Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ&G, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ &C&Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα παλιών εγγράφων παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Ονοματολογία και οικοσημολογία περί Πάρου

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης γεγονότων και ιδεών, κρατών και λαών, η γενεαλογική έρευνα σαν ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την φυλετική τους καταγωγή, την εθνική του καταγωγή, τις οικογενειακές τους ρίζες και γενικά για τους προγόνους τους. Στην αναζωπύρωση αυτού του ενδιαφέροντος συντέλεσε και η δημιουργία πολυεθνικών κρατών (ΗΠΑ, Αυστραλία) που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες και τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που ακολούθησαν αυτούς τους αιώνες.

Η ενασχόληση και η έρευνα για την γενεαλογία και τα οικόσημα είναι μια ευγενής πολιτιστική πράξη. Οι πηγές για την καταγωγή των οικογενειών μας επιθέτων είναι τα ιστορικά αρχεία των δημοσίων αρχών και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ιστορικά αρχεία, εκκλησιαστικά αρχεία μπορούμε να βρούμε έγγραφα, προικοσύμφωνα, νοταριακές πράξεις, μητρώα, τα οποία σηματοδοτούν την καταγωγή μας. Τα εκάστοτε μαρμάρινα οικόσημα, είναι εντοιχισμένα σε οικίες, εκκλησίες, κοιμητήρια, αποτελούν και αυτά μέρος των πηγών αναδεικνύοντας τα σύμβολα των οικογενειακών μας επιθέτων.

Οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί ερευνητές ονοματολογίας στην Ελλάδα υπήρξαν οι Ν. Ανδριώτης και Α. Σιγάλας τον 19ο αιώνα και ο Μ. Τριανταφυλλίδης και Μ. Χατζιδάκης, Χρυς. Τσικριτσή-Κατσιανάκη τον 20ο αιώνα. Έρευνα για τα οικόσημα της Πάρου και αντίστοιχες δημιουργίες έχουν κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιπράντης, ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος ο λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας, όπως φυσικά και ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του blog Ιωάννης Βασιλειόπουλος. Σημειώνουμε ακόμα και τους ξένους Μεσαιωνιστές ιστοριοδίφες όπως ο Γερμανός Κ. Χοπφ, οι Άγγλοι Ο. Μίλλερ και Φ.Ο. Χασλουκ, ο Γάλλος Α. Μπισόν και ο Ολλανδός Β. Σλότ.

Η τοπική ονοματολογία και τα επίθετα της Πάρου χωρίζονται σε ομάδες.

Προέλευση - Καταγωγή

1. Ελληνικά – Παλαιοβυζαντινά βυζαντινά π.χ Αγαλλιανός, Αργυρόπουλος, Αρχολέως, Αλισαφής (πριν το 1204).

2. Φράγκικα - Δυτικά κυρίως Ισπανικά, Ιταλικά και Λοβαρδοβενέτικα π.χ. Κουαρτάνος, Τσιγώνιας, Αλιφιέρης, Αλιπράντης (μετά το 1204). Οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πάρο το 1207 και προς ασφάλεια έκτισαν κάστρο στην Παροικιά και αργότερα στη Νάουσα και στα χωριά του Κεφάλου. Οι Παριανοί κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν Ενετικά-Δυτικά επώνυμα αυτό οφείλεται.

α) στην Βενετοκρατούμενη Πάρο για πάνω απο 3 αιώνες κατα τον μεσαίωνα όπου πολλοί δυτικοί αποίκησαν.

β) μετά τον πόλεμο στην Κρήτη μεταξύ Κρητων, Κρητοβενετών εναντίων των Οθωμανών και νίκη των τελευταίων, πολλοί Κρητοβενετοί κατέφυγαν στις Κυκλάδες

Τα οικογενειακά ονόματα Ενετικής προέλευσης προέρχονται

α) από αναγνωρισμένα και υιοθετημένα νόθα παιδιά των Ενετών,

β) από μικτούς γάμους,

γ) από εξελληνισμένους Βενετούς, που λόγω πτώχευσης έχασαν πρώτα την ευγένειά τους και ύστερα το εθνικό τους φρόνημα,

δ) από βενετικά βαφτιστικά και

ε) πιθανόν και μερικά να προέρχονται από ονόματα Βενετών που επικράτησαν ως παρωνύμια για λόγους σκωπτικούς.

3. Μεταγενέστερα της άλωσης του Μωριά από τους Οθωμανούς και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ. Σε αυτή τη περίοδο κατέφευγαν στις Κυκλάδες πολλές οικογένειες του Μωριά. π.χ. Τριπολιτσιώτης, Δημητρακόπουλος, Μωραΐτης, Αναγνωστόπουλος, Ζησημόπουλος, Γραμματικόπουλος κ.α.

4. Πρόσφυγες. Αρκετοί και οι πρόσφυγες κυρίως από τα Παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και απο τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τον 19ο αιώνα. Τρία τα μεγάλα κύματα προσφύγων, το 1814 από τα Παράλια, το 1822-24 από Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το 1922 πάλι από τα παράλια της Μικράς Ασίας που έμελε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Κατηγορίες

Εθνικά ή Πατριδωνυμικά-Toπωνυμιακά. Οικογενειακά ονόματα εννοούμε τα ονόματα εκείνα που φανερώνουν τον τόπο όπου ξενοδούλεψε και έζησε ο παρονομασμένος: Πολίτης από την Πόλη, ή πολύ συχνότερα τον τόπο απ’ όπου ήρθε, το χωριό απ’ όπου μετοίκησε. Οι καταλήξεις των πατριδωνυμικών που ακούμε στην Πάρο είναι οι: -αίος, ήτης, -ίτης, -ιος, -ιώτης. Μεταγενέστερες και νεότερες: -αϊτης, -ιάτης, -άνος, -ηνός, -ινός, -(ια)κός.

Επάγγελμα-παρατσούκλι, όπως π.χ. Ράπτης, Μυλωνάς, Χασούρης, Καρποδίνης, Ακάλεστος, Γαλανός, Μαούνης, Μαλαματένιος, κ.α.

Βαπτιστικά, όπως Δημητρίου, Γεωργίου, ή Παυλάκης, Γιαννάκης κ.α.

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ & Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω


*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα σε παλιά έγγραφα παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Παριανά επίθετα Θ

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

 

Θ

–Θαλασσινός: Ίσος πρόσφυγας του 1822, Επίθετο επάγγελμα-παρατσούκλι. Προέλευση αυτού του επίθετου από την Χίο. Το επώνυμο μαρτυρείται μέχρι και σήμερα στα Μάρμαρα. 

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 48χρονος γεωργός Θαλασσινός Ανδρέας.

–1863. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αγγελική χήρα Σταύρου Θαλασσινού (γεν. 1863), ετών 40, οικιακά.

–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θαλασσινός Σταύρος του Ανδρέα ναυτικός 26 ετών.

–1884. Υποθηκοδάνειο. Ερμούπολις Σύρου 1884, Οκτωβρίου 18. Αναφέρεται ο Σταύρος Ανδρέα Θαλασσινός, πλοίαρχος, κάτοικος του χωριού Τσιπίδου, του Δήμου Μαρπήσσης Πάρου. Αναφέρονται επίσης οι ιδιοκτήτες κτημάτων στην Μεσάδα των Ιακώβου Αντωνόπουλου, Αντωνίου Κληρονόμου, Δημητρίου Ανουσάκη. Στο Αυκουλάκι τα κτήματα του Ιωάννη Αλιπράντη και Βίτου Τσαντουλή και του Αντωνίου Μελανίτη.

–1885. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Ανδρέας Σταύρου Θαλασσινός (γεν. 1885), ετών 18, γεωργός, άγαμος.

–1887. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Σταύρου Θαλασσινού (γεν. 1887), ετών 16, οικιακά, άγαμος.

–1891. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Ζαμπία Σταύρου Θαλασσινού (γεν. 1891), ετών 12, οικιακά, άγαμος.

–1893. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Σταύρου Θαλασσινός (γεν. 1893), ετών 10, μαθητής, άγαμος.

 

–Θεοδωράκος: Καταγωγή από το Βαχός, πλέον του δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας.

 

Θεοδωρόπουλος: Πατρωνυμικό επώνυμο με υποκοριστικό.

–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, είναι εγγεγραμμένος ο Θεοδωρόπουλος Νικόλαος του Κωνσταντίνου, 26 ετών, γεωργός.

Θεοδώρου:

–1829. Ο ονομαστικός κατάλογος των μαθητών του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου της Νάουσας του σχολικού έτους 1829.

«Οι μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της κομοπόλεως Ναούσης»

Ταρώ Θεοδώρου ετών 6.

 

–Θεοδωρουλάκης: Μητρωνυμικό με υποκοριστική κατάληξη.

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 36χρονος εργάτης Ιωάννης Α. Θεοδωρουλάκης και ο 36χρονος εργάτης Κωνσταντίνος Θεοδωρουλάκης.  

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Κώστου του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος εργάτης Ιωάννης Α. Θεοδωρουλάκης και ο 36χρονος εργάτης Κωνσταντίνος Θεοδωρουλάκης.

–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι: Θεοδωρουλάκης Ιωάννης του Γεωργίου, 78 ετών και Θεοδωρουλάκης Κωνσταντίνος του Νικολάου, 73 ετών, εργάτης από τον Κώστο, απεβίωσε.

–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Θεοδωρουλάκης Νικόλαος του Κωνσταντίνου, 28 ετών, γεωργός από τη Νάουσα και Θεοδωρουλάκης Ιωάννης του Γεωργίου, 80 ετών, από τον Κώστο.
–1912. Των υπέρ πατρίδος πεσώντων 1912-13 (Ηρώο Κώστου) Στρατιώτης Θεοδωρουλάκης Κ.Ν. 

 

Θεολογάκης ή Θολογάκης: ίσως παραφθορά του επωνύμου Θεολόγης που συναντάμε στην Μάρπησσα

–1767. Σε προικοσύμφωνο Λευκών στις 16 Νοεμβρίου 1767 αναφέρεται το κτήμα του Ιωάννη Θολογάκη.


–Θεολόγης: Σύνθετο, ο λόγος του θεού.

1831 Χρίστος Θεολόγης στην Μάρπησσα.

 

–Θεολογίτης: Προέρχεται από την σύνθετη λέξη ο λόγος του θεού.

–1820. Σε έγγραφο του χωριού Κεφάλου (Μάρμαρα) προς τον υπουργό της θρησκείας σχετικά με τον Άγιο Αντώνιο «Ελάβομεν την διαταγήν του Ιερού Υπουργείου της θρησκείας διορίζουσαν τον Κύριον Στέφανον Μαυρογένην προστάτην του μεγάλου Αντωνίου και τον κύριον Αθανάσιον Ιεροκήρυκα, ηγούμενον τούτου διά να συνάγουσιν όλα τα εισοδήματα και να υποσυρθή εις τα ίδια ο σκευοφύλαξ των χωριών Κεφάλου όστις πρότερον εδιωρίσθη ηγούμενος τούτου παρά του αυτού Ιερού υπουργείου βλέπομεν ότι το υπουργείον της θρησκείας ενασχολούμενον εις αναγκαιοτέρας υποθέσεις δεν δύναται να εξετάση ακριβώς την αλήθειαν. Η Κυρία Μαδώ του Μαυρογένη διά αναφοράς της ηπάτησε το υπουργείον τούτο λέγουσα ότι είναι κτήμα πατρικόν της εις τα συγκίλια τούτου με το από ΄κτήμα πατρικόν της είς της κοινότητος τούτο το μοναστήριον πρό χρόνων το εκαταξουσίαζεν δυναστικώς η Δόμνα του Μαυρογένους, ως εκ τούτου εφαντάζετο η απόγονος της ότι είναι κτήμα πατρικόν των ημείς λοιπόν, σεβασμιώτατε, δεν ημπορούμεν να αποχωρίσωμεν το δίκαιον της κοινότητος αλλά θέλουμεν να δικαιολογηθούμεν προς το Ιερόν τούτο υπουργείον καθώς και ο ίδιος παραστάτης μας θέλει σας πληροφορήσει όλην την αλήθειαν δια να μην απατάται και διατάττει τοιαύτας επιταγάς παρακαλούμεν λοιπόν να μη νομίσητε τούτο μας το φέρσιμον απείθειαν προς την σεβαστήν διοίκησιν μένομεν με όλον το σέβας. Τη 20 Οκτωβρίου 1823 των χωρίων Κεφάλου. Υπογράφει ο κάτοικος Τζηπίδου Θεολογίτης Θεολόγος κ.α. (Τ.Σ. ΠΑΡΟΣ ΜΑΡΜΑΡΑ 1820) (Γ.Α.Κ.).

–1833. Στις 5 Ιουνίου 1833 αναφέρεται σε επιστολή του προύχοντα Τζιπίδου Μιχαήλ Τσιγώνια και ιερέα Εμμανουήλ Μονόπατου οικονόμου Κεφάλου «φανερώνω ότι ο πανοσιολογιώτατος ιερομόναχος κυρ Ιωάσαφ Θεολογίτης στο χωρίον Κηπήδου της Πάρου…».

1838. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Ιωάννου Θεολογίτου (γεν. 1838), ετών 65, οικιακά, χήρα.

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο 28χρονος γεωργός Ιωάννης Θεολογίτης.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο του Δήμου Μάρπησσας το 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 31χρονος γεωργός Θεολογίτης Ιωάννης.

1858. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένη η Μαρούσα Θεολόγου Θεολογίτου (γεν. 1858), ετών 45, οικιακά, χήρα.

–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του 1875, του Δήμου Μάρπησσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θεωλογίτης Θεολόγος του Ιωάννη 26 ετών γεωργός και ο Θεολογίτης Ιωάννης του Γεωργίου 35 ετών εργάτης. Ο Θεολογίτης Κωνσταντίνος του Ιωάννης 25 ετών εργάτης αλλά και ο Θεολογίτης Γεώργιος του Στέφανου 25 ετών παπουτσής.

–1880. Το 1880 γεννιέται η Τερέζα Θ. Θεολογίτη μετέπειτα σύζυγος του Φραντζή Γ1911. ρηγορίου.

1881. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Ιωάννης Θεολόγου Θεολογίτης (γεν. 1881), ετών 22, ναυτικός, άγαμος.

1885. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο Κωνσταντίνος Θεολόγου Θεολογίτης (γεν. 1885), ετών 18, γεωργός, άγαμος.

1887. Στο Δημοτολόγιο του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903 είναι εγγεγραμμένος ο ….ρος? Θεολόγου Θεολογίτης (γεν. 1887), ετών 16, μαραγκός, άγαμος.

–1911. Η Μαρπησσαία Αικατερίνη Γεωρ. Θεολογίτου, υπηρετεί ως δημοδιδάσκαλος το 1911 στην Μάρπησσα.

–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Μάρπησσας στις 30 Απριλίου 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θεολογίτης Κώστας του Θεολόγου, 62 ετών εργάτης κάτοικος Μάρπησσας.

–1961. Στην πρώτη εκλεγμένη διοίκηση του ΑΟ Νηρέας Νάουσας Πάρου το 1961  εξελέγχει ο Θεολογίτης Θεμιστοκλής, μέλος.

 

Θεοφάνης:

–1847. Σε εκλογικό κατάλογο Παροικίας του 1847 (συμπεριλαμβάνει και την Αντίπαρο) είναι εγγεγραμμένος ο 40χρονος γεωργός Νικόλαος Θεοφάνης.

 

–Θεοφίλης: (Βλέπε Θεοφύλης)


–Θεοφύλης ή Θεοφίλης: Σύνθετο επώνυμο, ο φίλος, φιλικός του θεού. Το επίθετο μαρτυρείται μέχρι και σήμερα.

–1822. Στο δημοτολόγιο του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος) το 1822, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θεοφίλης Νικόλαος.

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 32χρονος ναυτικός Θεοφίλης Νικόλαος.

–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θεοφύλης Βασίλειος του Νικολάου, 26 ετών, ναύτης από τη Νάουσα.

–1907. Το 1907 γεννιέται η Θεοφίλη Ζαμπία του Γεωργίου, κάτοικος Νάουσας Πάρου.

–1911. Το 1911 γεννιέται η Θεοφίλη Ευαγγελία του Λύσανδρου, μετέπειτα σύζυγος του παπα Κωνσταντίνου Αλιφιέρη, κάτοικος Νάουσας Πάρου. Τέκνα τους ο δικαστικός Ολύμπιος Αλιφιέρης (1931), ο Λευτέρης (1937) και ο Χρήστος (1947).

–1916. Στις 14 Ιανουαρίου 1916 ο 36χρονος ναυτικός από την Πάρο Νικόλαος Σκιαδάς του Γεωργίου και της Αργυρώς Θεοφίλη [κάτοικοι Πάρου] παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Χρυσάνθη Χατζησταύρου, του Νικολάου, και της Αικατερίνης Δήμου.

–1922. Το 1922 γεννιέται η Θεοφίλη Σπυριδούλα του Γεωργίου, κάτοικος Νάουσας Πάρου.

–1933. Μέλος του Ναυτικού Ομίλου Νάουσας Ναϊάς η Ευαγγελία Θεοφίλη.

–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 28χρονος κάτοικος Νάουσας, Θεοφίλης Βασίλειος του Γεωργίου, ναυτικός, και ο 28χρονος ναυτικός Θεοφίλης Κωνσταντίνος του Λύσσανδρου.

–1952. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας του 1952, υπάρχει εγγεγραμμένη η Κάπαρη Ουρανία, όνομα συζύγου Μιχαήλ, όνομα πατρός Λύσανδρος Θεοφίλης και η Θεοφίλη Ξανθή, όνομα συζύγου Λύσανδρος, όνομα πατρός Γεώργιος Γούναρης και η Θεοφίλη Αργυρώ, όνομα συζύγου Κωνσταντίνος, όνομα πατρός Κωνσταντίνος Βελέντζας.


–Θεοχάρης:

–1841. Θεοχάρης Γ. Νικ. Γραμματέας υπουργείου Θρησκείας το 1841.

–1990. Λάζαρος Θεοχάρης, καταγωγή από Ελασσόνα Ν. Λάρισας, έτος 1990.


–Θεοχαρίδης: Πατρωνυμικό με ποντιακό υποκοριστική κατάληξη.

Ο Αναστάσιος Γ. Θεοχαρίδης, γεννήθηκε στα Θείρα της Μικράς Ασίας, επαρχίας Σμύρνης, το 1889. Ηταν παιδί του Γεωργίου Θεοχαρίδη και της Βαρβάρας. Θείος του ο Μελέτιος Θεοχαρίδης, Αρχιμανδρίτης Θείρων για 2 γεννιές (*). Σύμφωνα με γραπτή μαρτυρία του ίδιου (**), πήγε στη α’ τάξη του Δημοτικού το 1896, 6-7 ετών. Στο ελληνικό σχολείο των Θείρων, είχε δάσκαλο τόν περίφημο Δημοσθένη Αγγελίδη που δίδαξε τα Θειριανόπουλα για πάνω από 25 χρόνια (*). Είχε αδελφό τον Μιλτιάδη και αδελφές την Χαρίκλεια (συζ. Χατζηστεφανή) και την Κυριάνθη (συζ Κοντού).

Έφυγε από την Τουρκία το 1911 (κατά γραπτές (**) πληροφορίες του ίδιου - ήταν περίπου 21 ετών) : «Κληθείς ως κληρωτός υπό των Τούρκων και αποφασίσας να μην καταταγώ στον τουρκικό στρατό, έφυγον μέσω Σμύρνης για Αθήνα», ήταν οι παραμονές των Βαλκανικών πολέμων όπου Ελλάδα και Τουρκία ήταν αντιμέτωπες.

Στην Αθήνα, βρήκε εργασία «ως καμαρώτος σε ξενοδοχείο ύπνου και σερβιτόρος σε ζαχαροπλαστείο».

Εν συνεχεία, μετέβει εις Θεσσαλία όπου εργάσθηκε 1,5 έτος στην επεξεργασία των καπνών σε Βόλο, Καρδίτσα και Φάρσαλα.

Σύμφωνα με το γραπτό του ίδιου (και μαρτυρίες της οικογένειας), εργάσθηκε ως «διευθύνων εργοδηγός» εις επιχείρηση καπνοφυτείας στις Κυκλάδες για 4 έτη: τα 2 πρώτα στην Πάρο και μετά, 2 στην Αμοργό.  Εξ αυτών συμπεραίνουμε ότι ήλθε στην Πάρο περίπου το 1915.

Εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Πάρο το 1919,  όταν προσελήφθη στην επιχείρηση επεξεργασίας καπνών των Αδελφών Παπαστράτου. Εργάστηκε εκεί ως υπάλληλος  μέχρι το 1931 και  κατόπιν ως εξωτερικός συνεργάτης (αγοράς και προμήθειας καπνών) μέχρι  το  1934 που δημιούργησε το Παντοπωλείο στο ισόγειο του κτιρίου  της αγοράς, το οποίο είχε στο μεταξύ αγοράσει, το 1931 (***) από τον Ι. Παπαστράτο.

Ας σημειωθεί ότι από το 1920, η οικογένεια έμενε σε άλλο, ιδιόκτητο σπίτι που είχε αγοράσει ο Αν. Θεοχαρίδης, στο Κάστρο.

Στην Πάρο γνώρισε την Μαρουσώ Αντ. Τριαντάφυλλου, την οποία ενυμφεύθει το 1920, και έκαναν το πρώτο τους παιδί τον Γιώργο, το 1921, για να ακολουθήσουν άλλα 4 παιδιά, ο Αντώνης, η Βαρβάρα (συζ. Μιχάλη Σφυρόερα), η Αικατερίνη (συζ. Διονύσιου Παπαδάτου) και η Δήμητρα (συζ. Μανώλη Μαγκάκη)!

Το αρχοντικό των Μαυραίων

Στην θέση Κάτω Πόρτα έξω από το κάστρο της Παροικίας, στην είσοδο της παλιάς αγοράς, δεσπόζει το αρχοντικό των Μαυραίων.

Ο κτήτορα αυτού του αρχοντικού που ανεγέρθη του 1630 ήταν ο Ιατρού. Στο ανώφλιο παραθύρου του ισογείου υπάρχει το χρονολογημένο οικόσημο Ιατρού (ή Μεδίκων) του 1672. Μας είναι γνωστοί από έγγραφα Παροικιάς του 17ου και 18ου αιώνα.

Μετά περιήλθε στου Μαύρους πιθανός εκ θηλυγονίας. Τον 19ο αιώνα άνηκε στον Σπυρίδωνα Γ. Μαύρο και στις αρχές του 20ου αιώνα το νοικιάζουν στους καπνοπαραγωγούς όπου υπεύθυνος ήταν ο Αναστάσιος Θεοχαρίδης. Όταν όμως μετά από μερικά χρόνια ξέπεσε το εμπόριο των καπνών, ο Αναστάσιος Θεοχαρίδης αγόρασε το κτήριο από τον Παπαστράτο (γνωστός καπνέμπορος της εποχής) δημιουργώντας στο ισόγειο της προσόψεως το διασημότερο μπακάλικο του νησιού.

Πολύ ενδιαφέρον είναι οι καμάρες του ισογείου των αποθηκών που είναι μεγάλου ανοίγματος στηριζόμενες επάνω σε μαρμάρινες κολόνες. Απάνω σε αυτό στηρίζεται όλο το πάνω σπίτι. Όπως επίσης τα μαρμάρινα πλαίσια στα παράθυρα και τις πόρτες με σκαλισμένα σταφύλια, κληματαριές, αμπελόφυλλα κλπ.

Στους Παροικιώτες του περασμένου αιώνα το σπίτι ήταν γνωστό ως «Το σπίτι των Μαυραίων». Σε κουβέντες μεταξύ τους έλεγαν: «Πως σου φαίνεται το σπίτι των Μαυραίων να καταντήσει στον Θεοχαρίδη» Θεωρώντας υποτιμητικό εκείνη την εποχή το πρώτο σπίτι της αγοράς, το σπίτι της σπουδαίας οικογένειας των Μαύρων, να το πάρει ένας πρόσφυγας παρότι ο Αναστάσιος Θεοχαρίδης δεν ήταν πρόσφυγας αλλά ήρθε στην Πάρο πριν την Μικρασιατική καταστροφή από τα Θείρα, μαζί με τον Χρήστο Κιουπελίδη (γεν. 1882) ο οποίος ήταν ράφτης. Και οι δυο ήρθαν πριν την καταστροφή και δεν θεωρούνται πρόσφυγες.

Ο Αναστάσιος Θεοχαρίδης παντρεύτηκε την Μαρουσώ Τριαντάφυλλου το γένος Θηβαίου (Η οικογένεια Θηβαίου μας είναι γνωστή από έγγραφα Παροικιάς από το 1824. Από το 1863 κλάδος τους στην Ερμούπολη), με την οποία έκανε δυο γιούς και τρεις κόρες. Το πρώτο σπίτι (στην πρόσοψη) το έχει η δεύτερη κόρη του Κατίνα η οποία είχε παντρευτεί τον Διονύση Παπαδάτο και το υπόλοιπο σπίτι από πίσω το κληρονόμησε η κόρη του Βαρβάρα που είχε παντρευτεί τον Μιχάλη Σφυροέρα πεθερός της ήταν Γυμνασιάρχης στην Απείρανθο της Νάξου.

–1885. Το 1885 ή 1889 γεννιέται στα Θείρα της Μικράς Ασίας ο Θεοχαρίδης Αναστάσιος του Γεωργίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς. Σύζυγός του η Μαριγώ Αντ. Τριαντάφυλλου. Τέκνα τους ο Γεώργιος (1921), ο Αντώνιος (1923), η Βαρβάρα (1926), η Αικατερίνη (1928) και η Δήμητρα (1932).

–1920. Ο Αναστάσιος Γ. Θεοχαρίδης παντρεύεται την Μαρουσώ Τριαντάφυλλου το γένος Θηβαίου.

–1921. Το 1921 γεννιέται ο Θεοχαρίδης Γεώργιος του Αναστασίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς. Η 1η σύζυγός του ήταν η Αυγούστα Ι. Νικηφόρου και απέκτησαν την Ιωάννα (1945), τον Βασίλη και την Αυγούστα, ενώ με την 2η σύζυγό του Ελένη Π. Καρποδίνη απέκτησε τον Αναστάση (1955).

–1923. Το 1923 γεννιέται ο Θεοχαρίδης Αντώνιος του Αναστασίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς. Σύζυγός του η Μαργαρίτα Κρητικού. Απέκτησαν τον Αναστάση (1958) και την Αικατερίνη (1961).

–1925. Το 1925 ο Αναστάσιος Θεοχαρίδης αγοράζει «Το αρχοντικό των Μαυραίων» από τον γνωστό καπνέμπορο Παπαστράτο.

–1926. Το 1926 γεννιέται η Θεοχαρίδου Βαρβάρα του Αναστάσιου και της Μαριγώς, κάτοικος Κοιν. Παροικιάς. Σύζυγός της ο Μιχάλης Βλ. Σφυροέρας. Τέκνα τους ο Βλάσσης (1953) και ο Τάσος (1958).

–1928. Το 1928 γεννιέται η Θεοχαρίδου Κατίνα του Αναστάσιου και της Μαριγώς, κάτοικος Κοιν. Παροικιάς. Σύζυγός της ο Διονύσης Παπαδάτος, τέκνο τους η Μαρουσώ.

–1931. Το 1931 γεννιέται η Θεοχαρίδου Δήμητρα του Αναστάσιου κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.

–1940. Ο Βαξεβανίδης Γεώργιος διηγείται την φύλαξη ενός σπαρμένου χωραφιού που είχε νοικιάσει ο θείος του Κιουπελίδης Χρήστος με την Τάσο Θεοχαρίδη το 1940 από τα κληροδοτήματα της Εκατονταπυλιανής για 10 χρόνια.

–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θεοχαρίδης Αναστάσιος του Γεωργίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.

–1948. Σε μαθητική φωτογραφία των Χριστουγέννων του 1948 στην Παροικιά απεικονίζεται η μαθήτρια Δήμητρα Θεοχαρίδου.

 

Θεοχαρόπουλος:

–1946. Στην εφημερίδα «Φωνή της Πάρου» στις 31 Μαρτίου 1946 διαβάζουμε το Νέο ΔΣ του Συλλόγου Μαρπησσαίων και Αρχιλοχιτών. Πρόεδρος: Άγγελος Ασπρόπουλος, Αντιπρόεδρος Δημ. Στέλλας, Γεν. Γραμματέας: Επαμ. Γαβαλάς, Ταμίας: Ζαχ. Χανιώτης, Έφορος: Αναστάσιος Μαρμαρινός. Σύμβουλοι οι κ.κ.: Ηλίας Θεοχαρόπουλος, Όθων Καπαρός, Δημ. Μαρινάκης και Αντώνιος Μπάλιος.


–Θηβαίος: Πατριδωνύμιο από την Θήβα. Επώνυμο μέχρι σήμερα γνωστό στην Παροικιά.

–1826. Σε έγγραφο Παροικιάς της 4ης Ιουλίου 1826 συναντάμε τον Φραγκούλη Θηβαίο.

–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται η Δρακούλη Θηβαία, η Σωτήρα Θηβαία και η Ελένη Θηβαία.

–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται ο Αθανάσιος Θηβαίος άνεργος, ο αδερφός του Δημήτριος Θηβαίος 20 ετών αλιεύς, η μητέρα του Αλεξάνδρα και η θεία του Ασήμο.

–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται η Μορφού Θηβαία (ίσως χήρα), ο γιός της Γεώργιος Θηβαίος ετών 10 και ο γιός της Ιωάννης Θηβαίος ετών 6.

–1829: 9βρίου 27. Μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της πόλεως Παροικιάς

Θηβαίος Γεώργιος ετών 11.

–1829: Σε απογραφή προσφύγων του Κώστου του 1829 αναφέρεται η Αλεξάνδρα Θηβαίου, ο Αλέξανδρος Θηβαίος 30 ετών έμπορος και ο γιός του Δημήτριος Θηβαίος 20 ετών.

–1863. Στις 26 Ιανουαρίου 1863 ο 25χρονος σανδαλοποιός από την Πάρο Ιωάννης Θηβαίος του Παναγιώτη και της Ελένης Αποστόλου, παντρεύεται στην Ερμούπολη την συριανή 16χρονη Αναστασία Μιχαήλ, του Μιχαήλ Χάλη και της Μαρίας Ανδριανοπούλου.

–1886. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 46χρονος υποδηματοποιός Ιωάννης Παν. Θηβαίος, έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 22 Ιανουαρίου 1886.

–1886. Το 1886 γεννιέται ο Θηβαίος Κωνσταντίνος του Ελευθέριου νεωκόρος κάτοικος Παροικιάς.

–1893. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 22 ετών σανδαλοποιός  άγαμος. Έδωσε όρκο στις 20 Ιανουαρίου 1893.

–1895. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 23 ετών υποδηματοποιός Παναγιώτης Ιω. Θηβαίος άγαμος και ο αδερφός του Βασίλειος Ιω. Θηβαίος 22 ετών εργάτης άγαμος. Έδωσαν όρκο στις 13 Ιανουαρίου 1895.

–1900. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 22 ετών υπάλληλος Νικόλαος Ιω. Θηβαίος άγαμος. Έδωσε όρκο στις 26 Ιανουαρίου 1900.

–1903. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 31 ετών ναυτικός Παναγιώτης Ελ. Θηβαίος άγαμος και ο 29 ετών Δημήτρης Γεωρ. Θηβαίος ναυτικός 29 ετών. Έδωσαν όρκο στις 22 Ιανουαρίου 1903.

–1905. Το 1905 γεννιέται ο Θηβαίος Ελευθέριος του Παναγιώτη υπάλληλος κάτοικος Παροικιάς.

1910. Θηβαίου Αικατερίνη, όνομα συζύγου: Ελευθέριος, Κύριο όνομα και επώνυμο πατρός: Δ. Μπιζάς. Έτος γέννησης: 1910. Επάγγελμα: οικοκυρά.

–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 υπάρχουν εγγεγραμμένοι ο Θηβαίος Κωνσταντίνος του Ελευθέριου νεωκόρος και ο Θηβαίος Κωνσταντίνος του Ελευθέριου νεωκόρος κάτοικοι Παροικιάς.

–1950. Στον εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Παροικιάς στις 17 Μαΐου 1950 είναι εγγεγραμμένη η Θηβαίου Αικατερίνη (γεν. 1910), όνομα συζύγου Ελευθέριος, όνομα πατρός Δ. Μπιζάς.

–1959. Σε φωτογραφεία του 1959 στην Παροικιά διακρίνεται ο ντελάλης της Πάρου Λευτέρης Θηβαίος.

–1960. Σε φωτογραφεία του 1960 στην Παροικιά διακρίνεται ο ντελάλης της Πάρου Λευτέρης Θηβαίος.

 

Θιακός:

–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται ο Θιακός Νικολός 45 ετών άνεργος, η σύζυγός του Ποθητούλα Θιακού και η κόρη του Μοσχού Θιακού.

–1829: Σε απογραφή προσφύγων της Παροικιάς του 1829 αναφέρεται ο Αντώνιος Θιακός 40 ετών άνεργος, η σύζυγός του Μπαλασή Θιακού, ο γιός του Θεμιστοκλής Θιακός και η κόρη του Υπαπαντή Θιακού.

 

Θολογάκης: Βλέπε Θεολογάκης


–Θραψιάδης ή Θρεψιάδης:  Πρωτοεμφανίζεται στον Κώστο.

1801 γεννιέται η.... Θραψιάδη στον Κώστο.

1839 γεννιέται ο Αθανάσιος Θραψιάδης στον Κώστο.

–Το εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (συμπεριλαμβάνεται και ο Κώστος), υπάρχει εγγεγραμμένος ο ιερέας Κώστου Θραψιάδης Αθανάσιος.

–1865. Στις 25 Απριλίου 1865 ο 27χρονος υποδηματοποιός από την Πάρο Σωτήρης Θραψιάδης του Δημητρίου και της Μαρίας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 23χρονη από την Τήνο Βασιλική Τζουβαλά, του Νικολάου και της Σοφίας.

–1867. Στις 27 Αυγούστου 1867 ο 25χρονος μαραγκός από την Πάρο Βασίλειος Θραψιάδης του Δημητρίου και της Σοφίας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 14χρονη από την Τήνο Κατίγκο Πλυτά, του Γεωργίου και της Ειρήνης.

1870 γεννιέται η Σοφία Θραψιάδη στην Αθήνα, όπου εργαζόταν ο πατέρας της ... Θραψιάδης από τον Κώστο, ως υποδηματοποιός.

–1870. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1870 ο 26χρονος μαραγκός από την Πάρο Ζαννής Θραψιάδης του Δημητρίου και της Σοφίας, παντρεύεται στην Ερμούπολη την 20χρονη από την Σύρο Μαλβίνα Πύργου, του Αναστάση και της Μαριγώς.

–1871. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 27χρονος μαραγκός Ζαννής Θρεψιάδης [Θραψιάδης], έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 26 Ιουνίου 1871.

–1877. Στις 4 Ιουλίου 1877 ο παριανός μαραγκός 33 ετών και η γυναίκα του Κατήνα Πλύτα κάτοικοι Σύρου δηλώνουν τον θάνατο της κόρης τους Σοφία 3 μηνών κάτοικος Ερμούπολης. Ασθένεια: Δράκος.

–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, είναι εγγεγραμμένος ο Θραψιάδης  Δημήτριος 82 ετών, γεωργός.

–1883. Σε εκλογικό κατάλογο του Κώστου του 1883, είναι εγγεγραμμένος ο Θραψιάδης  Ιωάννης του Αθανασίου, 41 ετών, παπουτσής.

–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Θραψιάδης Ιωάννης του Αθανασίου, ετών 43, υποδηματοποιός από τον Κώστο.

–1890. Η Σοφία Θραψιάδη αποφοιτά το 1890 από το Αρσάκειο και διορίζεται στο Τσάγεζι της Θεσσαλίας. Ο πατέρας της Σοφίας πεθαίνει στο Τσάγεζι το 1892.

–1893. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 24 ετών σανδαλοποιός Αθανάσιος Ι. Θραψιάδης άγαμος. Έδωσε όρκο στις 4 Φεβρουαρίου 1893.

–1893. Το 1893 η Σοφία Θραψιάδη μετατίθεται στις Λεύκες, στο δημοτικό Θηλέων, όπου θα παραμείνει ως το 1911.

–1900. Γεννιέται ο Μικές Λεοντής το 1899, σύζυγός του η Αλεσσάντρα Θρεψιάδη (1900). Απέκτησαν την Χάιδω (1919), το Δημήτρη (1921, τον Γιάννη (1923), την Φλώρα (1929) και τον Γρηγόρη (1930).

–1902. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 24 ετών υποδηματοποιός Γεώργιος Ιω. Θρεψιάδης άγαμος. Έδωσε όρκο στις 11 Ιανουαρίου 1902.

–1902. Στις 16 Ιουνίου 1902 ο 33χρονος σανδαλοποιός από την Πάρο Αθανάσιος Θραψιάδης του Ιωάννη και της Φλώρας Κανέλη [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 25χρονη από την Αμοργό Μαρία Πάσαρη, του Γεωργίου.

–1904. Στις 18 Οκτωβρίου 1904 ο 35χρονος έμπορος από την Πάρο Νικόλαος Κανδιώτης του Ανδρέα και της Ερατώ Αρκά [κάτοικοι Πάρου], παντρεύεται στην Ερμούπολη την 30χρονη από την Πάρο Σοφία Θρεψιάδου, του Σωτηρίου και της Βασιλικής [κάτοικοι Πάρου].

–1905. Το 1905 η Σοφία Θραψιάδη παντρεύεται τον έμπορο Νικόλαο Καντιώτη από τις Λεύκες, τέκνο τους (1907-2011) ο Μητροπολίτης Φλώρινας Αυγουστίνος Καντιώτης.

–1910. Στις 23 Δεκεμβρίου 1910 ο ανταποκριτής της εφημερίδας «ΑΙΓΑΙΟΝ»  Μαρπησσαίος Κωνσταντίνος Γ. Ναυπλιώτης αναφέρει για την επανίδρυση του Συλλόγου των Εν Αθήναις Παρίων και Αντιπαρίων: «Η ανάμιξις εν τω Συλλόγω του βουλευτού της Επαρχίας μας και καθηγητού του Πανεπιστημίου κ. Σκούφου ως Προέδρου, του κ. Β. Καμπάνη, δημοδιδασκάλου ως Αντιπροέδρου, του ρέκτου και πρακτικωτάτου εις τας ιδέας κ. Αντ. Μαυραγκά ως Ταμίου, των κ.κ. Κ. Γερασίμου, Αντ. Καλακώνα, Αλεξ., Ζησιμοπούλου, Γ. Χανιώτη, Π., Αρκά, Ν. Καλλαναρρχοπούλου, Φρ. Γαϊτανοπούλου, Εμμ. Καντιώτη, Ν. Παυλή, Γ. Στέλλα, Εμμ., Γαβαλά, Μ. Παπαδοπούλου, Γρηγ. Θρεψιάδου ως Συμβούλων, και του φίλου του «Αιγαίον» κ. Κων. Γ. Ναυπλιώτου ως Γεν. Γραμματέως του Συλλόγου».

–1911. Η Σοφία Νικολ. Καντιώτου, το γένος Θραψιάδου υπηρετεί ως δημοδιδάσκαλος το 1911 στην Υρία.

–1918. Στις 27 Φεβρουαρίου 1918 ο 36χρονος έμπορος από την Πάρο Μικές Λεοντής του Δημητρίου [κάτοικος Πάρου] και της Χαϊδώμεν Γαβαθιώτη [κάτοικος Πάρου] παντρεύεται στην Ερμούπολη την 25χρονη από την Πάρο Αλεξάνδρα Θραψιάδη, του Ιωάννη και της Φλώρας Δημ. Κανάλε [κάτοικοι Πάρου].

–1933. Σε ομαδική φωτογραφεία του Δημοτικού Σχολείου Ίου εικονίζεται η δασκάλα Σοφία Θραψιάδου-Καντιώτου. Φορεί μαύρα λόγω του θανάτου, το 1929, του συζύγου της Νικολάου Ανδρ. Καντιώτη, έμπορος Λευκών Πάρου. Είναι η μητέρα του Ανδρέα Ν. Καντιώτη, μετέπειτα Αυγουστίνου, πρεσβυτέρου (1935-1967) και Επισκόπου (1967-2000).

–1940. Των υπέρ πατρίδος πεσώντων 1940-49 (Ηρώο Κώστου) Αντισυνταγματάρχης Θραψιάδης Γ.Ι.

–1947. Στην εφημερίδα «Η Φωνή της Πάρου» το 1947 ο οδοντίατρος Ιωάννης Ευστρ. Θρεψιάδης διαφημίζει την ιατρείο του «Χειρούργος Οδοντίατρος Πτυχιούχος Ε. Πανεπιστημίου Ιατρείον Σταδίου 65 Ομόνοια Β’ όροφος 6 δωμ. Οικία: Φορμίωνος δ1 Παγκράτι Αθήναι».

 

Θρεψιάδος: Βλέπε Θραψιάδης

 

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων