Δημήτριος Καλαβρός και στον Τσιπίδο ο Μιχαήλ Τσιγώνιας (έγγραφο 27 Οκτωβρίου 1831).
–1833. Στις 5 Ιουνίου 1833 αναφέρεται σε επιστολή του προύχοντα Τζιπίδου Μιχαήλ Τσιγώνια και ιερέα Εμμανουήλ Μονόπατου οικονόμου Κεφάλου «φανερώνω ότι ο πανοσιολογιώτατος ιερομόναχος κυρ Ιωάσαφ Θεολογίτης στο χωρίον Κηπήδου της Πάρου…»
–1843. Σε εκλογικό κατάλογο του 1843, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τσιγώνιας και ο Τσιγώνιας Αντώνιος.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας του 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Εμμανουήλ Τσιγώνιας, ο Αντώνιος Τσιγώνιας ο Νικόλαος Γ, Τσιγώνιας 35 ετών γεωργός.
–1846. Ο Μαρπησσαίος Γεώργιος Φωκιανός έλαβε μέρος στην Ελληνική Επανάσταση και αγωνίστηκε υπό τις οδηγίες του Παριανού Δημητρίου Σάλλα «κατά το 1826 εις την κατά του Ιμβραήμ πολιορκίαν Τριπολιτσάς (…) και διέμεινεν εκεί μέχρι της πτώσεως της» κατά μαρτυρία των δημοτών και κατοίκων του Δήμου Μαρπήσσης, σε έγγραφο τους («εν Μαρπίσση την 16 Μαΐου 1846»). Ακολούθως διέμεινε στα Βέρβαινα και τέλος στο Ναύπλιο. Αρχηγός δε των όπλων ήταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Το πιστοποιητικό το υπογράφουν 48 προύχοντες και κάτοικοι της Μάρπησσας, μεταξύ των οποίων οι: Άγουρος Ιωάννης, Ιωάννης Ασωνίτης, Ελευθέριος Τζιώτης, Αναγνώστης Α. Βιτσαράς, Παναγ. Νικηφοράκης, Αντώνιος Τζιγώνιας, Αρτέμιος Ευλογιάς, Ανδρέας Αλιπράντης, Νικ. Βατιμπέλας, Νικόλαος Πούλιος, Γουλιέλμος Καντιώτης, Μακάριος Στάμενας. Το επικυρώνει δε καθώς και τις υπογραφές, ο δήμαρχος Μάρπησσας Γεώργιος Σιμ. Δελαγραμμάτης («εν Μαρπίσση την 20 Μαΐου 1846»).
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 48χρονος γεωργός Εμμανουήλ Α. Τσιγώνιας, ο 40χρονος γεωργός Αντώνιος Γ. Τσιγώνιας, ο 38χρονος γεωργός Νικόλαος Τσιγώνιας, ο 31χρονος γεωργός Θωμάς Τσιγώνιας, ο 30χρονος γεωργός Νικόλαος Κ. Τσιγώνιας, ο 44χτονος διδάσκαλος Γεώργιος Μ. Τσιγώνιας, ο 27χρονος υπηρέτης Ιωάννης Μ. Τσιγώνιας, ο 32χρονος κτηματίας Αντώνιος Μ. Τσιγώνιας και ο 38χρονος γεωργός Αντώνιος Κ. Τσιγώνιας.
–1851. Γεννιέται στον Τσιπίδο ο Αντώνιος Μιχαήλ Τσιγώνιας, ο μέλλων διαπρεπής παιδαγωγός της Σμύρνης και ιδρυτής στην πόλη αυτή της Ιωνίας το 1851 δικού του Σχολείου με τίτλο: Ελληνικόν Παιδαγωγείον Σμύρνης. Η τας γιός του προύχοντα, δημογέροντα και δημόσιου Μνήμονα Μαρπήσσης Μιχαήλ Τσιγώνια. Όταν θα φθάσει στη Σμύρνη, την 1η Μαΐου 1831, ο Αντώνιος Τσιγώνιας θα αλλάξει το επώνυμό του σε Ισηγόνης. Από τους διαπρεπέστερους Παριανούς εκπαιδευτικούς του 19ου αιώνα. Συνετέλεσε στη διάδοση των ελληνικών γραμμάτων και διέπρεψε ως συγγραφέας πρωτοποριακών παιδαγωγικών βιβλίων και μελετών που δημοσιεύονταν στον Μικρασιάτικο Τύπο (Αμάλθεια, Σμύρνη, Ιωνία, Ιωνική, Μέλισσα, κ.α.).
Το 1880 τιμήθηκε από το Κράτος με τον Αργυρούς Σταυρόν του Σωτήρος. Με την σύζυγό του Αναστασία Μαυρομμάτη από τη Νάξο, απέκτησε δώδεκα παιδιά που διακρίθηκαν ως επιστήμονες και συγγραφείς στη Μικρά Ασία και στην Ελλάδα, καθώς και τα εγγόνια του, όπως ο Αντώνιος Μιχ. Ισηγόνης (Σμύρνη 1898-Αθήνα ?), καθηγητής Μέσης Εκπαίδευσης, διευθυντής Παιδαγωγικών Ακαδημιών και συγγραφέας περισπούδαστων έργων. Ο Αντώνιος Ισηγόνης πέθανε στη Σμύρνη το 1894, σε ηλικία 82 ετών. 
–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Ισιγώνης Σπύρος του Γεωργίου 30 ετών τεχνίτης.
–1899. Το 1899 γεννιέται ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Κωνσταντίνου γεωπόνος.
–1904. Στις 1 Απριλίου 1904 ο 27χρονος γεωργός από την Πάρο Νικόλαος Μελανίτης του Ιάκωβου και της Αικατερίνης Τσιγώνια [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 21χρονη από την Πάρο Αικατερίνη Καλουδά, του Δημητρίου και της Ανεζώς Ρίτσου [κάτοικοι Σύρου].
–1912-1922. Ηρώο Μάρπησσας «Εν έτει 1929 ο Σύνδεσμος Μαρπησσέων Πάρου. Τοις Ενδοξως εν Πολέμοις πεσούσι 1912-1922 Μαρπησσέοις Αρχιλοχιταις» ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΕΥΑΓ. ΕΜΜ., ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΗΛΙΑΣ Μ., ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΧΑΡ. ΕΜΜ. και ΤΣΙΓΩΝΙΑΣ ΗΛ. Γ.
–1922. Το 1922 γεννιέται ο γεωργός Τσιγώνιας Αυγουστής του Άγγελου. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μαρπήσσης στις 4 Φεβρουαρίου 1950 διαγράφεται ως αποβιώσαντας.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Αθανασίου, εργάτης και ο Τσιγώνιας Χαρίλαος του Κώστα μαθητής, κάτοικοι Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Θωμά ναυτικός, κάτοικος Δήμου Μαρπήσσης.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Αθανασίου γεωργός κάτοικος κοιν. Μάρπησσας.
–1928. Το 1928 γεννιέται ο Τσιγώνιας Δημήτριος του Εμμανουήλ ναυτικός κάτοικος κοιν. Αρχιλόχου.
–1930. Το 1930 γεννιέται ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Ιωάννη.
–1931. Το 1931 γεννιέται ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Θωμά.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσιγώνιας Μιχαήλ του Γεωργίου, 59 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Θωμά 77 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Άγγελου 68 ετών κτηματίας, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Πέτρου 56 ετών κτηματίας, ο Τσιγώνιας Θωμάς του Κώστα 55 ετών εφαπλωματάς, ο Τσιγώνιας Θωμάς του Νικολάου 56 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Εμμανουήλ 55 ετών γεωργός και ο Τσιγώνιας Ιωάννης του Εμμανουήλ 47 ετών γεωργός.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 2 Σεπτεμβρίου 1950 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσιγώνιας Άγγελος του Νικολάου 42 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Νικολάου 39 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Θεόδωρος του Νικολάου 33 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αθανάσιος του Νικολάου 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Νικολάου 38 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Νικολάου 41 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Αλέξανδρος του Νικολάου 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Ηλία 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Νικόλαος του Μιχαήλ 33 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Μιχαήλ 38 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Μιχαήλ 26 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Νικήτας του Μιχαήλ 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Ηλίας του Μιχαήλ 25 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Άγγελου 34 ετών εργάτης, ο Τσιγώνιας Αντώνιος του Ιωάννη, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Ευάγγελου 39 ετών αγροφύλαξ, ο Τσιγώνιας Αυγουστής του Ευάγγελου 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Γεώργιος του Κώστα 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Κώστα 26 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Εμμανουήλ του Θωμά 23 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Παναγιώτης του Θωμά 24 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Φραγκίσκος του Θωμά 25 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Κώστας του Θωμά 29 ετών γεωργός, ο Τσιγώνιας Πέτρος του Γεωργίου 23 ετών γεωργός και ο Τσιγώνιας Δημήτριος του Νικηφόρου 28 ετών ναυτικός.

Τσιλιγγίρης ή Σιλιγγίρης ή Σιλιτζίρης ή Σιλιντζίρης ή Σιλιτσίρης ή Ζηλιτζήρης: Παρωνύμιο /επαγγελματικό επώνυμο. Από την τουρκική λέξη cilingir που σημαίνει κλειδαράς. Ο παριανός κλάδος της οικογένειας Τσιλιγγίρη αρχικά έχει ποντιακή καταγωγή, από την Κερασούντα. Ο κλάδος της Πάρου ήρθε από την Σύμη.
–1831. Στο προικοσύμφωνο Ιωάννη Ζηλιτζήρη (γονείς του: Νικολός και η Ελένη Ζηλιτζήρη) και Μαρίας Μπαρμπαρή (Παροικιά 20 Φεβρουαρίου 1831). «η κυρία Αρμελινιώ, θυγάτηρ ποτέ Στέλιου Μακρή και σύζυγος νυν του Γεώργη Καμινάρη έχουσα η ρηθείσα Αρμελίνα με τον προαποθανόντα σύζυγόν της Μανόλην Πέτρου Μπαρμπαρή ονόματι Μαρίαν, δίδει δέκα εικόνες και μία καρδιά ασημένια με τίμιον ξύλον μέσα». (ΓΑΚ, 219, 137ν)
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 73χρονος γεωργός Σιλιτζίρης Νικόλαος, ο 31χρονος σκυτοτόμος Γεράσιμος Σιλιτσίρης και ο 43χρονος γεωργός Ιωάννης Σιλιτσίρης.
–1900. Το 1900 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Θεόδωρος του Φραγκίσκου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1901. Το 1901 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Ιωάννης του Φραγκίσκου υπάλληλος κάτοικος Παροικιάς.
–1904. Το 1904 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Μάρκος του Ιωάννη ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Νικόλαος του Φραγκίσκου υποδηματοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1910. Το 1910 γεννιέται η Σιλιτζήρη Ελένη του Ιωάννη κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.
–1914. Το 1914 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Δημήτριος του Φραγκίσκου λεμβούχος κάτοικος Παροικιάς.
–1929. Το 1929 γεννιέται ο Σιλιτζίρης Φραγκίσκος του Ιωάννη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1932. Το 1932 γεννιέται η Σιλιντζίρη Αικατερίνη του Θεόδωρου κάτοικος κοιν. Παροικιάς.
–1943. Ιατρός Πάρου ο Λευτέρης Θ. Τσιλιγγίρης (γεν. 1943).
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένοι οι Σιλιτζίρης Ιωάννης του Φραγκίσκου, Θεόδωρος του Φραγκίσκου, Νικόλαος του Φραγκίσκου και Μάρκος του Ιωάννη κάτοικοι Παροικιάς.
–1951. Στον εκλογικό κατάλογο της Παροικιάς του 1951 είναι εγγεγραμμένος ο Σιλιτζίρης Φραγκίσκος του Ιωάννη κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.
–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Ειρήνη το γένος Ν. Βεντουρή, όνομα συζύγου Δημήτριος κάτοικος Παροικιάς.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σπαθαροπούλου Ειρήνη όνομα συζύγου Κωνσταντίνος, όνομα πατρός Φραγκίσκος Σιλιτζίρης.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Παρασκευή όνομα συζύγου Θεόδωρος, όνομα πατρός Κωνσταντίνος Δαβαρίας.
–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Σιλιτζίρη Μαρίνα του Φραγκίσκου.
–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται η μαθήτρια … Σιλιγκίρη του Ιωάννη.

Τσίπης:
–1935-36. Διοικητής του Σταθμού Χωροφυλακής της Κοινότητας των Λευκών Πάρου από το 1935-36 ο Δημήτριος Τσίπης από το Αγγελόκαστρο Κορινθίας.

Τσιρίγος: Βλέπε Τζιρίγος

Τσιριγώτης: Επίθετο-πατριδωνύμιο= από το Τσιρίγο, Κύθηρα. Σε πατριδωνυμιακά επίθετα, πολλές φορές συναντάμε να μην υπάρχουν κοινοί συγγενικοί κλώνοι, αυτό συμβαίνει διότι το μόνο κοινό που έχουν είναι ο τόπος καταγωγής μιας και το επίθετό τους ήταν άλλο και στην πορεία το πατριδωνύμιο έγινε παρατσούκλι και το παρατσούκλι επίθετο.
Ένας άλλος κλάδος, ο Ηρακλειώτης ιερομόναχος Τσιριγώτης Ζαχαρίας άλλαξε το επώνυμό του σε Πρακτικίδης. Στην Πάρο μνημονεύεται από το 1836.
–1717. Σε έγγραφο Τσιπίδου της 2ας Μαΐου 1717 «ομοία της Μαρίας Παύλου Τζιριγώτη».
–1725. Το 1725 αναφέρεται σε έγγραφο η Τζιριγώτη Ειρήνη Θεοδ.
–1737. Αμοιβαία διαθήκη συζύγων της 30 Ιουλίου 1737 στην Παροικιά της κυρά Ζαμπέτας συμβίας Ανδρουλή Παπαγιάννενου της έτυχε θάνατος του ανδρός της, αναφέρεται η Ανδριάνα Ιωάννη Τζιριγώτη.
–1823. Την 1η Νοεμβρίου 1823, έπεμψε τας εν λόγω επιταγάς με τον Αναστάση Ρεϊζη Τζιρογώτη προς τον εν Ναούση Γεώργιο Βιτζαρά. δια να φροντίσει να εισπράξει το ποσό και να το εγχειρίσει προς τον ξάδερφο του Νικόλαο Κατζαρό συγκατοικούντα μετ' αυτού εις την εν Ναούση κατοικίαν του.

Τσισκάκης:
–1832. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος Φραγκίσκος Τσισκάκης.
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 58χρονος γεωργός Φραγκίσκος Τσισκάκης.

Τσιτονάκης:
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσιτονάκης Στυλιανός του Μιχαήλ, 58 ετών, έμπορος από τη Νάουσα, κάτοικος Σύρου.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο, Τσιτονάκης Στυλιανός του Μιχαήλ, 60 ετών, έμπορος από τη Νάουσα, κάτοικος Σύρου.

Τσόγιας: καταγωγή από Ν. Σερρών, ήρθε ως δάσκαλος στα Μάρμαρα.

Τσονάκης: Βλέπε Τσουνάκης

Τσονάνης:
–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 48χρονος γεωργός Γεώργιος Τσονάνης και ο 38χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Τσονάνης.

Τσουκαλάς ή Τζικαλάς ή Τζικαλιάς: Επίθετο-επάγγελμα-παρατσούκλι. Ίσως ο παριανός κλάδος να ήρθε από τη Νάξο.
–1746. Σε έγγραφο Τσιπίδου 9 Μαρτίου 1746 αναφέρεται ως Τζικαλάς. Προέρχεται από το επώνυμο Τζικαλάς.
–1895. Το 1895 γεννιέται ο Τσουκαλάς Νικόλαος του Δημητρίου βαρελοποιός κάτοικος Παροικιάς.
–1925. Το 1925 γεννιέται ο Τσουκαλάς Δημήτριος του Νικολάου εργάτης κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσουκαλάς Νικόλαος του Δημητρίου βαρελοποιός και ο γιός του Δημήτριος κάτοικοι Παροικιάς.

Τσουνάκης ή Τσονάκης: Πατρωνυμικό, από το βαπτιστικό Τζουανη. Ήρθαν γύρο στο 1823 με τον άρχοντα Καλλέργη από την Κρήτη. Οι Κρήτες που δεν είχαν προβλήματα με τους ντόπιους, δεν άλλαξαν τα επίθετα τους, μια από αυτές ήταν και η οικογένεια Τσουνάκη.
Η οικογένεια Τσουνάκη κατάγεται από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας όπου μετά τον 1ο διωγμό από τους Οθωμανούς το 1814 μετοίκησαν κλάδοι του σε Χίο, Αθήνα και Κρήτη (Σφακιά). Οι κάτοικοι της Κάτω Παναγιάς της Μικράς Ασίας ήταν κυρίως νησιώτες.
–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 34χρονος εργάτης Τσουνάκης Γεώργιος, ο 65χρονος γεωργός Εμμανουήλ Τσουνάκης.
–1884. Το 1884 γεννιέται στη Νάουσα ο Ανάργυρος Τσουνάκης του Σταμάτη και της Ελένης. Παιδιά του που απέκτησε με την Ελένη Τσουνάκη ήταν οι: Σταμάτιος Τσουνάκης (γεν. 1912), Γεώργιος Τσουνάκης, Μηνάς Τσουνάκης, Λουκία Τσουνάκη (γεν. 1919), Λουκία Τσουνάκη (γεν. 1919) (συζ. Σπύρος Πετρόπουλος, πρώην χήρα Βασ. Κρητικού) και Καλλίτσα ή Καλλιόπη Τσουνάκη (συζ. Γεώργιος Τριπολιτσιώτης).
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Τσονάκης Ανδρέας του Σταμάνη, 53 ετών, ποιμήν.
–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τσουνάκης Γεώργιος του Σταμάτη, 64 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, 43 ετών, ποιμήν από τη Νάουσα.
–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Τσουνάκης Γεώργιος του Σταμάτη, 66 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, 45 ετών, ποιμήν από τη Νάουσα.
–1912. Το 1912 γεννιέται στη Νάουσα ο Τσουνάκης Σταμάτης του Ανάργυρου και της Ελένης.
–1919. Το 1919 γεννιέται στη Νάουσα η Λουκία Τσουνάκη του Ανάργυρου και της Ελένης.
–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 62χρονος κάτοικος Νάουσας, Τσουνάκης Αργύρης του Σταμάτη, εργάτης, ο 53χρονος γεωργός Τσουνάκης Νικόλαος του Σταμάτη, ο 56χρονος μυλωθρός Τσουνάκης Αθανάσιος του Σταμάτη, ο 36χρονος ναύτης Τσουνάκης Γεώργιος του Αργύρη, ο 36χρονος εργάτης Τσουνάκης Σταμάτης του Γεωργίου, ο 22χρονος εργάτης Τσουνάκης Νικόλαος του Χρήστου, ο 23χρονος εργάτης Τσουνάκης Πέτρος του Νικολάου, ο 25χρονος εργάτης Τσουνάκης Σταμάτης του Νικολάου, ο 31χρονος γεωργός Τσουνάκης Γεώργιος του Χρήστου, ο 28χρονος γεωργός Τσουνάκης Αντώνιος του Χρήστου και ο 26χρονος εργάτης Τσουνάκης Μηνάς του Αργύρη.
–1950. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 19 Αυγούστου 1950, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τσουνάκη Μαρία, όνομα συζύγου Σταύρος, όνομα πατρός Δημητρίου Γαβαλά.
–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Τριπολιτσιώτη Λουκία, όνομα συζύγου Πέτρος, όνομα πατρός Χρήστος Τσουνάκης και η Τριπολιτσιώτη Καλλίτσα, όνομα συζύγου Γεώργιος, όνομα πατρός Αργύριος Τσουνάκης, η Κρητικού Λουκία, όνομα συζύγου Βασίλειος, όνομα πατρός Αργύριος Τσουνάκης, η Τσουνάκη Ελένη, όνομα συζύγου Αργύριος, όνομα πατρός Μηνάς Γερμανής και η Τσουνάκη Γαρυφαλλιά, όνομα συζύγου Σταμάτιος, όνομα πατρός Ιωάννης Σκιαδάς.
–1959. Το 1959 γεννιέται στην Πάρο ο Ανάργυρος Τσουνάκης του Σταμάτη και της Πηνελόπης το γένος Ευσταθίου ή Κουτσογεώργου από το Κεραμίδι Βόλου.

Τσούντας:
–1897. Χρίστος Τσούντας αρχαιολόγος 1897

Τσούτσος:
–1921. Το 1921 γεννιέται ο Τσούτσος Ιωάννης του Σταύρου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.
–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Τσούτσος Ιωάννης του Σταύρου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.

Τσοχαλής: Τουρκαλβανίτικη λέξη από το τσόχας (σοφός). Ο παριανός κλάδος κατάγεται από τη Νεάπολη Βοϊων Λακωνίας. Κλάδος της οικογένειας των Λευκών είναι σήμερα στην Πελοπόννησο, Αθήνα και Λάρισα.
–1903. Στα Δημοτολόγια Λευκών το έτος 1903 αναφέρεται ο Θεόδωρος Τσοχαλής του Χαράλαμπου και της Καλλιόπης από τη Νεάπολη Λακωνίας.

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων