Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ&G, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ &C&Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα παλιών εγγράφων παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Ονοματολογία και οικοσημολογία περί Πάρου

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης γεγονότων και ιδεών, κρατών και λαών, η γενεαλογική έρευνα σαν ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την φυλετική τους καταγωγή, την εθνική του καταγωγή, τις οικογενειακές τους ρίζες και γενικά για τους προγόνους τους. Στην αναζωπύρωση αυτού του ενδιαφέροντος συντέλεσε και η δημιουργία πολυεθνικών κρατών (ΗΠΑ, Αυστραλία) που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες και τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που ακολούθησαν αυτούς τους αιώνες.

Η ενασχόληση και η έρευνα για την γενεαλογία και τα οικόσημα είναι μια ευγενής πολιτιστική πράξη. Οι πηγές για την καταγωγή των οικογενειών μας επιθέτων είναι τα ιστορικά αρχεία των δημοσίων αρχών και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ιστορικά αρχεία, εκκλησιαστικά αρχεία μπορούμε να βρούμε έγγραφα, προικοσύμφωνα, νοταριακές πράξεις, μητρώα, τα οποία σηματοδοτούν την καταγωγή μας. Τα εκάστοτε μαρμάρινα οικόσημα, είναι εντοιχισμένα σε οικίες, εκκλησίες, κοιμητήρια, αποτελούν και αυτά μέρος των πηγών αναδεικνύοντας τα σύμβολα των οικογενειακών μας επιθέτων.

Οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί ερευνητές ονοματολογίας στην Ελλάδα υπήρξαν οι Ν. Ανδριώτης και Α. Σιγάλας τον 19ο αιώνα και ο Μ. Τριανταφυλλίδης και Μ. Χατζιδάκης, Χρυς. Τσικριτσή-Κατσιανάκη τον 20ο αιώνα. Έρευνα για τα οικόσημα της Πάρου και αντίστοιχες δημιουργίες έχουν κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιπράντης, ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος ο λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας, όπως φυσικά και ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του blog Ιωάννης Βασιλειόπουλος. Σημειώνουμε ακόμα και τους ξένους Μεσαιωνιστές ιστοριοδίφες όπως ο Γερμανός Κ. Χοπφ, οι Άγγλοι Ο. Μίλλερ και Φ.Ο. Χασλουκ, ο Γάλλος Α. Μπισόν και ο Ολλανδός Β. Σλότ.

Η τοπική ονοματολογία και τα επίθετα της Πάρου χωρίζονται σε ομάδες.

Προέλευση - Καταγωγή

1. Ελληνικά – Παλαιοβυζαντινά βυζαντινά π.χ Αγαλλιανός, Αργυρόπουλος, Αρχολέως, Αλισαφής (πριν το 1204).

2. Φράγκικα - Δυτικά κυρίως Ισπανικά, Ιταλικά και Λοβαρδοβενέτικα π.χ. Κουαρτάνος, Τσιγώνιας, Αλιφιέρης, Αλιπράντης (μετά το 1204). Οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πάρο το 1207 και προς ασφάλεια έκτισαν κάστρο στην Παροικιά και αργότερα στη Νάουσα και στα χωριά του Κεφάλου. Οι Παριανοί κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν Ενετικά-Δυτικά επώνυμα αυτό οφείλεται.

α) στην Βενετοκρατούμενη Πάρο για πάνω απο 3 αιώνες κατα τον μεσαίωνα όπου πολλοί δυτικοί αποίκησαν.

β) μετά τον πόλεμο στην Κρήτη μεταξύ Κρητων, Κρητοβενετών εναντίων των Οθωμανών και νίκη των τελευταίων, πολλοί Κρητοβενετοί κατέφυγαν στις Κυκλάδες

Τα οικογενειακά ονόματα Ενετικής προέλευσης προέρχονται

α) από αναγνωρισμένα και υιοθετημένα νόθα παιδιά των Ενετών,

β) από μικτούς γάμους,

γ) από εξελληνισμένους Βενετούς, που λόγω πτώχευσης έχασαν πρώτα την ευγένειά τους και ύστερα το εθνικό τους φρόνημα,

δ) από βενετικά βαφτιστικά και

ε) πιθανόν και μερικά να προέρχονται από ονόματα Βενετών που επικράτησαν ως παρωνύμια για λόγους σκωπτικούς.

3. Μεταγενέστερα της άλωσης του Μωριά από τους Οθωμανούς και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ. Σε αυτή τη περίοδο κατέφευγαν στις Κυκλάδες πολλές οικογένειες του Μωριά. π.χ. Τριπολιτσιώτης, Δημητρακόπουλος, Μωραΐτης, Αναγνωστόπουλος, Ζησημόπουλος, Γραμματικόπουλος κ.α.

4. Πρόσφυγες. Αρκετοί και οι πρόσφυγες κυρίως από τα Παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και απο τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τον 19ο αιώνα. Τρία τα μεγάλα κύματα προσφύγων, το 1814 από τα Παράλια, το 1822-24 από Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το 1922 πάλι από τα παράλια της Μικράς Ασίας που έμελε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Κατηγορίες

Εθνικά ή Πατριδωνυμικά-Toπωνυμιακά. Οικογενειακά ονόματα εννοούμε τα ονόματα εκείνα που φανερώνουν τον τόπο όπου ξενοδούλεψε και έζησε ο παρονομασμένος: Πολίτης από την Πόλη, ή πολύ συχνότερα τον τόπο απ’ όπου ήρθε, το χωριό απ’ όπου μετοίκησε. Οι καταλήξεις των πατριδωνυμικών που ακούμε στην Πάρο είναι οι: -αίος, ήτης, -ίτης, -ιος, -ιώτης. Μεταγενέστερες και νεότερες: -αϊτης, -ιάτης, -άνος, -ηνός, -ινός, -(ια)κός.

Επάγγελμα-παρατσούκλι, όπως π.χ. Ράπτης, Μυλωνάς, Χασούρης, Καρποδίνης, Ακάλεστος, Γαλανός, Μαούνης, Μαλαματένιος, κ.α.

Βαπτιστικά, όπως Δημητρίου, Γεωργίου, ή Παυλάκης, Γιαννάκης κ.α.

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ & Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω


*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα σε παλιά έγγραφα παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Παριανά επίθετα Ξ

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Ξ

Ξανθάκης:

–1741. Οι επίτροποι όλων των κοινών της Πάρου, με γράμμα τους, της 20 Φεβρουαρίου 1741, πληροφορούν τον δραγουμάνο Γεώργιο Ραμαδάνη, για την υποκλοπή της κοινοτικής σφραγίδας της Νάουσας, υπογράφουν, ο επίτροπος Λευκών Γεώργιος Ξανθάκης.

–1741. Τα κοινά της Πάρου, κατά τη Γενική Συνέλευση, της 20 Ιουλίου 1741, αποφασίζουν να συντάξουν γράμμα υπερασπίσεως του συμπατριώτη τους άρχοντα Νικόλαου Μαυρογένη, εναντίων των συκοφαντών κατοίκων της Νάξου, οι οποίοι τον κατηγορούν για συνεργασία με τους πειρατές, υπογράφει και ο Γεώργιος Ξανθάκης , επίτροπος Λευκών.

–1928. Το παρακείμενο εξωκκλήσι του Ευαγγελισμό στον Άγιο Αντώνιο Κεφάλου, «το ανακαινισθέν δαπάναις του Αν. Ξανθακη το 1928».

–1929. Σε εικόνα του Αγίου Γεωργίου στο ναό του Αγίου Γεωργίου του Ορφανού στη Μάρπησσα έχει επιγραφή: «Κατίνας Α. Ξανθάκη, 1929».

 

Ξάνθος ή Ξανθός:

–1829. Ο ονομαστικός κατάλογος των μαθητών του Αλληλοδιδακτικού Σχολείου της Νάουσας του σχολικού έτους 1829.

«Οι μαθητευόμενοι εις την Αλληλοδιδακτικήν Σχολήν της κομοπόλεως Ναούσης»

Αγγελική Ξανθού ετών 12 και η Μαρία Ξανθού ετών 14.

–1958. Σε μαθητική φωτογράφηση της ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Παροικίας εικονίζεται η μαθήτρια Ξάνθου Μαρία.

 

–Ξενάκης: Ίσος καταγωγή από Κρήτη. Μαρτυρείται μέχρι σήμερα στις Λεύκες.

–1854. Το 1854 γεννιέται στις Λεύκες ο Ξενάκης Μάρκος του Σταματίου. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.

–1858. Το 1858 γεννιέται στις Λεύκες ο Ξενάκης Κωνσταντίνος του Νικολάου. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.

–1865. Το 1865 γεννιέται στις Λεύκες ο Ξενάκης Χριστόδουλος του Νικολάου. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.

–1867. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος 1867. Ξενάκης Νικόλαος του Σταματίου.

–1885. Εγγεγραμμένοι στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1885 ο Ξενάκης Σταμάτιος του Μάρκου.

–1890. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1890 στις Λεύκες ο Ξενάκης Χρήστος του Ιωάννη.

–1891. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1891 στις Λεύκες ο Ξενάκης Σταμάτιος του Νικολάου.

–1893. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1893 στις Λεύκες ο Ξενάκης Σταμάτιος του Νικολάου.

–1897. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1897 στις Λεύκες ο Ξενάκης Γεώργιος του Ιωάννη.

–1898. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υρίας του 1875, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 25χρονος Ξενάκης Μάρκος του Σταμάτη, γεωργός, όπως και ο Ξενάκης Νικόλαος του Χριστόδουλου 44 χρονών γεωργός, αλλά και ο Ξενάκης Στέφανος του Μάρκου, 44 χρονών γεωργός.

–1898. Σε Λογοδοσία του 1898, του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, ο Σύμβουλος του Συνδέσμου Κωνσταντίνος Ξενάκης. -Πίναξ του Συνδέσμου των εν Λαυρίω, Αθήναις περιχώροις και Πειραιει ΠΑΡΙΩΝ, εμφαίνων ονοματεπώνυμων μελών της Περιόδου 1ης Ιουνίου 1898 ο Ξενάκης Σταμ. Κωνσταντίνος.

–1905. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1905 στις Λεύκες ο Ξενάκης Γεώργιος του Κωνσταντίνου.

–1947. Το 1947 έγγραφο της Κατίνας Ξενάκη από τις Λεύκες προς την Φωνή της Πάρου.


–Ξενάριος: Οικογένεια που προέρχεται από την Άνω Μερά Μυκόνου και εγκαταστάθηκε στα Μάρμαρα το 1909. Αποτελούνταν από τους γονείς Δημήτρη Ξενάριο και Μαρούλη Πλουμιστού, τα παιδιά ήταν, Ελένη, Κατίνα, Φρασκώ και Μάρκος (γεν. 1904).

Η οικογενειακή μαρτυρία αναφέρει ότι ο Μάρκος που ήταν το πιο μικρό παιδί, μόλις 5 χρονών. Είχε γεννηθεί το 1905. Ήρθε για να βαπτίσει ένα παιδάκι αλλά του άρεσε παρά πολύ το νησί και έτσι έφερε την οικογένειά του.

1909 Στα Μάρμαρα. Οικογένεια που προέρχεται από την Άνω Μερά Μυκόνου και εγκαταστάθηκε στα Μάρμαρα το 1909. Αποτελούνταν από τους γονείς Δημήτρη Ξενάριο και Μαρούλη Πλουμιστού, τα παιδιά ήταν, Ελένη, Κατίνα, Φρασκώ και Μάρκος.

–1927. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 18 Ιανουαρίου 1927, είναι εγγεγραμμένος ο Μάρκος Δημητρίου Ξενάριος, ετών 22, κάτοικος Μαρμάρων, γεωργός, άγαμος.

–2012. Πεθαίνει από την επάρατη νόσο ο 31χρονος Μάρκος Ξενάριος του Μιχαήλ από τα Μάρμαρα τον Αύγουστο του 2012.

 

Ξενίτης:

–1866. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Άννα Αναγ Ξενίτου (γεν. 1866), ετών 37, οικιακά, έγγαμος.

–1875. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αναγ…ιος? Γεωργίου Ξενίτης (γεν. 1875), ετών 28, γεωργός, έγγαμος.

–1890. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Καλλιόπη Αναγ Ξενίτου (γεν. 1890), ετών 13, οικιακά, άγαμος.

–1892. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Σταυριανή Αναγ Ξενίτου (γεν. 1892), ετών 11, οικιακά, άγαμος.

–1895. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Αννέζα Αναγ Ξενίτου (γεν. 1895), ετών 8, μαθήτρια, άγαμος.

–1896. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Γεώργιος Αναγ Ξενίτης (γεν. 1896), ετών 7, μαθητής άγαμος.

–1898. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Θεόδωρος Αναγ Ξενίτης (γεν. 1898), ετών 5, άνευ άγαμος.

–1901. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Στυλιανός Αναγ Ξενίτης (γεν. 1901), ετών 2, άνευ άγαμος.

 

Ξενόπουλος:

–1738. Μαρτυρία υπερασπίσεως συμπατριώτη τους ιερέα Φραγκίσκου Νταβερόνα προς τον καπουδάν πασά (για αντίδραση στην συγκέντρωση της φορολογίας), κατά τη Γενική Συνέλευση από τα κοινά της Πάρου, της 16 Ιουλίου 1738, υπογράφει ο Ιωάννης Ξενόπουλος από το κοινό της Νάουσας Πάρου.


–Ξένος: Επίθετο-παρατσούκλι.  Ίσως δίκλωνη η οικογένεια της Πάρου.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 27χρονος γεωργός Γεώργιος Ι. Ξένος, ο 28χρονος γεωργός Θεόδωρος Ι. Ξένος και ο πατέρας τους 58 ετών μυλωνάς Ιωάννης Ξένος.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 58χρονος γεωργός Νικόλαος Λ. Ξένος.

–1866. Στο δημοτολόγιο Λευκών το έτος 1866.

–1866. Το 1866 γεννιέται ο Ξένος Ιωάννης του Κωνσταντίνου γλύπτης κάτοικος Παροικιάς.

–1867. Γεννιέται το 1867 ο Ιωάννης Ξένος του Αθανασίου. Πηγή: Μητρώο αρρένων των Λευκών του 1914.

–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Ύριας του 1875, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 41χρονος Αθανάσιος Ξένος του Ιωάννη, γεωργός, όπως και Μιχάλης Ξένος Ιωάννη του Ιωάννη, μυλωνάς.

–1879. Το 1879 γεννιέται ο Ξένος Νικόλαος του Παναγιώτη αγωγεύς κάτοικος Παροικιάς.

–1882. Στις 23 Απριλίου 1882 ο 35χρονος βυρσοδέψης από την Πάρο Νικόλαος Ξένος, του Κωνσταντίνου και της Βασιλικής, κάτοικος Σύρου παντρεύεται στην Ερμούπολη την 19χρονη από την Σύρο Αικατερίνη Ξένου, του Δημητρίου και της Αγγελικής.

–1888. Στα δημοτολόγια Ερμούπολης είναι εγγεγραμμένος ο παριανός 30 ετών βυρσοδέψης Νικόλαος Κ. Ξένος έγγαμος. Έδωσε όρκο στις 25 Φεβρουαρίου 1888.

–1889. Το 1899 γεννιέται ο Ξένος Κωνσταντίνος του Γεωργίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.

–1900. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1900 στις Λεύκες ο Ξένος Πέτρος του Κωνσταντίνου.

–1901. Το 1901 γεννιέται ο Ξένος Αντώνιος του Γεωργίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.

–1906. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1906 στις Λεύκες ο Ξένος Γεώργιος του Κωνσταντίνου.

–1908. Το 1908 γεννιέται ο Ξένος Στυλιανός του Ιωάννη εργάτης κάτοικος Παροικιάς.

–1909. Εγγεγραμμένος στο μητρώο Αρρένων της Κοινότητας Λευκών Πάρου το έτος γέννησης 1909 στις Λεύκες ο Ξένος Γεώργιος του Ιωάννη.

–1925. Το 1925 γεννιέται ο Ξένος Μιχαήλ του Νικολάου αγωγεύς κάτοικος Παροικιάς.

–1938. Το 1938 γεννιέται ο Ξένος Ελευθέριος του Κωνσταντίνου κάτοικος Κοιν. Παροικιάς. Απεβίωσε το 1950.

–1939. Το 1939 γεννιέται στην Πάρο ο μετέπειτα γιατρός Γιώργος Αντώνη Ξένος, ο οποίος επι σειρά ετών διατέλεσε  πρόεδρος του Συλλόγου των Παρίων Αθήνας.

–1940. Σε σχολική φωτογράφηση ίσως της δεκαετία του 1940΄, διακρίνεται ο μαθητής Γ. Ξένος.

–1947. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1947 είναι εγγεγραμμένοι οι Ξένος Ιωάννης του Κωνσταντίνου, Νικόλαος του Παναγιώτη, Κωνσταντίνος του Γεωργίου, Στυλιανός του Ιωάννη και Αντώνιος του Γεωργίου κάτοικοι Παροικιάς.

–1950. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς  του 1950 είναι εγγεγραμμένη η Ξένου Ν. Αιμιλία κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.

–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Ξένου Παρασκευή, όνομα συζύγου Νικόλαος το γένος Μιχαήλ Πατέλης.
–1969. Σε σχολική παρέλαση στο 1969, διακρίνεται ο μαθητής Κώστας Ξένος.

 

Ξενουδάκης: Βλέπε Ξυνουδάκης.

 

Ξιφγιάς: Βλέπε Ξυφιάς


–Ξύδης: Επίθετο παρατσούκλι. Πρόσφυγας από την Μικρά Ασία.


–Ξυδούς: Επίθετο παρατσούκλι. καταγωγή από Μήλο.

 

Ξυνουδάκης ή Ξενουδάκης: Στην Πάρο ήρθαν ως πρόσφυγες από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας με καταγωγή από την Κρήτη όπου μετοίκισε στα παράλια της Μικράς Ασίας. Αρχικά το επώνυμο ήταν  Ξυνός στη συνέχεια Ξυνούδης και κατέληξε ως Ξυνουδάκης και Ξενουδάκης σήμερα. Η οικογένεια παραμένει να έχει οικογενειακούς δεσμούς με την Πάρο παρότι δεν ζει μόνιμα στο νησί εδώ και αρκετές δεκαετίες.

–1914. Το 1914 εγκαθίσταται στη Νάουσα στον «πρώτο» διωγμό ο Ταχυδρόμος Νάουσας Μπαλούκος (παρωνύμιο) Γεώργιος του Αντωνίου Ξυνουδάκης.

Ξυνουδάκης Γεώργιος του Αντωνίου, ετών 36, ιχθυέμπορος, από την Κάτω Παναγιά της Μικράς Ασίας.

–1925. Διδάσκαλος στο Δημοτικό Σχολείο Παροικιάς κατά την περίοδο 1925-26 η Ερασμία Ξενουδάκη.

–1946. Σε εκλογικό κατάλογο της Κοινότητας Νάουσας στις 30 Απριλίου 1946, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 37χρονος κάτοικος Νάουσας, Ξυνουδάκης Γεώργιος (Μπαλούκος) του Αντωνίου, Ταχυδρόμος.

Ο Γεώργιος Ξενουδάκης είχε τρία αγόρια, τον Αντώνη, τον Κώστα και τον Μιχάλη, γεννημένα στη Νάουσα. Ορφάνεψαν από μάνα σε μικρή ηλικία.

 

–Ξυφιάς ή Ξιφγιάς ή Ξιφιάς:

–1843. Σε λευκιανή διαθήκη του 1843 αναφέρεται η διαθέτηδα Αικατερίνη, σύζυγος του μακαρίτη Γεωργίου Ξυφιά.

–1844. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 40χρονος γεωργός Ξιφιάς Κωνσταντίνος.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 43χρονος γεωργός Κωνσταντίνος Ξιφγιάς.

–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Ύριας του 1875, υπάρχει εγγεγραμμένος ο 32χρονος Ξιφιάς Αναστάσιος του Κωνσταντίνου, γεωργός, όπως και ο Πέτρος Ξιφιάς του Κωνσταντίνου γεωργός.

 

 

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων