Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ&G, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ &C&Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω

*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα παλιών εγγράφων παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Ονοματολογία και οικοσημολογία περί Πάρου

Την εποχή της παγκοσμιοποίησης και της ισοπέδωσης γεγονότων και ιδεών, κρατών και λαών, η γενεαλογική έρευνα σαν ιστορική και κοινωνιολογική επιστήμη παρουσιάζει μια αξιοσημείωτη δημοτικότητα σε πολλές χώρες του κόσμου. Οι άνθρωποι δείχνουν ενδιαφέρον για την φυλετική τους καταγωγή, την εθνική του καταγωγή, τις οικογενειακές τους ρίζες και γενικά για τους προγόνους τους. Στην αναζωπύρωση αυτού του ενδιαφέροντος συντέλεσε και η δημιουργία πολυεθνικών κρατών (ΗΠΑ, Αυστραλία) που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες και τα ισχυρά μεταναστευτικά ρεύματα που ακολούθησαν αυτούς τους αιώνες.

Η ενασχόληση και η έρευνα για την γενεαλογία και τα οικόσημα είναι μια ευγενής πολιτιστική πράξη. Οι πηγές για την καταγωγή των οικογενειών μας επιθέτων είναι τα ιστορικά αρχεία των δημοσίων αρχών και ιδιωτικές συλλογές. Μέσα στις δημοτικές βιβλιοθήκες, ιστορικά αρχεία, εκκλησιαστικά αρχεία μπορούμε να βρούμε έγγραφα, προικοσύμφωνα, νοταριακές πράξεις, μητρώα, τα οποία σηματοδοτούν την καταγωγή μας. Τα εκάστοτε μαρμάρινα οικόσημα, είναι εντοιχισμένα σε οικίες, εκκλησίες, κοιμητήρια, αποτελούν και αυτά μέρος των πηγών αναδεικνύοντας τα σύμβολα των οικογενειακών μας επιθέτων.

Οι πρώτοι και οι πιο σημαντικοί ερευνητές ονοματολογίας στην Ελλάδα υπήρξαν οι Ν. Ανδριώτης και Α. Σιγάλας τον 19ο αιώνα και ο Μ. Τριανταφυλλίδης και Μ. Χατζιδάκης, Χρυς. Τσικριτσή-Κατσιανάκη τον 20ο αιώνα. Έρευνα για τα οικόσημα της Πάρου και αντίστοιχες δημιουργίες έχουν κάνει ο καθηγητής Νίκος Αλιπράντης, ο αρχαιολόγος-αρχιτέκτονας Αναστάσιος Ορλάνδος ο λαογράφος Ζαχαρίας Στέλλας, όπως φυσικά και ο φίλος και πολύτιμος συνεργάτης του blog Ιωάννης Βασιλειόπουλος. Σημειώνουμε ακόμα και τους ξένους Μεσαιωνιστές ιστοριοδίφες όπως ο Γερμανός Κ. Χοπφ, οι Άγγλοι Ο. Μίλλερ και Φ.Ο. Χασλουκ, ο Γάλλος Α. Μπισόν και ο Ολλανδός Β. Σλότ.

Η τοπική ονοματολογία και τα επίθετα της Πάρου χωρίζονται σε ομάδες.

Προέλευση - Καταγωγή

1. Ελληνικά – Παλαιοβυζαντινά βυζαντινά π.χ Αγαλλιανός, Αργυρόπουλος, Αρχολέως, Αλισαφής (πριν το 1204).

2. Φράγκικα - Δυτικά κυρίως Ισπανικά, Ιταλικά και Λοβαρδοβενέτικα π.χ. Κουαρτάνος, Τσιγώνιας, Αλιφιέρης, Αλιπράντης (μετά το 1204). Οι Φράγκοι κατέλαβαν την Πάρο το 1207 και προς ασφάλεια έκτισαν κάστρο στην Παροικιά και αργότερα στη Νάουσα και στα χωριά του Κεφάλου. Οι Παριανοί κατά ένα μεγάλο ποσοστό έχουν Ενετικά-Δυτικά επώνυμα αυτό οφείλεται.

α) στην Βενετοκρατούμενη Πάρο για πάνω απο 3 αιώνες κατα τον μεσαίωνα όπου πολλοί δυτικοί αποίκησαν.

β) μετά τον πόλεμο στην Κρήτη μεταξύ Κρητων, Κρητοβενετών εναντίων των Οθωμανών και νίκη των τελευταίων, πολλοί Κρητοβενετοί κατέφυγαν στις Κυκλάδες

Τα οικογενειακά ονόματα Ενετικής προέλευσης προέρχονται

α) από αναγνωρισμένα και υιοθετημένα νόθα παιδιά των Ενετών,

β) από μικτούς γάμους,

γ) από εξελληνισμένους Βενετούς, που λόγω πτώχευσης έχασαν πρώτα την ευγένειά τους και ύστερα το εθνικό τους φρόνημα,

δ) από βενετικά βαφτιστικά και

ε) πιθανόν και μερικά να προέρχονται από ονόματα Βενετών που επικράτησαν ως παρωνύμια για λόγους σκωπτικούς.

3. Μεταγενέστερα της άλωσης του Μωριά από τους Οθωμανούς και μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Ορλόφ. Σε αυτή τη περίοδο κατέφευγαν στις Κυκλάδες πολλές οικογένειες του Μωριά. π.χ. Τριπολιτσιώτης, Δημητρακόπουλος, Μωραΐτης, Αναγνωστόπουλος, Ζησημόπουλος, Γραμματικόπουλος κ.α.

4. Πρόσφυγες. Αρκετοί και οι πρόσφυγες κυρίως από τα Παράλια της Μικράς Ασίας αλλά και απο τα Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου μετά τον 19ο αιώνα. Τρία τα μεγάλα κύματα προσφύγων, το 1814 από τα Παράλια, το 1822-24 από Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το 1922 πάλι από τα παράλια της Μικράς Ασίας που έμελε να είναι και το τελειωτικό χτύπημα για τον Ελληνισμό της περιοχής.

Κατηγορίες

Εθνικά ή Πατριδωνυμικά-Toπωνυμιακά. Οικογενειακά ονόματα εννοούμε τα ονόματα εκείνα που φανερώνουν τον τόπο όπου ξενοδούλεψε και έζησε ο παρονομασμένος: Πολίτης από την Πόλη, ή πολύ συχνότερα τον τόπο απ’ όπου ήρθε, το χωριό απ’ όπου μετοίκησε. Οι καταλήξεις των πατριδωνυμικών που ακούμε στην Πάρο είναι οι: -αίος, ήτης, -ίτης, -ιος, -ιώτης. Μεταγενέστερες και νεότερες: -αϊτης, -ιάτης, -άνος, -ηνός, -ινός, -(ια)κός.

Επάγγελμα-παρατσούκλι, όπως π.χ. Ράπτης, Μυλωνάς, Χασούρης, Καρποδίνης, Ακάλεστος, Γαλανός, Μαούνης, Μαλαματένιος, κ.α.

Βαπτιστικά, όπως Δημητρίου, Γεωργίου, ή Παυλάκης, Γιαννάκης κ.α.

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων

Α, Β, Γ, Δ & D, Ε, Ζ, Η, Θ, Ι, Κ & Q, Λ, Μ, Ν, Ξ, Ο, Π, Ρ, Σ, Τ, Υ, Φ, Χ, Ψ, Ω


*Η ορθογραφία που είναι από αποσπάσματα σε παλιά έγγραφα παραμένει όπως είναι στο πρωτότυπο.

Παριανά επίθετα Ο

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

 

O

Ολύμπιος: Πατριδωνυμικό επώνυμο. Γενάρχης του Παριανού κλάδου ο δημοδιδάσκαλος Γιάννης Ολύμπιος από την Θεσσαλία. Απόγονοι της οικογένειας σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Νάξο και Αθήνα.

–1821?. Δημοδιδάσκαλος Πάρου ο Ιωάννης Ν. Ολύμπιος (Θεσσαλία 1821?- Πάρος 1894). Σύζυγός του η Αννεζώ Κυπραίου. Απέκτησαν τον Θεμιστοκλή Ι. Μπάο (1864-1932), τον Κωνσταντίνο Ι. Ολύμπιο, τον Γρηγόριο Ι. Ολύμπιο, τον Νικόλαο Ι. Ολύμπιο, την Ερατώ Δ. Φωκιανού και την Ολυμπία Ν. Καμπάνη.

–1838. Στα δημοτολόγια Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 27χρονος δημοδιδάσκαλος Ολύμπιος Ιωάννης.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς (συμπεριλαμβάνεται και η Αντίπαρος) είναι εγγεγραμμένος ο 36χρονος δημοδιδάσκαλος Ιωάννης Ολύμπιος.

–1848. Γεννιέται το 1848 στην Πάρο ο γυμνασιάρχης Θεμιστοκλής Ολύμπιος (Πάρος 1848- Πάρος 1932). Σύζυγός του η Μαρουσώ Μπάου (1864-1932) του Κωνσταντίνου (1820-?). Απέκτησαν την Αρχοντούλα Ολυμπίου (1880-1959), τον Κωνσταντίνο Θ. Ολύμπιο (1882-1946), την Άννα Ολυμπίου (1885-1961), την Ελένη Ολυμπίου  (1889-1980) και τον Ανδρέα Θ. Ολύμπιο (1890-1957).

–1860. Θεμιστοκλής Ολύμπιος από την Πάρο 1860. Καθηγητής, Φιλόλογος, διαστέλλεσαι γυμνασιάρχης στην Σύρο, στη Λαμία. Παντρεύτηκε την Μαρούσα Κονδύλη, κόρη του άρχοντα Λεονάρδου Κονδύλη και απέκτησαν τον Ανδρέα Ολύμπιο. 

–1880. Γεννιέται το 1880 η Αρχοντούλα Ολυμπίου του Θεμιστοκλή (1848-1927). Παντρεύτηκε τον Θεόδωρο Πολίτη και απέκτησαν δύο παιδιά. Απεβίωσε το 1959.

–1882. Γεννιέται το 1882 ο Κωνσταντίνος Ολύμπιος του Θεμιστοκλή (1848-1927). Σύζυγός του η Πηνελόπη Πανταδρικοπούλου?. Απέκτησαν δύο κόρες. Απεβίωσε το 1946.

–1885. Το 1885 γεννιέται η Άννα Ολυμπίου του Θεμιστοκλή (1848-1927), σύζυγός της ο Αριστόδημος Βενιέρης (1874). Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ολυμπιάς και τον Λεωνίδα. Απεβίωσε το 1961.

–1889. Το 1889 γεννιέται η Ελένη Ολυμπίου, απεβίωσε το 1980. Σύζυγός της ο εισαγγελέας Ιωάννης Παναγιούλης. Απέκτησαν δύο παιδιά.

–1890. Το 1890 γεννιέται ο Ολύμπιος Ανδρέας του Θεμιστοκλή κτηματίας κάτοικος Παροικιάς.

–1894. O Ιωάννης Ν. Ολύμπιος έμεινε ορφανός και έρημος κατόπιν της θύελλας εκείνης του 1821, αφού οι γεννήτορες και συγγενείς αυτού θυσιάστηκαν υπέρ της πατρίδας. Διετέλεσε διδάσκαλος στην Πάρο για 30 συναπτά έτη. Πέθανε στην Πάρο το 1894 σε ηλικία 73 ετών.

–1900. Σε ομαδική φωτογράφηση στις 7 Οκτωβρίου του 1900 απεικονίζεται η Μαριγούλα Κονδύλη – Ολυμπίου.

–1901. (εφ. Αιγαίον, 22 Ιουλίου 1901). Αναφέρεται η οικογένεια του καθηγητή Ολυμπίου.

–1903.Ο Πέτρος Μπάος μόλις προ πενταμήνου είχε εκλεγεί για δεύτερη φορά δήμαρχος Παροικιάς. Οι άλλοι δήμαρχοι της Πάρου ήταν, από τον Αύγουστο 1903 οι Νικ. Αλιπράντης των Λευκών (Υρίας), Σ. Περράκης της Μαρπήσσης και Γ. Κονταρίνης της Νάουσας. Ο Μπάος καταγόταν από την Σίφνο. Ήταν γιός του Κωνσταντίνου Μπάου που είχε γεννηθεί στη Σίφνο γύρω στα 1820. Ήταν ειρηνοδίκης και είχε αποκτήσει τον Πέτρο Μπάο, δήμαρχο Πάρου (σύζυγος του η Φοινικώ Μαυρογένη), τον Αντώνιο Μπάο (σύζυγος του η Αννεζώ Δελαγραμμάτη) και την Μαρουσώ Μπάου (σύζυγός της ο γυμνασιάρχης Θεμ. Ολύμπιος.

–1903. Τον Σεπτέμβριο του 1903 αναχώρησε για την Σμύρνη ο καθηγητής Θεμιστοκλής Ολύμπιος διορισθείς στην εκεί Ευαγγελική Σχολή.

–1906. Στα 1906 τελέστηκαν ως γνωστόν, οι δεύτεροι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα. «Απήλθον, λοιπόν, χάριν των αγώνων εις Αθήνας αι οικογένειαι των συμπολιτών κ.κ. Θ. Ολυμπίου, Ιωάν. Αργυροπούλου, Ανδρ. Βαρούχα και Δελαγραμμάτου» (εφ. Αιγαίο 15 Απρ. 1906).

–1911, Κωνσταντίνος Θεμ. Ολύμπιος, γιος του Γυμνασιάρχη Πάριου Θεμ. Ολύμπιου. Σπούδασε στην Αγγλική Σχολή Σμύρνης  και στην συνέχεια μετέβη στην Βομβάη της Ινδίας, μεγάλα καταστήματα Ράλλη.

–1929. Σε ομαδική φωτογράφηση στην περιοχή Καλάμι στις 27 Ιουλίου 1929 απεικονίζεται Μαίρη Ολυμπίου –Κρίσπη.

–1930. Το αρχοντικό αυτό κατ’ αρχήν χτίστηκε σύγχρονα περίπου με το διπλανό του Νικολάου Κρίσπη, από τον Ιωάννη Δημητρίου Αργυρόπουλο το 1885.

Ο Ιωάννης Δημητρίου Αργυρόπουλος ήτανε πατέρας αρκετών Αργυροπουλέων και ήταν παππούς του λογοτέχνη Γιάγκου Αργυρόπουλου ο οποίος έφερε το όνομα του παππού του Ιωάννη. Αν συνεχεία περί τις αρχές του 20ου αιώνα το αγόρασε ο Θεμιστοκλής Ολύμπιος δια ονόματος  του υιού του Κωστή Ολυμπίου.

Ο Κωστής Θ. Ολύμπιος ήταν διευθυντής στα καταστήματα του Ράλλη στην Βομβάη της Ινδίας. Και αφού συνταξιοδοτήθηκε γύρισε στην Πάρο με την γυναίκα του, την κυρία Πιπίτσα, μια ξεχωριστή αρχόντισσα, και τα δυο παιδιά τους τα οποία είχαν γεννηθεί στην Βομβάη, την Μαίρη, μετέπειτα γυναίκα του Μιχαήλ Κρίσπη και την Καίτη, μετέπειτα σύζυγος του Νάσου (Αθανασίου) Ανδρόνικου όπου έκαμαν ένα παιδί, τον Δημήτρη Ανδρόνικο. Ο Ολύμπιος είχε επίσης αγοράσει το πυργόσπιτο «των Κονδύλιδων» στο Καλάμι, μαζί με όλη την έκτασή του, άνω των 100 στρεμμάτων.

Το αρχοντικό αυτό στην συνέχεια περιήλθε στην κόρη του Κωστή Θ. Ολύμπιου, Καίτη Ανδρόνικου.

Η Καίτη κληρονόμησε επίσης το πυργόσπιτο στο Καλάμι και ένα κτίριο μαζί με την αδερφή της Μαίρη, στην οδό Εμμ. Μπενάκη και Νικηταρά στην Αθήνα, όπου εκεί η Καίτη έκανε καταστήματα με στοά και την ονόμασε «ΣΤΟΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΥ».

Ο Νάσος Ανδρόνικος ο οποίος ήταν πρώτος μηχανικός στα καράβια, πέθανε νωρίς και έμεινε μόνη της η Καίτη με τον γιό της Δημήτρη. Η Καίτη, ήταν ένας πολύ ευγενικός και μαλακός τύπος, όπως και η μητέρα της. Μιλούσε καλύτερα την αγγλική γλώσσα από τα ελληνικά. Όταν ο Δημήτρης έφτασε τα 18 του, σκέφτηκε να πάει στην Ιταλία να σπουδάσει. Εκεί έμπλεξε με τέσσερις συμμαθητές – φίλους, και του είπανε, -βρε συ, έχεις του κόσμου την περιουσία στην Πάρο και θα καθίσουμε εδώ να γίνουμε Πολιτικοί Μηχανικοί? Δεν πάμε να τα αξιοποιήσουμε?. Έρχονται στην Πάρο και άρχισαν να παίρνουν δάνεια, δάνεια βέβαια εις βάρος του Δημήτριου Ανδρόνικου διότι οι άλλοι δεν είχαν τίποτα, και μέσα σε ενάμιση, δυο χρόνια το αρχοντικό το πήραν οι δανειοδότες. Στην συνέχεια, από το 1966 ανήκει στον σημερινό του ιδιοκτήτη κ. Brett Taylor ο οποίος έχει τα τελευταία χρόνια Σχολή καλών τεχνών.

Το Καλάμι περιήλθε στην Μαίρη και δεν πουλήθηκε.

Ο Δημήτριος Αθ. Ανδρόνικος πέθανε από κατάθλιψη και καταπίεση.

–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένος ο Ολύμπιος Ανδρέας του Θεμιστοκλή κτηματίας κάτοικος Παροικιάς.

–1950 περίπου, σε φωτογραφεία τραβηγμένη στον αμαξιτό δρόμο από την Παροικιά για τα χωριά (Λευκών), λίγο μετά την διασταύρωση, διακρίνεται ο Ανδρέας Ολύμπιος, αγκαζέ με την Μπέμπα Ναυπλιώτη και Κατίνα Αυλήτη.

–1953. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Ολυμπίου Μαριγούλα το γένος Κ. Κονδύλης, όνομα συζύγου Ανδρέας κάτοικος Παροικιάς.

–1957. Το 1870 γεννιέται η αρχόντισσα Μαριγούλα Κωνστ. Κονδύλη σύζυγος Ανδρέα Ολυμπίου. Απεβίωσε το 1957.


Οικονομόπουλος: Επώνυμο παρωνύμιο / επάγγελμα με υποκοριστική κατάληξη. Ο γιος του Οικονόμου. Κοινότυπο επίθετο. Οι καταλήξεις με όπουλος μεταφράζονται ως ο γιος, το παιδί.

 
Οικονομίδης: Επώνυμο παρωνύμιο / επάγγελμα με ποντιακή υποκοριστική κατάληξη. 

–1808. Το 1808 γεννιέται ο Οικονομίδης Ιωάννης. Απεβίωσε το 1869. Ήταν εγγεγραμμένος στο μητρώο αρρένων της Κοινότητας Λευκών.

–1813. Το 1813 γεννιέται ο Ιωάννης Οικονομίδης κάτοικος Λευκών κτηματίας.

–1825. Το 1825 αναφέρεται ο Χρ. Οικονομίδης, Γενικός Γραμματέας Πάρου.

–1830. Στα δημοτολόγια του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου) το 1830, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Μιχαήλ Οικονομίδης.

–1840. «Υρία της Πάρου της 5 Μαϊου 1840. Ο υποφαινόμενος δι’ άλλου Ιωάννης Δ. Πούλιος, δημότης και κάτοικος του Δήμου Μαρπήσσης πωλεί προς τον Παναγιώτην Ιωάν. Αιγενήτην, δημότην και κάτοικον του Δήμου Υρίας, μια ψαρόγαν, έχει αγοράν από τους δυο του αδερφούς Περούλην και Βασίλειον Πουλίους, κείμενη εν τη θέσεις ονομαζόμενη Λαγκάδα, πλησίον Ιωάννης Εμμ. Μονόπατος εκ Μαρπήσσης και Γιανούλης Μαναρόλης… Ο γραφεύς Ιωάννης Οικονομίδης»

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 44χρονος μεταπράτης Οικονομίδης Μιχαήλ.

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο Δήμου Μάρπησσας στις 5 Μαΐου 1844 υπάρχει εγγεγραμμένος ο Γραμματέας Ιωάννης Οικονομίδης.

–1844. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών το 1844 είναι εγγεγραμμένος ο 38χρονος κτηματίας Οικονομίδης Ιωάννης.

–1846. Πιστοποιητικό που συνέταξαν οι κάτοικοι του Δήμου Μαρπήσσης για να βεβαιώσουν τη συμμετοχή του συγχωριανού τους Γεωργίου Φωκιανού στον αγώνα του 1821 όπου το 1826 χρημάτισε κατά του Ιμπραΐμ στην πολιορκία της Τριπολιτσάς υπο τις οδηγίες του Δημητρίου Σάλα. Ένας από τους υπογράφοντες συγχωριανούς του στις 20 Μαΐου 1846 στην Μάρπησσα ήταν και ο Ιω. Οικονομίδης.

–1847. Στον εκλογικό κατάλογο Λευκών του 1847 είναι εγγεγραμμένος ο 39χρονος κτηματίας Οικονομίδης Ιωάννης.

–1865. Απόφαση 3η της 13ης Ιουνίου 1865, του Δημοτικού Συμβουλίου Μάρπησσας. Το Δημοτικό Συμβούλιο. (Αφορά στη μεταφορά στον προϋπολογισμό του δήμου, του τρέχοντος έτους.

Ο Δημαρχεύων Ιωάννης Ν. Ρούσσος. Το Δημοτικό Συμβούλειον, ο Προεδρεύων, Εμμ. Ν. Αρκάς, Ν.Μ. Ρούσσος, Ι. Οικονομίδης, Εμμ. Μ. Βαλσαμής, Πέτρος Πυργής, Π.Ι. Χανιώτης, Ν.μ. Ρούσσος, Κ. Αρκάς, Ιωάννης Ν. Κονταράτος.

–1875. Σε εκλογικό κατάλογο του Δήμου Υριας του 1875, υπάρχει Εμμανουήλ Οικονομίδης του Ιωάννη 27 ετών, έμπορος.

–1905. Το 1905 γεννιέται ο Οικονομίδης Μιχαήλ του Γεωργίου τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.

–1914. Το 1914 ο Κώστας Οικονομίδης διορίζεται υπάλληλος στο Δημόσιο Ταμείο Πάρου.

–1929. Το 1929 γεννιέται ο Οικονομίδης Γεώργιος του Μιχαήλ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.

–1947. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1947 είναι εγγεγραμμένος ο Οικονομίδης Μιχαήλ του Γεωργίου τηλεγραφητής κάτοικος Παροικιάς.

–1951. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1951 είναι εγγεγραμμένος ο Οικονομίδης Γεώργιος του Μιχαήλ κάτοικος της Κοιν. Παροικιάς.

 

Οικονόμου: κοινότυπο επίθετο-παρατσούκλι, επάγγελμα.

–1675. Ο ιερέας Μάρκος Οικονόμου σε Κατάλογο των εγγράφων του οσίου Αντωνίου στις 25 Νοεμβρίου 1675 «Ανταλλαγή κτήματος του παπά Μάρκου Οικονόμου μετά του Ανδρέα Σορώτου.

–1843. Σε Λευκιανή διαθήκη του 1843 αναφέρεται ο ιερέας Νικόλαος Οικονόμου.

–1854. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αντώνιος Αναστασίου Οικονόμου (γεν. 1854), ετών 49, φανοποιός, έγγαμος.

–1858. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Μαρία Αντωνίου Οικονόμου (γεν. 1858), ετών 45, Μαία, έγγαμος.

–1881. Το 1881 γεννιέται ο Οικονόμου Αναστάσιος του Μιχαήλ κτηματίας κάτοικος Παροικιάς.

–1886. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Δημήτριος Αντωνίου Οικονόμου (γεν. 1886), ετών 17, εργάτης, άγαμος.

–1887. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένη η Στυλιανή Αντωνίου Οικονόμου (γεν. 1887), ετών 16, άνευ, άγαμος.

–1888. Το 1888 γεννιέται ο Οικονόμου Δημήτριος του Αντωνίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.

–1888. Στα Δημοτολόγια του ΔΗΜΟΥ ΜΑΡΠΗΣΣΗΣ στις 28 Νοεμβρίου 1903, είναι εγγεγραμμένος ο Αναστάσιος Αντωνίου Οικονόμου (γεν. 1888), ετών 15, ναύτης, άγαμος.

–1891. Το 1891 γεννιέται ο Οικονόμου Αναστάσιος του Αντωνίου ναυτικός κάτοικος Παροικιάς.

–1936. Στην Α’ Παγκυκλαδική Έκθεση Σύρου αγροτικών, πτηνοτροφικών και βιομηχανικών προϊόντων στις 16-23 Αυγούστου 1936 αναφέρεται το μέλος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Πάρου Οικονόμου Αναστάσιος.

–1946. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1946 είναι εγγεγραμμένοι οι Οικονόμου Αναστάσιος του Μιχαήλ κτηματίας και ο Οικονόμου Αναστάσιος του Αντωνίου κάτοικοι Παροικιάς.

–1949. Στον εκλογικό κατάλογο της Παροικιάς του 1949 είναι εγγεγραμμένος ο Οικονόμου Δημήτριος του Αντωνίου έμπορος κάτοικος Παροικιάς.

–1950. Στον εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1950 είναι εγγεγραμμένη η Οικονόμου Αγγερού  όνομα συζύγου Αναστάσιος, όνομα πατρός Νικ. Δελαγραμμάτης κάτοικος Κοιν. Παροικιάς.

–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Τσαντάνη Ρούλα όνομα συζύγου Ιωάννης, το γένος Δημήτριος Οικονόμου.

–1954. 21 Νοεμβρίου 1954 ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΑΡΟΙΚΙΑ: Εψήφισαν εν όλω έγκυρα ψηφοδέλτια 1152 Έλαβον:

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΛΑΟΣ – ΕΡΓΑ» 625.

Σταυρούς κατά σειράν προτιμήσεως: Αντ. Οικονόμου 586, Ιωαν. Φραγκούλης 584, Παν. Γ. Κρητικός 375, Ιωάν. Μεν. Μαύρης 229, Γεώργιος Σπ. Δαφερέρας 222, Μιχ. Γ. Κανδεράκης 173, Ιωάννης Α. Μπουρέλης 168, Β. Μεσολογγίτης 139, Χρυς. Σαρρής 136 και Δημ. Ν. Μαύρης 119.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ «ΠΡΟΟΔΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» 526.

Σταυρούς κατά σειράν προτιμήσεως: Ανδρέας Αυλήτης 387, Βαπτιστής Μάτσας 377, Μιχ. Δ. Πρωτόδικος 274, Γρ. Γ. Γράβαρης 272, Βας. Δ. Φωκιανός 237, Κ. Χαρατσάρης 189, Μιχ. Π. Ραγκούσης 162 κλπ.

Οι δύο πρώτοι έρχονται εκ της μειοψηφίας επειδή όμως δεν αποδέχονται, θα εισέλθουν οι δύο επόμενοι, ήτοι ο Μιχ. Πρωτόδικος και ο Γρηγόριος Γράβαρης.

–1970. Βίκτωρας Οικονόμου, καταγωγή από Λέσβο, έτος 1970.


Ορφανός: Επίθετο παρατσούκλι. Από το Αϊβαλί.

–1832. Εν Ναούση της Πάρου τη 27 Μαρτίου 1832 σε έγγραφο της σχολής του Αγίου Αθανασίου, αναφέρεται ο Προκόπης Ορφανός.

–1834. Έγγραφο Παροικιάς, 1834: ένα αμπέλιον των Ορφανών εις τα Γλησίδια με ναό του Αγίου Παντελεήμονος.

–1834. Ο πλοίαρχος Ιωάννης Ορφανός, από το Αϊβαλί που κατοικούσε στη Νάουσα πώλησε το πλοίο «Πρόδρομος» στον Νικόλαο Κομνηνό, Ποντιακής καταγωγης από τη Μυτιλίνη, αντί 186 ταλήρων διστήλων της Ισπανίας. Νάουσα 26 Νοεμβρίου 1834. (ΓΑΚ, κωδ. 213 φ. 133r).

–1844. Σε εκλογικό κατάλογο στις 18 Μαρτίου 1844, του Δήμου Νάουσας (της επαρχίας Νάξου), υπάρχει εγγεγραμμένος ο 64χρονος αλυρομυλωνάς Προκόπιος Ορφανός.

–1859. Στις 5 Οκτωβρίου 1859 σε συμβολαιογραφική πράξη [Παρακατάθεση] στην Σύρου αναφέρεται ότι ο κάτοικος Πάρου Ανδρέας Ορφανός ναυτικός.

–1859. Στις 9 Οκτωβρίου 1859 μνημονεύεται σε συμβολαιογραφική πράξη [απόδειξη] στην Σύρο ο κάτοικος Πάρου ναυτικός Ορφανός Ανδρέας.

–1859. Στις 12 Δεκεμβρίου 1859 σε συμβολαιογραφική πράξη [Ιδιοκτησία] στην Σύρου αναφέρεται ότι ο κάτοικος Πάρου Ορφανός Ανδρέας ναυτικός και ο Δημήτρης Μπαρμπαρήγος ναυτικός, να αγοράζουν πλοίο τον ναυπηγό Σύρου Νικόλαο Σολωμό ονόματι Ομόνοια.

–1883. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1883, υπάρχει εγγεγραμμένος ο Ορφανός Ανδρέας του Προκόπη, 63 ετών, ναυτικός.

–1885. Σε εκλογικό κατάλογο της Νάουσας του 1885, υπάρχουν εγγεγραμμένοι οι, Ορφανός Ιωάννης του Γ., 49 ετών, από τη Νάουσα και ο Ορφανός Ανδρέας του Προκόπιου, 65 ετών, από τη Νάουσα.

 

Ουκόλαφ:

–1953. Στο εκλογικό κατάλογο Παροικιάς του 1953 είναι εγγεγραμμένη η Δελαγραμμάτη Πάντα, όνομα συζύγου Φραγκίσκος όνομα πατρός Ιωάννης Ουκόλαφ.

 

Ουρκέρογλου: Μικρασιάτης κάτοικος Ναούσης

 

Για οικόσημα βλέπε εδώ…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αλφαβητικός κατάλογος επιθέτων